X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Żeby utrzymać laktacje przy ściąganiu to też tak łatwo nie jest. Są oczywiste przypadki mlecznych mam gdzie nie muszą się za bardzo starać ale większość niestety muszą się napracować. W dzień sesje co 2 godziny, w nocy co 3. Wyparzanie, mycie laktatora i butelek. Szczególnie na początku życie pod laktator. Kolorowo nie było. Ale to uzależnia bo kończę już kpi i mam do siebie żal.
    Tak strasznie uzależnia i ciężko było skończyć ale teraz czuję ulgę że już nie muszę myć ciągle tego wszystkiego i wyciągać cycków i już nie mam takiego poczucia że daje mm. Nie muszę wstawać w nocy ściągać (chociaż bardziej wyspana nie jestem 😂). W moim przypadku decyzję pomogła podjąć choroba i to że nie miałam sił nawet ściągać.

Brawo dla Ciebie że tak długo. U mnie było 13.5 miesiąca

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Tak tak wiem ze wyłączne kpi to jest rygor dlatego ja mysle ze bardziej w mieszane pojde. Mm napewno dostanie bo mi nie zalezy na wylacznym karmieniu moim mlekiem. Zrobie podobnie jak z Emilia tylko zamiast naciskac na kp i wylaczne kp zostane na mieszanym, mn jako dodatkowo, w nocy cycek bo jedtem leniwa a w dzien raczej bede odciagac swoje na zmiane z mm wlasnie. A jak wyjdzie to sie okaze 😀 Ja tu sobie moge planowac ale tu jest nadal wielka niewiadoma z tym ukl trawienia 😞
    Natalia wiem że forum kpi i trochę z własnego doświadczenia (pierwsze kpi) że mieszane jeszcze trudniej utrzymać niż wyłączne kpi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 09:18

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A ja mam 2 marzenia.
    By drugie dziecko spało i jadlo bez problemow. 😊 😊
    Ha ha ha też takie miałam. Nic z tego 😅

PLPaulina lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    u nas od tygodnia istny armagedonnnnnnnn :( ja nie wiem jak sie nazywam :( :( gile do pasa, kaszel, zapalenie ucha, zapalenie spojowek, lekarz twierdzi ze wychodzą cztery zęby...od czwartku non toper gorączka, nie spimy od 7 nocy, ja juz nie wiem co sie dzieje ;/ ja chora tez i nie mam sil na to wszystko
    U mnie też tak fajnie było. Pola prawie 2 tygodnie była w domu bo katar, jak ona to zaraz i Olek.
    Dziś wstał o 5.30. Jak zasypial to Pola w płacz bo nocnik znaleźć nie mogła chociaż był obok łóżka. W ogóle budzi się w nocy i zaczyna płakać, śni jej się chyba coś i wędruje do nas do łóżka i ja znowu na brzegu i się wyspać nie mogę. Jedyna nadzieja ze to kiefys minie 😉 ale mam takie nerwy momentami że wybuchnąć mogę.
    Jeszcze grudzień jest ciężkim miesiącem bo mąż pracuje bardzo długo i w soboty

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bylysmy wczoraj u lekarza ( trzeci raz w ciagu tygodnia ..) i doszło zapalenie oskrzeli ;/ i jak tu sie nie zastrzelić ? dalej nie je..dzis 11 30 a zjadła z 5 łyżeczek jogurtu i 5-6 borowek ;/ mleka nie chcee

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 11:28

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, znalazłam nawet przepis na ciastoline DIY z mąki. Ula na szczęście już wyrosła z pożerania wszystkiego. A ja wczoraj dostałam pierwszy okres po dwóch latach🤪

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie się okres spóźnia... I co tu myśleć w niedzielę zrobiłam test i nic na szczęście...

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    No zobaczymy jak bedzie, ciezko przewidziec. Ja sie na nic nie nastawiam, mm tez moze byc a jak bedzie kp/kpi przez 4-5 miesiecy to super i tyle mi wystarczy. Nie mam jakis ambicji w tym temacie. Ale tez czytalam juz sporo o tym to jestem troche przerazona tym i uwazam ze wieke kobiet przesadza niepotrzebnie. Np sciaganie 1.5 litra mleka dziennie nadwyzki? Czyli ro co dziecko wypija plus 1.5 litra? To nie wiem po co tak... Ja nigdy nie mrozilam bo juz tak odstane z lodowki jest obrzydliwe i sama bym tego nie ruszyla wiec dziecku tym bardziej... Albo ten power pumping jezusie swiety 😮 Wiem ze to ma sens i jest juz ooracowane i wytestowane i dziala w wiekszosci przypadkow rzeczywiscie na produkcje mleka ale moze niekoniecznie w takich ilosciach to jest potrzebne? Ja tam sie nie chce tak eksploatowac bo to jest ogromne obciazenie, potem jakies stany zapalne piersi czy miesni kregoslupa itd... U mnie to tylko zeby rozbudzic laktacje te pierwsze kilka dni a pozniej jak bedzie pic w nocy to juz utrzyma. Mialam problem z wygaszeniem, takze mysle ze z utrzymaniem nie bedzie w sumie tak trudno.

Nie mam presji zadnej, modle sie zeby mi dziecko nie umarlo i zeby byla zdrowa i niepotrzebne byly operacje itd a mleczko dostanie takie czy inne nie ma znaczenia ☺️
    1.5 mleka nadwyżki? Nie to chyba nie tak. Jak ściąga się 1.5l na dobę to jest super. Ja miałam chyba prawie 2l a byłam bardzo mleczna. Wypracowanie 1.5 litra daje duże szanse na długie kpi. Bo po stabilizacji często te ilości spadaja. Czyli do 3 miesiąca należy jak najwięcej wypracować ilości. Ale napewno nie 1.5l plus co zjada dziecko. Olek akurat bardzo dużo pił a nadwyżki dawałam poli z kakao lub ich kąpałam. Też nie mrozilam, ani z lodówki z doby nie dawałam bo raz spróbowałam i i tak tego nie chciał. Mleko zmiana smak na gorzki i dużo dzieci nie chce pić go.

Powera nie robiłam Bogu dzięki, nie musiałam. Ale jak ktoś ma mało mleka no to faktycznie daje efekty. Najważniejsze to ściągać w nocy, Ty będziesz karmić 2iec jeszcze lepiej.

Oczywiście najważniejsze żeby zdrowe, a teraz to mm jest dużo lepsze niż było kiedyś

Natalia05 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie do porodów, to okres bolał mega drugiego dnia. Po porodach tak nie boli ale za to bardzo boli mnie owulacja, gdzie wcześniej wcale.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    bylysmy wczoraj u lekarza ( trzeci raz w ciagu tygodnia ..) i doszło zapalenie oskrzeli ;/ i jak tu sie nie zastrzelić ? dalej nie je..dzis 11 30 a zjadła z 5 łyżeczek jogurtu i 5-6 borowek ;/ mleka nie chcee

Ojej współczuję :(
    I jakiś antybiotyk dał, jak kazał leczyć?
    U nas leci drugi tydzień bez "wspomagaczy do snu" typu plasterek, kropelki, inhalator itp. Ale potok z nosa ma cały czas.. do tego krzyk co jakis czas przy gryzieniu więc ten jeden raz zarzucam na zęby :p
    W czwartek czeka go szczepienie.. to już ostatnie 6w1, a 18.12 przed świętami druga dawka ospy jak utrzyma się zdrowy.. I będziemy mieli spokój na 4,5roku ze szczepieniami bo następne to powtórka mmr i 6w1 chyba na 6 lat?

Za kpi podziwiam. Jakby mi mleko samo w zasadzie nie leciało to bym przeszła na mm od początku. Nie miałam parcia i nigdy nie będę mieć na kp, może dlatego że sama nie byłam cyckiem karmiona nigdy, mąż tylko 3msc bo teściowa wspominała że szybko jej się mleko skończyło ale co się dziwić jak wtedy od 2-3msc już soczek z marchewki wyciśnięty kazali dawać :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia ja nie miałam boli wzrostowych ale w wieku ok 12-13 lat zdiagnozowali u mnie zapalenie stawów. Zaczęło się od bólu, rwania i sztywności zatem obserwuj i nie bagatelizuj. Oczywiście nie chce Cię straszyć tylko zwiększyć Twoją czujność.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Współczuję

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 12.12 ostatnie szczepienie, a 13 Pola ma pasowanie na przedszkolaka.

Ale olkowi w kość dają te kły. Wczoraj kręcił się nie mógł zasnąć, a potem jak się obudził z takim płaczem, rzucał się, nie mogłam go utrzymać. Z rąk mi nie schodzi i szuka wszystkiego co by mógł gryźć i mu ulgę przynieść. Budzi się i nie może zasnąć. Napewno górny jeden wczoraj się przebił. Dziś mu chyba dam csopka na noc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 10:28

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak my na antybiotyku, jutro znowu do lekarza, gorączki nie ma apetyt lepszy sen lepszy,ale dalej okropny kaszel i katar
    a za 2-3 tyg zaczynamy żłobek :D to sie dopiero zacznie

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    No zobaczymy jak bedzie, ciezko przewidziec. Ja sie na nic nie nastawiam, mm tez moze byc a jak bedzie kp/kpi przez 4-5 miesiecy to super i tyle mi wystarczy. Nie mam jakis ambicji w tym temacie. Ale tez czytalam juz sporo o tym to jestem troche przerazona tym i uwazam ze wieke kobiet przesadza niepotrzebnie. Np sciaganie 1.5 litra mleka dziennie nadwyzki? Czyli ro co dziecko wypija plus 1.5 litra? To nie wiem po co tak... Ja nigdy nie mrozilam bo juz tak odstane z lodowki jest obrzydliwe i sama bym tego nie ruszyla wiec dziecku tym bardziej... Albo ten power pumping jezusie swiety 😮 Wiem ze to ma sens i jest juz ooracowane i wytestowane i dziala w wiekszosci przypadkow rzeczywiscie na produkcje mleka ale moze niekoniecznie w takich ilosciach to jest potrzebne? Ja tam sie nie chce tak eksploatowac bo to jest ogromne obciazenie, potem jakies stany zapalne piersi czy miesni kregoslupa itd... U mnie to tylko zeby rozbudzic laktacje te pierwsze kilka dni a pozniej jak bedzie pic w nocy to juz utrzyma. Mialam problem z wygaszeniem, takze mysle ze z utrzymaniem nie bedzie w sumie tak trudno.

Nie mam presji zadnej, modle sie zeby mi dziecko nie umarlo i zeby byla zdrowa i niepotrzebne byly operacje itd a mleczko dostanie takie czy inne nie ma znaczenia ☺️
    Hmm ja jestem na tym forum i to są naprawdę sprawdzone sposoby. Żaden wymysł. Są dziewczyny które bez tego power pomping czy ściągania np 12 razy na dobę to miałyby śladowe ilości bo szczególnie te pierwsze 3 miesiące jest ważne. Gdyby nie grupa to zapewne moja laktacja padłaby bardzo szybko bo mało sesji robiłam. Wszystko zależy jak go tego się podchodzi. Jeśli komuś zależy na niedokarmianiu mm to robi wszystko żeby nie dawać. Ja dzięki mm byłam bardziej wyluzowana bo wiedziałam ze w razie co mam co mu dać do jedzenia i to było ważne. A gdyby nie było mm to sciagalabym w stresie że mi mleka nie starczy. Podziwiam te dziewczyny za determinację i zorganizowanie. Ja nigdy nie dałam z siebie 100%

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Tak strasznie uzależnia i ciężko było skończyć ale teraz czuję ulgę że już nie muszę myć ciągle tego wszystkiego i wyciągać cycków i już nie mam takiego poczucia że daje mm. Nie muszę wstawać w nocy ściągać (chociaż bardziej wyspana nie jestem 😂). W moim przypadku decyzję pomogła podjąć choroba i to że nie miałam sił nawet ściągać.

Brawo dla Ciebie że tak długo. U mnie było 13.5 miesiąca
    I tak długo wytrwalas a weźmy pod uwagę że masz dwójkę dzieci więc tym bardziej jest trudniej

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filipowi wyszedł ząb. Od lipca żaden nowy się nie pojawiał, a dzisiaj wylazła dolna trójka. Dwójek na dole nadal nie ma.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od września była cisza z zębami. W listopadzie coś się zaczęło dziać ale dopiero tydzień temu wyszła dolna dwójka i teraz powoli już tez widać górną trójkę.

A jak u Was z myciem zębów? Ile razy dziennie i czym myjcie?

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrby w domu wieczorem, a rano myje w żłobku po śniadaniu :)
    Czasami trzeba mu wcisnąć szczoteczke do buzi ale jak już zacznie to sam próbuje myć, trochę mu pomagam. W zasadzie to nawet to lubi. Ma 3 różne szczoteczki, bo jedna zostawiliśmy u babci przez przypadek i mąż kupił jakaś w Rossmannie, a w żłobku ma jakaś która była dołączona do pasty elmex ;p

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety mały dalej chory. Musiałam pójść z nim do lekarza, bo zaczął mocno kaszleć 🙁 inhalowałam go dwa razy dziennie, zakrapiałam nos, a i tak do kataru doszedł kaszel.

Filip też chętnie myje zęby, pierwsze ja mu szczotkuje, potem on coś sam próbuje. Myjemy dwa razy dziennie, używaliśmy zwykłej szczoteczki, ale dostał niedawno soniczną i bardzo mu się podoba.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 2307 2308 2309 2310 2311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ