Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Filip preferuje lewą stronę, lewa piąstka, głowa do spania na lewą stronę, zabawki na lewo. Pytałam lekarza, to albo bedzie leworęczny, albo tak się rozwija. Póki nie na różnicy w obwodzie nóżek i rączek w obu stronach to sie nie martwić tylko dbać o prawidłowy rozwój. A, że Filip kreci głową na wszystkie strony to obracanie jest bez sensu
-
Mój też widzę ma lekką aymetrie ale to chyba nie da się żeby nic nie miał
.. śpi z główka w prawo skierowana ale obie rączki ma w górzeza to na brzuszku lewą ręką zaczęła się sama wysuwać do przodu a nie prawa. I w lewej dłużej trzyma grzechotke. Dla mnie też to trochę naciągane z tymi dziećmi i rehabilitacja.. wiadomo że są przypadki które muszą ale mam wrażenie że 90% dzieci chodzi na rehabilitację.. Jak myśmy się wychowali że nic nie potrzebowaliśmy
rodzice nie mieli Internetu i nawet nie wiedzieli że coś może być nie tak.
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualny1ania1 wrote:Mam pytanko odnośnie szczepień. Przykładowo przy wizycie szczepiennej ile mamy wkłuć w przypadku 5w1 czy 6w1? Dołączając do tego refundowane pneumokoki. Nie chce mi się szukać w necie, więc pytam Was
5w1 - chyba 3
My mieliśmy 6w1 i były 2.prawe i lewe udko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 11:59
-
Nasza mała wolała prawą stronę, więc starałam się robić wszystko na lewą, żeby to wyrównać. W łóżeczku układam raz na jedna stronę, raz na drugą, nosić też się staramy na dwie strony, żeby równo się rozwijała.
Dziewczyny karmiące swoim pokarmem z butli, ile tego mleczka przygotowujecie dzieciaczkowi? Ja muszę zacząć przyzwyczajać małą do butelki, bo w lutym idę się doszkalać i mała będzie zostawała z mężem na weekendy. Zaczęłam odciągać pokarm, ale udaje mi się na raz ściągnąć marne 80ml. Zupełnie nie wiem jak to mleko porcjowac. -
justa1509 wrote:A zakładacie maluszkom na spacer jakieś rękawiczki? Filip w wózku śpi z łapkami w górze i miał takie bardzo zimne bo nie idzie mu ich schować...
zażeram się wegańskimi krówkami kokosowymi z rossmanna. Bez mleka i bez kakao. Jakie to dobre...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 12:46
-
1ania1 wrote:Mam pytanko odnośnie szczepień. Przykładowo przy wizycie szczepiennej ile mamy wkłuć w przypadku 5w1 czy 6w1? Dołączając do tego refundowane pneumokoki. Nie chce mi się szukać w necie, więc pytam Was
Jak tylko to co trzeba to
W 2 mięs. Przy 6w1 2 wklucia, przy 5w1 3 wklucia
W 3-4 Przy 6w1 2 wklucia, przy 5w1 też 2 wklucia
W 5-6 przy 6w1 1 wklucie, też 1 wklucie
W 7 miesiącu przy 6w1 nic, a przy 5w1 1 wklucie6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Moja raz była w rękawiczkach. Narazie jest tak ciepło, mała ma ciepłe rączki, że nie widzr potrzeby, czasem ma schowane w rękawku jak jest chłodniej:)
Moja jak sie urodziła też wolała głowę na prawą strone układać ale podkładałam jej z tamtej strony pieluche tetrową i już sie odzwyczaiła. Teraz nie widze by miała jakąś ulubioną stronę.
A co do szczepieńctych pierwszych to my mieliśmy 6 w 1 i pneumokoki i to były dwa wkłucia, w jedno i w drugie udko17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
e_mii wrote:Nasza mała wolała prawą stronę, więc starałam się robić wszystko na lewą, żeby to wyrównać. W łóżeczku układam raz na jedna stronę, raz na drugą, nosić też się staramy na dwie strony, żeby równo się rozwijała.
Dziewczyny karmiące swoim pokarmem z butli, ile tego mleczka przygotowujecie dzieciaczkowi? Ja muszę zacząć przyzwyczajać małą do butelki, bo w lutym idę się doszkalać i mała będzie zostawała z mężem na weekendy. Zaczęłam odciągać pokarm, ale udaje mi się na raz ściągnąć marne 80ml. Zupełnie nie wiem jak to mleko porcjowac.Możesz po każdym karmieniu odciągać po np 30ml na początku będzie to trwało długo ale później chwilka i ciach do lodówki. Warto zaopatrzyć się w woreczki jednorazowe lub pojemniczki wielorazowe.
Jest taki wzór waga dziecka*130/8 wynik zaokrąglamy w górę i jest to ilość mleka jaka przypada na jedno karmienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 15:21
e_mii, Marta..a lubią tę wiadomość
[/url]
-
Kasiaja wrote:E_mii ja zapasów nie robię staram się na bieżąco podawać, ewentualnie mieć na jedno karmienie do przodu i jeszcze nie mroziłam. Na raz ściągam 90ml ale moja więcej nie zje. Raz ściągnęłam 120ml po Piullate plus i mi było szkoda wylać więc „wcisnęłam” całość w nią na trzy podejścia co 5 min.
Możesz po każdym karmieniu odciągać po np 30ml na początku będzie to trwało długo ale później chwilka i ciach do lodówki. Warto zaopatrzyć się w woreczki jednorazowe lub pojemniczki wielorazowe.
Jest taki wzór waga dziecka*130/8 wynik zaokrąglamy w górę i jest to ilość mleka jaka przypada na jedno karmienie.
Mój waży ok. 5.5 kg i wychodzi na to, że powinien dostać 90 ml.. powiem tak... Jakby tyle dostał to by się zapłakał :pEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
nick nieaktualnyedytkaa93 wrote:No moja może waży w granicach 5.5-6 kilo, dawno nie była ważona, ale 100 też by nie przeszło. Czasem zdarzy jej sie już wypić 160-170 ml
Moja też mniej więcej tyle waży i 90 ml to max co zje naraz. Ale moja tez robi kupę rqz na 3 dni wiec ma eolniejsze trawienie moze dlatego mniej jej wystarczy? -
Lavendova wrote:Moja też mniej więcej tyle waży i 90 ml to max co zje naraz. Ale moja tez robi kupę rqz na 3 dni wiec ma eolniejsze trawienie moze dlatego mniej jej wystarczy?
Nie wiem czy to ma wplyw, bo mój też robi raz na 3, czasami 4 dni. A jednorazowo zjada 120-150 mlEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Lavendova wrote:Moja też mniej więcej tyle waży i 90 ml to max co zje naraz. Ale moja tez robi kupę rqz na 3 dni wiec ma eolniejsze trawienie moze dlatego mniej jej wystarczy?17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33