Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja karmię piersią, chociaż zdarzyło się dwa razy, że podałam mm i dwa razy podałam swoje odciągnięte z butelki. Mam philips avent i mi się ta butelka nie podoba. Mała mi się dwa razy zakrztusiła. Dla mnie to leci z niej za szybko. Kupiłam teraz tę medelę, ale od dwóch dni wyłącznie na cycu i nie użyłam jej ai razu.
Jak ktoś napisał każdemu nie dogodzisz. U mnie podanie mm wynikło z presji mamy, że skoro karmię piersią, to nie wiem ile dziecko zjadło, a że urodziło się malutkie to pewnie je głodzę...Początkowo widać i czuć było odruch ssania ale nie słychać było połykania, stąd mama stwierdziła, że ona sobie pewnie tylko cmoka a nie ssie. Teraz się zaparłam i nie podaję już mm. OD dwóch dni sprawdzam ilość kupek i mokrych pieluch i wychodzi na to, że dziecko powinno się najadać. Kupiliśmy też wagę. Mała ma tydzień i dzisiaj właśnie odzyskała swoją wagę urodzeniową. Wychodziliśmy z wagą 2595g a dzisiaj ważyła 2810g.
Mam tylko problem z jej przystawieniem. Karmię na fotelu. Jakoś zawsze załapie, ale mam wrażenie, że robię to strasznie nieporadnie🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
mnie jakoś od około 17 pobolewa brzuch okresowo i jak teraz się bardziej na tym skupilam to rzeczywiście twardnieje w tym momencie. Godzinę temu posiedzialam trochę dłużej w wannie i wtedy nic nie czułam, a teraz znowu pobolewa. Boże jakbym chciała żeby się rozkrecilo i było już po wszystkim. Dzisiaj mam tak parszywy nastrój, że szok. Nie wiem ile razy już plakalam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 20:59
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Marcela - ja od kilku rycze z każdego błachego powodu. Moja mama dzisiaj myślała że coś się stało, że się stresuje żeby zdążyć z remontem mieszkania bo zaczęłam płakać że gniazdek zabrakło bo za mało kupiliśmy. No strzelić sobie w łeb. Płacze średnio co godzinę. Powód się zawsze znajdzie.
-
Marta..a wrote:Moja mama cały czas powtarza że po co karmić piersia tylko uzależniam to dziecko od siebie.. A mężowi mojemu bardzo zależy.
Młody nie śpi od 13.. spał na dniu około 3h po spacerze. Wstał chwile przed 6.. no i spacer po 10 i do 13 spał.. teraz oczy otwarte. Nie mam już czym go karmić bo wisi na mnie co godzinę i nie zasypia.. Ja padam, cycki flaki. Pije herbatę na laktacje żeby je pobudzić. Jak nie zaśnie po kąpieli to też mm mu damnie wi3m czy to przez te upały?
-
Marta..a wrote:Moja mama cały czas powtarza że po co karmić piersia tylko uzależniam to dziecko od siebie.. A mężowi mojemu bardzo zależy.
Młody nie śpi od 13.. spał na dniu około 3h po spacerze. Wstał chwile przed 6.. no i spacer po 10 i do 13 spał.. teraz oczy otwarte. Nie mam już czym go karmić bo wisi na mnie co godzinę i nie zasypia.. Ja padam, cycki flaki. Pije herbatę na laktacje żeby je pobudzić. Jak nie zaśnie po kąpieli to też mm mu damnie wi3m czy to przez te upały?
Mam dokładnie tak samo, pół dnia przy cycku, jedna porządna drzemka dzięki której zrobiłam obiad. Mały ciągle głodny, a w piersiach pusto. Zrobiłam mu na noc 60ml mm. Oczywiście dalej nie śpi. Ja już w tym jego jedzeniu dopatruje jakiejś choroby... Wiem, że mały ważył 4,5kg, więc potrzebuje jedzenia, ale żeby aż tyle -
1ania1 wrote:Mam dokładnie tak samo, pół dnia przy cycku, jedna porządna drzemka dzięki której zrobiłam obiad. Mały ciągle głodny, a w piersiach pusto. Zrobiłam mu na noc 60ml mm. Oczywiście dalej nie śpi. Ja już w tym jego jedzeniu dopatruje jakiejś choroby... Wiem, że mały ważył 4,5kg, więc potrzebuje jedzenia, ale żeby aż tyle
angelika1995 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Antoś sporo śpi, ale ma fazy snu głębokiego , że zaśnie i niea dziecka a ma fazy snu lekkiego że przysypia, bak go obudzi, znów przysypia, smoczek wypadnie to wybudzi i tak w kółko. Ale generalnie śpi sporo. Ma już chwilę że polezy porozglądać się chce na ręce żeby nosić.7w3d 💔
-
belladonna wrote:Dzieci ssają nie tylko po jedzenie. One potrzebują czuć mamę. Tak zaspokajają nie tylko głód Ale potrzebę bycia i czucia się bezpiecznym blisko mamy.
Kocham byc Mama
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:24
kozalia, Lavendova, belladonna, chabasse, Qumish, pumka1990 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyAnia241188 wrote:A tylko na piersi?
Moja Ola tez ostatnie dnie prawie wcale nie spała i była tak angazujaca, ze zdążyłam tylko zęby umyć, zjeść na szybko sniadanie i ledwo się ubrać. A dziś cały dzień śpi i je aniołek, mam nadzieje ze nie szykuje nam nieprzespanej nocy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:25
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJejku a myślałam ze to moja tylko spac nie chce.. widze ze zasypia.
Po cichu do łóżeczka a ona oczy jak 5zl.
Udało mi sie przysnąć jak wzięłam ją do łóżka do sypialni.przy cycku jej sie oczy zamknęły.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:48
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:My mamy mieszane karmienie..
Walczymy by rozkręcić laktacje. Ale na razie efekty minimalne.
My też mamy mieszane karmienie. Picie z cyca to chyba bardziej po to, żeby się poprzytulać, bo chociaż mały ssie, to b. mało pije. Po cycu jest w stanie wypić np. 70 ml odciągniętego mleka + 30 mm.
Już wewnętrznie godzę się z tym, że nie jest tak, jak sobie wyobrażałam. Chociaż miewam gorsze chwile. Ale dziecko jest cudowne, kochane, zdrowe - to najważniejsze.
-
Ja myślę tak jak Belladonna - do maluchów coraz więcej nowego dociera "ze świata" i po całym dniu wrażeń potrzebują się wyciszyć, uspokoić, poczuć bezpieczne. No a gdzie jak nie u mamy?
Podanie butli może pomóc, bo duża ilość pokarmu połknięta w krótkim czasie skoncentruje całą energię malucha na trawienie - i tym samym może szybciej zasnąć. Ale to wcale nie musi oznaczać, że w piersiach jest za mało i dziecko głoduje
-
nick nieaktualny
-
Nas ciągle ciekawi jaka będzie reakcja kotów... Jak przyszła położna to śmiała się że nie pamięta z którym ostatnio się bawiła i wtedy do akcji wkroczyła kotka, ewidentnie odpowiadając że to z nią każdy się bawi
tak więc mamy podejrzenia, że pierwsze słowa Filipa to nie będzie mama, czy tata, ale Mamba, bo tak nazywa się kotka :p
Znowu brak chęci na sen... Mężowi libido spadło, bo nie chce telepać dzieckiem.... I jak mamy go pogonić?