Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A za to moja to wrog smoczka.. nie chcę.. a mógłby zycie uratować. ;)

• Patti_MG Koleżanka

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie drogie koleżanki po baaaaaardzo długiej przerwie! Od majowych wpisów próbuje Was nadrobić! Niestety nie wszystko dałam radę ;) a tu tyyyyle sie już dzieje! Przede wszystkim gratulacje dla wszystkich mamuś, które porody mają już sa sobą! Cieszę się Waszym szczęściem i wspieram myślami w trudnych początkach.

Jeśli pozwolicie opowiem troche o sobie, co się działo przez ostatnie tygodnie (z góry wybaczcie, bo się rozpisałam...):

Obecnie jestem jedną nogą w 37mym tygodniu!
    Całą ciąże maluch na pomiarach wychodzi mniejszy niż wiek ciąży. Ale wszystko anatomicznie okej. Podobno genetycznie po rodzicach mały się urodzi hehe ;)
    Startowałam z wagą 45kg przy 165cm wzrostu, a dziś rano waga pokazuje już 60kg :) Prawdopodobnie to sama woda, bo oprócz brzucha to nic innego mi nie rośnie haha
    Brzuszek mały i nikt mi nie wierzy, że to już 9ty niesiąc! :O
    Torba do szpitala jeszcze nie spakowana ... nie wiem sama na co czekam ??!!
    Pokoik dla dzidziutka ciągle nie ogarnięty. W piątek mąż dopiero przywiózł mebelki, bo dłuuuugo nie mogliśmy sie zdecydować na jakieś. Ikea zupełnie mnie zawiodła :( Te które sobie kiedyś upatrzyłam, to okazało się, że od lutego już ich nie ma w sprzedaży... damn! Na szczęście inne były od ręki! :) Jutro ma przyjść paczka z zamówieniem z Xlandu - łóżeczko dostawne z Chcco i wanienka. Mam nadzieję, że się sprawdzą!

A z nowości to jeszcze tyle, że 22go czerwca (w moje urodziny =] ) byliśmy na kontroli u pani doktor i okazało się, że dostaliśmy skierowanie na CC :( wskazanie: płód ułożony pośladkowo. Niestety mój maluch do dziś nie chce się odwrócić. Termin z OM miałam na 20go sierpnia. Cesarka wyznaczona na 14go... Troche spanikowałam jak się dowiedziałam, że będzie coś wcześniej hehe. Jutro mamy kolejną wizytę i zobaczymy czy coś się zmieniło, czy ciągle uparciuch siedzi tyłkiem w dół.

Spodziewamy się chłopaka - będzie Filip - cała rodzina go tak ochrzciła zanim się jeszcze urodził haha. Ja miałam inny typ na imię, ale wyszło jak wyszło ;) utarło się już :)

Najdziwniejsze dla mnie jest to, że od kwietnia mam już L4, bo szyjka sie skracała i Młody był dość długo główką w dół... brałam przez ten czas luteine i jak się w końcu odwrócił to byłam szczęśliwa!
    A teraz co? Jak czas na odwracanie się do porodu, to się jak na złość odwrócić uparciuch nie chce ;)

Czytam o Waszych trudnościach z laktacją i też się tego obawiam :( Nie dość, że wyjmą mi małego z brzucha tak „na zimno” to nawet nie doświadcze co to znaczy poród haha ;) ale najbardziej martwi mnie to czy pojawi sie w takiej sytuacji pokarm :( Moja mama też miała trudności z laktacją mimo, że urodziła mnie naturalnie i w terminie... Ale nie poddaje się mentalnie i wierzę, że dam radę !! Jeszcze tylko w razie co zaopatrze się w laktator elektryczny. Tylko jaki wybrać?? :O Polecają mi Medele. Myśle o Medela Swing. Hmm... Jeszcze tyle pytań w głowie mam! Tyle niewiadomych przede mną...

No nic - podczytuje Was dalej to mam nadzieję się czegoś dowiedzieć :)

Serdecznie Was pozdrawiam i mam nadzieję już nadrabiać wpisy i częściej się udzielać! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 09:03

edytkaa93 lubi tę wiadomość

❤️🧡💛💚💙💜

👶🏻 Synek 11.08.2018

Przegroda macicy 25mm
    Torbiel endometrialna na lewym jajniku
    Zrosty w bliźnie po cc wewnątrz macicy
    Zabieg u prof. Ludwina 15.02.2022
    AMH 1,18 - 10.2021
    AMH 0,44 - 04.2023
    Depresja
    Hashimoto
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też obiecujemy sobie nie brać dziecka do łóżka. Mamy na tyle wysokie że jakbym ja spadła to płakałabym z bólu, a takie dzieciątko... Nawet nie chce myśleć.
    Dzisiaj przekładam torbę do samochodu :) wolę już ją mieć przy sobie. To co jest do do pakowania to mąż później najwyżej dowiezie.
    Jakoś krzywo spałam, tak mocno boli mnie kostka, ledwie nią ruszam :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nie chciałabym spać z dzieckiem ze względu na jego bezpieczeństwo...wtedy tatuś na bank przymusowa emigracja bo jest nieprzewidywalny w wyrze.

Czy u którejś z was było tak, że się pojawiły bóle podbrzusza (stałe, takie ćmienie ale niedokuczliwe dla mnie) razem z delikatnym bólem w dole pleców i taka sytuacja trwała długo, do terminu??
    Bo kontrolę mam za tydzień w sumie dopiero, dziecko się rusza normalnie.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas szafka nocna odstawiona i łóżko podstawione pod ścianę, żeby dzidzia nie spadła :) Mus to mus ;)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• e_mii Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też ambitny plan nie spania z dzieckiem :) I najważniejsze, nie usypiania na cycku. Starsza spała z nami, nie pamiętam już od kiedy, ale tak było mi wygodniej. Później tylko okazało się wielkim problemem usypianie, nauczyła się być cały czas przy mnie i nie mogłam nawet wstać kiedy już zasnęła.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do snu zaczynam książkę "Spokojny sen. Przewodnik dla rodziców niemowląt i małych dzieci". Fajnie napisana, może coś się przyda ;)

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Sierpniowa_89 Koleżanka

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki ;) mnie również dawno nie bylo :( ale czytam Was w miare regularnie. Na wstepie gratuluje wszystkim mamusią.
    Chciałam Was tu troszke pocieszyc z waga hehe ja startowalam z waga 60 kg teraz jest 81kg ale nie przejmuje sie bo z synkiem mialam 40 na plus wiec teraz nie jest najgorzej. Przy karmieniu waga szybko wraca do normy gorzej z rozstepami. I ta nieszczęsna opuchlizna w te upaly juz brakuje mi pomysłów jak z nia walczyc nogi to dwa wielkie wodne baniaki.
    Pozdrawiam Was gorąco ;*

Sierpniowa_89
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, my juz jestesmy w domu ( wyszlismy wczoraj). Maly urodzil sie 25.07 o 14:12, wazyl 3kg i 51 cm. CC jednak nie okazala sie taka straszna jak myslalam, juz w 2 dobie sama zajmowalam sie dzieckiem. Bol do wytrzymania takze bez porownania jesli chodzi o moj pierwszy porod, po ktorym nawet sama soba mialam ciezko sie zajac.
    Nie karmilam piersia przez 2 pierwsze doby, dopiero w 3 zaczelam przystawiac i pokarm mam, ale maly chwyta i puszcza i sie denerwuje. Wydaje mi sie, ze znow jest ten sam problem co ostatnio a mianowicie mam male sutki i nie ma jak zlapac. Przystawiam go na chwile i daje mm. Nie wiem czy cos wyjdzie z tego kp chociaz bym chciala.
    Starszy syn jest troce zazdrosny a do mnie nawet nie chce isc tylko tata i tata.
    Zobaczymy jak to bedzie ale nie zapowiada sie kolorowo

Leticia, Marta..a, nick nieaktualny, e_mii, katka/85, nick nieaktualny, ingelita, squirrel, Dooti, Ania241188, Existenz, Patti_MG, belladonna, Kasiaja, justa8902, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po badaniach, zmiana się nie powiększa więc może być to krwiak który jeszcze się nie wchłoną albo małe niedotlenienie z ciąży w konsekwencji do wyrehabilitowania bo w ośrodku ruchu jeśli byłaby taka konieczność. Musimy jednak zostać do jutra żeby dla pewności jeszcze jeden lekarz to zobaczył i aby ustalili termin diagnostyki szerszej w centrum zdrowia dziecka, ale małej nic nie grozi.

Leticia, Marta..a, misia-kasia, nick nieaktualny, nick nieaktualny, katka/85, nick nieaktualny, ingelita, squirrel, Dooti, Ania241188, e_mii, edytkaa93, Zuuziia, agania, Patti_MG, belladonna, Existenz, Kasiaja, justa8902, AnkaK90 lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chciała żeby synek spał w swoim łóżeczku chociaż zobaczymy co on zarzadzi. Chociaż jakby spał z nami to ja chyba bym oka nie zmruzyla w obawie, że coś mu zrobię przez sen. Mąż ostatnio stwierdził, że on to chyba przez pierwsze tygodnie to nie będzie spał tylko siedział nad łóżeczkiem i patrzył jak mały śpi i oddycha ;)
    Ja dzisiaj już normalnie się wyspalam więc wczoraj to była wina tego księżyca. Zjadłam sobie na śniadanie jaglanke na mleku z borowkami i żurawiną i teraz mało nie zwymiotuje. Tak mnie mdli. Nie wiem o co chodzi, mleko było bez laktozy bo czasami po zwyklym tak mi się zdarzało. A taka miałam ochotę na to śniadanie a teraz się mecze ;(

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka, gratulacje! :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj wychodzimy!! :) mała jest w świetnej kondycji, jak to określiła lekarka, tyle ze straszny nerwus. Trochę przeraża mnie wizja dostawiania jej w domu, bo czasem poprzedza to pół godziny ryku:( ale cycki już się wypełniły.

Wczoraj w nocy bolał ją brzuszek wg położnej, podejrzewa ze to przez borówki kt zjadłam. I jak ma sie do tego wszędzie słyszane zdanie, ze nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej :/? Dostała w nocy dwa razy butlę i dopiero to ją uspokoiło.

Za to jak na mnie patrzą, to się dziwią ze to był pierwszy poród, bo tak dobrze się czuje i takie wygibasy odstawiam przy karmieniu. Ehhh żeby jeszcze mała się tak nie darła przy karmieniu :(

misia-kasia, nick nieaktualny, ingelita, Dooti, e_mii, edytkaa93, belladonna, Existenz, marcela123, katka/85, nick nieaktualny, Patti_MG lubią tę wiadomość

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołza - cieszę się że to nic poważnego :-)

Gratuluję rozpakowanym :-)

Kozalia - z tą dieta matki to chodzi właśnie żeby jeść wszystko i obserwować. Jeśli widzisz że dziecko jest niespokojne to wtedy trzeba sprawdzić czy to może być to co zjadłas. Ale z tego co dziewczyny piszą to na początku w zasadzie zawsze jest problem z jelitami bo to wszystko się musi unormować.

Zolza_ lubi tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesssa ja mam takie bóle podbrzusza dosc silne jak na okres, czasem przechodzi a czasem nawet skurcze jak wczoraj gdzie cale popołudnie do późnego wieczora były. Ale dopoki mi nie odejda wody to sie nie
    ruszam do szpitala :D

Kozalia takie to gadanie z tym ze niby nie ma diety karmiącej ale jak tak poczytasz chociazby tutaj na wątkach to jednak w większości dziewczyny nie mogą wszystkiego jesc i eliminuja. To chyba rzadkość ze niektóre jedza wszystko i jest ok żadnych kolek nic dziecko nie reaguje. Sa dzieci ktorym nic nie przeszkadza ale w wieksozsci to ja bym bya ostrożna i obserwowała.

nick nieaktualny, nesssssa, justyna14 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Eilleen :)
    Mam jeszcze pytanie, jak Ola tak długo płacze, to ma dziwny zapach z buzi, czy to normalne??

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Też bym chciała żeby synek spał w swoim łóżeczku chociaż zobaczymy co on zarzadzi. Chociaż jakby spał z nami to ja chyba bym oka nie zmruzyla w obawie, że coś mu zrobię przez sen. Mąż ostatnio stwierdził, że on to chyba przez pierwsze tygodnie to nie będzie spał tylko siedział nad łóżeczkiem i patrzył jak mały śpi i oddycha ;)
    Ja dzisiaj już normalnie się wyspalam więc wczoraj to była wina tego księżyca. Zjadłam sobie na śniadanie jaglanke na mleku z borowkami i żurawiną i teraz mało nie zwymiotuje. Tak mnie mdli. Nie wiem o co chodzi, mleko było bez laktozy bo czasami po zwyklym tak mi się zdarzało. A taka miałam ochotę na to śniadanie a teraz się mecze ;(
    Mi się też zdarzają mdłości bez powodu. Gumę wtedy zuje i przechodzi.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mi dziś myśl przyszła, dziewczyny które rodziły na Żelaznej jak posiłki w szpitalu? Da sie zjeść czy trzeba liczyć na męża?

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszka 30 wrote:
    Czesc dziewczyny, my juz jestesmy w domu ( wyszlismy wczoraj). Maly urodzil sie 25.07 o 14:12, wazyl 3kg i 51 cm. CC jednak nie okazala sie taka straszna jak myslalam, juz w 2 dobie sama zajmowalam sie dzieckiem. Bol do wytrzymania takze bez porownania jesli chodzi o moj pierwszy porod, po ktorym nawet sama soba mialam ciezko sie zajac.
    Nie karmilam piersia przez 2 pierwsze doby, dopiero w 3 zaczelam przystawiac i pokarm mam, ale maly chwyta i puszcza i sie denerwuje. Wydaje mi sie, ze znow jest ten sam problem co ostatnio a mianowicie mam male sutki i nie ma jak zlapac. Przystawiam go na chwile i daje mm. Nie wiem czy cos wyjdzie z tego kp chociaz bym chciala.
    Starszy syn jest troce zazdrosny a do mnie nawet nie chce isc tylko tata i tata.
    Zobaczymy jak to bedzie ale nie zapowiada sie kolorowo
    Gratulacje :) Witamy na świecie :)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    Taka mi dziś myśl przyszła, dziewczyny które rodziły na Żelaznej jak posiłki w szpitalu? Da sie zjeść czy trzeba liczyć na męża?
    Z małymi wyjątkami, przepyszne :) Uwielbiam żarcie na Żelaznej :) Między innymi dlatego chciałam tam drugi raz rodzić XD Takie domowe jest. Tylko kompot i kawa rano to porażka :P

misia-kasia lubi tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

‹‹ 1165 1166 1167 1168 1169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ