X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy zalecenie na katar 3xdziennie woda morska i odciagać wtedy i 2 razy dziennie inhalacjr nebu dose. Najlepiej stosować wody hipertoniczne, wtedy ladnie wszystko wychodzi

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dałam Olkowi jogurt naturalny do spróbowania. Pierwsza reakcja jak zwykle jakbym cytrynę dała. Potem nawet buzię otwierał 😉
    Jutro jajecznicę na parze mu zrobię.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady dziewczyny. Będziemy walczyć :) dobrze, że małemu chociaż humor dopisuje.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Dziś dałam Olkowi jogurt naturalny do spróbowania. Pierwsza reakcja jak zwykle jakbym cytrynę dała. Potem nawet buzię otwierał 😉
    Jutro jajecznicę na parze mu zrobię.

Mój rano jadł z nami na śniadanie kanapkę z "Bieluchem", nawet mu smakowało. Dobrze, że apetyt mu dopisuje mimo tego kataru.

Ania241188 lubi tę wiadomość

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Mielisz? Czy tego tzw gluta dodajesz?
    Eilleen nie skumałam pytania 🙈 jeszcze zaspana chyba jestem bo wstałam dopiero 😊 Wsypuje te pół łyżeczki zmielonego lnu razem z kaszką i owocem ze słoiczka, wszystko razem mocno mieszam. Powstaje taki właśnie glut i podaje 🙂

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Dziewczyny co na gigantyczny katar? Inhaluję solą fizjologiczną, odciągam, smaruje Aromactiv...
    Ja jeszcze smaruje pantherin ecto. Nakładam kropelkę na wacik do uszu i smaruje w nosku, po kropelce do każdej dziurki. Przez takie intensywne nawilżanie nos głupieje i mniej kataru produkuje 😉 Gdy nie mamy kataru to i tak smaruje raz dziennie 🙂 jest to dość drogie ale baaardzo wydajne. Ja w użyciu ciągle mam jedno opakowanie

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Czyli w ogóle nie pełzał? A w Jakim wieku zaczął raczkować? Siadać?(jeśli siada).

My tez Bobath, ale myślę o Vojcie. Rzeczywiście było tak źle?

Tak klasycznie nie pełzał, może teraz trochę na zmianę z raczkowaniem, zaczął siadać z pozycji czworaczej, wcześniej tylko podciągał się w łóżeczku i tak siadał. A wszystko na raz zaczęło się zaraz po tym jak skończył 8 m-cy czyli generalnie w normie.
    Co do vojty to płacz był, fizjo zapewniał mnie że nic to nie boli. Ale Antoś na Bobath też często płacze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    nie odciągaj zbyt często, tylko jak już naprawdę jest mocno zaglucony. Tak nam w szpitalu tez zalecali i była aspiracja 3x dziennie.

Tak to ważne żeby nie odciągac za dużo. Tylko jak przeszkadza w jedzeniu tj piciu mleka czy to z piersi czy z butelki. Jak maluch daje radę to nie powinno się odciągac bo to powoduje większą produkcję.. Tak samo u dorosłych powinno się smarkac jak cieknie z nosa a nie co 5 min. Po to właśnie dziecko ma być na brzuszku i psikac woda morska żeby rozmiekczyc i samo wypadało.

A to nebudose ja używałam małemu zwykła sól fizjologiczna wystarczyła.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przede wszystkim staram się nie porównywać do innych dzieci choć to trudne jak u nas na forum większość maluchów takich ,, do przodu,, ze wszystkim. Na około jak mam dzieci w podobnym wieku to raczej nie są jeszcze tak mobilne jak wy opisujecie. Poza tym pewnie wynika to też z tego że niektóre dzieciaki są prawie miesiąc starsze od innych a na tym etapie każdy nowy dzień to może być jakieś osiągnięcie. Poza tym widzę że u nas codziennie jest coś nowego. Od wczoraj np ślizga się do tyłu :-) Widzę, że ma więcej siły i zaczyna odkrywać że jednak może się ruszyć :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 11:35

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że to porównywanie to pułapka, bo teraz porównujemy które zacznie szybciej raczkować, siadać, chodzić a za chwilę będzie niepokój bo moje jeszcze nie powiedziało mama :-) Ludziom bez internetu to było chyba kiedyś lepiej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 11:52

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie że to nie kwestia Internetu.😉☺ a psychiki..
    Za mna ten pęd jakos nie podąża.☺☺

A czy kiedyś mieli lepiej ?? Dziecko 6msc musialo siedzieć. Przed rokiem zacząć chodzic.. bo tam babcia i inne babuleńki mówiły. Miały wiekszy nacisk/parcie.

Na mnie Internet nie naciska🤣🤣
    Moja Hania rowno za tydzień ma 8 msc.
    Usiadla kilka razy i tyle, bez szalu. Nie chce raczkowac. Woli chodzic jak pająk.🤣 i zal mnie nie sciska jak inne dzieciaki zaraz do pracy pójdą. Cieszę sie szczęściem innych mam

• squirrel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja ostatnio musiałam zwrócić uwagę prababci, która wzięła małą na stół i dosłownie posadziła na prostych nogach. No aż mi dreszcz przeszedł jak to zobaczyłam.. Bo skończyła 6 miesięcy to przecież musi siedzieć. Ja jestem daleka od tej całej fizjowariacji ale to była tak paskudna, wymuszona i obciążająca ciałko pozycja że aż mi się mojej małej żal zrobiło, że ktoś ją tak męczy i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy.. :-(

A najlepsze było jak byłam z małą na szczepionce 2 miesiące temu i była też inna mama z synkiem i on cały czas u niej na kolanach na prostych nogach stał trzymany pod paszki. Ja myślałam, że on już jakoś koło roku miał i że może już nawet chodzi tylko tak go trzyma sobie żeby nie uciekał, po czym się okazało, że 5 miesięcy jak moja...Także tyle w temacie porównywania. Moja na 3 centylu a chlopiec na 97 i jedno i drugie w normie. Moja była przy nim dwa razy mniejsza. Potem mama powie komuś że jej dziecko to już stało w wieku 5 miesięcy i tak zaczynają się nasze zmartwienia .. tylko nie powie w jaki sposób :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2019, 13:02

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Eilleen nie skumałam pytania 🙈 jeszcze zaspana chyba jestem bo wstałam dopiero 😊 Wsypuje te pół łyżeczki zmielonego lnu razem z kaszką i owocem ze słoiczka, wszystko razem mocno mieszam. Powstaje taki właśnie glut i podaje 🙂
    No właśnie chodziło mi o to że siemię można zalać i pijesz to. Wychodzi z tego taki glut ;-) albo mielisz i wsypujesz do dania.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Myślę że to porównywanie to pułapka, bo teraz porównujemy które zacznie szybciej raczkować, siadać, chodzić a za chwilę będzie niepokój bo moje jeszcze nie powiedziało mama :-) Ludziom bez internetu to było chyba kiedyś lepiej :-)
    Ja tam nie porównuje :-) szczególnie że rodzilysmy w różnym terminie. Ale fajnie jest poczytać o postępach :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Potem mama powie komuś że jej dziecko to już stało w wieku 5 miesięcy i tak zaczynają się nasze zmartwienia .. tylko nie powie w jaki sposób :-)

Dlatego trzeba miec dystans do tego co inni mówią. A Tym rodzicom najwidoczniej brakuje internetu ze tak nie wolno..😉
    A mnie dziwi, ze takie rzeczy sie zdarzają..☺☺

I ogolnie szybki postęp o niczym w dorosłym zyciu nie świadczy. Nie ma odrazu przepustki na Harvard. 😂 wiec luuzzz

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dlatego trzeba miec dystans do tego co inni mówią. A Tym rodzicom najwidoczniej brakuje internetu ze tak nie wolno..😉
    A mnie dziwi, ze takie rzeczy sie zdarzają..☺☺

I ogolnie szybki postęp o niczym w dorosłym zyciu nie świadczy. Nie ma odrazu przepustki na Harvard. 😂 wiec luuzzz
    Ja widzę po moich dzieciach jak są różne. Pola już sama siadała. Olek dopiero zaczyna doskonalić pełzanie i pozycję do czworakowania.

Ale dałam dziś mu kawałek chleba i jak zaczął jeść to jakby tydzień tego nie robił. On poprostu chyba nie lubi sloiczkowych papek. Spróbuję sama gotować i dawać kawałki do ręki może w ten sposób pójdzie lepiej.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanie dziewczyny.
    Bo Olek idzie z siadaniem na skróty. Stopuje go z tym ponieważ on siada z pozycji leżącej tzn podciąga się i lekko ręką podpiera. Wystarczy że ma tylko poduszkę klin pod głową i już siedzi. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Leży dużo na płasko ale czasem po jedzeniu kładę na klin a ten już siada.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wyścigu szczurów to na fc na grupie sierpniowe mamy tam jest dopiero... Jedne już stawiały na nogi w 4 miesiącu. Teraz dają ser żółty, pączki, murzynki. Nie wiem może ja jestem jakieś starej daty i nie daje jeszcze takich rzeczy.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania siadala sama z lekko podniesionej pozycji. Lezaczek, gondola itd itd..

I po prostu rehabilitantka mowila by ograniczyc takie rzeczy. Ale tez nie odrazu wyrzucac.. zeby częściej/jak najwięcej na brzuchu na podłodze. ☺

Wazne by dziecko zalapalo jak poprawnie siadacczyli z brzuszka lub pozycji bocznej. ☺

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A co do wyścigu szczurów to na fc na grupie sierpniowe mamy tam jest dopiero... Jedne już stawiały na nogi w 4 miesiącu. Teraz dają ser żółty, pączki, murzynki. Nie wiem może ja jestem jakieś starej daty i nie daje jeszcze takich rzeczy.

Ania pączkami to mnie rozwaliłaś haha :D a ja się zastanawiałam czy dać już spróbować mu jogurtu naturalnego :D
    Mój kombinuje z pozycji bocznej, a wkurza się jak mu nie idzie... Niecierpliwy strasznie.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 1835 1836 1837 1838 1839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ