Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lovi89 wrote:gratuluje pieknych brzuszkow i udanych wizyt:D czekam na pierwsze wizyty prenatalne, ja nie zdecydowalam sie na to badanie i jestem ciekawa waszych opinii:) milego wieczorku!Fabian Cyprian Tymuś
-
Kira_ wrote:Ależ macie brzuszki ciążowe!!!!
Ja nie mam praktycznie w ogóle i teraz się trochę zmartwiłam, czy u Małego wszystko jest ok... Będę go widziała 20.01 na prenatalnych...
Uch... -
Cherry_Blossom wrote:Dziewczyny porownujace sklady (w yym gadua, bo wiem, ze lubisz o tym gadac) zainteresowal mnie prenatal duo glownie ze wzgledu na 600 dha, w porownaniu gdzie femibion ma 200. Pozostaly sklad chyba tez fajny, zerknijcie i powiedzcie co myslicie (w tabelkach fajnie rozpisane)
https://www.doz.pl/apteka/p67848-Femibion_Natal_2_Plus_tabletki_30_szt__kapsulki_30_szt
https://www.doz.pl/apteka/p121240-Prenatal_Duo_600_DHA_tabletki_30_szt.__kapsulki_60_szt.
Kircze zawsze bylam wierna femibionowi, w 1 ciazy bralam i zawsze jak ktos mnie pytal to doradzalam a teraz zglupialam
No właśnie mi poleciła moja ginekolog prenatal uno, a potem od II trymestru duo. Na razie jeszcze nie biorę, bo nie udało mi się dostać w aptece, muszę skoczyć do innej. -
Na moich witaminach jest napisane DHA 600 jednostek olej rybi bez wskazania na konkretna rybę
Co do brzuszków to macie piekne! Ja w pierwszej ciazy kupiłam pierwsze spodnie ciążowe po usg połowowym do tego czasu był brzuch leciutko wypukły tylko. Tym razem na pewno wyskoczy brzuchol szybciej, bo i jeszcze były lekkie zasoby własne no i mówią, ze w drugiej ciazy szybciej brzuszek sie pojawia -
Ja już po wizycie. Serduszko pięknie bije, widać rączki, nóżki
Prenatalne umówione na 13.02 dzień przed moimi urodzinamiGaduaaa, All4love, awangarda, Lexi150, olis87, Samsaramsa, Asiulka83, Otka, Amelia25, Kfoka, sisi, Kasiula09, Kira_, Ruda Paskuda lubią tę wiadomość
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Ulli88 wrote:Ja już po wizycie. Serduszko pięknie bije, widać rączki, nóżki
Prenatalne umówione na 13.02 dzień przed moimi urodzinami
Najadlam się gołąbków i mój brzuch chyba zaraz eksploduje a jelita zmiazdza Groszka!synuś
Dwa aniołki * -
Ja stosuję wg zaleceń lekarza MamaDHA Premium. Poniżej ile czego ma, z tym że z tego co pamiętam to są wartości podane dla dwóch kapsułek.
Mamadha Premium zawiera tylko składniki o jednoznacznie udowodnionym pozytywnym wpływie dla matki i dziecka w rekomendowanych dawkach dla kobiet z ciążą zagrożoną porodem przedwczesnym.
kwas DHA- 800 mg
jod- 200 μg
kwas foliowy- 400 μg
witamina D3- 50 μg (200 j. m.)
magnez- 200 mg -
Pozwólcie że spytam o te badania prenatalne, bo to moja pierwsza ciąża i jestem kompletnie zielona w tym temacie
Z czego wyczytałam to badania pozwalające wykryć choroby. Czytałam też, że są refundowane kobietom powyżej 35. roku życia i z chorobami w rodzinie. W innych przypadkach kosztują i to naprawdę sporo.
Rozumiem, że jeśli mnie lekarz spyta czy chciałabym badania prenatalne i się zdecyduję, będę musiała zapłacić kilkaset złotych za wyniki?
20.08.2017 -
All4love wrote:Pozwólcie że spytam o te badania prenatalne, bo to moja pierwsza ciąża i jestem kompletnie zielona w tym temacie
Z czego wyczytałam to badania pozwalające wykryć choroby. Czytałam też, że są refundowane kobietom powyżej 35. roku życia i z chorobami w rodzinie. W innych przypadkach kosztują i to naprawdę sporo.
Rozumiem, że jeśli mnie lekarz spyta czy chciałabym badania prenatalne i się zdecyduję, będę musiała zapłacić kilkaset złotych za wyniki?
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
All4love wrote:Pozwólcie że spytam o te badania prenatalne, bo to moja pierwsza ciąża i jestem kompletnie zielona w tym temacie
Tak jak piszesz - jeśli nie mieścisz się w kryteriach NFZ a chcesz zrobić to będziesz musiała zapłacić. U nas koszt to ok. 250zł
W każdym miejscu gdzie wykonują takie badania są trochę inne zasady. Musisz podejść do konkretnej przychodni, kliniki i wypytać o wszystko. Ważne by nie przegapić odpowiedniego czasu tj od 11 tc do 13tc+6Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 19:54
-
Dziękuję za wyjaśnienia, trochę się rozjaśniło Jeszcze nie podjęłam decyzji odnośnie tych badań. Zastanawia mnie fakt, iż czasem te badania pokazują możliwość wad, a lekarze mimo wszystko mówią, żeby na dany wynik nie zwracać uwagi... W tym wypadku te badanie nie ma sensu.
Tova33 lubi tę wiadomość
20.08.2017 -
All4love wrote:Dziękuję za wyjaśnienia, trochę się rozjaśniło Jeszcze nie podjęłam decyzji odnośnie tych badań. Zastanawia mnie fakt, iż czasem te badania pokazują możliwość wad, a lekarze mimo wszystko mówią, żeby na dany wynik nie zwracać uwagi... W tym wypadku te badanie nie ma sensu.
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
To badanie zawsze pokazuje jakieś prawdopodobieństwo wad. Co innego jeśli pokaże duże prawdopodobieństwo np 1:50, a co innego 1:20000. W tych badaniach są brane pod uwagę różne czynniki np. wiek matki i wg tego ryzyko wystapienia zespołu downa u matki po 35r.ż. wynosi np. 1:300 z samego założenia. Jednak po badaniu USG lekarz określa ryzyko skorygowane, które może być inne bardziej optymistyczne np. 1:1000 i dlatego nie karze zwracać uwagi na to pierwsze założenie.
Ale fakt faktem, ja też mam takie poczucie, że badania te niewiele wnoszą. Mogą trochę uspokoić jeśli wyjdą dobrze, ale tez mogą zaniepokić jeśli wyjdą źle a tak czy siak w finale dziecko i tak może urodzić się zdrowe. Tak samo jak przy prawidłowych wynikach może być po porodzie niefajna niespodzianka, której żadnej przyszłej Mamusi nie życzęolis87, All4love lubią tę wiadomość
-
Tova, dzięki, myślę, że tym bardziej jeśli wynik jest przedstawiany na podstawie prawdopodobieństwa - nie widzę konieczności robienia, bo tak jak piszesz, może zaniepokoić, może uspokoić, a co będzie i tak okaże się potem. Dla mnie niepotrzebny stres.
Tova33 lubi tę wiadomość
20.08.2017 -
nick nieaktualnyJa idę na bardziej wnikliwe USG przy odpowiednich wymiarach dziecka, jak będą jakieś wątpliwości to będę się zastanawiała co dalej robić i na jakie badania sie zdecydować. I ja nie powiem "urodzę na pewno" czy coś w tym stylu, bo nie mam pojęcia jaką decyzje bym podjęła. A USG genetyczne wg mnie są bardzo potrzebne, bo w niektórych sytuacjach można podjąć leczenie jeszcze w brzuszku bądź rozważyć np opcje operacji które bedą po porodzie. Moi znajomi od USG genetycznego wiedzieli, że ich córeczka ma wadę serca w Pl nieoperacyjną - mieli masę czasu na znalezienie ośrodka w którym są najlepsi specjaliści oraz na zbieranie funduszy. Córeczka urodziła się w tym ośrodku i od urodzenia była pod ich opieką. Gdyby urodziła się w Polsce nie przeżyłaby, a tak jest dzisiaj 2 letnią rozrabiarą która rośnie i rozwija się prawidłowo.
Ale jeśli chodzi np o pappa to wg mnie to totalny bezsens który wprowadza zamieszanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 21:05
-
Gaduaaa wrote:wiesz co.. ale nie chcesz ich robić bo? jesteś tak pewna dobrego wyniku ? czy jest Ci obojętne czy dziecko będzie zdrowe czy chore? bo to ważne.. jeśli dziecko ma się urodzić chore to lepiej to wiedzieć ze względu na to żeby szpital był przygotowany do opieki poporodowej dla takiego dziecka
moj ginekolog zaleca takie badania glownie kobietom po 35 r.z. i jezeli w rodzinie wystepowaly takie wady genetyczne, w pierwszej ciazy rowniez ich nie wykonywalam, nie jestem pewna ze na 100% bede miala zdrowe dziecko, ale wierze w to! dla mnie to duzy wydatek i to jest wybor dla kazdej indywidualny:)Tova33 lubi tę wiadomość