X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego mówię ze duże znaczenie pewnie kluczowe ma tutaj na ile te mięśnie musialy sie rozciągnąć w ciąży. Wiadomo ze kobiecie z mniejszym ciążowym szybciej wrócą niż tej co miala blizniaki czy tak jak ty Marta ogromny :P

Wyczynowo to juz dawno nie trenuje, nie te lata :D Ale jako byla gimnstastyczka stwierdzam ze moj stan mięśni nie jest niczym szczególnym. Normalny jak po 9 miesiącach bez ćwiczeń za to z nadmiarem jedzenia i słodyczy :D

Chodakowskiej sie nie zaleca? Te forsujace to może faktycznie, ale takie zwykle brzuszki czy wymachy to chyba można?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 09:18

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova właśnie przez te podskoki i intensywność. Brzuszki dopiero jak zejdą Ci się mięśnie, sama możesz to względnie ocenić jak się położysz i napniesz brzuch do lekkiego brzuszka. Przy pepku Jet najszerzej zazwyczaj. Jak nie masz to zazdroszczę 3 poród i taką szybka regeneracja :)
    Mogę ale nie muszą z tych podskokow i zbyt intensywnych ćwiczeń wyniknac problemy np. z nietrzymaniem moczu, bolami pleców itp.

Mąż mi powiedział że pięknie wygladam i mam się nie martwić, a jak brzuszek mi taki zostanie na wiosnę to sam mnie do biegania zmobilizuje a na razie mam się nie martwić. To po tym jak mu powiedziałam że jestem gruba i brzydka ;p no i jedyne co widzi że mi zostało to ten brzuszek lekko tłusto rozciągnięty.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten rok czy 2 to kwestia indywidualna, jak widać rozbieżność jest duża.
    Na pewno fizjo noe polecała żadnych ćwiczeń na mięśnie proste brzucha (czyli odpadają brzuszki, nadal trzeba uważać i wstawać/siadać przez bok aż zregeneruje się kresa-tego można nie czuć ale procesy wewnątrz zachodzą długo). Ja mam rozejście już tylko na 1 palec i trenowałam przed ciąża a i tak polecała tylko delikatne dopasowane ćwiczenia co najmniej pół roku. Najpierw mięśnie poprzeczny i skośne, czyli żadne klasyczne ‚brzuszki’. Np pilates jest OK ale należy unikać tych pozycji brzuszkowych z unoszeniem głowy.
    Nie zalecane jest tez bieganie, podskoki i wszystko co wywołuje ciśnienie i nacisk na dno miednicy. Tez pół roku co najmniej.
    A jak sprawdzić stan mięśni? No ja poszłam do fizjo, nie wiem czy samemu się da. Ogólnie szybko wracam do formy a ona mi wypadała np nadmierne napięcie niektórych mięśni wokół, które mogą ciągnąć bliznę krocza i powodować problemy wiec wyszłam z rozmasowanymi i oklejonymi plastrami pośladkami żeby rozluźniać tkanki wokół. Sama bym nie wpadła na to ze mam spięty tyłek ;)

Marta..a, Lavendova lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Ja się chyba zastrzelę. Wczoraj tatuś spędził z nami dużo czasu. Ja byłam u ginekologa, a on spacerował.
    Był spokój przez kilka godzin. Uśmiecha się nawet niezdarnie do niego.

Co ja robię nie tak, że przy mnie wrzaski, krzyki i jak inne dziecko normalnie????!!!!!
    Już Ci mówię - tatuś ja generalnie brzydko mówiąc wyjeb...e nie obrażając nikogo. Mężczyźni nie przejmują się tak bardzo jak my, mają więcej luzu i mniej nerwów i dziecko to wszystko czuje.
    Jak Antoś płacze to mnie az coś w środku skręca i pędzę do niego żeby nie płakał choć wiem że jak popłacze to nie umrze, przecie mam starsze dzieci i do nich tak już nie lecę, bo jak wyje tzn żyje. Ale z maluchem jest inaczej bo są hormony i często zdrowy rozsądek idzie na bok a żądza hormony. I nie ma co siebie winić , tak jest, to jest od nas niezależne.

Możemy się starać ale bywa roznie.

nesssssa, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rehabilitacji to potwierdzam, my starszego syna rehabilitowalismy od 4 MSC skończonego. Generalnie uważam że teraz jest po prostu taki trend z tą rehabilitacja, bo większość tych asymetrii, wzmożonego napięcie i tak sama mija do 6-8 MSC życia dziecka nawet bez rehabilitacji, ale wiadomo, jak lekarz zaleca to się rehabilituje i ćwiczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 11:30

7w3d 💔
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na YouTube są ćwiczenia z maluszkiem fajna zabawa dla niego a mam poćwiczy. Może coś takiego bo to są ćwiczenia dostosowane po porodzie i dedykowane właśnie mamom.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Hanią po 4msc zamierzam wybrać się na ćwiczenia.
    Mamy taki klub dla mamus z dzieciakami. :)

Ja nie mam możliwości ćwiczyć sama. A Hania mi w ciagu dnia nie daje zbyt duzo wolnych chwil. :)
    Wiec będziemy ćwiczyć razem. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy można na basen z maluchem?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Mi mowili ze chyba miesiac jak ma.
    Totalna abstrakcja.

Ja bede chodzic w granicach 4msc - zeby główkę juz trzymała. :D

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Większość zajęć jest od 3 miesiąca. Też myslimy chodzic na basen, dla takiego maluszka to świetna zabawa no i taka inwestycja na przyszłość, bo bedzie potrafić pływać i mniejszy strach nad wodą.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Misia Kasia co ćwiczysz?
    Przez 15min to niewiele ;) 5min rozgrzewki, trucht, step. Później 5min ćwiczeń z hantlami i 5min ćwiczeń na pupę. Na brzuch narazie nie mogę żadnych ćwiczeń.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    od urodzenia w teorii :) w praktyce my byliśmy ze starszakami po 4 msc życia najwcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 14:25

7w3d 💔
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Lavendova właśnie przez te podskoki i intensywność. Brzuszki dopiero jak zejdą Ci się mięśnie, sama możesz to względnie ocenić jak się położysz i napniesz brzuch do lekkiego brzuszka. Przy pepku Jet najszerzej zazwyczaj. Jak nie masz to zazdroszczę 3 poród i taką szybka regeneracja :)
    Mogę ale nie muszą z tych podskokow i zbyt intensywnych ćwiczeń wyniknac problemy np. z nietrzymaniem moczu, bolami pleców itp.

Mąż mi powiedział że pięknie wygladam i mam się nie martwić, a jak brzuszek mi taki zostanie na wiosnę to sam mnie do biegania zmobilizuje a na razie mam się nie martwić. To po tym jak mu powiedziałam że jestem gruba i brzydka ;p no i jedyne co widzi że mi zostało to ten brzuszek lekko tłusto rozciągnięty.
    U mnie też nadal brzuch wystaje. :-( widzę że skóra powoli się wstępuje ale daleka droga do tego przed ciążą. Również miałam ogromny brzuch.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli po 4-5 mies spróbujemy. Ciekawa jestem jej reakcji bo kąpiel lubi czyli powinna basen również :)

Z tym siadaniem/wstawaniem nie przez brzuch a bokiem to nie wiedzialam nawet, ja normalnie od początku w sumie wstaje brzuchem. Brzuszki tez juz robilam właśnie zeby sprawdzic czy juz jest ok to chyba sobie krzywdy tym nie zrobilam :O Ale nic nie boli, normalnie dziala to chyba spoko.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie durne pytanie mam. Szczepienia maja byc po 6 tygodniu. Ale czy nalezy robic je jak najszybciej, czy jednak np. odczekac jakis tydzien czy dwa. Nie mamy stycznosci z malymi dziecmi, ale posrednio mamy kontakt z potencjalnymi siewcami zarazy. Teraz taki chorobowy czas sie zaczyna i mysle czy sie spieszyc.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    takie durne pytanie mam. Szczepienia maja byc po 6 tygodniu. Ale czy nalezy robic je jak najszybciej, czy jednak np. odczekac jakis tydzien czy dwa. Nie mamy stycznosci z malymi dziecmi, ale posrednio mamy kontakt z potencjalnymi siewcami zarazy. Teraz taki chorobowy czas sie zaczyna i mysle czy sie spieszyc.
    Nas przychodnia sama zapisała w 6 tygodniu. Tez zastanawiam się czy nie za wcześnie, ale teraz mniejsza szansa na jakies przeziębienie. Mam tylko nadzieję że mąż Filipa nie zarazi bo ciąga nosem...

nesssssa lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova to by nie bolało. Patrzy tylko żeby mięśnie na brzuchu się zeszły bo jak będziesz robić brzuszki a się nie zejdą to tak może zostać.

My ma szczepienie jechaliśmy w poniedziałek a w piątek skończył 6 tygodni. Ja właśnie chce mieć je szybko za nami. Teraz mamy mieć 8 tygodni przerwy i jak się nie rozchoruje mały to odrazu pojedziemy żeby mieć je z głowy.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy zapisani w 7 tygodniu ale finalnie zrobimy dopiero w 10 i ja się z tego cieszę bo nasza Agatka jest malutka.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 5 października 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy zapisani w 6 tyg.(mialo byc w srode).Ale musialam przelozyc o 2 tygodnie bo maly ma katar

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 5 października 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do asymetrii..to tak nie do konca ona sama mija...moja corka miala wzmozone napiecie i asymetrie- rehabilitacja trwala do ukonczenia roku.Jesli jedna strona ciala jest mocno spieta to wszystko po tej stronie gorzej sie tozwija i jest niewlasciwych wymiarow...wszystkie organy, mozg, oko, ucho...itd...Rehabilitacja ma na celu rozluznienie tej czesci ciala i jest to o tyle wazne ze dziecko w pierwszych latach zycia ma najintensywniejszy wzrost.U nas wszystko sie wyrownalo.Przy rehabilitacji pomaga wlasnie basen- z corka chodzilam min.raz w tyg.od 3 miesiaca zycia przez pierwszy rok.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
‹‹ 1453 1454 1455 1456 1457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ