X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykry poczatek tygodnia, jak sie tak czlowiek naczyta smutnych informachi to sie zaczyna zastanawiac czy u niego wszystko ok. Dzwonilam do przychodni zeby sie zapisac do endokrynologa - na ten rok nie ma juz miejsc :-) ha ha ha wiec szukam prywatnie bo wyjscia nie ma.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chomiczka wrote:
    Ja mam test podwojny papa 13.01 a prenatalne u mojego gina 23.01 te pierwsze prenatalne to 11t2d a potem 13t5d
    Widze po stopce ze.duzo przeszlas. Jakas zdiagnozowana przyczyna poronien?

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse, a nie lepiej spróbować znaleźć w necie numer telefonu i zadzwonić do lekarza niż lecieć jutro i czekać w poczekalni, żeby się dopytać? :)
    Rety, czuję się czasem jak stara baba w tej ciąży, wypakowałam dziś kilka produktów na taśmę z koszyka na zakupach, a zadyszki dostałam jakbym kilometr przebiegła ;)

Iva79 lubi tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Przykry poczatek tygodnia, jak sie tak czlowiek naczyta smutnych informachi to sie zaczyna zastanawiac czy u niego wszystko ok. Dzwonilam do przychodni zeby sie zapisac do endokrynologa - na ten rok nie ma juz miejsc :-) ha ha ha wiec szukam prywatnie bo wyjscia nie ma.

Jak dostałam skierowanie do diabetologia i powiedziałam że jestem w ciąży. To mi Pani w rejestracji powiedziała że mają 7 dni by mnie przyjąć. :)

polkosia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

Od początku 2017 weszła ustawa w życie, że kobiety w ciąży do specjalistów mają zostać przyjęte w przeciągu 7 dni roboczych, w tym do endokrynologa. Jest taki blog w necie jak matka prawnik, poszukaj sobie informacji. Ostatnio czytałam, że wypuściła jakiś specjalny wzór prośby do przychodni o wyznaczenie terminu. Na takie pismo przychodnia powinna zareagować, bo inaczej łamie prawo. Pytanie tylko czy Ci się chce z nimi walczyć :)

polkosia, d'nusia lubią tę wiadomość

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Strasznie źle się czyta takie smutne wiadomości :( dziewczyny trzymajcie się!
    Od rana wiszę na telefonie i szukam wizyty na szybko przez te moje plamienia, ale nikt nie ma wolnego terminu..., a na NFZ to tylko automat podaje, która jestem w kolejce do konsultanta... Ale za to rozmawiałam z pielęgniarką i mnie uspokoiła, że takie plamienie może trochę trwać i nie mam co się denerwować. Zdecydowałam się też na zmianę lekarza, po pierwsze bardzo dobry lekarz, a po drugie na każdej wizycie jakieś 50zł taniej, co przy prowadzeniu ciąży ma znaczenie. I jeszcze jedno, ten lekarz przyjmuje od poniedziałku do piątku, więc jest pod ręką, a nie 2-3 razy w tygodniu.
    Jestem też jakaś inna, moje mdłości są popołudniowe :P obalam mit z porannymi :D Na szczęście nie wymiotuję, ale tak od 14-15 mdli mnie potwornie i kolacje jem na siłę

U mnie zaczęło się od popołudniowych okropnie silnych. Teraz jestem na etapie umiarkowanych lub wcale, przez cały dzień ;) w końcu mogę jeść (puk puk, obym nie zapeszyła)

Dziewczyny piszecie często że ciąża młodsza niż by wynikało z ostatniej miesiączki. A ma któraś z was sytuację odwrotną?
    U mnie jest różnica około 10 dni wg wielkości CRL, ciąża wygląda na starszą (aż ciężko to usytuować w czasie bo owulację musialabym chyba mieć w czasie miesiączki, a zawsze była 15 dnia). Pojutrze kontrola więc dopytam jeszcze o to, bo nawet mi terminu porodu nie ustalił lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 15:29

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej odbicie dzięki, już miałam pisać. Dziewczyny wejdzcie na matka prawnik , tam jest wszystko wytłumaczone. Nie musicie czekać do lekarza!

jej odbicie lubi tę wiadomość

• pola123 Znajoma

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa ja mam podobnie. Na ostatnim usg według okresu powinno być 6t4d a według usg wyszło 7t1d.Ja mam krótkie cykle i na pewno owulacja była wcześniej. Test zrobiłam 24dc popołudniu i już były dwie mocne krechy. Zobaczymy co dziś lekarz na usg zobaczy i czy data porodu pokryje się z poprzednim usg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    U mnie zaczęło się od popołudniowych okropnie silnych. Teraz jestem na etapie umiarkowanych lub wcale, przez cały dzień ;) w końcu mogę jeść (puk puk, obym nie zapeszyła)

Dziewczyny piszecie często że ciąża młodsza niż by wynikało z ostatniej miesiączki. A ma któraś z was sytuację odwrotną?
    U mnie jest różnica około 10 dni wg wielkości CRL, ciąża wygląda na starszą (aż ciężko to usytuować w czasie bo owulację musialabym chyba mieć w czasie miesiączki, a zawsze była 15 dnia). Pojutrze kontrola więc dopytam jeszcze o to, bo nawet mi terminu porodu nie ustalił lekarz.

A mi się wydaje, że dużo też zależy od dokładności wykonania pomiaru, tu chodzi naprawdę o milimetry... od razu zmienia się wiek ciąży. Pamiętam jak na późniejszym etapie ciąży podczas pomiaru obwodu głowy zmieniał się wiek ciąży, jak się moja dr przykładała do mojej małej wiercipięty, żeby dobrze zmierzyć...

Więc fizycznie się klika gdzieś od... do... i wyskakuje długość CRL, a gdyby 2 różne osoby wykonały to badanie na tym samym sprzęcie jedna po drugiej pewnie też wyszedłby inny wynik. Trochę rysuję w programach typu CAD, więc nigdy nie będzie dwóch tych samych zmierzonych długości, pytanie tylko jaką dokładność można uzyskać.

Druga sprawa, nawet na tak wczesnym etapie gin mnie zapewniała, że dynamika wzrostu też jest różna, że dzidzia rośnie skokami... więc biorąc pod uwagę te wszystkie zmienne nie ma co się przejmować różnicami sięgającymi tygodnia. A kiedy kolejne badanie nesssa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 15:48

Iva79 lubi tę wiadomość

• e_mii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mowa o lekarzach specjalistach, ginekolog też się liczy? Chciałabym pójść na nfz żeby te pierwsze badania chociaż sobie zrobić za darmo.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Rencia Znajoma

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś mnie dopisze do sierpniowych mamuś? 29/08 mój termin

d'nusia, chabasse, Existenz, DobrejMysli, niedograna, Martula78 lubią tę wiadomość

Renia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Dziewczyny, mowa o lekarzach specjalistach, ginekolog też się liczy? Chciałabym pójść na nfz żeby te pierwsze badania chociaż sobie zrobić za darmo.
    Oczywiście

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Oczywiście

No ja właśnie do ginekologa na NFZ się umówiłam na jutro, żeby dał skierowanie na badania, a pojutrze wizyta prywatna to dopytam w końcu o termin porodu i ten przypuszczalny tydzień ciąży.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę i oczywiście łapię już stresa. Wiem że nie mam na nic wpływu ale to silniejsze ode mnie. Potem dopiero badania prenatalne 29.01.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jak dostałam skierowanie do diabetologia i powiedziałam że jestem w ciąży. To mi Pani w rejestracji powiedziała że mają 7 dni by mnie przyjąć. :)
    Dzieki za info, wlasnie i kolezanka mnie uswiadomila ze takie teraz przepisy, takze sie nie martwie kolejkami :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie.
    Uff. :D
    Wszystko ok, maleństwo rośnie. Przypomina już człowieka. <3
    Gin się posmiala że narzekam na brak objawów ciąży. :D krwiaka już na usg nie widać. To mnie ucieszyło !<3

Usg potwierdziło termin porodu na 07.08.2018.

b6807ef230b899famed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 17:44

mateoska, Dooti, d'nusia, cindi88, justyna14, Existenz, e_mii, DobrejMysli, niedograna, Lavendova, jessi001, siuLa, Leticia, chabasse, katka/85, syska89, jej odbicie, myszeczka89, juwelka, Kasiaja, LondyńskieSerduszko, Carolline, Marta..a, KlaudiaSG, NiecierpliwaOna, polkosia, Vi lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jestem już po wizycie.
    Wszystko ok, maleństwo rośnie. Przypomina już człowieka. :D

b6807ef230b899famed.jpg
    Super! :-) nie moge sie doczekac swojego kolejnego usg :-)

Existenz lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 17:09

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super. 3 cm szczęścia. Ja jutro też usg i też równo 10tc

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jestem już po wizycie.
    Wszystko ok, maleństwo rośnie. Przypomina już człowieka. :D

b6807ef230b899famed.jpg

Piękne zdjęcia :D

v0o0onx.png
    z9pckld.png

‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ