X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Nasiona chia maja tez kilka razy więcej błonnika niż siemię lniane, ja spożywam :)

Ja mam i od czasu do czasu piję. Mają chyba więcej wartości niz siemie lniane i wystarczy zalac i chwile odczekac.

Mam juz wyniki pappa. Wszystko dobrze, uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 09:00

DobrejMysli, chabasse, Gypsy lubią tę wiadomość

• Leticia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Zapisałam się na warsztaty we Wrocławiu, może któraś z was będzie zainteresowana, bo są w całej Polsce. Nie wiem czy warto, ale temat istotny. http://www.bezpiecznymaluch.pl/warsztaty
    .

Ja byłam na tych warsztatach w pierwszej ciąży i raczej polecam :)
    Na plus: pokazują jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku niemowląt, tłumaczą jak dobrać fotelik samochodowy, dają jakieś drobne próbki i Gadzety.
    Na minus: niektóre panele są typowo reklamowe i koncentrują się na produktach konkretnych firm. Jak ja byłam, to te panele były akurat w środku, żeby nie można było ominąć ;)

nesssssa lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia warto też spróbować więcej się ruszać:) pół godzinny spacer szybkim krokiem u mnie działa bardzo dobrze:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia płatki blonnikowe co drugi dzień. Więcej pić. Więcej warzyw . Śliwki jabłka.

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • agania Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problemy z zaparciami :( okropne. jem owoce, śliwki, kiwi i nic. Spróbuję może więcej pić, bo już nie mam pomysłu, co mogłoby mi pomóc :(

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi doskwierały zaparcia, ale odkąd siedzę w domu, to efekt jest odwrotny. Rano np. się załatwię, potem zjem śniadanie, wypiję wodę lub herbatę, a potem co godzinę kilka razy znowu muszę iść do ubikacji :/ nie jest to biegunka, ale nachodzi mnie takie jakby bulgotanie w żołądku i muszę iść :/
    A do tego zdarza się, że wieczorem znowu wzdęcia i zaparcia:/
    Nie wiem od czego ta przyspieszona przemiana materii, nic nowego nie włączałam do diety, ani żadnych nowych leków nie zażywam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Też mi doskwierały zaparcia, ale odkąd siedzę w domu, to efekt jest odwrotny.

O dziwo też mam lepiej od momentu kiedy jestem w domu.

• Qumish Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez cierpie na meeega-zaparcia i wzdecia od jakiegos czasu.

Eksperymenty z dieta nie przynosza efektu: od ponad tygodnia codziennie na sniadanie owsianka z suszonymi owocami, dużo owoców i warzyw, pilnuje zeby pic sporo, odstawiłam białe pieczywo, jem kiszone ogórki, buraki, jogurty (których normalnie nie jadam..)...
    I nic. Ewentualnie jeszcze gorsze wzdecia i bardzo nieprzyjemne gazy :(
    Brzuch mam ogrrromny - ale to jelita, nie ciaza :/
    Chyba bede musiała zapytac o jakies wspomaganie lekarza, bo w toalecie jestem moze raz na 5 dni :/ Któraś z was testowała ten wspomniany wyżej syrop?

Podejrzewam ze ta słabsza widocznosc u mnie na USG to mogło byc własnie z powodu wzdec.

W temacie kości nosowej: chcieliśmy jeszcze iść na konsultacje do innego lekarza, ale w Krk krótki termin u specjalistów z polecanymi nazwiskami właściwie nie wchodzi w grę.. :/ no ale jeszcze próbuję zadzwonić w kilka miejsc

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzień wizyta :)
    Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
    Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze chciałam dodać że pytałam mojego lekarza o to co można zażywać na zaparcia, bo wiem że to częsta przypadłość w ciąży, i powiedział mi że to co w aptece można kupić, i nie sugerować się że jest to przeznaczone dla kobiet w ciąży bo jest to praktycznie to samo a kosztuje więcej kasy. Ale ja jednak chyba jeśli zaszłaby taka potrzeba to ma pewno nie kupiłabym zwykłych środków, a tylko te przeznaczone dla kobiet w ciąży, bo moim zdaniem jednak warto dmuchać na zimne. Na szczęście mnie narazie to nie dotyczy, chodzę regularnie, nawet częściej niź przed ciążą, ale to pewnie wynika też z tego że unormował mi się cykl dobowy, bo przed ciążą pracowałam na zmiany i mój organizm zwyczajnie sobie z tym nie radził.

Dziewczyny,jutro mam prenatalne, i z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej zaczynam się stresować... ciekawe coto będzie. Jeszcze wkurzyłam się bo dzisiaj miałam dostać wypłatę, i byłam w bankomacie a tam klops... Pewnie przelew będzie później, ale ostatnio jakoś wszystko mnie wyprowadza z równowagi. Tymbardziej że zaplanowałam sobie potem zakupy, a tu nici z tego...Jestem ciekawa jaka będzie ta wypłata, bo będzie to pierwsza za cały miesiąc w którhm jestem na L4.

Jeszcze mam do Was pytanie: też jesteście takie płaczliwe? u mnie nie ma dnia żebym się nad czymś nie wzruszyła... ah te hormony...:p

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Jejku zapomniałam o spirulinie 28icon_wall.gif
    Na niedobór żelaza idealna.

tez pije (staram sie) od 3 dni, ohyyyda :D

Kasiaja lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Za tydzień wizyta :)
    Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
    Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę.

a ile miałąs leukocytów? Ja od 2 miesięcy mam w moczu 25 /ul...

3i492n0agf4rykt3.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powyżej 25, a cała reszta bardzo liczne w polu widzenia. A w innym laboratorium wyniki idealne.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Zauważyłam, że od tygodnia-dwóch mój brzuch w nocy juz tak nie ciągnie mocno przy zmianie pozycji podczas snu. Kiedyś przekrecajac się czułam od pasa w dół taki dyskomfort, ucisk a teraz raz, dwa i leżę na drugim boku bez żadnego bólu.
    Czy Wy też w drugim trymestrze czujecie się ciut lepiej tam? Czasem mnie poboli w ciągu dnia ale jest dużo lepiej. Tez tak macie? Jak u Was to całe rozciąganie idzie? :)

Niestety dodam że ból przerzucil się na głowę, która boli/ćmi prawie cały czas (no może z małymi przerwami)

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMyśli, mnie w zasadzie nie bolał w ogóle brzuch... trochę na początku ciąży, tak okresowo bardziej. Teraz jak kaszlę to niby coś tam czuję, ale czy to przez ciąże, czy nie to nie mam pojęcia.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś się pytała o torbiel na jajniku. Ja miałam przed ciaza i mam dodatkowo miesniaka na macicy. Jest duże prawdopodobieństwo że torbiel podczas ciazy się wchłonie bo działa na nią bardzo dużo hormonów. I tak też było w moim przypadku, torbiel się wchłonela(miała 3 cm ) ale pojawiła się inna. Mam nadzieję że ta druga też się wchłonie. I też mam ja do obserwacji czy oby nie rośnie tak samo jak miesniak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 11:29

nesssssa lubi tę wiadomość

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
    Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
    Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszy :) Pytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..

3i492n0agf4rykt3.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
    Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
    Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszy :) Pytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..

3 dni

angelika22
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Htez czekałam 3 dni na wynik papy

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Qumish Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki jeszcze tego samego dnia po południu ;)

polkosia lubi tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ