X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj maraton marudzenia od 19 po spacerze do 1 w nocy. Ewidentnie cos ją budzilo, moze brzuch. I teraz pytanie czy to fizjologiczne czy kwestia mleka mm bo skaza czy co :/

Juz puscilam nawet suszarke i odkurzacz z apki w telefonie. Faktycznie pomagalo :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 06:23

• belladonna Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę uważać na dołek z tabliczka "Kryzys macierzynski" i nie wpadać w niego tylko zgrabnym susem gazeli -ominąć. Jeżeli jest opcja poprosić męża, partnera, babcie kogokolwiek niech zajmie się dziećmi przez godzinę i proszę odespac troszkę. Potem zjeść dobry posiłek i dopiero wrócić do macierzynstwa. ;-) albo zrobić cokolwiek innego co da chwilę wytchnienia i dystans. Dobrego dnia.

nick nieaktualny, chabasse, nick nieaktualny, nesssssa, squirrel, Qumish, pumka1990, Patti_MG lubią tę wiadomość

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie karmię 10-15 minut z jednej piersi i przy jednym karmieniu ida obydwie piersi. Wzbudzam małego co 3 h bo mam wrażenie że sam by się nie obudził. Zresztą podczas karmienia te pierwsze 5-7 min ładnie ssie a później muszę go pobudzać bo przysypia. Mam jakieś schizy, że za mało je, ale z drugiej strony jakby był głodny to by się chyba domagal

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My postanowiliśmy spróbować nie budzić w nocy na karmienie i zobaczyć co będzie. Dziś w nocy jadła o 20, 24, 4, no i teraz się obudziła, ale to chyba przy udziale siostry :P
    Także nieźle, mogłoby tak zostać :)

nick nieaktualny, Kasiaja, pumka1990 lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książkowo doradca lakatacyjny kazał karmić po 20min każda piersią.. na rozbudzenie laktacji. A docelowo karmić ile trzeba ale nie robić przerw dłuższych niż 5h.
    Ja karmię na żądanie co w nocy wiąże się co 3h a w dzień czasem i po 1h dokarmiamy bo niby zjadł ale jak jest aktywny to po godzinie zagadywania nas musi sobie czasem dopic parę lyczkow i zasnąć :)

Mam nadzieję że wpadniemy w fajny rytm. Rano o 10 spacer a przed nim trochę gaworzenia które właśnie trwa w najlepsze od 6:30 :) potem sen z przerwami na karmienie do 17-18 I znowu do 20 przytrzymujemy go żeby nie spal, kąpiel i spać. Dzisiaj się udało i spał od 21 do 2:30 więc przegapil karmienie o północy :D
    Nam nie wychodzi karmienie na siedząco i jemy lezac obok siebie na łóżku. Wtedy je zdecydowanie dłużej i więcej niż jak siedzialam i było nam niewygodnie .

Nie wybudzam, tydzień po po4odzie już wrócił do wagi więc nie widzę potrzeby, sam z siebie je dużo.
    I jedna drzemkę mamy na brzuchu popołudniu, jak na razie jest to ostatnia drzemka przed rozbudzeniem go wieczorem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 07:41

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spacer wyszliśmy pierwszego dnia po szpitalu, żadnego werandowania itp. Uznałam że było ciepło a w szpitalu i tak miałyśmy okno otwarte 24h. Wyszliśmy na 20min, a następnego dnia byliśmy u położnej to nawet kazała wychodzić 2x dziennie w taką ładna pogodę :) teraz wychodzimy raz na około 1-1,5h Rano, bo nie chce żeby mi zasnął na długo pod wieczór. Wolę żeby spał w nocy niż popołudniu na spacerze ;)

• chabasse Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę.. To my chyba przesadzamy ze spacerami. Chodzimy codziennie po 2 H i to dwa razy. Oczywiście to za sprawą starszaka, którego nie chce trzymać w domu a nie ma z kim wyjść więc musimy wszyscy razem. Na razie ciepło.. Więc może młodej To nie zaszkodzi.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn które miały wywoływanie porodu - czy jak będą mieć w planach zakładanie balonika itp to mogę chodzić w spodniach? Czy muszę w koszulach? Tak pytam bo nie wiem jak często robią badania i co wygodniejsze i czy nie trzeba w tych koszulach już chodzić wtedy.

nesssssa lubi tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez 2 razy dziennie po dwie godziny. Idziemy o 12 do 14 bo tak Antoś ma ustawiony rytm dnia i o 14 ma drzemkę. Musi się przed spaniem wyszaleć, a później jak wstanie to je obiad i szykujemy się, wychodzimy o 18 do 20 czasem trochę dłużej. Powrót do domu, kąpiel, kolacja i do spania. Muszę trochę przestawić mu godziny bo od pn do żłobka idzie i na 8 trzeba będzie go zaprowadzić, a póki co, śpi jeszcze w najlepsze. Jak o 10 się obudzi to będzie dobrze.
    Śmiejemy się, że śpiochy nam się trafiły. Zuza też ciagle śpi z krótkimi przerwami na jedzenie :-) Narazie nie jest źle na spokojnie ogarniam tą dwójkę maluchów tylko, że mój jest jeszcze na zwolnieniu. W nsstepną środę wraca do pracy i wtedy pewnie się zacznie, zwłaszcza ze Zuzka będzie już mieć skończone 2 tyg i może pokazać prawdziwe oblicze ;-)

Leticia, pumka1990 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belladonna wrote:
    Dziewczyny proszę uważać na dołek z tabliczka "Kryzys macierzynski" i nie wpadać w niego tylko zgrabnym susem gazeli -ominąć. Jeżeli jest opcja poprosić męża, partnera, babcie kogokolwiek niech zajmie się dziećmi przez godzinę i proszę odespac troszkę. Potem zjeść dobry posiłek i dopiero wrócić do macierzynstwa. ;-) albo zrobić cokolwiek innego co da chwilę wytchnienia i dystans. Dobrego dnia.

Święte słowa ;) ja wczoraj mojego małego podrzucił babci na dwie godziny i mi to pomogło. Wzięłam długą kąpiel, zrobiłam sobie kolację i delektowałam się chwilą :) bardzo mi to pomogło, taki zastrzyk energii, nawet się w nocy nie delektowałam jak mały nie chciał spać ;)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    O kurczę.. To my chyba przesadzamy ze spacerami. Chodzimy codziennie po 2 H i to dwa razy. Oczywiście to za sprawą starszaka, którego nie chce trzymać w domu a nie ma z kim wyjść więc musimy wszyscy razem. Na razie ciepło.. Więc może młodej To nie zaszkodzi.

Też gdybym miała starszaka bym więcej chodziła, a tak to rundka na lody, park i do domu bo ile można chodzić, jak człowiek jeszcze nie przyzwyczajony :P
    Jeszcze mamy w głowie zakodowane że tyle rzeczy w domu do zrobienia jest :D

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek z dniu wyjścia ze szpitala miał wagę 3086g a urodzeniowa 3105g więc może nie jest źle z tym karmieniem, a z jednej strony chciałbym żeby miał jakiś rytm z jedzeniem itd łatwiej będzie mi wyjść na spacer i w ogóle. Chyba wagą by się przydala ;)

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide na test oksytocynowy. Jestem przerażona. Trzymajcie kciuki. Szyjka się ciut skróciła, dziecię nie będzie małe...

Marta..a, Kasiaja, nick nieaktualny, chabasse, marcela123, nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, misia-kasia, nick nieaktualny, pumka1990 lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Mój synek z dniu wyjścia ze szpitala miał wagę 3086g a urodzeniowa 3105g więc może nie jest źle z tym karmieniem, a z jednej strony chciałbym żeby miał jakiś rytm z jedzeniem itd łatwiej będzie mi wyjść na spacer i w ogóle. Chyba wagą by się przydala ;)

U mnie też nie ma żadnego rytmu jeśli chodzi o karmienie, przez co ciężko nam wyjść na spacer. Chyba potrzeba czasu na wyrobienie takiego rytmu.
    Justa trzymamy kciuki ;)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • belladonna Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Ide na test oksytocynowy. Jestem przerażona. Trzymajcie kciuki. Szyjka się ciut skróciła, dziecię nie będzie małe...

Justa, trzymaj się. Powiedzenia. Życzę Ci bardzo żeby ruszyło i żebys wkrótce tulila Dzidziusia.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, kciuki zaciśnięte!

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Trzymam kciuki :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa trzymam kciuki :-)

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie. Olek rośnie jak na drożdżach. I to na moim mleku. W 6 dni 300g a od najniższej wagi w 700g :)

Eilleen, Marta..a, agania, nick nieaktualny, nick nieaktualny, chabasse, nick nieaktualny, Kasiaja, nick nieaktualny, ingelita, belladonna, nick nieaktualny, pumka1990 lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi krwawieniami trzeba uważać, bo jak za dużo się krwawi to nieraz trzeba do szpitala i muszą czyścić dodatkowo, ale może faktycznie skrzep wyleciał i dlatego krwi się więcej pojawiło.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
‹‹ 1340 1341 1342 1343 1344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ