Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulina, ja mialam juz przy Mii wszystko trafione... no pomijajac podgrzewacz do butelek, bo on byl niewypalem... ale reszta 100% przydatna i wykorzystana... no i procz wozka i fotelika pozostawiona
Dlatego procz tych dwoch rzeczy, to reszta chyba taka juz kupowana z kaprysu, bo np chce miec jakis tam bujaczek, jednak dostawke itp, ale to nie sa must have, ktore kupic bym musiala...
Nawet fotelik do karmienia, chustawke, pchacze, jezdziki itp... wszystko mamy...
Newet z komody z przewijakiem nadal korzystamy
No chyba ze inna pora roku jak u Natalii to wiadomo... ale jesli nam sie uda poczatkiem ivf to bedzie z tego samego okresu jesli o pore roku chodziWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:11
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
PLPaulina wrote:Jeśli ktoś mówi, że ma już po starszym więcej niż 70% rzeczy tzn że za pierwszym razem tak zaszalal że ma więcej niż sklep oferuje. 🤣🤣
Ojj.. nie zgodzę się z Tobą. Po prostu tak może napisać ktoś kto właśnie nie przesadza z gadżetami i pierdołami zbędnymi
Pamiętam wyprawkę dla małego, więc wiem już co jest potrzebne: butelka/smoczek/mleko, a przy kp może i to być nie potrzebne no i pieluchy to rzeczy które bym musiała tak na serio kupić żeby ogarnąć drugie dziecko. Na upartego cała reszta jest jakby nie zwracać uwagi np. na płeć i wzory i kolory.
Co takie dziecko na start potrzebuje, a czego by nie było po starszym?
Łóżko mam, prześcieradła, kocyki, może mieć młodsze bo dlaczego nie? Materac może nowy ale to kwestia ile wierzyć w to że faktycznie to dziecko jakoś pod siebie go odkształciło. Rożek nawet mam którego nigdy nie użyłam. Ubranka to jw jakby nie patrzeć ze chłopięce to spanie i ciuchy odhaczone.
Pielęgnacja? Mam resztki jeszcze patyczków, octenisept to już nieodłącznym gadżet w apteczce tak jak sól fizjologiczna, waciki jak przeszłam na wielo nawet zostały, podkłady jednorazowe, płyn do kąpieli, wanienka, ręczniki (tu kwestia indywidualna nowe/stare jak w przypadku pościeli jeden mniejszy ręcznik mam, który używaliśmy ok 1-2msc tylko więc na start jest). Wszystko jest. Pieluszki tetrowe do wycierania buźki zostały nawet w nadmiarze bo musiałam duuużo ich mieć przy młodym.
Grzechotki, zabawki, książeczki sensoryczne to wszystko zostało po starszym a babcie, ciotki i tak dokupią więc można znowu odhaczyć ze jest
Wózek, fotelik, mata są.
nie wymieniłam praktycznie nic "zbędnego" bo huśtawka, dostawka, itp to sa już rzeczy które można dokupić jak już się maluszek urodzi i wiadomo co lubi, a czego nie.
Więc nie mam nawet ułamka gadżetów które oferują sklepy a mam prawie całą wyprawkę
Po ok 1-2msc pewnie coś by trzeba było dokupić własnie ze względu na indywidualne cechy dziecka ale na start w zasadzie jest wszystko
Chyba że ktoś rzeczy wydawał, sprzedawał no to nie ma.. ale ja akurat wszystko co nie jest zniszczone zostawiam
A co do pory roku to tu już też niekoniecznie trzeba dużo dokupić. Dla zimowego dziecka pewnie musiałabym dokupić mniejszy kombinezon.. a dla innych okresów no to też da radę.. ja akurat miałam na cebulkę ubrania, więc i krótkie i długie body, pajacyki i półśpiochy, więc zimą też spokojnie w domu by dało radę. Latem mały po prostu leżał tylko w bodziaku a reszta nie miałą okazji się zniszczyćWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:17
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyO tym czy się zgadzasz czy nie to pogadamy później.
My starając się o 2 ciążę też tak myśleliśmy. Niestety końcowy efekt był inny.
I też z góry zakładacie, że wiecie jakie będzie drugie dziecko. Identyczne jak pierwsze. 😀 A u mnie dwie córki które się całkowicie różnią.
A u Natalii się ostatnia córka trafiła przeciwieństwem do poprzednich.
Te niby pierdoły jak hamak, leżaczek, dostawka, materac do łóżeczka, butelki, mata z pałąkiem czy ta piankowa na podłogę. Pościel, ręczniki, przewijak - zrobiło to sporą kwotę.
A spora kwota to dla jednego 3 tys a dla drugiego 30tys.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:28
-
PLPaulina wrote:O tym czy się zgadzasz czy nie to pogadamy później. Bo my starając się o 2 ciążę też tak myśleliśmy. Niestety końcowy efekt był inny.
I też z góry zakładacie, że wiecie jakie będzie drugie dziecko. Identyczne jak pierwsze. 😀 A u mnie dwie córki które się całkowicie różnią.
A u Natalii się ostatnia córka trafiła przeciwieństwem do poprzednich.
A co ma charakter dziecka do wyprawki przed narodzinami bo nie za bardzo rozumiem?
Jakbyś czytała ze zrozumieniem to napisałam, że po narodzinach może trzeba coś dokupić ze względu na charakter dziecka.. no ale to trzeba jeszcze czytać uważnie
Nie widzę tam nigdzie wpisu że wiem jakie będzie moje trzecie dziecko. Ale może czytasz nie to co ja pisze tylko coś innego ^^6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyMam prawo powiedzieć o swoim doświadczeniu. A nie wyobrażeniu jak to będzie wyglądać. 😀 To tak jakbym miała mówić jska będzie moja starość. 🤦🏻♀️
Każdy z nas robi inne zakupy.
Jeśli Ty nie dokupisz nic - no to super.
Ale ja przepraszac Boga nie zamierzam że wyszło u mnie inaczej.
Każda z nas ma prawo wyrazić swoje zdanie, i jak to wyszło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:41
-
nick nieaktualnyDziewczyny bez spiny 🤪
Na sam poczatek czyli na porod tez nic nie kupowalam, te pierwsze ciuszki juz mialam nawet takie male rozmoary tam byly 44/48 i na szczescie bo i tak sie topila w tym. Reczniki kocyki posciele itd takie to nawet nie biore pod uwage bo tez pelno tego w domu, nie kupilam nic nowego, hmm ochraniacz piekny do lozeczka kupilam i nawet go ani razu nie zalozylam 🤣 Jedyne co to poduszke musze malej pod glowej kupic bo sobie odksztalca glowe przez ta asymetrie. A same ciuszki tez mam jakies neutralne, chlopiece body tez emilce kupilam bo mi sie kolor i wzor podobal😀
Paulina a jak twoja blizna po cc? Mnie nawet czasem do tej pory boli brzuch po calym dniu, blizna niby ok wyglada ale nad nia nadal jakies lekko spuchniete a jak przycisne to boli. 4 cc to juz chyba za duze obciazenie... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNatallia05 wrote:A macie pomysl jak kapac takiego malego szkraba ale nie w wanience bo sie boi sztywnieje i ryczy? O wanienke tez juz oddalam bo wlasnie nie da sie korzystac,m Kapie w duzej wannie i cala tam wpadam ale troche sie boje tak bo slisko. Nie mam pomyslu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:39
Natallia05 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo może u mnie był problem z wyprawką bo też część była sprzedana. 😊 Nie jestem z tych chomikujących.
A też nie lubię trzymać starych i brudnych rzeczy. 🤦🏻♀️ Wiec albo śmietnik albo sprzedawałam by inni mogli korzystać.
Jak ktoś musi to kupuje. A jak ktoś nie musi to nie kupuję. Proste. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 13:50
-
nick nieaktualny
-
Paulina, ale ja np nie uwazam zeby dostawka miala cos wspolnego z charakterem dziecka jak dziecko nie bedzie chcialo spac samo, to bez roznicy czy mam kolyske, czy kupie dostawke, to i tak w niej nie bedzie spalo, tylko przy mnie, zreszta, wymontujesz jeden bok lozeczka i dostawka gotowa na upartego
Maty, i te piankowe i palaki i inne rzeczy mam nadal po Mii, bujaczek ok, ten sprzedalam, wiec pewnie bym kupila, ale wiedząc na jak dlugo to gadzet zapewne uzywany...
Laktator nadal mam, dokupilabym tylko butelki, ale to tez nie jest majatek kupic 3 butelki🤷♀️
Zreszta ja nawet mam jeszcze 2 paczki pamperkow jedynek😂
Ja nie mam wyobrazenia, ze drugie bedzie takie samo jak pierwsze, ale jak sie tyle ma po pierwszym i niczego procz wozka i fotelika sie nie pozbylo, kocykow mialo sie kilka, przescieradel przez ulewanie tyle, ze teraz wiekszoaci nie uzywam itp, to serio, nie wiem co mialabym az tak kupowac...
Wozek np sprzedalam bo mam spacerowke z ktorej jestem mega zadowolona, a do ktorej moge dokupic gondole i juz wozek jest, a wiedzialam, ze jakby byla mala roznica wieku, to kupilabym jak Natalia podwojny...
Nasz 2w1 sprzedalam za ta sama kwote, za ktora kupilam nasza spacerowke wiec nic nie stracilam...
Jak ktos sie pozbyl wiwkszosci poza ubrankami to wiadomo, ze bedzie co.kupowac
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Natallia05 wrote:A macie pomysl jak kapac takiego malego szkraba ale nie w wanience bo sie boi sztywnieje i ryczy? O wanienke tez juz oddalam bo wlasnie nie da sie korzystac,m Kapie w duzej wannie i cala tam wpadam ale troche sie boje tak bo slisko. Nie mam pomyslu
Natallia05 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
PLPaulina wrote:Mam prawo powiedzieć o swoim doświadczeniu. A nie wyobrażeniu jak to będzie wyglądać. 😀 To tak jakbym miała mówić jska będzie moja starość. 🤦🏻♀️
Każdy z nas robi inne zakupy.
Jeśli Ty nie dokupisz nic - no to super.
Ale ja przepraszac Boga nie zamierzam że wyszło u mnie inaczej.
Każda z nas ma prawo wyrazić swoje zdanie, i jak to wyszło.
Ale jak.napisalas, ty sie wielu rzeczy pozbylas, a ja tylko tych duzych rezzte zostawilam ppki sie nie wyklaruje drugie tak czy nie, wiec tutaj ta roznica i tyle...
Ja tez pewnie bede kupowac... ale mysle, ze bardziej z kaprysu i dla przyjemnosci niz z musu bo potrzeba
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyU mnie wyszło po prostu tego trochę. Córka urodzona latem nie miała kołderek, pościeli - to musiałam kupić dla drugiej bo to zmarzluch.
A to nie mieliśmy nawilżacza. To trzeba było dokupić.. i tak lista rosła. 😅
Też wiadomo że sporo to były kaprysy. Bo jednak da się mieć dzieci bez tego wszystkiego. Ale wyprawka to sama przyjemność. 😍
Ale cieszę się, że udaje nam się żyć bez wózka !! To moje mega szczęście. Bałam się tego Bardzo. 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 14:03
-
Paulina, nie no ja na kaprysy to tez vede wydawala😂 mi chodzilo o takie rzeczy must have
Mia poscieli nie ma do tej pory, alemdrugie tez mam zamiar od dnia narodzin pakowac w spiworki
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Paulina a ja się właśnie zastanawiam jak będę żyć z maluszkiem bez wózka bo z małą się baaardzo dużo najeździłyśmy wózkiem, a teraz już takich długich tras na pewno nie będzie mi dane robić jedynie pod domem bo starsza mi na spacery długie nie pozwoli:p17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
nick nieaktualnyCccierpliwa wrote:Paulina, nie no ja na kaprysy to tez vede wydawala😂 mi chodzilo o takie rzeczy must have
Mia poscieli nie ma do tej pory, alemdrugie tez mam zamiar od dnia narodzin pakowac w spiworki
Za to Natalia ? Śpiworki, otulacze. Im cieplej tym lepiej. -
nick nieaktualnyedytkaa93 wrote:Paulina a ja się właśnie zastanawiam jak będę żyć z maluszkiem bez wózka bo z małą się baaardzo dużo najeździłyśmy wózkiem, a teraz już takich długich tras na pewno nie będzie mi dane robić jedynie pod domem bo starsza mi na spacery długie nie pozwoli:p
Bo jednak takie bez celu chodzenie jest nudne i nie ma opcji by przy starszej tak funkcjonować.
Musi się coś dziać. 😊
Ale najlepiej nie kupować nic Jeszcze w ciąży. Tylko już po. Zobaczyć jak to będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 14:08