Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
labamba wrote:Neme - a to ciasto jak kroisz to najpierw wszystko wrzucasz, potem zawijasz,potem kroisz, zeby to nie powypadalao?? chyba wykorzystam wszystkie przepisy
jak bedziesz jechac juz do tego szpitala, pamietaj zeby Ci maz odchylil maksymalnie fotel do tylu, podobno najwygodniejsza pozycja jak sie akcja zaczyna
masz tutaj link - https://www.youtube.com/watch?v=PBeCoFn3Lu8
ja taką opcje też robiłam, ale to wychdzi duza porcja, trzeba potem gotowe juz kroic, ciasto często sie sypie itd. dlatego zaczęłam robić mniejsze porcje.
czyli to ciasto kroje na 4 albo 6 czesci, piers też kroje na małe kawałki, wszystko tak jak na filmiku tylko że układam jedno na drugie: ciasto, na to kawałek miesa, ser feta lub mozarella lub żółty zwykły, suszony pomidor, brzegi ciasta dziele na takie paseczki jak na filmie i nakładam tak żeby przykryć mieso z dodatkami i wychodzą takie ładne małe kosmitki potem zależy ile osób u mnie bywało, ale najczesciej robiłam z 2 ciast francuskich i jednej malutkiej piersi, bo tego miesa i dodatków dużo nie zawiniesz w taki mały kawałek ciastalabamba lubi tę wiadomość
neme
01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Margaret ale te ciuszki w lidlu to dopiero od 20 lipca z tego co widziałąm....
Avika ja też bym chciała tylko z mężem jechać na porodówkę, bo to takie raczej intymne sprawy, rozwierająca się piczka i te wody cieknące itd no ale jak nie bedzie wyjscia to musze po teścia dzwonic ehhhhhh
Agula, Sabina - super wieści !!
Cassie dawaj szybko znaka co i jak !!
Sisi, a co tam u Cb ?Avika lubi tę wiadomość
neme
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Cześć dziewczyny
Szarlo- ręczniki papierowe też mam spakowane, nawet w wyprawce szpitala jest wymieniony- nic tam nie mają; może w SR mówili właśnie o papierowy do krocza, nawet spakowałam chusteczki higieniczne wyciągane i chyba rolkę papieru też dopakuje- tak teraz pomyślałam
Agula- podziwiam Twoją wagę, jak Ci się udało to zrobić. No i przynosisz nam świetne informacje od lekarza; super, że maluszki dobrze się mają i wszystko gra! Zapewne lekko nie jest ale już tuż tuż i masz 2 aniołki ekstra
Labamba- niestety nie doradzę z własnego doświadczenia, bo od czasu kiedy brzuch mnie bolał w sumie tylko raz sobie ją zaparzyłam. Natomiast czytałam, że 2xdziennie. Trzymam kciuki za ujemny, ja też myślałam, że bardziej będę w grupie dodatnich, a tu proszę udało się, więc bądź dobrej myśli.
Eve- zobaczysz, że Cie złapie jak mąż będzie w domu, jakoś zawsze się to układa.
Właśnie najgorsze jest to, że chyba większość z nas nie rodzi w szpitalu, który ma najbliżej. Ja najbliższą porodówkę mam 5 minut autem, tam gdzie chcę rodzić jak nie ma korków jadę 15 minut, mój chłop z pracy do domu ma 7 minut autem; więc czasowo mamy szybkie dojazdy- no chyba, że są korki. A swoją drogą też słyszałam, że wody płodowe mogą zapaskudzić siedzenie na amen. Ja mam naszykowany koc i całe opakowanie dużych podkładów, takich co do szpitala też musiałam kupić aby położyć na siedzenie, w razie W.
Margaret- wczoraj właśnie czytałam, że na przyśpieszenie porodu podobno najlepiej właśnie działa skakanie na piłce i aktywność fizyczna; spacery, schody, itp. Ja 2 tygodnie przed terminem mam zamiar skakać przez cały serial „Na wspólnej”.
Cassie- u nas do szpitala trzeba wziąć 1 opakowanie pampersów, no i oczywiście czekam na info po wizycie
Avika- ja też mam właśnie nadzieję, że przed wycieczką do szpitala dam radę się odświeżyć
Ja wczoraj znowu dokupiłam ubranka w smyku, no i dla siebie buty w ccc kupiłam
A tak poza tym polecam osobą, które mają troszkę wolnego czasu poczytać sobie o książeczkach kontrastowych i przygotować sobie takie książeczki dla maluszka; za 1 trzeba zapłacić +/- 15 zł a do jej zrobienia potrzebna jest w sumie tylko drukarka i kartki no i jak ktoś ma laminator to też fajnie
szarlo, Cassie 65, Margaret.Se, agula1983, ewe_a85, labamba lubią tę wiadomość
-
JaPM wrote:Margaret- wczoraj właśnie czytałam, że na przyśpieszenie porodu podobno najlepiej właśnie działa skakanie na piłce i aktywność fizyczna; spacery, schody, itp. Ja 2 tygodnie przed terminem mam zamiar skakać przez cały serial „Na wspólnej”.
Ja wczoraj znowu dokupiłam ubranka w smyku, no i dla siebie buty w ccc kupiłam
kradne opcję z na wspólnej, też oglądam zawsze wieczorem z nudów więc jak bedzie już blisko 22 lipca (mąż wraca z delegacji na 3 tygodnie :D ) to zaczne skakać i łazić z 3 pietra non stop, zeby urodzić zaraz jak przyjedzie i żeby jak najwięcej czasu z synkiem spędził
ja też zamówiłam jeszcze ciuszki ze smyka i z 5.10.15 bo promka 75% jest bankructwo nas czeka :P heheJaPM, Margaret.Se lubią tę wiadomość
neme
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Labamba- no liście malin 1-2 razy dziennie z jednej łyżeczki się parzy i pije
Nie mam tej piłki, zeby se skakać a na wspólnej zawsze oglądam Żanetka też zaciążyła i ciekawe jak ta puszczalska siostra Oli co też w ciąży z Błażejkiem jest? ;p
Dobra idę na tą wizytę! Jakimś cudem udało mi się ogarnąć grażkę na oślep BEZ POPRAWEK jestem w ciężkim szoku Odezwę się pod wieczór!
Buziaki :*Margaret.Se, Genshirin, szarlo, sisi, labamba lubią tę wiadomość
-
Neme przeciez wiem ze te ciuszki z lidla sa w czwartek ale nie ten hehe ubzduralam sobie ze to jutro ehhh dzieki Ci kobitko bo przeciez bym polazla do tego lidla ehhhh widze jak byk ze to od 20tego a jutro jest 13-ty przeciez bo moje imieniny no ale i tak to nie pomoglo. Glowa juz nie pracuje dobrze i kalafior coraz bardziej szwankuje hehe
W SR mielismy zajecia na pilce z babka ktora polecala skakanie na pilce potem mielismy z inna polozna i ta zakazywala skakania hehehe czyli jak ze wszystkim kazda ma swoje teorie. Ja bede wysiadywac sobie delikatnie a od 38tc zaczne konkretnie dzialac na niej ale na wspolnej nie ogladam jak reszty tasiemcow:D
Ja do tych papierow jednorazowych polecam tez nakladki na kibelek zeby nie siadac golym tylkiem bo na malysza to zapewne ciezko bedzie po porodzie cokolwiek zrobic na kibelku
Cholera dziewczyny nie kuscie tym smykiem i 5.10.15 bo zaraz cos wejde i kupie hehe najpierw to musze ogarnac to co mam dla kruszynki mojej jeszcze z listy:)
Cassie dawaj szybko znac po wizycie. Ja tez bylam w szoku ostatnio jak pieknie udalo mi sie ogolic na golaska na dole samej i bez lusterka hehe
szarlo lubi tę wiadomość
-
Dziewczynki mam kolejne pytanie ile macie podkładów poporodowych i do kiedy najlepiej ich uzywac a kiedy przejść na zwykłe podpaski i jakie??? Mam trzy paczki podkładów ale co do podpasek to nie mogę się zdecydowac
-
Margaret ja mam 4 paczki podkładów bella 2 biore do szpitala i 2 w domu, tak kolezanka miała i u niej sie sprawdzilo, podoaski mam bella nova takie z lidla, jedna paczke, kupię sobie jeszcze jakieś bawełniane, ale sama nie wiem jakie, mam naturella classic super, ale one pachnące i nue do konca natuealne wiec nue wiem jak te sie sprawdza, zawsze uzywalam naturelli orzed ciaza ale tych ultra. Zawsze można dokupic, dac fote chlopu i niech szuka.
Margaret.Se lubi tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
Margaret byś jutro się zdziwiła w tym lidlu hehe
ja mam 3 paczki bella mama podkładów, wpakowałam wszystkie 3 do torby szpitalnej, ale w domu to raczej bede używać już podpasek, też mam chyba naturelle ultra bo akurat promka była
jak braknie to w szpitalu są podkłądy poporodowe, wiadomo że takie bardziej szitowe, ale w razie co sąMargaret.Se lubi tę wiadomość
neme
17.12.16 dzidzi 1,1cm
19.01.17 dzidzi 6,3cm
16.02.17 Synek! 160gr
14.03.17 Synek! 350gr
11.04.17 720gr
09.05.17 1166gr
24.05.17 1882gr
06.06.17 2150gr
20.06.17 2448gr
14.07.17 3080gr
-
Kurcze ja spakowalam tylko jedna paczke bo mi nie wlazlo wiecej, a wy tu po 4 paczki pakujecie Mam nadzieje ze wystarczy jedna a jak nie to mam w domu zapas, pozniej sie przerzuce na podpaski.
Pampersow z kolei mam tylko jedna mala paczke ktora spakowalam do szpitala. Musze kupic dopiero jakas duza pake do domu : ) Mam nadzieje ze malutka nie bedzie na nie uczulona : )
-
Cassie czekamy
Hah Margaret ja tez myslalam, ze To jutro ta promo w lidlu ja mam 4 paczki bella podkladow i 1 paczke canpola. Do szpitala biore 1 canpol i 2 belly cale zycie mialam dlugie 6-7 dniowe okresy bardzo obfite wiec jestem nastawiona na dlugi polog. Jak je wykorzystam to tez zamierzam przejsc na zwykle podpaski, wiadomo w domu inaczej wiecej swobody
-
Neme daj spokoj wkurzylabym sie wkurzyla bo wstalabym wczesniej zeby tam pojsc. Dobrze ze czujna jestes i zorientowalas sie:)
Dzieki dziewczynki:) ja na podpaskach sie nie znam bo od wiekow uzywalam tamponow tylko no chyba ze po poronieniu ale nawet nie pamietam co ja tam kupowalam.
Szarlo te zapachowe to odluz sobie na pozniej bo takie na polog to na bank nie powinny byc.neme lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Ja mam podkłady z firmy seni 2×10 sztuk do szpiala i podpaski po porodzie Bella Mama 2 opakowania - to wymaga szpital i mają wymienione w wyprawce do szpitala. Natomiast w domu mam tylko 1 paczkę podkładów, która z kocem mam przyszykowane na siedzenie do auta i w sumie kurde nie mam zapasów po powrocie do domu; hmmm nie pomyślałam o tym
Juuli nie słyszałam o pampersach poporodowych, mowiono o wycięciu na pempuszek tylko
A wlasnie wczoraj trochę czytałam na stronie mamaginekolog i wspomniała o kole do pływania jako przydatne po porodzie SN, czy któraś z Was zaopatrzyla się w ten gadżet? -
Juuli ja nie slyszalam o poporodowych z pampersa i ciekawe jakie sa
Avika tez bys zaszalala w lidlu jutro hehe ale kalafiory mamy niezle:)
Ja tez zawsze mialam dlugie, obfite i bolesne miesiaczki ale zmienilo mi sie to po poronieniach. Bole byly o niebo mniejsze bo wczesniej to na ziemi lezalam z bolu mimo ze nafaszerowana bylam tabsami i obfitosc tez sie zmniejsxylaAvika lubi tę wiadomość
-
Hejka ja zapakowałam dwie paczki bella mama i jedną paczkę pokładów z canpolu. Jeszcze mam w planach do schowka w aucie włożyć właśnie podkład na ewentualny wylew wód, ale to juz taki podkład-matę, mata taka chłonna ok. 40x50cm.Mam jeszcze kilka takich na po porodzie, podobno przydają się żeby troszkę "przewietrzyć" sobie krocze
Jakby któraś jednak zdecydowała się na żel Natalis (ja zrezygnowałam po opinii mojej lekarki, że ani nie szkodzi ani nie pomaga) to rozejrzyjcie sie na OLX - mnóstwo lasek, których porody zakończyły sie jednak cc odsprzedaje w atrakcyjnej cenieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2017, 18:59
Emilka 10tc [*] -
Nalala- te podkłady z Seni to właśnie takie duże ja mam 60cm x 90 cm bo takie szpital wymaga i taką 1 pake mam z kocem do auta. A co do tych mniejszych podpasek/ podkładów typu Bella Mama to mamaginekolog pisze, że są dobre bo w przeciwieństwie do innych nie maja plastiku w składzie.
-
Dziewczynki zapomnialam Wam napisac bo pamietambjak pisalyscie ze ktores z Was maja problem z wyproznianiem to polecam olej lniany. Ja zaczelam go uzywac jakis czas temu do salatek swoich zeby urozmaicic sobie bo ciagle oliwa albo rzepakowy i mam taka przemiane materii jak nigdy wczesniej:) wiec polecam i mysle ze swietny tez bedzie po porodzie na pozbycie sie odrobiny zbednych kilogramow;)