X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt :)
    Ja jeszcze 12 dni, odliczam i doczekać się już nie umiem :)

Existenz, no no, taki fajny brzuszek już, że się już przed nikim chyba nie ukryjesz :)
    Quinny fajny, też się nad nim zastanawiałam, ale szukam wózka jak najlżejszego i tak żeby spacerówka się składała z siedziskiem, żeby później nie wymieniać.
    Wcześniej miałam Camarelo i to taki czołg, że spacerówkę używałam 2 miesiące i wymieniłam na bardziej kompaktową :)
    A co do wieku dziecka to myślisz, że będzie jeszcze 3 latka wozić? :) moja Hania to już dobre pare miesięcy nie chce korzystać z wózka tylko wszędzie chodzi pieszo :)

dziewczyny, planujecie jeszcze jakieś wakacje w dwupaku?

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    wybrałam już wozek tylko szkoda że do 3 rz tylko :)

Po 3 roku życia jus mało które dziecko chce korzystać z wózka wiec napewno wystarczy

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, mój termin to koncóweczka sierpnia - 28.08.2018 :)
    To dopiero 8 tydzień a u mnie juz + 1 kg na wadze ;]

d'nusia, chabasse, niedograna, siuLa lubią tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko powiedzieć co u mnie rośnie... brzuch, macica czy wzdęcie... ale w pierwszej ciąży mi szybko wyszedł brzunio i teraz też wychodzi szybko. A najlepsze, że ruchy też poczułam szybko, bo w 16 tc, a moja gin i tak mi nie wierzyła... a podobno w 2 ciąży szybciej można poczuć, więc liczę na 14 tc :)

Ja póki co czekam jak na szpilkach na wizytę we wtorek...

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Hehe.. ja po świętach to jakieś 3 kilo na plusie. Aktualnie 57 kg. W poprzedniej ciąży urządziłam się tak, że prawie 90 miałam na wadze. Oby tym razem tak się nie stalo. 2 lata zajęło mi dojście do normalnej wagi. Teraz juz by tak łatwo nie pszlo.
    Existaenz, ty taka drobna widze jestes a brzuszek juz ładnie widac. Slyszalam teorie, że przy 2 dziecku szybciej wychodzi.
    A w ogóle zapisałam się na prenatalne ale dopiero 13 lutego. Strasznie pozno. To będzie 13 +2. Mysle, czy gdzieś nie szukać wcześniejszych terminow. No i kiedy to nity najlepiej w końcu zrobic? Dziewczyny, które będę robic.. kiedy planujecie?

Ja będę robić nifty, ale lekarka kazała mi zaczekać do wyników usg prenatalnego (7.02). U mnie to będzie skończony 12 tydzień, więc w sumie też póżno. No ale kazała przyjść po 4 tygodniach na usg.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    dcccb32bf2307e6emed.png
    wybrałam już wozek tylko szkoda że do 3 rz tylko :)

Czy to QUINNY? :D bo tez się na niego czaje. Ale widziałam 4w1 z tym adapterem do auta, moja koleżanka ma i naprawdę świetna sprawa. Tylko przeraża mnie cena bo 4w1 kosztuje prawie 6000!!! :o

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest dużo wózków na rynku. Każda z nas pewnie znajdzie odpowiedni. :)
    Ważne by zwracać uwagę co dla każdej z nas jest najważniejsze. :)
    Inny wózek do miasta a inny na obrzeża. :D

A mi dziś gin kazała zgłosić się z wynikami. Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad l4. Bo za dużo tych wizyt, wyskoków do laboratorium.
    Przez to czuje, że muszę nadrabiać swoją pracę. I jestem wypompowana. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 10:37

• dusia89 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Dusia ja myśle ze od dwóch łyczków nic nie będzie.Ja też mam straszne mdłości od samiutkiego rana do wieczora a czasem nawet w nocy mnie mdli. Od tych wymiotów ubyło mnie już 2 kg i tez próbuje wszystkiego by lepiej się poczuć bo póki co to wegetuje.Mam wrażenie ze próbowałam już wszystkiego ale przypomniało mi się ze w poprzedniej ciąży z córka jak miałam straszna zgagę to mogłam brać Rennie i sprawdziłam czy jest bezpieczne w 1 trymestrze i można brać śmiało i szczerze Ci polecam spróbować- biorę drugi dzień i naprawdę czuje ulgę. Myśle ze taka pastylka jest chociaż trochę lepsza od coli albo karmi.
    Ja na szczęście zgagi nie mam ale mdłości mi strasznie dokuczają. Mam nadzieję, ze niedługo ustąpią. Ja mam juz -3 kg ale z pierwszą córką też tak miałam.... napierw ubyło 3 kg potem stało w miejscu .... na porodówkę jechałam z +1,5 kg od wagi startowej:) Czyli schudłam w ciąży 8 kg. Bo tydzień po porodzie miałam 8 kg mniej niż przed ciąza.

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz ślicznie wyglądasz :)
    Wózek też już mam na oku - Anex sport :) ale 2w1

myszeczka89, Existenz lubią tę wiadomość

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • dusia89 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam mniej wiecej wybrany wózek. Chciałabym ten taki który obraca się o 360 stopni ima przekładaną rączkę.Przy pierwszej córce mam spacerówkę z przekładaną roczką i nie raz nas "ratowała" :) Tylko spacerówka ma kilka wad których nie posiada ten wózek którym myślę... Zapomniałam nazwy... :((

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

• Leticia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też już widać brzuch, tylko czekam aż ktoś w pracy wypatrzy ;)
    W pierwszej ciąży miałam taki brzuch, że już w połowie czwartego miesiąca ludzie mi w komunikacji miejskiej ustępowali ;) Teraz wyskoczył jeszcze szybciej.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    Gratuluję udanych wizyt :)
    dziewczyny, planujecie jeszcze jakieś wakacje w dwupaku?
    Dołączam się do pytania :) Chciałabym jechać na choć jakiś krótki wypad nad morze w czerwcu, myślicie że to dobry pomysł, jeśli ciąża będzie rozwijać się prawidłowo?
    Później to już chyba bym się bała gdzieś wyjeżdżać.

PLPaulina wrote:
    Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad l4. Bo za dużo tych wizyt, wyskoków do laboratorium.
    Przez to czuje, że muszę nadrabiać swoją pracę. I jestem wypompowana. :(

Właśnie zastanawiałam się, kiedy iść na L4. Wiem wiem, ciąża to nie choroba, ale tyle się staraliśmy, że wolę dmuchać na zimne. Nie czuje się źle, ale jestem zmęczona i w pracy siedzę taka rozkojarzona, że marny ze mnie pożytek ;) Cały czas też miałam z tylu głowy, że w ciąży nie powinno się pracować przy komputerze dłużej niż 4 h, więc to był kolejny argument za L4, ale właśnie przeczytałam, że w maju 2017 znieśli tą zasadę :(

Mam w rezultacie dylemat - czy mówić już pracodawcy o ciąży, żeby nie było dla niego szokiem, jak np. za miesiąc przyniosę zwolnienie, czy jeszcze nic nie mówić, bo to wczesna ciąża i niestety jeszcze wszystko może się zdarzyć... Jak to jest u Was?

• dusia89 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Właśnie zastanawiałam się, kiedy iść na L4. Wiem wiem, ciąża to nie choroba, ale tyle się staraliśmy, że wolę dmuchać na zimne. Nie czuje się źle, ale jestem zmęczona i w pracy siedzę taka rozkojarzona, że marny ze mnie pożytek ;) Cały czas też miałam z tylu głowy, że w ciąży nie powinno się pracować przy komputerze dłużej niż 4 h, więc to był kolejny argument za L4, ale właśnie przeczytałam, że w maju 2017 znieśli tą zasadę :(

Mam w rezultacie dylemat - czy mówić już pracodawcy o ciąży, żeby nie było dla niego szokiem, jak np. za miesiąc przyniosę zwolnienie, czy jeszcze nic nie mówić, bo to wczesna ciąża i niestety jeszcze wszystko może się zdarzyć... Jak to jest u Was?
    Ja w pierwszej ciąży powiedziałam w 9 tygodniu a pracowałam do 20tc a teraz powiedziałam w 7 tc z e względu na to że w 9 tc kończyła mi się umowa o pracę i chciałam wiedzieć na czym stoję bo pracodawca przed skończonym 12tc nie ma obowiązku przedłużać umowy. Dodam, że przebywałam na urlopie wychowawczym .

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

• nadine24 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dołączam się do pytania :) Chciałabym jechać na choć jakiś krótki wypad nad morze w czerwcu, myślicie że to dobry pomysł, jeśli ciąża będzie rozwijać się prawidłowo?
    Później to już chyba bym się bała gdzieś wyjeżdżać.

Ja już pytałam lekarza, i mi powiedział właśnie, że przełom marca i kwietnia, no najpóźniej do połowy kwietnia będzie ok. Później raczej mam się wstrzymać. Ale ja z nim rozmawiałam o wakacjach zagranicznych + lot samolotem, więc może dlatego taki deadline ustalił. Wiadomo, że w Polsce to co innego i ja chyba bym się wtedy skusiła nawet w czerwcu, bo w Polsce to możesz urodzić gdziekolwiek ;)
    Póki co robię rekonesans, czy ktoś był za granicą na wakacjach w ciąży, ale za wiele czasu na decyzję nie mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 11:19

kozalia lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózków :) Zastanawiam się nad Stokke Xplory lub Mutsy Igo. Zakładam, że ten wózek będzie na rok, później sprzedam i kupię jakąś spacerówkę Baby Jogger. Dziewczyny, macie doświadczenie z tymi kubełkowymi spacerówkami? Wygodnie maluszkom w tym spać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 11:22

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się może pochwal brzuszkiem. Zdjęcie zrobione tydzień temu :)
    mt8meg.jpg

Co do wakacji to póki co nie planujemy. Jedziemy jedynie teraz do moich teściów do Wiednia na dwa tygodnie (na szczęście lekarz wyraził zgodę). A później zobaczymy ale raczej nie -wymieniamy wszystkie meble w mieszkaniu i chyba na to wszystkie oszczędności pójdą :/

Ja o ciąży powiedziałam chyba w 7tc. Też ze względu na umowe. W 9 dostarczyłam zaświadczenie od lekarza

nadine24, d'nusia, chabasse, Existenz, Martula78, Gypsy, Flowwer, Iva79 lubią tę wiadomość

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od dzisiaj jestem na l4. Też się długo staraliśmy o dziecko. Lekarz już w 5 tygodniu chciał mi dac zwolnienie ale wytrzymałam do 11 tygodnia.
    Też pracuje przy komputerze 8 godzin, sama praca nie taka ciężka, ale ostatnio dużo zmian w pracy, stresy ogromne, mdłości, wracałam do domu totalnie wypompowana, spałam popołudniami i nie byłam w stanie ogarnąć podstawowych domowych obowiązków.
    Tak więc wczoraj na wizycie bez skrupułów wzięłam l4. Teraz będę się delektować ciążą :-)
    Dziecko na tym etapie rozwija się dobrze, ma 38,18 mm. Za cztery tygodnie usg prenatalne.
    U mnie wyniki dobre, tylko tsh skoczylo z 0,30 na 5,56. Mam Hashimoto. Dostałam większą dawkę euthyroxu: 75 + 50.
    No i teraz będę badać częściej niż co 4 tygodnie.
    Wracam do moich koreczkow sledziowych. Dla mnie teraz tylko kwaśne i ostre jedzenie, zero słodyczy :-)

kozalia, PLPaulina, d'nusia, Flowwer, Iva79 lubią tę wiadomość

• myszeczka89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Existenz ślicznie wyglądasz :)
    Wózek też już mam na oku - Anex sport :) ale 2w1
    Ja tez anex sport ale chyba 3 w 1 żeby był fotelik samochodowy :)

hchy3e3kyk7nftnx.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nasze typy co x-lander x-cite albo cybex iris :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • dusia89 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Co do wózków :) Zastanawiam się nad Stokke Xplory lub Mutsy Igo. Zakładam, że ten wózek będzie na rok, później sprzedam i kupię jakąś spacerówkę Baby Jogger. Dziewczyny, macie doświadczenie z tymi kubełkowymi spacerówkami? Wygodnie maluszkom w tym spać?
    Ja miałam kubełkową spacerówkę i córka była w nim spokojna ale praktycznie się w niej nie ruszała a po wyjęciu jej się ciąglę wyciągała więc stwierdzam, że nie było jej zbyt wygodnie. W tych kubełkowych dziecko jest tak ułożone jak w foteliku samochodowym a mój pediatra mówił, że dziecko w foteliku nie powinno być dłużej niż 2 h dziennie a w miarę mozliwości jak najkrócej więc jeśli planujesz dłuższe spacery lub zakładasz, że dziecko będzie w nim drzemać to nie polecam.

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

‹‹ 166 167 168 169 170 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ