Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnylu.iza wrote:Nasiona chia maja tez kilka razy więcej błonnika niż siemię lniane, ja spożywam
Ja mam i od czasu do czasu piję. Mają chyba więcej wartości niz siemie lniane i wystarczy zalac i chwile odczekac.
Mam juz wyniki pappa. Wszystko dobrze, uff.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 09:00
DobrejMysli, chabasse, Gypsy lubią tę wiadomość
-
nesssssa wrote:Zapisałam się na warsztaty we Wrocławiu, może któraś z was będzie zainteresowana, bo są w całej Polsce. Nie wiem czy warto, ale temat istotny. http://www.bezpiecznymaluch.pl/warsztaty
.
Ja byłam na tych warsztatach w pierwszej ciąży i raczej polecam
Na plus: pokazują jak wygląda pierwsza pomoc w przypadku niemowląt, tłumaczą jak dobrać fotelik samochodowy, dają jakieś drobne próbki i Gadzety.
Na minus: niektóre panele są typowo reklamowe i koncentrują się na produktach konkretnych firm. Jak ja byłam, to te panele były akurat w środku, żeby nie można było ominąćnesssssa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTeż mi doskwierały zaparcia, ale odkąd siedzę w domu, to efekt jest odwrotny. Rano np. się załatwię, potem zjem śniadanie, wypiję wodę lub herbatę, a potem co godzinę kilka razy znowu muszę iść do ubikacji
nie jest to biegunka, ale nachodzi mnie takie jakby bulgotanie w żołądku i muszę iść
A do tego zdarza się, że wieczorem znowu wzdęcia i zaparcia:/
Nie wiem od czego ta przyspieszona przemiana materii, nic nowego nie włączałam do diety, ani żadnych nowych leków nie zażywam. -
nick nieaktualny
-
Ja tez cierpie na meeega-zaparcia i wzdecia od jakiegos czasu.
Eksperymenty z dieta nie przynosza efektu: od ponad tygodnia codziennie na sniadanie owsianka z suszonymi owocami, dużo owoców i warzyw, pilnuje zeby pic sporo, odstawiłam białe pieczywo, jem kiszone ogórki, buraki, jogurty (których normalnie nie jadam..)...
I nic. Ewentualnie jeszcze gorsze wzdecia i bardzo nieprzyjemne gazy
Brzuch mam ogrrromny - ale to jelita, nie ciaza
Chyba bede musiała zapytac o jakies wspomaganie lekarza, bo w toalecie jestem moze raz na 5 dniKtóraś z was testowała ten wspomniany wyżej syrop?
Podejrzewam ze ta słabsza widocznosc u mnie na USG to mogło byc własnie z powodu wzdec.
W temacie kości nosowej: chcieliśmy jeszcze iść na konsultacje do innego lekarza, ale w Krk krótki termin u specjalistów z polecanymi nazwiskami właściwie nie wchodzi w grę..no ale jeszcze próbuję zadzwonić w kilka miejsc
-
Za tydzień wizyta
Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę. -
Jeszcze chciałam dodać że pytałam mojego lekarza o to co można zażywać na zaparcia, bo wiem że to częsta przypadłość w ciąży, i powiedział mi że to co w aptece można kupić, i nie sugerować się że jest to przeznaczone dla kobiet w ciąży bo jest to praktycznie to samo a kosztuje więcej kasy. Ale ja jednak chyba jeśli zaszłaby taka potrzeba to ma pewno nie kupiłabym zwykłych środków, a tylko te przeznaczone dla kobiet w ciąży, bo moim zdaniem jednak warto dmuchać na zimne. Na szczęście mnie narazie to nie dotyczy, chodzę regularnie, nawet częściej niź przed ciążą, ale to pewnie wynika też z tego że unormował mi się cykl dobowy, bo przed ciążą pracowałam na zmiany i mój organizm zwyczajnie sobie z tym nie radził.
Dziewczyny,jutro mam prenatalne, i z jednej strony nie mogę się doczekać, a z drugiej zaczynam się stresować... ciekawe coto będzie. Jeszcze wkurzyłam się bo dzisiaj miałam dostać wypłatę, i byłam w bankomacie a tam klops... Pewnie przelew będzie później, ale ostatnio jakoś wszystko mnie wyprowadza z równowagi. Tymbardziej że zaplanowałam sobie potem zakupy, a tu nici z tego...Jestem ciekawa jaka będzie ta wypłata, bo będzie to pierwsza za cały miesiąc w którhm jestem na L4.
Jeszcze mam do Was pytanie: też jesteście takie płaczliwe? u mnie nie ma dnia żebym się nad czymś nie wzruszyła... ah te hormony...:p17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
justa1509 wrote:Za tydzień wizyta
Wtedy pomyślimy też czy jakaś infekcja jest czy nie.
Odebrałam wyniki posiewu moczu - jałowy. Czy po pobraniu nieprawidłowo moczu mogą wyjść wszędzie bardzo wysokie wartości w leukocytach, nabłonkach? Bo próbuje się dowiedzieć czy to ja coś źle zrobiłam czy laboratorium spieprzyło sprawę.
a ile miałąs leukocytów? Ja od 2 miesięcy mam w moczu 25 /ul... -
Cześć
Zauważyłam, że od tygodnia-dwóch mój brzuch w nocy juz tak nie ciągnie mocno przy zmianie pozycji podczas snu. Kiedyś przekrecajac się czułam od pasa w dół taki dyskomfort, ucisk a teraz raz, dwa i leżę na drugim boku bez żadnego bólu.
Czy Wy też w drugim trymestrze czujecie się ciut lepiej tam? Czasem mnie poboli w ciągu dnia ale jest dużo lepiej. Tez tak macie? Jak u Was to całe rozciąganie idzie?
Niestety dodam że ból przerzucil się na głowę, która boli/ćmi prawie cały czas (no może z małymi przerwami) -
Któraś się pytała o torbiel na jajniku. Ja miałam przed ciaza i mam dodatkowo miesniaka na macicy. Jest duże prawdopodobieństwo że torbiel podczas ciazy się wchłonie bo działa na nią bardzo dużo hormonów. I tak też było w moim przypadku, torbiel się wchłonela(miała 3 cm ) ale pojawiła się inna. Mam nadzieję że ta druga też się wchłonie. I też mam ja do obserwacji czy oby nie rośnie tak samo jak miesniak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 11:29
nesssssa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszyPytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..
-
gosia.kak wrote:Dziewczyny ile czekałyscie na wyniki testu pappa?
Mnie "straszyła" mpołożna, ze czeka się min 6-7 dni i że dopiero mając wyniki badań mogę isc na usg prenatalne.
Jak sie okazało wyniki (Wolna podjednostka beta HCG i Białko PAPP-A) dostałam już po 3 dniach od pobrania krwi, czy to normalne? Czy moze mam jakies niekompletne wyniki i nie powinnam sie jeszcze cieszyPytam bo na usg moge isc jednak szybciej w tym wypadku. Ciesze sie, bo pisałam Wam o moich obawach ze ten 13t4d na który byłam zapisana poczatrkowo będzie juz za pozno..
3 dniangelika22