Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Kira_ Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewuszki :D
    Ja miałam od początku termin wyznaczony na 2.08, później w pierwszym trymestrze mi zmieniali na odstawie USG na 6.08, później na prenatalnych okazało się, że jednak 2.08, a teraz na połówkowych znowu 6.08 :D Zostaję przy swojej dacie. W każdym razie jedno jest pewne - plus minus 2 tygodnie od daty OM będę już gotowa :D Moja mama urodziła mojego brata tydzień przed terminem, później mnie również tydzień przed. :) Pierwsze objawy ciąży i później przebieg I trymestru BARDZO pokrywa się z jej opowieściami na temat ciąż, ciekawe, czy z terminem też tak będzie :)

Przeglądałam Wasze posty na temat wózka i chyba się jednak zdecyduję kupić wszystko z osobna... Bo kiedy tak naprawdę nasze sierpniowe Maluszki przesiądą się z gondoli na spacerówkę? po pół roku czy jakoś później? Na zimę kupię spacerówkę z masywniejszymi kołami, a gondola letnio-jesienna chyba będzie lekka :D Mam na osiedlu taką babeczkę, co ma zarąbisty wózek i widziałam ją kilka razy, aż w końcu zdecydowałam zaczepić :D Powiedziała, że nie jest zadowolona z wózka, bo jest strasznie ciężki i że chcą wraz z mężem zakupić inny, lżejszy wózek. A nie powedziałabym, bo prezentuje się dosłownie wspaniale <3

A co do porodu jeszcze, to ja rozważałam poród w domu, bo szpital mnie odstręcza, jednak ostatecznie postanowiłam ze względu na bezpieczeństwo wybrać coś pomiędzy domem a szpitalem. Chodzi mi o DOM NARODZIN. Miała któraś z tym styczność, rozważałyście to?

f2w3skjonuh3887q.png
  • madzik07 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam..dokladnie nie ma co przywiazywac sie zbytnio do terminu porodu..moje 2 corki byly przeterminowane:) 2 tygodnie po a najmlodsza w terminie i wszystkie w weekend..zawsze maz sie smiał ze w weeendy robione to i urodzone hehe

Cassie 65 lubi tę wiadomość

ep7weak.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Cherry czyli Ty sobie pobędziesz trochę w tej ciąży? Tylko z mała przerwą?
    Przykro mi, ze wtedy sie nie udało. Najważniejsze, że teraz czekasz na Bartusia ;)

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niby termin na 12.08 ale jakoś kompletnie się do niego nie przywiązuje. Ja sobie zakodowałam, ze urodze stremu na urodziny 7.08 bo on tak ma trzydziechę i tego się trzymam :D
    Chyba, żadnej z moich koleżanek nie udało się urodzić w terminie z tego co pamiętam..

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Rudzielec :) Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka mamuśki,

troszkę mnie tu nie było- nadrabiam powoli zaległości, 04.03 wylądowałam z szpitalu z krwawieniem jak się później okazało wywołane było przez ostry kaszel w zapaleniu oskrzeli poprostu pękło jakieś naczynko - lekarz stwierdził że bardzo często się to zdarza jak dziewczyny mają megggga kaszel, ale ważne że było 1-dniowe i samo się uspokoiło, wyszłam do domu po 4 dniach przebadana bardzo dokładnie, z małą wszystko ok , mamy już 350 gramów i jest mega ruchliwa (wczoraj miałam wizytę u mojej gin ), wszystko już ok, ale ile stresu przeżyliśmy z mężem to masakra, do wczoraj siedziałam w domu i się leczyłam - pierwszy raz od kilku lat poza urlopami nie było mnie ponad tydzień w pracy! i jakoś mi z tym dobrze, nie miałam ani spinki ani nic, jakoś sobie bezemnie poradzili:)
    piszecie o obecności facetów przy porodach, ja trochę inaczej - zawsze chodziłam do ginekologa kobiety nigdy do faceta bo bardzo się krępowałam i to tak naprawdę bardzo bardzo, będę mieć cc więc się tym nie przejmowałam że jak będę rodzić to będą faceci bo to jednak cc a nie sn inaczej to wygląda, i trafiłam do szpitala a tam sami faceci i odrazu na samolot z tym że tak się bałam o dzieciątko że już mi wtedy było wszystko jedno :):) i taka moja przygoda z unikaniem chłopów ginekologów :)

IO - Glucophare 2 x 1000
    NT - Euthyrox 88
    2017 CC 👸
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    A ja bym była na ostatnich nogach albo już tulila maleństwo gdyby nie zabieg w 13 tc... termin miałam na 20.03
    ja 30.03 miałam termin... też bym była na ostatnich nogach..

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam rodzić w domu, ale ze względu na powikłania w pierwszym porodzie, raczej odradzają mi poród domowy. Miałam resztki łożyska.
    Dom Narodzin, myślę, że fajna sprawa :)

Jeżeli chodzi o wózek to ja myślę, że mniej więcej pół roku, czyli prawie całą zimę, moje dziecko przejeździ w gondoli. Potem na wiosnę, jak będzie już pewnie siedzieć to do spacerówki.
    Ja też miałam przy pierwszym dziecku ciężki wózek. Teraz już wiem za jakim będę się oglądać. Lekkim, z poręcz podłużną, i przednie koła zwrotne. I koniecznie 4 koła. Większość teraz takich produkują.

• Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w temacie wózka jestem strasznie niezdecydowana, muszę jechać pomacac

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej pomacać :)

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już mam ogarnięty... odkupuje od przyjaciółki bardzooo mało używany quinny moodd , będę go brała w czerwcu , fotelik też już mam maxi cosi z bazą iso fix... :) latator elektryczny, jakieś podkłady poporodowe, majciochy heh wkładki laktacyjne.. trochę pampersów... zostały mi ubranka.. kosz mojżesza i łóżeczko... kocyk.. hmm butelki

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santoocha wrote:
    Mi z wymiarów syna wynikałoby, że powinnam urodzić 3 tyg przed czasem, bo był duży.
    A gdy trafiłam na patologie ciąży 7 dni po terminie z om nikt nie patrzył ani na wielkość dziecka ani na długość cyklu, ani na późną czy wczesna owulację. Liczy się tylko i wyłącznie termin z ostatniej miesiączki.
    Czy Twój synek rzeczywiście był taki duży jak się urodził?

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :)

Ja wozek chciałabym z bebetto ale tez przed kupnem musze pomacać bo inaczej jak się czyta opinie a inaczej zobaczyć .
    kupic jeszcze musze kolyske - dostawke do lozka , laktator tyle ze reczny mam , nianie i podgrzewcz tez wiec już na plus :) ciuszków większość mam i tak co chwile już ktoś z rodziny kupuje to body , to bluzeczki wiec ja jeszcze sama nic nie kupiłam :) haha ale matka ze mnie :)

a co do porodu to ja lezalam już w 36 tyg na patologii wypuścili mnie do domu na tydzień i w 38 urodziłam a z rozwarciem chodziłam ponad msc wiec to nasze maluchy decydują kiedy wyjść :)

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżem dobry kobitki.

Kurde wy już wózki, ciuszki, wszystko. A ja jeszcze niiiiiic :D. Jedynie jednego bodziaka kupiliśmy bo był tak słodki, że mój się nie opanował. Ale pewnie dlatego, że ciągle ślubne rzeczy załatwiamy. Dopiero po ślubie się chyba weźmiemy za przygotowania. Musze z piwnicy wyciągnąć tę stertę rzeczy po młodym, bo i bodziaki tam mam, wszystko. Przyda się teraz a już miałam to sprzedać w cholerę :D. Ot, jak życie płata niespodzianki :).

A teraz siedzę i wyszukuję muzykę na wejście na ceremonię, bo jakoś nie chcę sztampowego marszu weselnego i kombinuję jak koń pod górę :D

Cassie 65 lubi tę wiadomość

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetto macalam i powiem że anex dużo lepiej mi się prowadził, wydaje się lżejszy i bardziej skręty

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupuję laktator elektryczny, myślę nad Medela Swing. Medela ma bardzo dobre laktatory.
    Łóżeczko i komodę też odkupuję od koleżanki.
    Zbieram powolutku wyprawkę. Mam parę ubranek, smoczki, sterylizator do butelek, podgrzewacz. Sterylizator i podgrzewacz kupiłam używane za grosze.
    Podkłady mam, podpaski poporodowe też już mam.
    Myślę, że warto szukać okazji i powolutku zaopatrywać się we wszystko.

Wysłany: 14 marca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka:

butelki AVENT natural - 2 x 125 ml, 2 x 240 ml
    laktator AVENT natural
    pojemniki na pokarm AVENT + przerzutka do laktatora
    woreczki do zamrażania

smoczek uspokajający O+
    łańcuszek do smoczka
    termoopakowanie do butelek
    wózek
    fotelik samochodowy przypinany do wózka
    torba na rzeczy
    łóżeczko - IKEA
    materac

przewijak i prześcieradło z gumką na niego
    ręcznik z kapturkiem 2 szt.
    kocyki
    komplet pościeli - kołdra, podusia, poszwy, ochraniacz
    śpiworek do spania?
    wanienka (ze stelażem?)
    szczotka do włosów z miękkim włosiem
    obcinaczki
    termometr bezdotykowy
    gruszka
    sopelek

pieluszki tetrowe
    proszek i płyn do prania i płukania dla niemowląt
    pampersy
    podkłady do przewijania
    wilgotne chusteczki
    waciki
    patyczki do uszu dla niemowląt
    szczoteczka do języka

Sudocrem
    Bepanthen
    kosmetyki (emulsja do kapieli, krem)
    Octanisept
    Woda morska
    sól fizjologiczna do inhalatora
    wit D i K
    maść majerankowa

chusta

U mnie to wygląda tak (na szaro to rzeczy, które już mam)
    Jest też osobna lista rzeczy do szpitala no i ciuszki ale to wpisuje co już mam z którego rozmiaru żeby mieć rozeznanie czego brak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2017, 10:17

MówmiAgatka, Asiulka83, Margaret.Se lubią tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Bebetto macalam i powiem że anex dużo lepiej mi się prowadził, wydaje się lżejszy i bardziej skręty
    Podobno tylko w gondoli się to sprawdza. Anex jest nowym wózkiem na rynku polskim i jego spacerówki mają chujowe opinie, ale jest tych opini mało, bo mało kto dotarł już do etapu spacerówki. Bebetto ma za to zajebistą spacerówkę (jeśli komuś nie przeszkadza duży stelaż).
    Ja jeszcze myślę nad wózkiem. Mam zamiar pod koniec kwietnia ogarnąć temat.

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od terminu punkcji odjełam dwa tygodnie i tak wyszedł mi pierwszy dzień cyklu bo rzeczywisty miałam tydzień wcześniej i ten mój wyliczony podaje u lekarzy.

Rudzielec dobrze, że to nie było nic poważniejszego i współczuje tego kaszlu, musiałaś sobie prawie płuca wypluwać :(

Też się martwię o Sylwie, pamiętam, że komuś wysyłała paczkę. Może ta osoba zna nazwisko i poszuka jej na facebooku. A może ktoś pamięta jak jej cukiernia się nazywała?

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie dlatego chce pomacać , przejechać się po sklepie i wtedy zdecydować .

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png

Wysłany: 14 marca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka83 wrote:
    no wlasnie dlatego chce pomacać , przejechać się po sklepie i wtedy zdecydować .

No tak najlepiej

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
‹‹ 589 590 591 592 593 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ