X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • llallka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Paskuda wrote:
    Jutro prenatalne. Staram się co prawda nie myśleć i nie denerwować ale jakoś tak ciężko :P
    U mnie też jutro (18.30). Całkiem nieźle sobie radziłam aż do wczoraj- ale faktycznie nie myśleć się nie da.

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny takie pytanko o spanie. Wszędzie piszą, że najlepiej na lewym boku, żeby brzucha nie gnieść itd. Ja jestem jedną z tych co to zawsze śpią na brzuchu i tak się zastanawiam czy to faktycznie problem, od kiedy ewentualnie nie kłaść się na brzuchu (po za tym, ze jak juz będzie totalnie odstawał). Nie wyobrażam sobie spania tylko na jednym boku....

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Dziewczyny takie pytanko o spanie. Wszędzie piszą, że najlepiej na lewym boku, żeby brzucha nie gnieść itd. Ja jestem jedną z tych co to zawsze śpią na brzuchu i tak się zastanawiam czy to faktycznie problem, od kiedy ewentualnie nie kłaść się na brzuchu (po za tym, ze jak juz będzie totalnie odstawał). Nie wyobrażam sobie spania tylko na jednym boku....
    Dzidziuś sam da później znać że mu niewygodnie :P Ja póki co śpię na brzuchu bo tak mi nalepiej. A poźniej każda inna pozycja niż lewy bok wiązała się z energicznym kopaniem Młodego :P Ale też nie ma co przesadzać. Bardziej chodzi o 3 trym kiedy już Dzidziolki są duże i mogą uciskać na przepływy.

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilallka polecam filmik o mitach ciążowych - spanie na lewym boku jest jednym z nich :) ma być wygodnie i tyle, słuchaj swojego ciała: https://www.facebook.com/SuperStylerBlog/videos/1046021935507449/

llallka lubi tę wiadomość

• dagaak Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha te zabobony sa po prostu prze śmieszne! :)
    Ja tez mam własne wesele 03.06 bede wtedy w 7 miesiącu ciąży wiec wychodzi na to ze tez przyniesie nam to pecha w małżeństwie :D chociaz tak na prawdę przypuszczam ze będzie na odwrót i przyniesie nam szczescie tak szczerze powiedziawszy :)

8599s65gda6rso0c.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lenka.m wrote:
    Ilallka polecam filmik o mitach ciążowych - spanie na lewym boku jest jednym z nich :) ma być wygodnie i tyle, słuchaj swojego ciała: https://www.facebook.com/SuperStylerBlog/videos/1046021935507449/
    Obejrzałam filmik- fajny. W sumie to ti tak nie wyobrażam sobie spania w innej pozycji niż na brzuchu :)

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lallka, w pewnym momencie organizm sam da znać, że jednak trochę niewygodnie spać na takiej piłce :) Ale na wszelki wypadek chyba można pomału odzwyczajać się od spania na brzuchu :)

20.08.2017 <3
  • Epka Debiutantka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Paskuda wrote:
    Eeeeej, a jak na moim weselu to ja będę ciężarna? Przyniosę sobie pecha? :P

Ruda Paskuda ja mam to samo:) ja nie wierze w zabobony:) np. nigdy nie nosiłam łańcuszka a teraz dostałam od mamy na szczęście i nie mam zamiaru jej ściągać jesli nie bedzie takiej potrzeby:)

Nam na prenatalnym wyszedł nawet termin na 28.07, a co do testów z krwi to pytałam Gin o nie bo znam ich cały panel i jako biolog miałam ochotę zrobic je wszystkie, ale usłyszałam ze jesli min. 2 parametry z USG sa w normie ( NT i kość nosowa) to nie ma takiej potrzeby, a u nas sprawdzała tez dodatkowe 2, jak u wszystkich pewnie tylko o tym sie po prostu głośno nie mowi, to długość kości udowej i kat nachylenia kości miednicy jesli sa "jak najbardziej prawidłowe" jak to mowi moja Gin i nie ma to nie ma potrzeby robic dodatkowych badań, bo ryzyko związane z wiekiem jest niskie. Wiec zdecydowałam sie ostatecznie nie robic dodatkowych badań, bo to byłby dla nas dodatkowy i pewnie niepotrzebny stres.

Tez juz bym chciała wpaść w szał zakupowy dla malucha, ale przez najbliższy miesiąc "ślub na głowie":p
    Nasze rodzinki jak sie dowiedziały o Babelku to pierwsze co powiedzieli zgodnie: No to moze w końcu weźmiecie ten ślub bo zaręczyny juz dawno przeterminowane:p A nas po prostu zniechęcała masa załatwiania, kupowania i wybierania co dalej uważam ze stratę czasu i pieniądze. Ale mam nadzieje ze chociaż bedzie dobra impreza. W tym roku mamy 10 rocznice naszego związku, wiec ślub, urodziny Bąbelka są najlepszym podsumowaniem naszej ostatniej dekady:)

lenka.m, llallka, Karola555, Luca, ss25 lubią tę wiadomość

ikuaqlm.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epka, jak romantycznie <3

Ja też brałam ślub w 10 tygodniu, 30 lipca 2016 ale już wiecie co się miesiąc potem stało. Z tym, że myślę, że jedno z drugim nie miało wpływu a decyzja o ślubie była wcześniej, niezależnie od ciąży

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • llallka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epka wrote:
    Nam na prenatalnym wyszedł nawet termin na 28.07, a co do testów z krwi to pytałam Gin o nie bo znam ich cały panel i jako biolog miałam ochotę zrobic je wszystkie, ale usłyszałam ze jesli min. 2 parametry z USG sa w normie ( NT i kość nosowa) to nie ma takiej potrzeby, a u nas sprawdzała tez dodatkowe 2, jak u wszystkich pewnie tylko o tym sie po prostu głośno nie mowi, to długość kości udowej i kat nachylenia kości miednicy jesli sa "jak najbardziej prawidłowe" jak to mowi moja Gin i nie ma to nie ma potrzeby robic dodatkowych badań, bo ryzyko związane z wiekiem jest niskie. Wiec zdecydowałam sie ostatecznie nie robic dodatkowych badań, bo to byłby dla nas dodatkowy i pewnie niepotrzebny stres.
    To co napisałaś brzmi dość logicznie i racjonalnie, a ja lubię takie tłumaczenia :) Jeśli jutro sie dowiem podczas usg, że wszystko jest ok, to chyba daruję se badania z krwi. Cyferki zawsze miały na mnie negatywny wpływ ;)

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b20d448b25b.jpg

Rośnie rośnie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 13:03

Another, Lexi150, Karola555, Otka, Asiulka83, Epka, sisi, Lovi89, Chusy, Luca, ss25, Rudzielec :) lubią tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilallka potem i tak nie dasz rady spać np na brzuchu czy na plecach wiec tylko spanie na boku będzie wchodziło w grę, a na lewym boku POWINNO się, niby dlatego że nie uciska się wtedy żyły głównej dolnej co może powodować zmniejszenie ilosci krwi dopływającej do narządów, jest wtedy lepsza praca nerek, lepsza produkcja wód płodowych i mniejsze ryzyko zgagi/refluksu. Ale co z tego jak maluchowi będzie np bardziej pasował prawy bok i na lewym będzie Cię niemiłosiernie kopał? ;) Ale mój np jak leżałam na prawym boku strasznie szalał i się wściekał więc spałam na lewym, a to jak zwykle śpie i jak jest mi najwygodniej (na prawym boku albo brzuchu) nie miało najmniejszego znaczenia ;) Takie rzeczy wychodzą "w praniu" :)

llallka lubi tę wiadomość

• pestka1 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epka mówisz, ze chciałabyś urodzić 19 lipca na urodziny mamy, ja wlasnie tego dnia urodziłam syna ;) Dodam, ze termin miałam na początek sierpnia. Teraz tez w sumie nie wiem jak to bedzie, bo mam trzy terminy na 29, 31 a nawet 1 wrzesnia, to akurat byłby fajny prezent na rocznice slubu :) Ja jednak licze, ze bede sierpniowa. I witaj w klubie tez mi jakoś dziwnie, ze ja tak na koncu, wszystkie juz prawie po prenatalnych, a ja w sumie zaraz mam dopiero druga wizytę.

Epka lubi tę wiadomość

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • basia_en Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love wrote:
    Lenka, dzięki! Tłustego nie jem, ale od dzisiaj stawiam na błonnik :D

Rudzielec - pierwszy raz słyszę taki zabobon, ale wydaje mi się to kompletną bzdurą.
    A tych zabobonów jest mnóstwo, bo np.
    - nie wolno nosić łańcuszków w ciąży, bo się dziecko udusi pępowiną
    - ciężarna na weselu przyniesie pecha parze młodej
    - nie wolno obcinać włosów bo dziecko będzie głupie
    i moje ulubione:
    -nie wolno patrzeć na kogoś innej rasy bo dziecko będzie miało inny kolor skóry niż rodzice
    hahaha
    idź na te chrzciny, tylko wytłumacz teściowej, żeby się nie gniewała :)

Łańcuszek noszę od początku ciąży, na Naszym weselu były trzy ciężarne!, a na początek lutego jestem umówiona do fryzjera na podcięcie włosów! Upssssss....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 14:33

Epka, All4love, Cherry_Blossom lubią tę wiadomość

ckai9jcgup6f7q7j.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w czwartek byłam u fryzjera i ścięłam niezły kawał włosów :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2017, 15:02

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam zabobony i aż nie wierzę :D "Nie wolno się depilować, bo dziecko będzie łyse" xD

Epka, Kfoka, Luca lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja łańcuszka już nie noszę ale tylko dlatego że zapięcie mi się zepsuło a tak to bym nosiła dalej.
    Kurcze miałam na razie klientom się nie chwalić ale akurat dzisiaj był jeden który już od dawna się dopytuje i namawia to musiałam się pochwalić i przy okazji jeszcze jednej klientce bo ona w kwietniu będzie babcią i mnie zaczęła namawiać no to musiałam powiedzieć xd

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Agroszek Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka nie martw się, ja też idę w piątek dopiero na drugą wizytę :-)

gannskjom500p586.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki :)

Ja w zabobony absolutnie nie wierzę i jak mi jakieś ciotki moje czy męża zaczynają trajkotać co mogę a co nie mogę to zaraz słyszą ode mnie, że to wstyd żeby w takie bzdury w tych czasach jeszcze wierzyć i że czas się ucywilizować. Wiem, ze trochę ostro ale przynajmniej to zamyka im usta.
    Ciekawe tylko, że jak odpalają papierocha przy mnie to im nic nie przeszkadza.

Co do cery to parę tygodni temu tak mnie wysypało na twarzy, że aż mąż się śmiał, że ma nastolatke w domu. Teraz powoli schodzi i nowych nie zauważam więc to może jakieś zawirowania hormonalne na przełomie pierwszego i drugiego trymestru.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i jeszcze chciałam zapytać o co chodzi z tymi kokardkami przy wózku?

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ