X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Miód mleko i masło do picia na gardło, tantum Verde możesz psiukac, łykać Wit C i czosnek w tabletkach, zrób sobie sok z cebuli. Dobry też byłby czosnek na kanapki ale nie wiem czy nie wpływa na smak mleka . Pij dużo herbaty z cytryną.
    Magiczna mieszkanka mleka z miodem i masłem, nigdzie nie znalazłam zasady działania, ale pomaga. Czosnku się boję, do gotowania daję, ale surowego nie jadlam nawet w ciąży.
    Kp jest przereklamowane, u mnie nie było z tym najmniejszych problemów, ale jestem zmęczona karmieniem. W nocy tylko ja wstaję, no bo mąż nie ma po co, w dzień większość dnia siedze z cyckiem na wierzchu... Nie wiem czy wytrzymam do 7 miesiąca

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie mierzą długości. Jedynie od ciemiączka do pupy.
    Olek waży 5.5kg ma 8 tygodni. A spadkowa 3030g.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Raczej nie powinno byc nic takiego u tak małego dziecka tylko na piersi. Do lekarza. Może to jakas nietolerancja?
    Właśnie się zastanawiam czy tej kupy do laboratorium nie oddać. Moze zbadaja z czego się te grudki składają

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania ma 6kg i ubranka 62/68. I jest dosc dluga.

i w gondoli sporo luzu.. według producenta ma 85cm. Ale nie mierzylam.
    Jakoś nie pomyślałam by 2.5msc dziecko w gondoli sie nie mieściło. :O :O

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Magiczna mieszkanka mleka z miodem i masłem, nigdzie nie znalazłam zasady działania, ale pomaga. Czosnku się boję, do gotowania daję, ale surowego nie jadlam nawet w ciąży.
    Kp jest przereklamowane, u mnie nie było z tym najmniejszych problemów, ale jestem zmęczona karmieniem. W nocy tylko ja wstaję, no bo mąż nie ma po co, w dzień większość dnia siedze z cyckiem na wierzchu... Nie wiem czy wytrzymam do 7 miesiąca

Też jestem już zmęczona tym nocnym karmieniem, Filip budzi się trzy razy na jedzenie. Potem przez brzuszek ma problemy z zaśnięciem. Zaciskam zęby, żeby te pół roku wytrwać.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Właśnie się zastanawiam czy tej kupy do laboratorium nie oddać. Moze zbadaja z czego się te grudki składają

Dobry pomysł. To może być chyba nastawiona laktoza także jakieś badanie na nietolerancje może? Jak dużo płacze i masz wrażenie ze boli brzuszek to moze byc przyczyna...

My w gondoli mamy jeszcze sporo miejsca na długość. Ale na zimę jak dojdzie spiworek i dziecko w kombinezonie to sie chyba nie ruszy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Miód mleko i masło do picia na gardło, tantum Verde możesz psiukac, łykać Wit C i czosnek w tabletkach, zrób sobie sok z cebuli. Dobry też byłby czosnek na kanapki ale nie wiem czy nie wpływa na smak mleka . Pij dużo herbaty z cytryną.

Ja bym dorzuciła jeszcze imbir z miodem - zalewasz wrzątkiem kilka plasterków, parzysz pod przykryciem, a jak woda przestygnie trochę, dodajesz miodu. I płukanie gardła woda z solą, lub z woda utlenioną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm niby nasza gondola ma 81 cm długości. Nawet jeśli Ola ma ok 65 cm,w co wątpię, to zapas jeszcze jest. Pewnie pamiętając jaka była w tej gondoli malutka na początku i jak szybko rośnie, mam to wrażenie ze niedługo się nie zmieści ;)

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wybrałam wózek z większą gondola ale jak będzie to się okaże. Nigdy do końca nie wiemy jak duże dziecko się urodzi i jak szybko będzie rosło. :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Ja bym dorzuciła jeszcze imbir z miodem - zalewasz wrzątkiem kilka plasterków, parzysz pod przykryciem, a jak woda przestygnie trochę, dodajesz miodu. I płukanie gardła woda z solą, lub z woda utlenioną.
    Lepiej ten imbir ugotować. Tak robiłam w ciąży jak mnie gardło bolało. Więcej się wyciągnie z tego imbiru jak się zagotuje w wodzie. Później można dodać sok malinowy czy miód bo nie jest łatwo to wypić.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak patrze na rozmiary ubranek waszych maluchow tp ja faktycznie mam kurczaka bo moja chodzi w 56 aktualnie... 62 tylko pajace na noc i to tylko z c&a i tylko przez nogi bo w tych z c&a maja bardzo krotkie nogawki gora cialka jej sie w tych 62 topi rece gina a nogi ma glugie i sie w mniejsze nie mieszcza bo nie moze ich wyprostowac...
    Welurowe z innych firm, czy np dresowy jumpsuit czy pluszowy kombinezonik nosi poki co tez 56

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam sobie herbatę z miodem i imbirem, cytrusów się troszkę boje, ostatnio piłam sok z pomarańczy i Filipa później lekko wysypało na buzi, wiec cytryna powoli. Płukanie z solą odpada, zrobiłam to raz w życiu i do dziś na myśl o tym mam odruch wymiotny :p
    Będę walczyć, obecnie tylko gardło, ale od tego zawsze się zaczyna. Pocieszeniem jest to, że na grypę jestem szczepiona.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miód czasem nie jest uczulający?
    Czy spadek nastroju przez hormony jeszcze mnie dotyczy? Nie wiem co jest grane, od kilku dni mam straszna niechęć do mojego faceta. Jakby całe uczucie się ulotniło, nie chce mi się z nim gadać drażni mnie, mimo, że nic złego nie robi, BA! Nawet widzi, że coś jest nie tak i jeszcze bardziej się stara, a mnie to jeszcze bardziej drażni i nakręca :-( Kurde mam nadzieje, że mi to minie

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj byliśmy ostatni raz u Pani profesor neurolog, powiedziała że Hania świetnie się rozwija, asymetrii też już prawie nie widać, jak i wzmożonego napięcia, a w centrum zdrowia dziecka staryszli że nie wyjdziemy z tego :-) drugi lekarz już to potwierdził. Mała waży 5,17 kg więc kluseczka jest. Ma takie słodkie baleronki na nóżkach. Dała taki popis na badaniu że sama byłam w szoku, bo w domu leniuszek i nie chce się dźwigać na brzuszku a u lekarza jak nie moje dziecko :-)

Co do męża mój mnie denerwuje w tygodniu szczególnie pod koniec tygodnia jak jestem już zmęczona. W weekend jak przejmuje część obowiązków to i humor mi wraca.I zero kłótni. Mała od piątku ma dni tylko tata. Wczoraj nawet na dobranoc tata czytał bajkę zamiast śpiewania mamy. Aż się wzruszyłam. Nie spodziewałam się że mogę być tak rozczulona jak widzę go jak bawi się z małą. Zero zazdrości a wzruszenie.
    Dziś obiad u rodziców bo siostra taty chce w końcu zobaczyć Hanię, nie przepadam za nią ale trudno przeżyje i tak się wycfanilam i poprosiłam mamę by to ona zrobiła obiad bo mogę w każdej chwili wyjsc :-D
    Ogólnie jestem jakaś taka bardzo uczuciowa, wczoraj byłam u siostry i mój siostrzeniec 15 lat a zabawia Hanię, kupuje jej zabawki. Mam wrażenie że rewanżuje się za to jak ja się nim zajmowałam jak był mały. Tak sam z siebie. Jest to urocze tym bardziej że to chłopak.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    A miód czasem nie jest uczulający?
    Czy spadek nastroju przez hormony jeszcze mnie dotyczy? Nie wiem co jest grane, od kilku dni mam straszna niechęć do mojego faceta. Jakby całe uczucie się ulotniło, nie chce mi się z nim gadać drażni mnie, mimo, że nic złego nie robi, BA! Nawet widzi, że coś jest nie tak i jeszcze bardziej się stara, a mnie to jeszcze bardziej drażni i nakręca :-( Kurde mam nadzieje, że mi to minie

Jest uczulający, ale jadłam juz ciastka z miodem i sosy z miodem, nikomu nic nie jest :) z naturalnych sposobów to czosnek i cebula nie uczulają i chyba imbir, więc wybór kiepski, za to cebula i czosnek moga zmienić skład mleka, zostaje imbir i woda :p

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    My wczoraj byliśmy ostatni raz u Pani profesor neurolog, powiedziała że Hania świetnie się rozwija, asymetrii też już prawie nie widać, jak i wzmożonego napięcia, a w centrum zdrowia dziecka staryszli że nie wyjdziemy z tego :-) drugi lekarz już to potwierdził. Mała waży 5,17 kg więc kluseczka jest. Ma takie słodkie baleronki na nóżkach. Dała taki popis na badaniu że sama byłam w szoku, bo w domu leniuszek i nie chce się dźwigać na brzuszku a u lekarza jak nie moje dziecko :-)

Co do męża mój mnie denerwuje w tygodniu szczególnie pod koniec tygodnia jak jestem już zmęczona. W weekend jak przejmuje część obowiązków to i humor mi wraca.I zero kłótni. Mała od piątku ma dni tylko tata. Wczoraj nawet na dobranoc tata czytał bajkę zamiast śpiewania mamy. Aż się wzruszyłam. Nie spodziewałam się że mogę być tak rozczulona jak widzę go jak bawi się z małą. Zero zazdrości a wzruszenie.
    Dziś obiad u rodziców bo siostra taty chce w końcu zobaczyć Hanię, nie przepadam za nią ale trudno przeżyje i tak się wycfanilam i poprosiłam mamę by to ona zrobiła obiad bo mogę w każdej chwili wyjsc :-D
    Ogólnie jestem jakaś taka bardzo uczuciowa, wczoraj byłam u siostry i mój siostrzeniec 15 lat a zabawia Hanię, kupuje jej zabawki. Mam wrażenie że rewanżuje się za to jak ja się nim zajmowałam jak był mały. Tak sam z siebie. Jest to urocze tym bardziej że to chłopak.
    W sumie to się zastanawiam od kiedy można dziecku czytać.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    W sumie to się zastanawiam od kiedy można dziecku czytać.
    Też mnie to zastanawia. Znaczy sie, można zawsze :) wydaje mi się że jeśli dziecko uspokaja się jak ktos mu czyta, to trzeba korzystać, bo jak drze się i ma w głębokim poważaniu, że ktoś nad nin gada to czytanie traci sens.
    Fikip śpi od 11 do 14-15. Na spacer chyba bede go budzić... Bo po 15 to bez sensu, tym bardziej ze dopiero się obudził.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:

Z jakiego jesteście miasta? :)
    Szukam dobrego neurologa dla Emila. W szpitalu i neonatog powiedzieli, że nie musimy iść, pomimo, że wcześniak. A ja badaniu bioderek Pani powiedziała, że każdy wcześniak powinien być chociaż na jednej wizycie. Nawet jak urodzony tak jak my w 35+2 :(
    Wiec szukam... I będziemy iść :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumka Warszawa. I owszem wcześniaki powinny być objete opieka neurologiczna. Z tego co wiem nawet jak nie mają zaburzeń to do 3 roku życia powinny mieć kontrolę.

Co do czytania to od urodzenia można. Wiem że nie rozumie, ale głos i słowa stymulują.poza tym tata nie będzie śpiewać a mymy rytuał że po kąpieli i butli mama śpiewa na dobranoc, a jak tata usypia to czyta bajki. Chodzi o to że nie jest zostawiona sama się sobie i żeby czuła bliskość choć leży w swoim łóżeczku. Takie zakończenie dnia.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 października 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpiewać nie będę to chociaż poczytam ;-) tyle że kiedy bo Olek zasypia już przy butli. Dlatego daje jedzenie na raty żeby przewinac bo później nie chce wybudzać.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
‹‹ 1456 1457 1458 1459 1460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ