Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Przykry poczatek tygodnia, jak sie tak czlowiek naczyta smutnych informachi to sie zaczyna zastanawiac czy u niego wszystko ok. Dzwonilam do przychodni zeby sie zapisac do endokrynologa - na ten rok nie ma juz miejsc ha ha ha wiec szukam prywatnie bo wyjscia nie ma.
-
Chabasse, a nie lepiej spróbować znaleźć w necie numer telefonu i zadzwonić do lekarza niż lecieć jutro i czekać w poczekalni, żeby się dopytać?
Rety, czuję się czasem jak stara baba w tej ciąży, wypakowałam dziś kilka produktów na taśmę z koszyka na zakupach, a zadyszki dostałam jakbym kilometr przebiegłaIva79 lubi tę wiadomość
Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Przykry poczatek tygodnia, jak sie tak czlowiek naczyta smutnych informachi to sie zaczyna zastanawiac czy u niego wszystko ok. Dzwonilam do przychodni zeby sie zapisac do endokrynologa - na ten rok nie ma juz miejsc ha ha ha wiec szukam prywatnie bo wyjscia nie ma.
Jak dostałam skierowanie do diabetologia i powiedziałam że jestem w ciąży. To mi Pani w rejestracji powiedziała że mają 7 dni by mnie przyjąć.polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Przykry poczatek tygodnia, jak sie tak czlowiek naczyta smutnych informachi to sie zaczyna zastanawiac czy u niego wszystko ok. Dzwonilam do przychodni zeby sie zapisac do endokrynologa - na ten rok nie ma juz miejsc ha ha ha wiec szukam prywatnie bo wyjscia nie ma.
Od początku 2017 weszła ustawa w życie, że kobiety w ciąży do specjalistów mają zostać przyjęte w przeciągu 7 dni roboczych, w tym do endokrynologa. Jest taki blog w necie jak matka prawnik, poszukaj sobie informacji. Ostatnio czytałam, że wypuściła jakiś specjalny wzór prośby do przychodni o wyznaczenie terminu. Na takie pismo przychodnia powinna zareagować, bo inaczej łamie prawo. Pytanie tylko czy Ci się chce z nimi walczyćpolkosia, d'nusia lubią tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Strasznie źle się czyta takie smutne wiadomości dziewczyny trzymajcie się!
Od rana wiszę na telefonie i szukam wizyty na szybko przez te moje plamienia, ale nikt nie ma wolnego terminu..., a na NFZ to tylko automat podaje, która jestem w kolejce do konsultanta... Ale za to rozmawiałam z pielęgniarką i mnie uspokoiła, że takie plamienie może trochę trwać i nie mam co się denerwować. Zdecydowałam się też na zmianę lekarza, po pierwsze bardzo dobry lekarz, a po drugie na każdej wizycie jakieś 50zł taniej, co przy prowadzeniu ciąży ma znaczenie. I jeszcze jedno, ten lekarz przyjmuje od poniedziałku do piątku, więc jest pod ręką, a nie 2-3 razy w tygodniu.
Jestem też jakaś inna, moje mdłości są popołudniowe obalam mit z porannymi Na szczęście nie wymiotuję, ale tak od 14-15 mdli mnie potwornie i kolacje jem na siłę
U mnie zaczęło się od popołudniowych okropnie silnych. Teraz jestem na etapie umiarkowanych lub wcale, przez cały dzień w końcu mogę jeść (puk puk, obym nie zapeszyła)
Dziewczyny piszecie często że ciąża młodsza niż by wynikało z ostatniej miesiączki. A ma któraś z was sytuację odwrotną?
U mnie jest różnica około 10 dni wg wielkości CRL, ciąża wygląda na starszą (aż ciężko to usytuować w czasie bo owulację musialabym chyba mieć w czasie miesiączki, a zawsze była 15 dnia). Pojutrze kontrola więc dopytam jeszcze o to, bo nawet mi terminu porodu nie ustalił lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 15:29
-
nick nieaktualny
-
nesssssa ja mam podobnie. Na ostatnim usg według okresu powinno być 6t4d a według usg wyszło 7t1d.Ja mam krótkie cykle i na pewno owulacja była wcześniej. Test zrobiłam 24dc popołudniu i już były dwie mocne krechy. Zobaczymy co dziś lekarz na usg zobaczy i czy data porodu pokryje się z poprzednim usg.
-
nick nieaktualnynesssssa wrote:U mnie zaczęło się od popołudniowych okropnie silnych. Teraz jestem na etapie umiarkowanych lub wcale, przez cały dzień w końcu mogę jeść (puk puk, obym nie zapeszyła)
Dziewczyny piszecie często że ciąża młodsza niż by wynikało z ostatniej miesiączki. A ma któraś z was sytuację odwrotną?
U mnie jest różnica około 10 dni wg wielkości CRL, ciąża wygląda na starszą (aż ciężko to usytuować w czasie bo owulację musialabym chyba mieć w czasie miesiączki, a zawsze była 15 dnia). Pojutrze kontrola więc dopytam jeszcze o to, bo nawet mi terminu porodu nie ustalił lekarz.
A mi się wydaje, że dużo też zależy od dokładności wykonania pomiaru, tu chodzi naprawdę o milimetry... od razu zmienia się wiek ciąży. Pamiętam jak na późniejszym etapie ciąży podczas pomiaru obwodu głowy zmieniał się wiek ciąży, jak się moja dr przykładała do mojej małej wiercipięty, żeby dobrze zmierzyć...
Więc fizycznie się klika gdzieś od... do... i wyskakuje długość CRL, a gdyby 2 różne osoby wykonały to badanie na tym samym sprzęcie jedna po drugiej pewnie też wyszedłby inny wynik. Trochę rysuję w programach typu CAD, więc nigdy nie będzie dwóch tych samych zmierzonych długości, pytanie tylko jaką dokładność można uzyskać.
Druga sprawa, nawet na tak wczesnym etapie gin mnie zapewniała, że dynamika wzrostu też jest różna, że dzidzia rośnie skokami... więc biorąc pod uwagę te wszystkie zmienne nie ma co się przejmować różnicami sięgającymi tygodnia. A kiedy kolejne badanie nesssa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 15:48
Iva79 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam jutro wizytę i oczywiście łapię już stresa. Wiem że nie mam na nic wpływu ale to silniejsze ode mnie. Potem dopiero badania prenatalne 29.01.
Nasz cud ANTOŚ 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
PLPaulina wrote:Jak dostałam skierowanie do diabetologia i powiedziałam że jestem w ciąży. To mi Pani w rejestracji powiedziała że mają 7 dni by mnie przyjąć.
-
nick nieaktualnyJestem już po wizycie.
Uff.
Wszystko ok, maleństwo rośnie. Przypomina już człowieka.
Gin się posmiala że narzekam na brak objawów ciąży. krwiaka już na usg nie widać. To mnie ucieszyło !
Usg potwierdziło termin porodu na 07.08.2018.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 17:44
mateoska, Dooti, d'nusia, cindi88, justyna14, Existenz, e_mii, DobrejMysli, niedograna, Lavendova, jessi001, siuLa, Leticia, chabasse, katka/85, syska89, jej odbicie, myszeczka89, juwelka, Kasiaja, LondyńskieSerduszko, Carolline, Marta..a, KlaudiaSG, NiecierpliwaOna, polkosia, Vi lubią tę wiadomość