X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agroszek, wedlug informacji belly to pomiedzy 11+0 a 13+6. Ktory to bedzie dokladnie tydzien + dzien u Ciebie?

Awangarda i Lexi, wstepnie gratuluje chlopcow :) Tak to jest z tym szostym zmyslem ciezarnych, ja z corka bylam PRZEKONANA ze bedzie chlopak i jak mi na polowkowym powiedzieli ze dziewczynka to 2 dni chodzilam w szoku a teraz ciaze przechodze podobnie wiec myslalam ze bedzie siostra a lekarz byl calkiem pewny ze widzi chlopaka. Jak przepowiadam ciezarnym kolezankom czy w rodzinie plec to sie sprawdza prawie zawsze a u siebie zupelnie na odwrot ;)

Dziewczyny juz dzieciate, mowicie dzieciom ze beda miec rodzenstwo? Moja Mala jeszcze malutka, ale juz jej mowimy, i normalnie nie reaguje na ta informacje, jakby ja totalnie olewala. Jest strasznie komunikatywna jesli chodzi o wszystko, a jak jej mowimy ze bedzie dzidzus, ze u mamy w brzuszku jest i zeby mu dala buzi to poprostu ignoruje, tak jakby nie slyszala. I zauwazylam ze odkad jej mowimy o dzidzusiu to zrobila sie o mnie strasznie zazdrosna i zaborcza. Wszyskto tylko mama, nawet wczoraj jak sie obudzila to ja tulilam, glaskalam po plecach a jak ja tata zaczal glaskac to w krzyk "Nie! Mama tylko!" Normalnie tylko mi pozwala przy sobie cokolwiek zrobic, juz sie boje co to bedzie w sierpniu...

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    Agroszek, wedlug informacji belly to pomiedzy 11+0 a 13+6. Ktory to bedzie dokladnie tydzien + dzien u Ciebie?

Awangarda i Lexi, wstepnie gratuluje chlopcow :) Tak to jest z tym szostym zmyslem ciezarnych, ja z corka bylam PRZEKONANA ze bedzie chlopak i jak mi na polowkowym powiedzieli ze dziewczynka to 2 dni chodzilam w szoku a teraz ciaze przechodze podobnie wiec myslalam ze bedzie siostra a lekarz byl calkiem pewny ze widzi chlopaka. Jak przepowiadam ciezarnym kolezankom czy w rodzinie plec to sie sprawdza prawie zawsze a u siebie zupelnie na odwrot ;)

Dziewczyny juz dzieciate, mowicie dzieciom ze beda miec rodzenstwo? Moja Mala jeszcze malutka, ale juz jej mowimy, i normalnie nie reaguje na ta informacje, jakby ja totalnie olewala. Jest strasznie komunikatywna jesli chodzi o wszystko, a jak jej mowimy ze bedzie dzidzus, ze u mamy w brzuszku jest i zeby mu dala buzi to poprostu ignoruje, tak jakby nie slyszala. I zauwazylam ze odkad jej mowimy o dzidzusiu to zrobila sie o mnie strasznie zazdrosna i zaborcza. Wszyskto tylko mama, nawet wczoraj jak sie obudzila to ja tulilam, glaskalam po plecach a jak ja tata zaczal glaskac to w krzyk "Nie! Mama tylko!" Normalnie tylko mi pozwala przy sobie cokolwiek zrobic, juz sie boje co to bedzie w sierpniu...
    u mnie chłopcy wiedzą.. ale Oni mają 9 i 7 lat więc troszkę inna sytuacja

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa, ss25, ja mieszkam we Francji, od rodzicow dzieli mnie 1660 km wiec troszke duzo... Jestesmy w Polsce jakies 2 razy w roku, oni 1-2 razy wpadaja na pare dni, niby tragedii nie ma, ale jak widze jak corka za nimi teskni i lubi jak sa blisko to mi sie serce kraje czasami... A Ty masz daleko?

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agroszek a termin z USG jak ma sie do terminu z OM?
    Ja miałam w 13tyg 1 dn i było widać wszystko super.

Anielle ja mówię, ale on ma dopiero 1.5 roku. Niestety bardzo lubi siedzieć na moim brzuchu i o ile nie skacze pozwalam mu. Jak kilka dni temu zacząl skakać to powiedziałam że nie wolno bo dzidzia w brzuszku będzie płakać. Pobiegł po swoją przytulankę do spania, położył mi na brzuchu i zaczął śpiewac aaaa. Powiedziałam że dzidzia już szczęśliwa a on się zrobił taaaaami dumny :D

awangarda, sisi, All4love, Tova33 lubią tę wiadomość

• awangarda Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba mam tak,że jak sama nie zobaczę to nie uwierzę. Mojej cioci drugie dziecko dwa dni przed porodem okazało się jednak dziewczynka ;-) tak się skubana zasłaniała. Ale to było 11 lat temu to i sprzęt inny był :-)
    Dopiero wstaje ...

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle ja bym się na razie nie przejmowała tym, że córka nie reaguje na rodzeństwo. To dla niej pojęcie abstrakcyjne na razie, nie rozumie tego, dopiero jak brzuch Ci urośnie i zobaczy, że w środku się ktoś rusza to zrozumie. Zacznij jej czytać jakieś książeczki na ten temat, są specjalne bajki przygotowujące na rodzeństwo. Co do zazdrości, to niestety, licz się z tym, że będzie tylko gorzej. Jak się maleństwo urodzi, to staraj się wygospodarować czas w ciągu dnia tylko dla córki, aby coś tylko z nią robić, mów jak bardzo jest ważna rola starszej siostry, angażuj ją do pomocy przy dziecku. Spodziewaj się, że kiedy będziesz karmić, to wtedy ona zawsze będzie akurat wtedy chciała pić, jeść, siku itp.

Mój syn ma 3,5 roku i też jakoś specjalnie nie ekscytuje się wizją rodzeństwa. Ale wczoraj mąż obierał mu mandarynkę, a on przyniósł dla mnie kawałek i powiedział, że to dla małego bejbika aby miał witaminki ;)

sisi, Tova33 lubią tę wiadomość

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    Aaa, ss25, ja mieszkam we Francji, od rodzicow dzieli mnie 1660 km wiec troszke duzo... Jestesmy w Polsce jakies 2 razy w roku, oni 1-2 razy wpadaja na pare dni, niby tragedii nie ma, ale jak widze jak corka za nimi teskni i lubi jak sa blisko to mi sie serce kraje czasami... A Ty masz daleko?
    zazdroszczę możliwości podjechania do Polski samochodem... Nas mocno ogranicza samolot.. eh.. no i do mnie rodzice nie przylatują.. :(

• lenka.m Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agroszek wrote:
    Hej, powiedzcie mi dokładnie do którego dnia można robić badania prenatalne? Bo lekarz umówił mnie na 28 lutego a z moich obliczeń wynika, że to już będzie rozpoczęty 14 tydzień, czy to nie za późno?
    Tak naprawdę tydzień/dzień ciąży nie ma znaczenia, tylko długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu (CRL) - musi mieścić się między 45 a 84 mm. Tygodnie na wykonanie badania wskazuje się umownie, bo właśnie w takich przedziałach płód powinien mieć taki rozmiar, ale każdy rośnie inaczej i może się okazać, że zdążysz albo że już za późno. Więc szoruj jak najszybciej :)

• Agroszek Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma dużej różnicy z OM i USG. Tego 28 lutego będzie dokładnie wg OM 14+3, więc chyba rzeczywiście będę musiała się przejść szybciej do lekarza.

gannskjom500p586.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agroszek faktycznie może być trochę za późno. Jeśli jesz witaminki to nawet 13+3 może być za późno, jeśli dzidziol nagle nadrobi kilka dni, co często się zdarza :P
    Dzień dobry w 16 tc k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,045_fW_orig.gif

4 dni do wizyty i oczywiście czym bliżej tym większy stres. To się już chyba nie zmieni :P

sisi lubi tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another ja też w 16 :-) 38% za nami :-D

Another lubi tę wiadomość

f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brum, Pestka; rozczulily mnie wasze dzieci :) Mam nadzieje ze u nas jeszcze sie na to naklada bunt dwulatka i ostatnie podrygi zabkowania i nie bedzie tak zle jak sie dzidzus urodzi. W koncu nie ona pierwsza i ne iostatnia bedzie miala rodzenstwo, nie ma wyjscia, musi sie jakos w tym odnalezc. Dzieki za rady.

Gaduaaa no wlasnie tez sie ciesze ze jeszcze samochodem dajemy rade dojechac do Polski, chociaz z dzieckiem to juz wyprawa na dwa dni albo tylko noca zeby jak najwiecej przespala wiec jest to meczace. Ale jest wtedy duzo wieksza swoboda. Dobrze ze mnie za ocean nie wywialo by bym chyba padla z tesknoty!

BrumBrum, Gaduaaa lubią tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    U nas spadło troszkę śniegu w Birmingham więc szybkie śniadanie i lecimy na spacer bo to prawdopodobnie ostatna okazja żeby nacieszyć się takim widokiem :)
    Miłego weekendu laski i powodzenia na wizycie &&&

Gaduaaa, BrumBrum lubią tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Agroszek Koleżanka

Wysłany: 11 lutego 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle mamy dzieciaki w tym samym wieku. Nasz Filip 1.02 skończył dwa lata :-). My go jeszcze nie uświadamiamy, myślę, że będzie jeszcze na to dużo czasu, zwłaszcza jak coś będzie widać. Nie będę go na razie stresować, chcę, żeby to było naturalne. A jak przez pół roku będę mówiła mu o czymś co jest dla niego czystą abstrakcją to go tylko zniechęcę;-) mam w planach zakup książeczki jakiejś o rodzeństwie i ze spokojem, powoli myślę, że go przygotujemy :-)

gannskjom500p586.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi jak się Tobie mieszka w Birmingham?

• All4love Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam!
    Moje maleństwo cały czas miało tydzień różnicy z OM a teraz się elegancko wyrównało :) samo USG trwało z 10 minut, gdzie razem z mężem dokładnie wszystko obejrzeliśmy. W 3D też <3
    Najbardziej się stresowałam tym badaniem PRISCA, ale lekarz powiedział, że nie widzi potrzeby, bo wszystko się idealnie rozwija :)
    Potem jak szalona poleciałam do Pepco i kupiłam maluśką czapeczkę i rękawiczki niedrapki :D
    Aaa i płeć jeszcze nieznana. Lekarz stwierdził tylko, że chłopczyka nie widzi... Czyżby dziewczynka? <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8de5ec4b9974.jpg

BrumBrum, Basha, Andzia1985, Another, Lexi150, llallka, Epka, sisi, Tova33, Amelia25 lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love super :-D rewelacja :-)

All4love lubi tę wiadomość

f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się nie udało wyśledzić serduszka detektorem... pfff...

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love wrote:
    Wróciłam!
    Moje maleństwo cały czas miało tydzień różnicy z OM a teraz się elegancko wyrównało :) samo USG trwało z 10 minut, gdzie razem z mężem dokładnie wszystko obejrzeliśmy. W 3D też <3
    Najbardziej się stresowałam tym badaniem PRISCA, ale lekarz powiedział, że nie widzi potrzeby, bo wszystko się idealnie rozwija :)
    Potem jak szalona poleciałam do Pepco i kupiłam maluśką czapeczkę i rękawiczki niedrapki :D
    Aaa i płeć jeszcze nieznana. Lekarz stwierdził tylko, że chłopczyka nie widzi... Czyżby dziewczynka? <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8de5ec4b9974.jpg
    hihi piękności !
    i super wieśći ;)

• Basha Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluje udanych wizyt i zakupów :)

Czy was też denerwuje, że jak się wchodzi do takiego smyka to jest osobna półka dla dziewczynek i wszystko jest różowe i osobna dla chłopców i tam albo niebieskie, albo zwierzątka.

f2w3ugpjqs7gupgd.png
‹‹ 409 410 411 412 413 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ