X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas po kąpieli od razu na rece na przewijak, przebieranie, smoczek luluś butla i spać, i już w łózeczku, nie staje w ogole na podloge, od razu za rece bierzemy z wanny.

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Paulinaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czasem zasnie w 5 min a czasem 30 min

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• pumka1990 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po kąpieli butla, czytam bajeczkę i spać. Nie wypuszczam już z łóżka. Od urodzenia trzymam się tego samego rytuału i działa :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• Paulinaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i spi od 19 30 -do 6.30-7

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Marta no spoko, na katar lecza antybiotykiem a zapalenie oskrzeli czekaja az samo przejdzie 🤦‍♀️

Wtf? Mówisz o tym jak mój dostał antybiotyk w listopadzie rok temu? To nie był pediatra z tej przychodni tylko prywatnie szukałam kogoś kto w niedzielę przyjedzie z prywatnej..
    W poniedziałek tej przychodni lekarka powiedziała że nie widziała dziecka dzień wcześniej ale ona by raczej antybiotyki nie dała. Także luzuj trochę ;)

I brawo za leczenie wirusa antybiotykiem.. dopóki nie przejdzie w bakteryjne antybiotyk nic nie da i wirusowki leczy się objawowo właśnie

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2019, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy jeszcze używacie przewijakow? 😲
    I nosicie tak duże dzieci z wanny do pokoju?

I jak nie wypuszczacie z łóżka? Stoicie i na siłę trzymacie by nie wyszły? I każdego rogu łóżka pilnujecie? 😆

Ogólnie to widzę, że większość jeszcze na butli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2019, 22:07

• e_mii Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja małą wyciągam z wanny, owijam ręcznikiem, sadzam na blacie i myjemy ząbki, później zanoszę do sypialni i na łóżku kremuje i ubieram, no i się kładziemy. Teraz zamiast butli przytula się do mnie, zasypia dosyć szybko, później ją zanoszę do niej do lozeczka.

Moja nie jest jeszcze taka duża :) Lubi być noszona, a też nie chcę żeby po kąpieli po domu latała.
    U nas butla jest jeszcze w nocy i w weekend na drzemkę jej daje, chociaż tu już różnie z ilością wypijanego mleka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2019, 22:14

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olek śpi około 13 godzin. W sensie sumując z drzemką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 06:49

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z wychodzeniem z pokoju czy z łóżeczka nie ma problemu, mały już się nauczył, że jest kąpiel, butelka, mycie zębów i sen. Sam wraca z łazienki do sypialni i kładzie się do łóżeczka. Czasami mam problem z drzemką w dzień, ale to po prostu czekam aż zrobi swoje, wymęczy się i pójdzie spać.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest kolacja, mycie. Wyciągam z pod prysznica, wycieram ręcznikiem (stoi na dywaniku łazienkowym. U nas jest ciepło bo podłoga ogrzewana. Ubrany, myje zęby sobie a ja w tym czasie wycieram i ubieram Pole. Olek idzie do pokoju do taty, Pola myje zęby i idzie do taty i Olka. Ja robię mleko obojgu. Wszyscy idziemy do pokoju dzieci, chwilę jeszcze pogaduszki, przytulanki, czytanki i wtedy każdy do swoich łóżek. Tata jeszcze chwilę siedzi, potem wychodzi(ogarnia kuchnie po kolacji) ja z nimi zostaje. Czekam aż zasną.

Ja przewijają nie mam chyba od 3-4 miesiąca życia Olka

Dziś Olek pił mleko tylko raz! Oby już tak zostało

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas o 19 butla, potem 30min szaleństw i wypalania energii. Myjemy ząbki i kąpiel w łazience. Po kąpieli owijamy się w ręcznik i idziemy z małą na rękach do sypialni. Tam wycieramy, kremujemy i ubieramy. Potem książka i zasypia przytulona do mnie albo męża na naszym łóżku. Fajnie że został poruszony ten temat bo można się dowiedzieć jak ten rytuał wyglada u innych.

My ciagle używamy przewijaka w domu, tak jest nam wygodnie. Mała jeszcze jest mała i się mieści ;)

Wczoraj byłam na siłowni, super się poruszać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 08:37

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też zawsze było wszystko dobrze. Tylko ostatnio lubi się jeszcze wyszaleć. ☺️

Pamiętam, że wcześniej było tak. Ze jak mówiłam moje dziecko siada przez sen. To każda. No nie, my mamy rytuały moje dziecko śpi zero pobudek, ogólnie książkowo. Nie mijał miesiąc to się zaczynało. 😆
    Więc poczekam czy Wam się zacznie nocny power. ☺️

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sen nocny to tak 10-10,5 h i drzemka 2 h. Co do wieczora to kąpiel koło 20, później jemy kolacje, mycie zębów i Mały szaleje w pizamie tak do 21, chyba że tata w pracy to jak wraca to 21.30 idą razem do sypialni i zasypia tak 10 minut z reguły.
    Przewijaka w dalszym ciągu używamy i dla mnie to np teraz jak jestem w ciąży duże ułatwienie bo nie muszę go gonić po całym domu, żeby ogarnąć po kąpieli czy zmienić pieluszke, tam zawsze leży mi spokojnie

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama bo Wasze dzieci leżą na przewijaku. Moja zawsze stoi. I było to mega niebezpieczne. ☺️

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filip nadal lubi sobie w nocy usiąść i jojczy, bo nie umie się położyć. O nocnych pobudkach to mogłabym poradnik napisać.

Z naszego przewijaka korzysta już od bardzo dawno malutki kuzyn Filipa 😉

Jutro idę z małym prywatnie do laryngologa, zobaczymy co z tym migdałem, ale już widzę ten ryk, Filip ostatnio źle reaguje na lekarzy.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    U nas jest kolacja, mycie. Wyciągam z pod prysznica, wycieram ręcznikiem (stoi na dywaniku łazienkowym. U nas jest ciepło bo podłoga ogrzewana. Ubrany, myje zęby sobie a ja w tym czasie wycieram i ubieram Pole. Olek idzie do pokoju do taty, Pola myje zęby i idzie do taty i Olka. Ja robię mleko obojgu. Wszyscy idziemy do pokoju dzieci, chwilę jeszcze pogaduszki, przytulanki, czytanki i wtedy każdy do swoich łóżek. Tata jeszcze chwilę siedzi, potem wychodzi(ogarnia kuchnie po kolacji) ja z nimi zostaje. Czekam aż zasną.

Ja przewijają nie mam chyba od 3-4 miesiąca życia Olka

Dziś Olek pił mleko tylko raz! Oby już tak zostało

W nocy tylko raz pił?
    Ja się cieszę, że Filip w końcu oduczył się pić mleko w nocy, bo zawsze miałam później problem z zaśnięciem. Wolę, żeby pił mleko ok 5 rano niż w środku nocy.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przewijaka używam jeszcze przy Antku, jest mi z tym mega wygodnie. Tata ich kąpie, następnie ja wyciągam Zuzkę z kąpieli i w ręczniku idziemy do ich pokoju na przewijak, gdy ją ubieram Antek szaleje w wannie i tata go wyciąga gdy zrobi się miejsce na przewijaku. Śmieję się, że jak na taśmie na produkcji 😅 Zuzka w piżamie w łóżeczku czeka na ogarnięcie brata, dostają po butli i tata czyta im bajkę na dobranoc. Zęby myją w wannie podczas kąpieli.
    Oj temat antybiotyków jest bardzo rozległy. Marta w 100% Cię popieram i brawo dla Waszych lekarzy! Antek za miesiąc kończy 3 latka, od września 2018r w żłobku ani razu nie miał antybiotyku, sama tego pilnowałam (badania CRP itp) i żyje mimo infekcji przez pół roku chodzenia do żłobka ale od kwietnia żadnej infekcji 💪 w marcu przeszedł ospę ( nie szczepie akurat na tego wirusa) Zuzka go nie załapała mimo, że zaraz tatuś się zaraził i „umierał” więc z tym zarażaniem jest różnie 😉 Za to przeszła Bostonkę, którą tatuś jej „sprzedał” (Antek nie zaraził się tak samo jak i ja ) oczywiście wtedy też bez żadnych medykamentów oprócz łagodzących objawy.
    Natomiast co do kataru, oczywiście antybiotyk będzie konieczny jeśli infekcja jest bakteryjna i tak samo z zapaleniem oskrzeli i płuc które są również wirusowe więc wtedy zbędne jest podawanie antybiotyku. Temat bardzo rozległy 😉 Wiadomo nie ma co się zapierać przed podaniem ale zawsze warto sprawdzić.

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze to powtarzam PRZECZUCIE! Nigdy mnie nie zawiodło mimo wysokich temperatur dzieci. Zazwyczaj czekam 3 dni gorączki, a „panikuje” gdy paracetamol bądź ibuprofen nie działają, wtedy wiem że coś złego się dzieje. Póki udaje się zbić gorączkę czekam i obserwuje. Przychodnia, pełna chorych, nie jest najlepszym miejscem dla osłabionego gorączką dziecka.

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i serio, gałganek Aliny to nie żadne czary 😉 właściwości czosnku są od dawien znane nawet poprzez wdychanie jego oparów. Szkoda podrażniać żołądek 😉 tak małym dzieciom bałabym się podać doustnie w czystej postaci 😉 ale opary są równie skuteczne

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Lekarz chyba ma możliwość” 🤦‍♀️ Natalia może u Ciebie przeczucie nie ma nic do tego, ale każde moje dziecko zostało w końcu odpowiednio zdiagnozowane gdy ja przycisnęłam. Tutaj w PL nie zleca się podstawowych badań przed postawieniem diagnozy bo są zbyt drogie ale ja wole zapłacić prywatnie i mieć pewność, że leki dobrane są odpowiednie. Jeśli ktoś woli wjebać antybiotyk i mieć spokojna głowę to proszę bardzo ale mam na ten temat dość spore pojęcie i akurat w tym temacie nie dam się zagiąć 😉 Pierworodny syn miał zapalenie płuc dwukrotnie, żaden, z trzech lekarzy u których byłam tego nie stwierdził, a ja wiedziałam że coś nie tak jest i wyszło na moje bo zrobiłam rtg. Z Zuzia w lipcu też „kazałam” się położyć na oddział bo wiedziałam... nie było mi to na rękę gdy drugi maluch w domu.
    Ja nigdy nie panikuje ale przeczucie mam zawsze do tego moja wiedza, niestety nie poparta dyplomami 😞 choć było blisko .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 10:38

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
‹‹ 2312 2313 2314 2315 2316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ