X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Pestka! Chodź razem idziemy na L4 :D
    Mam kolezankę nauczycielke, właśnie w zeszłym roku była w tej samej sytuacji, tylko ona miała termin na koniec września..no i dochodziła do końca roku szkolnego. z tym, że ona uczyła zerówkę więc dosłownie na kilka godzin jeździła a do przygotowywania lekcji jakoś szczególnie w domu też się nie przygotowywała. Leciała na freestylu :D

Nie kuś, nie kuś. Ja na szczęście pracuję w oddziale przedszkolnym 5- godzinnym więc nie jest źle. Z zajęciami też jest spoko. Dziś mam po prostu taki dzień narzekań, nic mi się nie chce. Problem jest też taki, że oprócz nauczycieli na zwolnieniu jest dyrektorka, zastępca już nie ogarnia. Nawet ja chodzę na zastępstwa czasami do podstawówki ;)

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Lenka za tak wyczerpujące informacje :) ja niestety mieszkam w małej miejscowości, gdzie w ogóle nie ma szkoły rodzenia :) najbliższe są oddalone o 20km. I tak się właśnie zastanawiam, czy się w ogóle zapisywać, czy tylko bazować na położnej... Ale na pewno się dokładnie jeszcze zorientuję, co i jak :)
    A te 2h zlecą szybciej, gdy czymś się zajmiesz :) i powodzenia na wizycie :)

zrz6p07wwctuqa9g.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniadi- ja bym na Twoim miejscu kombinowała ze szkołą rodzenia. Podobno dużo pomaga. Dużo też daje kiedy wiesz co masz robić podczas porodu i łatwiej współpracuje się z położną :)
    Ale co ja tam wiem przecież też jeszcze nie rodziłam i dalej mam nadzieję, że jednak jak pójde rodzić do szpitala to każą mi tylko babasa wyciągnąć z kapusty i będzie po ;p

sisi, moniadi, Margaret.Se lubią tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • kurkaSkiters Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, to znaczy, że to raczej nic poważnego? :) super! nieźle ta twoja mała nas straszyła przez ten cały czas...
    A co do cesarki, to ja też będę prawdopodobnie mieć. Lenka mi nic nie mówili jeszcze o wpisach od internisty itd, ale neurolog powiedział, że mam do niego przyjść w 7 mies i mi wpisze w rubryczkę, że się nie nadaję do rodzenia sn
    Moniadi jeśli to twoja pierwsza ciąża, to lepiej idź do szkoły, można się dowiedzieć wielu fajnych rzeczy.
    Margaret nie przejmuj się, że czasami nie czujesz ruchów, i tak cud, że czujesz je tak wcześnie :)
    I co do gadania, ja w tamtym tyg zauważyłam, że młoda reaguje na głos. U nas szczególnie sobie upatrzyła głos mojej mamy, bardziej podskakuje niż jak słyszy mój. Widać, że kto tu będzie trzymać sztamę z babcią :P Podobno powinno się przyzwyczajać do swojego głosu malucha, żeby później było lżej przy usypianiu itd po narodzinach.

moniadi lubi tę wiadomość

rfxg9jcgekq5byzd.png
  • Goszka Debiutantka

Wysłany: 20 marca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki czy któraś już rozpoczęła zakupy dla malucha? Ja dziś postanowiłam kupić łóżeczko i wszystko co z nim powiązane i tu przy temacie ochraniacze na szczebelki mnie zmiotło. Otóż zdania są podzielone, jedni twierdzą że muszą być inni że absolutnie nie powinno ich być. Jakie są wasze opinie? Szczególnie zwracam się do Mam, które mają doświadczenie w temacie :) Kwestia dotyczy także kołderek vs śpiworków do spania. W czym niemowlakom lepiej i bezpieczniej ?

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goszka ochraniacz tak ale nie na początku. Sprawdza się tak od ok 3 msca jak dziecko zaczyna się obracać i może uderzać o szczebelki. Wcześniej może stanowić ryzyko ale tu zdania są podzielone ;) No i raczej nie taki z poduszek. A co do śpiworka/otulacza to wszystko zależy od dziecka. Ja miałam śpiworek, pieluchy do otulania, rożek a moje dziecko nie cierpiało być otulane :P Do tej pory nie lubi być niczym przykrywany. :)

Margaret.Se lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurkaSkiters wrote:
    Sylwia, to znaczy, że to raczej nic poważnego? :) super! nieźle ta twoja mała nas straszyła przez ten cały czas...

Nieprawidłowy napływ do komór serca u płodu to jest już większa wada, ale jak wykryjemy ja wczesnie to albo juz zaczniemy leczenie albo po urodzeniu mala moze przejsc operacje serca.
    Jeli wyjdzie ze faktycznie jest problem z tym naplywem to wiadomo skad ten obrzek, jednak mamy nadzieje ze obrzek byl i nic zlego nie zwiastowal

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy to prawda, że jak wrócimy do pracy po urlopie macierzynskim pracodawca nie ma prawa nas zwolnić przez pół roku? Oczywiście mówię o umowie o pracę

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie,Genshirin - praca 4 h przy kompie tylko do konca kwietnia. Od maja wchodza nowe przepisy i to bedzie juz pelne 8 godzin z 15 minutami przerw na kazda przepracowana godzine...
    Z tego lasnie wzgledu sama wlasnie mam zamiar w tym tygodniu od lekarki wziac zwolnienie:p

Ruda Paskuda - ja tam nawet polowicznym zdjeciem bym sie zadowolila!!

lenka.m - a to nie za wczesnie na takie orzeczenie od lekarza specjalisty? mi mowiono,ze tak okolo 30 tygodnia trzeba pojsc do okulisty przy krotkowzrocznosci ?

Cassie 65 lubi tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    Dziewczyny a czy to prawda, że jak wrócimy do pracy po urlopie macierzynskim pracodawca nie ma prawa nas zwolnić przez pół roku? Oczywiście mówię o umowie o pracę

Ja słyszałam ze ma tzw. ochronki 3 miesiące

Cassie 65 lubi tę wiadomość

• All4love Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goszka, w szkole rodzenia radzą zrezygnować z ochraniaczy bo bardziej bezpieczne jest jak się walnie w szczebelki niż udusi poprzez zakaturlanie się twarzyczką w ochraniacz.
    Ja nie kupuję.

Jadę dzisiaj oglądać wózek. Używany, ale na zdjęciach jest przepiękny, wygląda jak nowy :)

moniadi, Margaret.Se lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Labamba nie, nie jest za szybko bo to jest badanie zmian na siatkówce i one się nie pojawiają nagle pod koniec ciąży ani nic z tych rzeczy. Bo sama wada wzroku nie ma tu jakby znaczenia tylko jakieś zwyrodnienia w budowie oka albo np. przebyta laserowa korekcja wzroku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2017, 21:00

• kurkaSkiters Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, to teraz trzymamy kciuki, żeby serce było mocne. :)
    A ja już po kupnie wózka. Uff mam problem z głowy. Wózek nie porysowany, pachnący bo wyprany, jedyny minus, że stelaż trochę się bardziej chyboczę, niż nówka, ale to zawsze można kupić nowy. Wygląda tak, jakby któraś chciała zobaczyć: http://www.bobowozki.com.pl/zwrotne-z-fotelikiem/trzyfunkcyjne/p/peg-perego-book-51-elite-completo-modular---zestaw-4w1-gondola-spacerowka-fotelik-torba-1099.php

sisi, Genshirin, ss25 lubią tę wiadomość

rfxg9jcgekq5byzd.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z USG połówkowego, które było pewnie najdłuższym badaniem jakie mnie w ciąży spotka - cała wizyta trwała prawie 1,5 godziny, a samo USG bitą godzinę. Fakt, że po części to mój syn (potwierdzona płeć :) ) utrudniał obejrzenie twarzy, ale generalnie lekarz mega dokładnie sprawdzał i mierzył wszystkie narządy, liczył kości itd. Zainwestowałam specjalnie w lekarza z turbo certyfikatami i nie żałuję :) Cała anatomia wyszła w normie i markery chorób genetycznych są ujemne. Jedyne ostrzeżenie to cysty splotów naczyniówki, które najprawdopodobniej nie mają znaczenia klinicznego i mają zniknąć do 28 tygodnia. Choroby, na które te cysty mogą wskazywać, dają inne objawy, które u nas nie są widoczne, więc lekarz powiedział że to skrajnie nieprawdopodobne, żeby to oznaczało coś złego. No więc tylko ta jedna uwaga z którą muszę żyć do następnego USG. Ale skupię się na tym, że cała reszta wyszła super.

Margaret.Se, Lexi150, kurkaSkiters, sisi, All4love, llallka, Genshirin, ss25, Cherry_Blossom, moniadi, Ruda Paskuda, labamba lubią tę wiadomość

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniodi wiadomo, ze wie moje dzieciatko co dobre to po mamusi;) hehehhe

Kurka ja nie czuje jeszcze ruchów a babelki czasami:)
    Ja tez staram się dużo mowic do mojego skarbka a w szczególności z rana, albo jak cos robie do jedzenia to opowiadam wszystko:)

Tez słyszałam o tym ochraninaczu, żeby sobie darować przez pierwsze miesiące zycia dziecka, tak samo jak łóżeczko przystawka jest niebezpieczne.

Sylwia a co ty miałas z tym obrzękiem, bo chyba mnie ominęła ta informacja:(

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • All4love Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam wózek! <3
    Ogłoszenie z olx, ale wyglądał jak ze sklepu, widocznie bardzo o niego dbali.
    Piękny, lekki, zwrotny, jakby ktoś chciał to polecam! Wytargowałam z facetem cenę 860 zł :)
    Roan bass
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a9137bf699b0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2017, 21:22

Lexi150, sisi, Margaret.Se, szarlo, llallka, Genshirin, moniadi lubią tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • sisi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję zakupionych wózków :) Idziemy jak burza :)

Lenka super, że wizyta udana i z syneczkiem wszystko wporządku <3

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • All4love Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lenka.m wrote:
    Wróciłam z USG połówkowego, które było pewnie najdłuższym badaniem jakie mnie w ciąży spotka - cała wizyta trwała prawie 1,5 godziny, a samo USG bitą godzinę. Fakt, że po części to mój syn (potwierdzona płeć :) ) utrudniał obejrzenie twarzy, ale generalnie lekarz mega dokładnie sprawdzał i mierzył wszystkie narządy, liczył kości itd. Zainwestowałam specjalnie w lekarza z turbo certyfikatami i nie żałuję :) Cała anatomia wyszła w normie i markery chorób genetycznych są ujemne. Jedyne ostrzeżenie to cysty splotów naczyniówki, które najprawdopodobniej nie mają znaczenia klinicznego i mają zniknąć do 28 tygodnia. Choroby, na które te cysty mogą wskazywać, dają inne objawy, które u nas nie są widoczne, więc lekarz powiedział że to skrajnie nieprawdopodobne, żeby to oznaczało coś złego. No więc tylko ta jedna uwaga z którą muszę żyć do następnego USG. Ale skupię się na tym, że cała reszta wyszła super.

Gratulacje!

20.08.2017 <3
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka super, to tylko się cieszyc ze z dzieciątkiem jest wszystko dobrze:)

Jestem po wizycie u diabetologa i chyba zadowolona jestem bo myślałam, ze jak cukrzyca to zawsze insulina a tu zonk. Lekarz powiedział, ze miewam za niska glukozę i absolutnie insulina odpada a musze się skupic na diecie, które musze zmodyfikować i dodac więcej cukrów złożonych, żeby podwyzszyc glukozę. Musze tez wprowadzic czasami jedzenie w nocy w minimalnych ilosciach. Stwierdził, ze tak cała ciaze zapewne będę się mierzyc glukometrem i dieta koniecznie ale nie drastyczna bo mi zmniejsza glukozę. Zadumiony był bo mówił, ze dziwne te moje az tak duże skoki i super jakby mi się wyrównało bardziej. Powiedział, ze na każdym usg lekarz ma dokładnie badac dziecko pod każdym względem, czy dobrze serduszko bije, jak rosnie czy nie za szybko itp.

Anielle pytałam się diabetologa o to jak powinno się zastosować ze spaniem i jedzeniem, jaki odstep czasu powinien być do pobrania krwi i powiedział ze norlanie to 8-10 godzin od ostatniego jedzenia ale mowi ze mnie to nie dotyczy bo kobiety w ciąży mogą mieć mniejsze odstępy tego casu.

sisi, moniadi lubią tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 20 marca 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love super ubiłas dila:) wózek swietny i cena tez:)

Ja to jeszcze poczekam na zakup wózka ale mam pierwszy zakup pieluszki tetrowe:D i przegoniłam Cassie:P

17u9io4p2dm1eqy5.png
‹‹ 622 623 624 625 626 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ