Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emii nie sprawdzałam tego nosidła jeszcze pokłóciłam się z mężem i nie mam jak sama tego zrobić.
    Te chłopy to takie durne czasem, ech nawet nie chce mi się pisać o co poszło..

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio u nas 2 noce były marne.. dziś już normalna.. patrzę i mamy kolejnego ząbka :) co prawda dopiero 5tego - pierwszą dwójkę na górze ;)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o gryzienie to ja też nie pomogę, bo młody je wszystko i nie ma problemów z gryzieniem... Czasami tylko mam wątpliwość czy porządnie gryzie, czy tylko trochę i łyka :p ale nie krztusi się, więc chyba jest ok :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i my powoli kończymy kp. Jest ciężko, bo w dzień zasypiał tylko na piersi... Teraz jemy w nocy raz lub wcale i w dzień 2-3 razy, więc nie jest źle :)
    No i wczoraj pierwszy raz zasnął na pierwszą drzemkę bez piersi, więc widzę nadzieję ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela mnie tylko brzuch boli albo jajnik zakłuje. Czasem jakis lekki niesmak w ustach ale to narazie tyle z objawów. Za to Emilia mnie denerwuje bo jak akurat nie biega to chce na ręce. Z jej jedzeniem to jest dziwnie ona ma swoje takie nie dziecięce smaki, np wczoraj wysuwała kiełbasę z grilla. Banana nie lubi dusi sie od razu, maliny nektarynki pomidor nadal ulubione. Ja mysle ze niektóre dzieci maja wlasnie jakies takie inne gusta i moze to co in dajemy im nie odpowieda. Tez czytałam gdzies ze nie chciał chłopczyk jesc a potem mama dała kurczaka curry i jakies inne dorosłe jedzenie to wsuwal.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    A i my powoli kończymy kp. Jest ciężko, bo w dzień zasypiał tylko na piersi... Teraz jemy w nocy raz lub wcale i w dzień 2-3 razy, więc nie jest źle :)
    No i wczoraj pierwszy raz zasnął na pierwszą drzemkę bez piersi, więc widzę nadzieję ;)
    My też kończymy kp. Filip w dzień w ogóle nie cyca, tylko wieczorem do spania, w nocy 1-3 razy i nad ranem. Czasami w nocy mm daje jak np. Mam chęć na lepsze piwo niż bezalkoholowe :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    My też kończymy kp. Filip w dzień w ogóle nie cyca, tylko wieczorem do spania, w nocy 1-3 razy i nad ranem. Czasami w nocy mm daje jak np. Mam chęć na lepsze piwo niż bezalkoholowe :)

To tez już malutko :) ile jecie mm w ciągu doby?

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już dwa tygodnie bez cyca, sama byłam zdziwiona że tak bez problemu się udało bo zawsze się balalam się nie będę umiała go odstawić. W dzień już nie pił jakiś czas ale w nocy było gorzej. Tylko u mnie jest problem, że on dalej nie chce wypić mm z niczego więc robię mu kaszki na mm na kolacje do tego jogurty naturalne, kefiry, twarożek i czasami uda mi się przemycic jeszcze gdzieś w posiłkach to mm. Jak pójdziemy do bilans to muszę się zapytać pediatry czy to nie za mało bo powinien wg opakowania 3 porcje wypijac a on 1-2 dziennie zje

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:

Sam zasnął tak po prostu? Bo ja się zaczynam też przymierzać do tematu. Teraz mam utrudnione zadanie przez zapalenie piersi bo musi ją opróżniać...boje się jak to będzie, żebym co chwile nie miała problemów z cyckami :/

Co do gryzienia to wydaje mi się, że powinien następować jakiś taki widoczny postęp w jedzeniu, nowych umiejętnościach. U nas stopniowo widzę postępy. Nie chodzi o ilości jedzenia haha, tylko o sposób w jaki je.
    Np. od paru dni w końcu potrafi zebrać wszystko z łyżeczki... jednocześnie nauczyła sie wydawać "klik" językiem.
    Ja bym sprawdziła u neurologopedy jeśli masz taką możliwość. Najlepiej może zabrać jedzenie ze sobą i zobaczy jak to wygląda. U nas na kontrolę kazała zabrać coś do gryzienia i coś do jedzenia łyżeczką.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od miesiąca zasypiamy razem na łóżku przytulone ale i tak się zdarzy sporadycznie jakaś histeria i żeby ją uspokoić to muszę ją ululać. To w sumie nic bo zasypia wtedy w 3 minuty. U nas problemem jest godzina 5-6 rano jak zdobi kupę, a robi prawie codziennie. Wtedy to usypianie trwa wieki i bujam ją chyba z 15min. Nie wiem jak ten problem przeskoczyć. Przytulanie odpada bo próbowałam i wpadała tylko w płacz ze śpiąca a nie usypia.

My bez cyca ale dostaje mm 5 razy. Na każda drzemkę czyli 2 razy, na noc i zazwyczaj około 2-3 w nocy i o tej 5-6. Ogólnie w dzień jako tako je ale z obiadem ma różne kaprysy raz zje, a raz odwraca głowę nawet przed pierwszą łyżeczką.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    To tez już malutko :) ile jecie mm w ciągu doby?
    W zasadzie to raz na kilka dni. Filip nie upomina się, a jak dałam mm w dzień to może 60 ml wypije. Do drzemek nie cyca już od pol roku, tylko na noc, ale to tez nie zawsze zasnie, czasami zje i go lulam. Nie wiem wlasnie czy nie za mało mleka je w ciągu doby... Ale skoro kp na żądanie, a dziecko nie chce to jak tu zmusić

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mm 4-5 razy. Rano z kaszką, 2 razy przed drzemką, na noc z kaszką i w nocy raz jeśli mała się obudzi.
    Łucja ma wybrane smaki, najbardziej lubi kwaśne i leciutko pikantne, nie ruszy niczego ze słoiczka. Kiedyś starsza miała fajnego pediatrę, który pracuje w Klinice Gastroenterologii i Żywienia Dzieci, i on nam właśnie kazał próbować z różnymi przyprawami. Tak jak w przykładzie Natalii, u nas też się curry sprawdziło, i jeszcze cynamon dodawany do jogurtów naturalnych był hitem.

Misia Kasia, z nosidłem mi się nie spieszy :) We wrześniu jedziemy w góry i wtedy chciałabym na plecach ponosić, bo w dłuższe trasy a podobno tak lżej. Teraz noszę małą tylko na zakupach i czasami na ogrodzie, z przodu jest nam wygodnie.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip też woli jedzenie dobrze przyprawione, używam wszystkiego oprócz soli i wegety.
    Dziewczyny jeśli zastanawiacie się nad kupnem/zrobieniem tablicy to zachęcam, Filip już dostał swoją i dzisiaj z godzinę przy niej majstrował. Już zapomnialam jak to jest w spokoju wypić kawę 😁😁😁
    Udalo nam się też kupić ten tor w Biedronce, 35 zł, a naprawdę fajna zabawka.

nesssssa lubi tę wiadomość

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Sam zasnął tak po prostu? Bo ja się zaczynam też przymierzać do tematu. Teraz mam utrudnione zadanie przez zapalenie piersi bo musi ją opróżniać...boje się jak to będzie, żebym co chwile nie miała problemów z cyckami :/

Co do gryzienia to wydaje mi się, że powinien następować jakiś taki widoczny postęp w jedzeniu, nowych umiejętnościach. U nas stopniowo widzę postępy. Nie chodzi o ilości jedzenia haha, tylko o sposób w jaki je.
    Np. od paru dni w końcu potrafi zebrać wszystko z łyżeczki... jednocześnie nauczyła sie wydawać "klik" językiem.
    Ja bym sprawdziła u neurologopedy jeśli masz taką możliwość. Najlepiej może zabrać jedzenie ze sobą i zobaczy jak to wygląda. U nas na kontrolę kazała zabrać coś do gryzienia i coś do jedzenia łyżeczką.

Jeśli to było do mnie to byliśmy u neurologopedy - na szczęście wszystko jest ok :)

Jeśli chodzi o zasypianie, to kładę Go w leżaczku (tym 3 w 1)- no podusi (tylko na czas uśnięcia) - daje ulubioną przytulankę, kocyk i delikatnie bujam przez minutę, dwie. Jak widzę, że zaczyna się wyciszać to przestaje bujać i powoli odpływa . Po 10 minutach przenoszę do Jego łóżeczka. Może nie super rozwiązanie, ale zawsze jakieś ;) za kilka dni spróbuję bez bujania. A i u nas szumis musi być zawsze. Inaczej w dzień jeśli zaśnie to pospi 15-20 minut, a tak dziś spał 1.35 :)

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    W zasadzie to raz na kilka dni. Filip nie upomina się, a jak dałam mm w dzień to może 60 ml wypije. Do drzemek nie cyca już od pol roku, tylko na noc, ale to tez nie zawsze zasnie, czasami zje i go lulam. Nie wiem wlasnie czy nie za mało mleka je w ciągu doby... Ale skoro kp na żądanie, a dziecko nie chce to jak tu zmusić

To rzeczywiście malutko ;O to my jemy MM 2 razy dziennie - na noc 210 ml i jakoś w dzień 150-180 ml + ten cyc łącznie przez dobę jeszcze 2-4 razy. Dodatkowo rano jakiś jogurt/kanapka/placek, po południu obiadek 100-200g (zależy od humoru :p) i wieczorem kaszka 120ml wody,3-5miarek kaszki i cały banan/brzoskwinia itp. :)

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to po roczku już dzieci nie muszą pić mleka jeżeli nie chcą :)
    Mój pije 3x po 210ml, w tym że w nocy to jedno ma oszukane bo zamiast 7 miarek ma 3 obecnie.. od poniedziałku 2.. no i chce żeby w nocy już pij tylko wodę. Już byłam w czerwcu na 3 miarkach ale na wyjeździe spał do 6, wtedy dostawał normalnie 7 miarek, a po powrocie do domu znowu się budził.kolo 2-3 więc zaczęłam zmniejszać od początku :(

On taki chudy się teraz zrobił mega.. Tylko jak to u dzieci ma taki "mleczny" brzuszek, a tak patyczka. Spodnie które mu ledwo wciagalam na udka teraz wiszą.

Zazdroszczę wam ciąży :D my dopóki nie skończymy budowy nie zabieramy się za starania bo byśmy padli trupem.. Ale mam nadzieję że na Wielkanoc się przeniesiemy i wtedy odzyjemy :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Z tego co wiem to po roczku już dzieci nie muszą pić mleka jeżeli nie chcą :)
    Mój pije 3x po 210ml, w tym że w nocy to jedno ma oszukane bo zamiast 7 miarek ma 3 obecnie.. od poniedziałku 2.. no i chce żeby w nocy już pij tylko wodę. Już byłam w czerwcu na 3 miarkach ale na wyjeździe spał do 6, wtedy dostawał normalnie 7 miarek, a po powrocie do domu znowu się budził.kolo 2-3 więc zaczęłam zmniejszać od początku :(

On taki chudy się teraz zrobił mega.. Tylko jak to u dzieci ma taki "mleczny" brzuszek, a tak patyczka. Spodnie które mu ledwo wciagalam na udka teraz wiszą.
    A ile wazy? Bo moja pewnie do 8kg dopiero dobiła i tez w sumie z tego powodu na razie nie zabieram jej tego mleka. Tylko ona na raz pije 120-150ml wiec sumarycznie wcale nie więcej niż u Ciebie.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś po zabiegu podcięcia wedzidełka. Zabieg w znieczuleniu miejscowym trwał minutkę, za to na przyjęcie i wypis ze szpitala czekaliśmy w sumie 3h;) chyba jej nie bolało, ale bardzo płakała przez sam fakt, ze ją na chwile musiały dwie obce osoby i mama na siłę unieruchomić. Teraz radosna, humorek wrócił :) ciekawe czy się coś poprawi z jedzeniem...

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    A ile wazy? Bo moja pewnie do 8kg dopiero dobiła i tez w sumie z tego powodu na razie nie zabieram jej tego mleka. Tylko ona na raz pije 120-150ml wiec sumarycznie wcale nie więcej niż u Ciebie.

Jak go w domu próbowałam zwazyc miesiąc temu to 11,4 już, ale też 83cm wzrostu mi wyszło.. bilans 19 to dokładnie będę wiedzieć.

Kozalia to chyba nie boli bo kuzynki synek miał 5 lat jak mu podcinali dopiero bo ma problem z mówieniem i nie płakał :)

kozalia lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas zaczyna się wybrzydzanie ze smakami. Dotychczas jadła prawie wszystko a teraz już np jajek nie tknie w żadnej postaci, niektóre owoce też nie, marchewka nie, by mogła to by żyła na samym mięsie i chlebie z masłem... I np jak jemy śniadanie i czegoś nie chce to zawsze muszę jej dać chociaż pomidora bo to wiem że zje...

Jutro idziemy na wesele, ciekawe co to będzie

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
‹‹ 2191 2192 2193 2194 2195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ