WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 04:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie zrobił drugą. Rozbudziło go to i właśnie się śmieje i gada do mnie, ja zasypiam na siedząco, ale nie sposób w ciszy go przewinąć i nie reagować na te uśmiechy i zaczepki ;)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    I właśnie zrobił drugą. Rozbudziło go to i właśnie się śmieje i gada do mnie, ja zasypiam na siedząco, ale nie sposób w ciszy go przewinąć i nie reagować na te uśmiechy i zaczepki ;)
    No ja czasami jestem wyrodną matką i jak Filio nie śpi to gasze światło i idę spać, a on po jakimś czasie zasypia :p

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą ilością kupek to Hania ogromnie duzo ich robiła, kilka dziennie. I zawsze była to kupa po pachy..

Nagle, bez ostrzeżenia.. robi raz na kilka dni. Nawet konsultacje u pediatry mieliśmy.
    I wszystko w normie. :) :)

W nocy to zmiana pampersa jest u Nas na śpiocha, gdzies 24-1, potem 4-5 i o 8.. jedzenie też na śpiocha, je wtedy tak spokojnie.. :D

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę że na spiocha. U nas coś takiego nie istnieje hihi

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas szczepienia dokładnie tak jak u Ccierpliwej.

Kasiaja właśnie a od kiedy przybrala ten 1 kg? Ale dlaczego tak mało? Myślisz ze mało masz mleka czy mloda za malo/rzadko pije? To może przystawiaj częściej, moze woli mniejsze ilości a częściej, no nie wiem. Na nutramigenie to w życiu nie przybierze i nie bedzie chciala tego pić bo jest obrzydliwe sama wiesz. Niektóre dzieci tak mają na piersi ze mało/wolno przybierają ale jeśli twój pokarm dobrze toleruje to ja bym raczej walczyla zeby wiecej go zjadala. Bierz tez tliszcze omega i dha, idzie do mleczka.

Jak sprawdziłam to moja najstarsza w wieku 4 miesięcy miala tylko 5.5 kg a Emilia ma 2 miesiące i juz prawie 6 kg a obie na cycku.

Kasiaja lubi tę wiadomość

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Z tą ilością kupek to Hania ogromnie duzo ich robiła, kilka dziennie. I zawsze była to kupa po pachy..

Nagle, bez ostrzeżenia.. robi raz na kilka dni. Nawet konsultacje u pediatry mieliśmy.
    I wszystko w normie. :) :)

W nocy to zmiana pampersa jest u Nas na śpiocha, gdzies 24-1, potem 4-5 i o 8.. jedzenie też na śpiocha, je wtedy tak spokojnie.. :D

Marzę o karmieniu na śpiocha, niestety jak narazie mały ma problemy z brzuszkiem i prawie za każdym razem musi się trochę namęczyć przy robieniu kupki. Mam nadzieję, że wkrótce się to unormuje.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spiocha karmiłam raz, w dzień, jak jechalismy do sklepu. Wtedy Filip tak spokojnie jadł... :)
    Fikip robił kupę przez godzinę... Obudził się, zrobił,ale wiedziałam ze jeszcze nie koniec, wiec czekałam, w miedzyczasie zasnęłam, wstałam, przebrałam go, chwilę później zrobił jeszcze... :p
    O przypomniało mi się, ostatnio w netto widziałam pampersy 3, 150 szt za 99 zł.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    My po wizycie u lekarza. Przepisał Nutramigen :-( alergia to jedno, a drugie to mało przybrała bo tylko 1 kg i kazał dokarmiać 2xdziennie. Miałam takie przeczucie właśnie i dlatego wtedy podałam jej to nieszczęsne mm. Nie wiem teraz tylko jak ją „zmusić” do wypicia tego paskudztwa. Zjadła z piersi i wolała iść spać niż to zjeść. Jej mina gdy to podałam bezcenna nie sądziłam że taka mała istotka potrafi mimikom twarzy pokazać niezadowolenie. Zrobiła podkówkę i za nic nie chciała ust otworzyć.
    Ten lekarz to jedyny pediatra, któremu ufam i dlatego wybrałam się te 30km z dzieciakami. Antek też był u niego pierwszy raz i od razu stwierdził, że ma przepuklinę pępkową gdzie inni lekarze go już przecież badali i nikt na to uwagi nie zwrócił, a on ma faktycznie ten pępek wystający. Jak któraś z okolic Wrocławia to polecam w Środzie Śl dr Ramzi dla mnie to lekarz z powołania i nadal kocha to co robi i nigdy nie przepisuje lekarstw bo jest na nie „moda”. Z najstarszym do niego jeździłam i prowadził mi go bez antybiotyków, gdzie te 14 lat temu, przepisywano je na potęgę.
    Czy tylko ja na grupie mam alergika? Jest mi z tym ciężko i do tego kp mało wystarczające :-( Trzecie dziecko i takie „przeboje”

Nie udzielałam się odkąd urodziłam Janka chociaż czasem Was nadal podczytuję :) ale on właśnie ma AZS i podejrzenie alergii na razie nie wiem na co. Odstawiłam kompletnie nabiał na 2 tyg. nie pomogło. Teraz pokombinuję z innymi alergenami, przede wszystkim odrzucę jajka. Karmię mieszanie alez przewagą mieszanki.Pediatra przepisuje małemu Bebilon Pepti. Pachnie jak pyry z parnika , żarcie dla świń. Kilka dni mieszałam ten syf z poprzednim mlekiem.1 dnia dodawałam 1na 4 miarki, 2 dnia pół na pół itd... W końcu zaakceptował, ale widzę, że je z rozsądku. Tamtego poprzedniego mleka ciągle mu było mało a tu czasem troszkę z porcji zostawia. Ładnie jednak przybiera na wadze (6,5kg 11 tygodni) więc się nie martwię. Takze nie podawaj od razu samego nutramigenu tylko mieszaj. Czytałam też że niektóre mamy słodzą delikatnie glukozą.

Staraj się też jak najwięcej karmić piersią. Nie zrażaj się. Skaza minie a pokarm matki pomaga zapobiegać rozwojowi alergii i różnych powikłań w przyszłości np.astmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 07:44

Kasiaja lubi tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety od urodzenia tylko 1 kg :-( urodziła się 3880, spadkowa najniższa 3650, a wczoraj 4900. W przychodni ważyli ją ostatnio 5.09 (17 dż) to miała 4130. Mi właśnie niepasowało to, że od jakiś dwóch tygodni Pampers rano, po całej nocy, prawie suchy jakby z raz tylko siusiu zrobione. Wtedy w czwartek co dałam jej mm to miała taki dzień, że na cycku siedziała ale ani wcześniej ani później nie było tego. Zastanawiam się jakim cudem ona zasypia jak jest głodna? Powinna się chyba drzeć i żaden smoczek nie powinien wtedy pomóc. Ale czasami jak dam jej smoczka to tak go ciumka, że o mało na lewą stronę go nie wywinie. Chciałam odciągać pokarm ale raptem kilka kropel udało mi się wycisnąć.
    Dzisiaj pobiła rekord w spaniu od 21 do 5:30 :-O i już mam schizę czy cukier jej za bardzo nie spadł. To dziecko mnie nerwowo wykończy :-S Z chłopakami było prosto cyc, kupa, sen żadnych alergii i kłopotów, a już na pewno bez wizyt na ip ;-)

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Niestety od urodzenia tylko 1 kg :-( urodziła się 3880, spadkowa najniższa 3650, a wczoraj 4900. W przychodni ważyli ją ostatnio 5.09 (17 dż) to miała 4130. Mi właśnie niepasowało to, że od jakiś dwóch tygodni Pampers rano, po całej nocy, prawie suchy jakby z raz tylko siusiu zrobione. Wtedy w czwartek co dałam jej mm to miała taki dzień, że na cycku siedziała ale ani wcześniej ani później nie było tego. Zastanawiam się jakim cudem ona zasypia jak jest głodna? Powinna się chyba drzeć i żaden smoczek nie powinien wtedy pomóc. Ale czasami jak dam jej smoczka to tak go ciumka, że o mało na lewą stronę go nie wywinie. Chciałam odciągać pokarm ale raptem kilka kropel udało mi się wycisnąć.
    Dzisiaj pobiła rekord w spaniu od 21 do 5:30 :-O i już mam schizę czy cukier jej za bardzo nie spadł. To dziecko mnie nerwowo wykończy :-S Z chłopakami było prosto cyc, kupa, sen żadnych alergii i kłopotów, a już na pewno bez wizyt na ip ;-)
    Oj u mnie też trzecie i też czuje się jak chodząca we mgle bo tamtych dwoje w tak młodym wieku mi nie chorowali. Nigdy też nie zdążyło się , żeby pół dnia nie jedli. Także rozumiem co czujesz. 1 kg na dwa miesiące to zdecydowanie mało i popieram dokarmianie, widocznie tego pokarmu jest mało. Nie Twoja wina, taki organizm. Ja wczoraj mojego zwazylam bo też mam wrażenie że waga stanęła. Pójdę za tydzień skontrolować. Patrzą niby że dużo waży ale jak nie przybiera z regularnie to też źle. Zobaczymy.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania na początku nie dawała znac, ze jest glodna. Spała pieknie, az za pieknie. :/ wtedy nawet nie płakała. Dziecko anioł.. a pierś niby ssała..

Szybko położna zauważyła nie prawidlowy przyrost wagi i kazała dokarmiac.:D
    Gdy zaczęliśmy podawać mm, nabrała sił i struny głosowe działają. :D :D :D :D :D
    Jak sie czasami wydrze to zwierzęta z lasu uciekają. :D :D

Ja ostatnio szybko do pediatry poleciałam jak kupy nie bylo..
    I wtedy mówiła, ze mokra ważne tez jest siusiu. Pieluchy muszą byc mokre. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 08:11

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alenka89 tylko, że ja nie mam z czym mieszać. Po „normalnym” mm zareagowała wstrząsem, a swojego nie mogę odciągnąć bo nic nie leci :-( spróbuje z tą glukozą. Mamy zalecone dwa posiłki z Nutramigenu dziennie i za miesiąc kontrola.

Spróbuje ją przystawiać częściej chociaż nie wiem czy coś to pomoże bo ona, jak nie leci, to wpada w histerie, obraża się na cycka i nie chce za cholerę ciągnąć. W tej sytuacji, jak ja bym chciała, żeby sobie z nich smoczek zrobiła i żeby ciumkała

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Michałek odkąd skończył 3 miesiące to ma suchego pampersa przez cała noc, dopiero jak się obudzi rano na dłużej to zrobi duuuuuze siku. Córka miała identycznie. Nasz neonatolog mówi, ze najlepiej, gdy dziecko przybiera ok 200g na tydzień, ale 150g to tez nie jest zle.
    Michałek ma przepuklinę pachwinowa, dostaliśmy skierowanie do poradni chirurgicznej.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    U nas dziś podobnie, przy każdym karmieniu nocnym kupa a później uśmiechy i zaczepki ;) Ciężko nie odwzajemnić takiego uśmiechu. Do tego jeszcze musiałam jej katar odessać raz bo ciezko oddychała. Przy takich akcjach te karmienia nocne trwają godzinę.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja ale wage dziecka liczy sie od tej najniższej czyli twoje dziecko przybrało około 1250 o ile dobrze licze. Wychodzi około 600 gramów na miesiąc i około 150 na tydzień:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Kasiaja ale wage dziecka liczy sie od tej najniższej czyli twoje dziecko przybrało około 1250 o ile dobrze licze. Wychodzi około 600 gramów na miesiąc i około 150 na tydzień:)
    Dokladnie, liczymy od spadkowej wagi.. czyli tragedii nie ma. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 08:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja w takim razie trzeba dokarmiac... Kurcze a nie ma zadnego innego mleka dla takich wrazliwcow tylko nutramigen? Wiem ze jest jeszcze Neocate mleko tez dla alergikow ale nie mam pojecia czy cokolwiek lepsze w smaku.
    Straszne wam obu wspolczuje, nas tez tym meczyli :(

Wygluglalam jeszcze EleCare. Poczytaj sama i ew. skonsultuj z lekarzem. Ale widze ze sa jakies alternatywy gdyby tego nutramigenu calkiem nie chciala.

W kwestii pieluch to moja tez ma w nocy i po nocy sucha pieluche a pije conajmniej 2 razy cycka a w nocy pije duzo spokojnie. Kupy tez dosc malo robi, moze 2 razy dziennie, ale tez byly dni bez kupy a potem jedna wielka. I w konsystencji a nawet w kolorze tez sie roznia. Sorry za opis :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 08:54

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja moja przybrała 1580 w 10 tygodni co daje tez wynik ok 150g na tydzień. Lekarz tego nie komentował wiec jest ok. Karmie kp i tez mam dylematy czy nie za mało mam mleka. Laktatorem nigdy nie udało mi się ściągnąć więcej jak 60ml z obu piersi ale wiem ze laktator nie jest wyznacznikiem kp.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem wyrodna matka bo w nocy nie zmieniam pieluchy chyba że jest jakaś awaria np. wyszła bokiem :)
    Czasami młody niwneobi w nocy kupy tylko puszczą bąki. Dzisiaj wyjątkowo zmieniłam koło 4 bo słyszałam mega zrzut jak puścił. Noc to tylko przełożenie do naszego łóżka na karmienie i odlozenie spać dalej.

Cyckiem też nigdy nie pogardzi, mm które kupiliśmy stoi nie otwarte w szafce nadal. Za to my nadal walczymy z resztą ciemieniuchy. Co do boska to mały ma codziennie jakieś smarki zasuszone i mój mąż czyści mu nosek patyczkiem.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym nie zmieniała pieluchy w nocy.. ale Hania to zaszczaniec. :O
    Ten mocz to juz jej uszami wychodzi. :D

My ostatnio spimy całą rodziną w jednym łóżku (ja, mąż, hania i pies)..
    Niestety każda próba odlozenia do łóżeczka to krzyk.
    Więc złamałam swoje postanowienie. I dziecko śpi z Nami w łóżku. I co dzięki temu mam ?
    Mama wyspana i córka też. :D :D :D
    Jak wcześniej z łóżeczka bylo słychać jęki, steki, krecenie sie. Tak w sypialni spi głęboko (Jak na niemowlaka), cichutko, nie wierci sie (tylko rozpycha). :D :D

‹‹ 1481 1482 1483 1484 1485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ