X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Nasiona chia maja tez kilka razy więcej błonnika niż siemię lniane, ja spożywam :)

Ja mam i od czasu do czasu piję. Mają chyba więcej wartości niz siemie lniane i wystarczy zalac i chwile odczekac.

Mam juz wyniki pappa. Wszystko dobrze, uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 09:00

DobrejMysli, chabasse, Gypsy lubią tę wiadomość

• Leticia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Zapisałam się na warsztaty we Wrocławiu, może któraś z was będzie zainteresowana, bo są w całej Polsce. Nie wiem czy warto, ale temat istotny. http://www.bezpiecznymaluch.pl/warsztaty
    .

Ja byłam na tych warsztatach w pierwszej ciąży i raczej polecam :)
    Na plus: pokazują jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku niemowląt, tłumaczą jak dobrać fotelik samochodowy, dają jakieś drobne próbki i Gadzety.
    Na minus: niektóre panele są typowo reklamowe i koncentrują się na produktach konkretnych firm. Jak ja byłam, to te panele były akurat w środku, żeby nie można było ominąć ;)

nesssssa lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia warto też spróbować więcej się ruszać:) pół godzinny spacer szybkim krokiem u mnie działa bardzo dobrze:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia płatki blonnikowe co drugi dzień. Więcej pić. Więcej warzyw . Śliwki jabłka.

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • agania Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problemy z zaparciami :( okropne. jem owoce, śliwki, kiwi i nic. Spróbuję może więcej pić, bo już nie mam pomysłu, co mogłoby mi pomóc :(

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi doskwierały zaparcia, ale odkąd siedzę w domu, to efekt jest odwrotny. Rano np. się załatwię, potem zjem śniadanie, wypiję wodę lub herbatę, a potem co godzinę kilka razy znowu muszę iść do ubikacji :/ nie jest to biegunka, ale nachodzi mnie takie jakby bulgotanie w żołądku i muszę iść :/
    A do tego zdarza się, że wieczorem znowu wzdęcia i zaparcia:/
    Nie wiem od czego ta przyspieszona przemiana materii, nic nowego nie włączałam do diety, ani żadnych nowych leków nie zażywam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Też mi doskwierały zaparcia, ale odkąd siedzę w domu, to efekt jest odwrotny.

O dziwo też mam lepiej od momentu kiedy jestem w domu.

• Qumish Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez cierpie na meeega-zaparcia i wzdecia od jakiegos czasu.

Eksperymenty z dieta nie przynosza efektu: od ponad tygodnia codziennie na sniadanie owsianka z suszonymi owocami, dużo owoców i warzyw, pilnuje zeby pic sporo, odstawiłam białe pieczywo, jem kiszone ogórki, buraki, jogurty (których normalnie nie jadam..)...
    I nic. Ewentualnie jeszcze gorsze wzdecia i bardzo nieprzyjemne gazy :(
    Brzuch mam ogrrromny - ale to jelita, nie ciaza :/
    Chyba bede musiała zapytac o jakies wspomaganie lekarza, bo w toalecie jestem moze raz na 5 dni :/ Któraś z was testowała ten wspomniany wyżej syrop?

Podejrzewam ze ta słabsza widocznosc u mnie na USG to mogło byc własnie z powodu wzdec.

W temacie kości nosowej: chcieliśmy jeszcze iść na konsultacje do innego lekarza, ale w Krk krótki termin u specjalistów z polecanymi nazwiskami właściwie nie wchodzi w grę.. :/ no ale jeszcze próbuję zadzwonić w kilka miejsc

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzień wizyta :)
    Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
    Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze chciałam dodać że pytałam mojego lekarza o to co można zażywać na zaparcia, bo wiem że to częsta przypadłość w ciąży, i powiedział mi że to co w aptece można kupić, i nie sugerować się że jest to przeznaczone dla kobiet w ciąży bo jest to praktycznie to samo a kosztuje więcej kasy. Ale ja jednak chyba jeśli zaszłaby taka potrzeba to ma pewno nie kupiłabym zwykłych środków, a tylko te przeznaczone dla kobiet w ciąży, bo moim zdaniem jednak warto dmuchać na zimne. Na szczęście mnie narazie to nie dotyczy, chodzę regularnie, nawet częściej niź przed ciążą, ale to pewnie wynika też z tego że unormował mi się cykl dobowy, bo przed ciążą pracowałam na zmiany i mój organizm zwyczajnie sobie z tym nie radził.

Dziewczyny,jutro mam prenatalne, i z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej zaczynam się stresować... ciekawe coto będzie. Jeszcze wkurzyłam się bo dzisiaj miałam dostać wypłatę, i byłam w bankomacie a tam klops... Pewnie przelew będzie później, ale ostatnio jakoś wszystko mnie wyprowadza z równowagi. Tymbardziej że zaplanowałam sobie potem zakupy, a tu nici z tego...Jestem ciekawa jaka będzie ta wypłata, bo będzie to pierwsza za cały miesiąc w którhm jestem na L4.

Jeszcze mam do Was pytanie: też jesteście takie płaczliwe? u mnie nie ma dnia żebym się nad czymś nie wzruszyła... ah te hormony...:p

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Jejku zapomniałam o spirulinie 28icon_wall.gif
    Na niedobór żelaza idealna.

tez pije (staram sie) od 3 dni, ohyyyda :D

Kasiaja lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Za tydzień wizyta :)
    Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
    Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę.

a ile miałąs leukocytów? Ja od 2 miesięcy mam w moczu 25 /ul...

3i492n0agf4rykt3.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powyżej 25, a cała reszta bardzo liczne w polu widzenia. A w innym laboratorium wyniki idealne.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Zauważyłam, że od tygodnia-dwóch mój brzuch w nocy juz tak nie ciągnie mocno przy zmianie pozycji podczas snu. Kiedyś przekrecajac się czułam od pasa w dół taki dyskomfort, ucisk a teraz raz, dwa i leżę na drugim boku bez żadnego bólu.
    Czy Wy też w drugim trymestrze czujecie się ciut lepiej tam? Czasem mnie poboli w ciągu dnia ale jest dużo lepiej. Tez tak macie? Jak u Was to całe rozciąganie idzie? :)

Niestety dodam że ból przerzucil się na głowę, która boli/ćmi prawie cały czas (no może z małymi przerwami)

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMyśli, mnie w zasadzie nie bolał w ogóle brzuch... trochę na początku ciąży, tak okresowo bardziej. Teraz jak kaszlę to niby coś tam czuję, ale czy to przez ciąże, czy nie to nie mam pojęcia.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś się pytała o torbiel na jajniku. Ja miałam przed ciaza i mam dodatkowo miesniaka na macicy. Jest duże prawdopodobieństwo że torbiel podczas ciazy się wchłonie bo działa na nią bardzo dużo hormonów. I tak też było w moim przypadku, torbiel się wchłonela(miała 3 cm ) ale pojawiła się inna. Mam nadzieję że ta druga też się wchłonie. I też mam ja do obserwacji czy oby nie rośnie tak samo jak miesniak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 11:29

nesssssa lubi tę wiadomość

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
    Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
    Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszy :) Pytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..

3i492n0agf4rykt3.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
    Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
    Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszy :) Pytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..

3 dni

angelika22
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Htez czekałam 3 dni na wynik papy

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Qumish Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki jeszcze tego samego dnia po południu ;)

polkosia lubi tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ