X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy zalecenie na katar 3xdziennie woda morska i odciagać wtedy i 2 razy dziennie inhalacjr nebu dose. Najlepiej stosować wody hipertoniczne, wtedy ladnie wszystko wychodzi

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dałam Olkowi jogurt naturalny do spróbowania. Pierwsza reakcja jak zwykle jakbym cytrynę dała. Potem nawet buzię otwierał 😉
    Jutro jajecznicę na parze mu zrobię.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady dziewczyny. Będziemy walczyć :) dobrze, że małemu chociaż humor dopisuje.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Dziś dałam Olkowi jogurt naturalny do spróbowania. Pierwsza reakcja jak zwykle jakbym cytrynę dała. Potem nawet buzię otwierał 😉
    Jutro jajecznicę na parze mu zrobię.

Mój rano jadł z nami na śniadanie kanapkę z "Bieluchem", nawet mu smakowało. Dobrze, że apetyt mu dopisuje mimo tego kataru.

Ania241188 lubi tę wiadomość

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Mielisz? Czy tego tzw gluta dodajesz?
    Eilleen nie skumałam pytania 🙈 jeszcze zaspana chyba jestem bo wstałam dopiero 😊 Wsypuje te pół łyżeczki zmielonego lnu razem z kaszką i owocem ze słoiczka, wszystko razem mocno mieszam. Powstaje taki właśnie glut i podaje 🙂

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Dziewczyny co na gigantyczny katar? Inhaluję solą fizjologiczną, odciągam, smaruje Aromactiv...
    Ja jeszcze smaruje pantherin ecto. Nakładam kropelkę na wacik do uszu i smaruje w nosku, po kropelce do każdej dziurki. Przez takie intensywne nawilżanie nos głupieje i mniej kataru produkuje 😉 Gdy nie mamy kataru to i tak smaruje raz dziennie 🙂 jest to dość drogie ale baaardzo wydajne. Ja w użyciu ciągle mam jedno opakowanie

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Czyli w ogóle nie pełzał? A w Jakim wieku zaczął raczkować? Siadać?(jeśli siada).

My tez Bobath, ale myślę o Vojcie. Rzeczywiście było tak źle?

Tak klasycznie nie pełzał, może teraz trochę na zmianę z raczkowaniem, zaczął siadać z pozycji czworaczej, wcześniej tylko podciągał się w łóżeczku i tak siadał. A wszystko na raz zaczęło się zaraz po tym jak skończył 8 m-cy czyli generalnie w normie.
    Co do vojty to płacz był, fizjo zapewniał mnie że nic to nie boli. Ale Antoś na Bobath też często płacze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    nie odciągaj zbyt często, tylko jak już naprawdę jest mocno zaglucony. Tak nam w szpitalu tez zalecali i była aspiracja 3x dziennie.

Tak to ważne żeby nie odciągac za dużo. Tylko jak przeszkadza w jedzeniu tj piciu mleka czy to z piersi czy z butelki. Jak maluch daje radę to nie powinno się odciągac bo to powoduje większą produkcję.. Tak samo u dorosłych powinno się smarkac jak cieknie z nosa a nie co 5 min. Po to właśnie dziecko ma być na brzuszku i psikac woda morska żeby rozmiekczyc i samo wypadało.

A to nebudose ja używałam małemu zwykła sól fizjologiczna wystarczyła.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przede wszystkim staram się nie porównywać do innych dzieci choć to trudne jak u nas na forum większość maluchów takich ,, do przodu,, ze wszystkim. Na około jak mam dzieci w podobnym wieku to raczej nie są jeszcze tak mobilne jak wy opisujecie. Poza tym pewnie wynika to też z tego że niektóre dzieciaki są prawie miesiąc starsze od innych a na tym etapie każdy nowy dzień to może być jakieś osiągnięcie. Poza tym widzę że u nas codziennie jest coś nowego. Od wczoraj np ślizga się do tyłu :-) Widzę, że ma więcej siły i zaczyna odkrywać że jednak może się ruszyć :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 11:35

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że to porównywanie to pułapka, bo teraz porównujemy które zacznie szybciej raczkować, siadać, chodzić a za chwilę będzie niepokój bo moje jeszcze nie powiedziało mama :-) Ludziom bez internetu to było chyba kiedyś lepiej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 11:52

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie że to nie kwestia Internetu.😉☺ a psychiki..
    Za mna ten pęd jakos nie podąża.☺☺

A czy kiedyś mieli lepiej ?? Dziecko 6msc musialo siedzieć. Przed rokiem zacząć chodzic.. bo tam babcia i inne babuleńki mówiły. Miały wiekszy nacisk/parcie.

Na mnie Internet nie naciska🤣🤣
    Moja Hania rowno za tydzień ma 8 msc.
    Usiadla kilka razy i tyle, bez szalu. Nie chce raczkowac. Woli chodzic jak pająk.🤣 i zal mnie nie sciska jak inne dzieciaki zaraz do pracy pójdą. Cieszę sie szczęściem innych mam

• squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja ostatnio musiałam zwrócić uwagę prababci, która wzięła małą na stół i dosłownie posadziła na prostych nogach. No aż mi dreszcz przeszedł jak to zobaczyłam.. Bo skończyła 6 miesięcy to przecież musi siedzieć. Ja jestem daleka od tej całej fizjowariacji ale to była tak paskudna, wymuszona i obciążająca ciałko pozycja że aż mi się mojej małej żal zrobiło, że ktoś ją tak męczy i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy.. :-(

A najlepsze było jak byłam z małą na szczepionce 2 miesiące temu i była też inna mama z synkiem i on cały czas u niej na kolanach na prostych nogach stał trzymany pod paszki. Ja myślałam, że on już jakoś koło roku miał i że może już nawet chodzi tylko tak go trzyma sobie żeby nie uciekał, po czym się okazało, że 5 miesięcy jak moja...Także tyle w temacie porównywania. Moja na 3 centylu a chlopiec na 97 i jedno i drugie w normie. Moja była przy nim dwa razy mniejsza. Potem mama powie komuś że jej dziecko to już stało w wieku 5 miesięcy i tak zaczynają się nasze zmartwienia .. tylko nie powie w jaki sposób :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 13:02

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Eilleen nie skumałam pytania 🙈 jeszcze zaspana chyba jestem bo wstałam dopiero 😊 Wsypuje te pół łyżeczki zmielonego lnu razem z kaszką i owocem ze słoiczka, wszystko razem mocno mieszam. Powstaje taki właśnie glut i podaje 🙂
    No właśnie chodziło mi o to że siemię można zalać i pijesz to. Wychodzi z tego taki glut ;-) albo mielisz i wsypujesz do dania.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Myślę że to porównywanie to pułapka, bo teraz porównujemy które zacznie szybciej raczkować, siadać, chodzić a za chwilę będzie niepokój bo moje jeszcze nie powiedziało mama :-) Ludziom bez internetu to było chyba kiedyś lepiej :-)
    Ja tam nie porównuje :-) szczególnie że rodzilysmy w różnym terminie. Ale fajnie jest poczytać o postępach :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Potem mama powie komuś że jej dziecko to już stało w wieku 5 miesięcy i tak zaczynają się nasze zmartwienia .. tylko nie powie w jaki sposób :-)

Dlatego trzeba miec dystans do tego co inni mówią. A Tym rodzicom najwidoczniej brakuje internetu ze tak nie wolno..😉
    A mnie dziwi, ze takie rzeczy sie zdarzają..☺☺

I ogolnie szybki postęp o niczym w dorosłym zyciu nie świadczy. Nie ma odrazu przepustki na Harvard. 😂 wiec luuzzz

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dlatego trzeba miec dystans do tego co inni mówią. A Tym rodzicom najwidoczniej brakuje internetu ze tak nie wolno..😉
    A mnie dziwi, ze takie rzeczy sie zdarzają..☺☺

I ogolnie szybki postęp o niczym w dorosłym zyciu nie świadczy. Nie ma odrazu przepustki na Harvard. 😂 wiec luuzzz
    Ja widzę po moich dzieciach jak są różne. Pola już sama siadała. Olek dopiero zaczyna doskonalić pełzanie i pozycję do czworakowania.

Ale dałam dziś mu kawałek chleba i jak zaczął jeść to jakby tydzień tego nie robił. On poprostu chyba nie lubi sloiczkowych papek. Spróbuję sama gotować i dawać kawałki do ręki może w ten sposób pójdzie lepiej.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanie dziewczyny.
    Bo Olek idzie z siadaniem na skróty. Stopuje go z tym ponieważ on siada z pozycji leżącej tzn podciąga się i lekko ręką podpiera. Wystarczy że ma tylko poduszkę klin pod głową i już siedzi. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Leży dużo na płasko ale czasem po jedzeniu kładę na klin a ten już siada.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wyścigu szczurów to na fc na grupie sierpniowe mamy tam jest dopiero... Jedne już stawiały na nogi w 4 miesiącu. Teraz dają ser żółty, pączki, murzynki. Nie wiem może ja jestem jakieś starej daty i nie daje jeszcze takich rzeczy.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania siadala sama z lekko podniesionej pozycji. Lezaczek, gondola itd itd..

I po prostu rehabilitantka mowila by ograniczyc takie rzeczy. Ale tez nie odrazu wyrzucac.. zeby częściej/jak najwięcej na brzuchu na podłodze. ☺

Wazne by dziecko zalapalo jak poprawnie siadacczyli z brzuszka lub pozycji bocznej. ☺

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A co do wyścigu szczurów to na fc na grupie sierpniowe mamy tam jest dopiero... Jedne już stawiały na nogi w 4 miesiącu. Teraz dają ser żółty, pączki, murzynki. Nie wiem może ja jestem jakieś starej daty i nie daje jeszcze takich rzeczy.

Ania pączkami to mnie rozwaliłaś haha :D a ja się zastanawiałam czy dać już spróbować mu jogurtu naturalnego :D
    Mój kombinuje z pozycji bocznej, a wkurza się jak mu nie idzie... Niecierpliwy strasznie.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 1835 1836 1837 1838 1839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ