X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do mm ... mam pytanko, jak jesteśmy w szpitalu to jeśli jest wskazanie to mm daje nam szpital, czy musimy mieć swoje ?
    I pytanie czy np to położne/pielęgniarki przygotowują te mleko i dają nam już gotowe, rozrobione, czy jest jakaś kuchnia i mamy radzić sobie same ( czyli wiedzieć jaka woda, ile stopni, ile miarek itp ? ) Jak to wygląda w praktyce ?
    Ja nie wiem czy będę umiała pierwszego dnia podać butlę żeby się nie zakrztusiła hehe, a co dopiero odpowiednie badanie wody, miarki i inne cuda, stąd moje pytanie, jak się okaże że same to chyba warto się dokształcić w razie co w tym zakresie :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    z nitkami krwi?
    tak, kremowy, lekko podbarwiony krwią.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    A co do mm ... mam pytanko, jak jesteśmy w szpitalu to jeśli jest wskazanie to mm daje nam szpital, czy musimy mieć swoje ?
    I pytanie czy np to położne/pielęgniarki przygotowują te mleko i dają nam już gotowe, rozrobione, czy jest jakaś kuchnia i mamy radzić sobie same ( czyli wiedzieć jaka woda, ile stopni, ile miarek itp ? ) Jak to wygląda w praktyce ?
    Ja nie wiem czy będę umiała pierwszego dnia podać butlę żeby się nie zakrztusiła hehe, a co dopiero odpowiednie badanie wody, miarki i inne cuda, stąd moje pytanie, jak się okaże że same to chyba warto się dokształcić w razie co w tym zakresie :D
    u mnie w szpitalu wszystko daje szpitale. Jeśli w rozpisce do zabrania nie masz mm tzn daje szpital. Dokarmiają wedle uznania albo same położne albo dają Ci butle i samemu się karmi, ale spokojnie, wszystko pokazaują, a jak nie to mów wprost, że to twoje pierwsze dziecko i czy mogłaby pokazać co i jak. od tego tam są.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    u mnie jak był z nitkami krwi to tego dnia urodziłam co odszedł :) także kciuki :)

alenka89 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    To hormony i stres, wszystkie nas czeka dokladnie to samo. Bardzo rzadko sie zdarza zeby od razu mleczarnia byla ( a wtedy tez sa problemy tylko inne). Pijesz ten femaltiker? Jaki masz laktator? Teraz coraz bardziej mysle ze moze jednak kupic ten laktator i zabrac do szpitala...

Pije ten femaltiker.
    Kupilam elejtryczny laktator..
    :(

• alenka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    u mnie jak był z nitkami krwi to tego dnia urodziłam co odszedł :) także kciuki :)

kurcze a ja taka niegotowa :P

• Leticia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mm dawały położne, miały w dyżurce gotowe w podgrzewaczu. Trzeba było podejść i sobie wziąć. Dawały w strzykawce, jak się chciało butelkę, to konieczna była własna.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    U nas w szpitalu było tak że miały mleko HiPP gotowe w buteleczkach i lekko podgrzewały. Jeżeli chcesz jakieś konkretne zabrać to i można pewnie samemu robić. U nas kuchnia akurat była. Ja w szpitalu MM nie będę dawać. Jeśli nie będzie chciał z piersi to będę ściągać i dawać z butli. No ale taki mam plan. A jak wyjdzie zobaczymy.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    kurcze a ja taka niegotowa :P
    to się szykuje :)

alenka89 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, to ja tak w telegraficznym skrócie :) Nasza córcia Ania przyszła na świat dziś o godz 7.40 :)
    Ocena: 10/10, waga 3200 g, 53 cm, 38 tydzień.
    Od czasu porodu, po przyssaniu się do maminej piersi i podjedzeniu cały czas śpi. Tak może być nawet podobno i 10 godzin. Siara ładnie poleciala wiec położne uspokajają, że najedzona to może tak spać.
    Mamie to bardzo na rękę bo przyznam, że poród nie był łatwy. Zaczął się wczoraj, o ile tak się liczy, regularnymi skurczami po wpadnieciu czopa o 7.10 i tak na początku były skurcze co 12, 10 minut, cały dzień 7 -6 minut ( oceniałam je tak w skali 6/10 czyli jeszcze ok) Po całym dniu skurczy, tak około godz. 20.30 wybralismy się z mężem do szpitala (bardzo ten dzień skurczy mnie zmęczyl). Trafiliśmy na salę pojedynczą, bardzo ładnie wyposażoną (św. Zofia ). Na początku wzięłam prysznic, później polezalam w wannie, skurcze rozkrecaly się już nie na żarty :p. Ok godz. 3 poprosilam o zzo co przyhamowalo, zatrzymało mi akcie skurczową ale pomogło o tyle ze mogłam odetchnąć przez dwie , trzy godziny. Gdy schodzilo znieczulenie akcja zaczęła się rozkręcac na nowo ok godziny 6 ale z uwagi na rozwarcie (ok 8-9cm) były to już skurcze innego rodzaju (coś a la parte, Trochę jakby latwiejsze..ekhm jakby )
    Tutaj skończę swoją opowieść :) łatwo nie było - mam chyba spore nacięcie ( bo córcia ma trochę podluzna głowę, która nie chciała łatwo przejść, co ma się wyrównać po kilku dniach). Zemdlalam tez w łazience po porodzie ale na szczęście był ze mną tam mąż i mnie przytrzymal.. to chyba ze zmęczenia.
    Córcia jest piękna :) ...a ja zmęczona, że dopiero teraz mam czas napisać.
    Życzę powodzenia koleżanki :) i trzymam kciuki za jeszcze nierozpakowane :)

Leticia, Lavendova, belladonna, Meneksze, justyna14, e_mii, Marta..a, d'nusia, Ania241188, Ithildin, pumka1990, Eilleen, PLPaulina, Dooti, marcela123, Zuuziia, Mmma, edytkaa93, Qumish, alenka89, Kasiaja, kozalia, jej odbicie, ingelita, misia-kasia, chabasse, katka/85, Existenz, justa8902, Anuleczek, AnkaK90, Carolline lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, głowa do góry, to wszystko co przechodzisz jest normalne - od problemów z karmieniem po (a nawet w szczegolnosci) chęć do płaczu. To minie, chociaż kryzysy co jakiś czas będą się zdarzać i warto mieć tego świadomość.

To w sumie jest to, o czym próbowałyśmy Wam z dziewczynami mówić i co niestety brzmiało trochę jak straszenie. Kobieta po porodzie ma mętlik w głowie i emocjach, co czesto powoduje głupie myśli i poczucie, że jako matka nie staje na wysokości zadania. A prawda jest taka, że to dotyka w rożnym stopniu większości, jeśli nie wszystkich kobiet. W organizmie i w życiu odbywa się rewolucja, mało kto jest w stanie przejść przez to niewzruszonym. Może się wydawać, że koleżance czy sąsiadce idzie zajebiscie, ale prawdopodobnie w środku przechodzi to samo.

Warto pytać, prosić o pomoc, narzekać - czy to komuś bliskiemu, czy tu u nas na forum. Zawsze postaramy się pomóc i podbudować.
    <3

ingelita, jej odbicie, chabasse, katka/85, Carolline lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie macie gotowy druk do pracodawcy o przejściu na macierzyński? bo chce teraz coś napisać, żeby potem tylko uzupełnić dane i dać mężowi do dostarczenia.

7w3d 💔
  • Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostałam przyjęta na oddział, chwilę to zajęło bo mają przepełnienia, chcieli mnie nawet odesłać do domu ale na KTG wyszły jakiesr skurcze, a na dodatek mimo że jestem niskocisnieniowcem to mam syndrom białego fartucha i ciśnienie mi wywaliło 160/99.
    2 godziny czekalam na sale, jestem na patologii ciąży w dwuosobowej ale póki co sama.
    Po badaniu i usg nic nowego, szyjka krótka, miękka, rozwarcie sie nie powiekszylo, nadal na 1 palec.
    Za to Mała nie taka mała, 3500g. :-)
    Powiedzieli, że nie mają konkretnego pomysłu na mnie jeszcze, póki co obserwacja...

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli, gratulacje! Moje ulubione imię nadałaś córeczce ;)

DobrejMysli lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • belladonna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli gratulacje!!! Dobra wiadomość że Ania już na świecie. Życzę szybkiego powrotu do pelni formy.

• Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli serdeczne gratulacje dla Was! :-)

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMyśli gratulacje serdeczne :)

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i po wizycie okazało się że źle zrobili w laboratorium Gbs, zrobili ogólny posiew, pomimo że na skierowanie było że w kierunku gbs... No ale nic teraz nie zrobię już.
    Dobrej Myśli gratulacje :) najważniejsze że poród masz już za sobą :) ja muszę wytrzymać do poniedziałku. Nic porodu nie zapowiada, ale to też nie wiadomo co stanie się za kilka dni

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    No to jest duża szansa że poród tuż tuż.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli gratulacje!

Jak ten czop wygląda? Dzisiaj w nocy jak sikałam to się zastawiałam, że w majtkach zostanie czy wpadnie do kibelka sikając? Wiem, ze może to głupie pytanie :P

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 1139 1140 1141 1142 1143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ