X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, ale lekarz przed pierwszym badaniem mi powiedział że przed pobraniem moczu mam się dokładnie umyć i to było jego zalecenie więc coś w tym jest. Pierwszy raz miałam takie zalecenie, ale się stosuje grzecznie.

polkosia lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    Dziewczyny, to ja mam intymne pytanie dot. higieny:)
    Jak się podmywacie przed oddaniem moczu do kubeczka i czy oddajecie mocz "środkowy" czy od razu do kubeczka?
    Podmywacie sie tylko wodą, czy np. mydłem (szarym?), płynem do higieny intymnej, itp?
    Bo ja ciągle mam jakies bakterie w tym moczu i nie wiem czy to czasami nie wynika ze złego sikania ;]
    ja używam zwykłego mydła u mnie akurat dove rządzi, myję się dokłądnie, wycieram ręcznikiem, pierwsze siki lecą do toalety, potem jakby zatrzymuje strumien, podkładam kubeczek i sikam bezpośrednio do kubeczka. Pierwsze siki po nocy mągą być mentne, dlatego zaleca się ciut wysiusiać, i dopiero oddać mocz środkowy do badania.

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dostałam żadnych zaleceń i nie podmywalam się, kiedyś jak robiłam badanie moczu to też się nie podmywalam i było ok. A teraz bakterie, leukocyty i nabłonki. Za drugim razem się podmylam i było ok, ale czy to kwestia higieny, czy labo to nie wiem

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ale jakie bakterie i skad? Z cewki? Z pochwy? No to chyba nie powinno być zadnych bakterii a jak są to lepiej zeby wyszly w badaniu wiec po co podmywać?

Bakterie na zewnątrz zawsze będą, chyba że się podmyjesz to wtedy je spłuczesz.
    Chodzi o to, żeby wiedzieć czy one są z zewnątrz, czy są ze środka (z moczu, z pęcherza) :D

justyna14, polkosia lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Bakterie na zewnątrz zawsze będą, chyba że się podmyjesz to wtedy je spłuczesz.
    Chodzi o to, żeby wiedzieć czy one są z zewnątrz, czy są ze środka (z moczu, z pęcherza) :D
    dokłądnie tak. Lavendowa, przed prawidłowym oddaniem moczu musisz się podmyć, inaczej nie masz pewności co do wyników. Moze lekarz uznał, że to wiesz, skoro prowadziałaś już dwie ciąże, ale na pewno jak zapytasz, to Ci potwierdzi.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła sokowirówka i właśnie delektuje się świeżym sokiem owocowo -warzywnym mniam :)

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja nie podmywam bo niby jak w toalecie u lekarza miałabym to zrobić i też mi nic nie wychodzi. Raczej nie da się nie zauważyć infekcji drog moczowych bo to boli... i te bakterie które to wywołują są inne niż te ze skóry, najczęściej to są e.coli

Mi płaczliwość minęła, teraz jest wieczny pms, wkurzam się co chwile na pierdoły.

Była któraś z was w Rowach nad morzem? Albo w ogóle te rejony sarbinowo ustronie morskie sianożety?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:32

• chabasse Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O.. ja w zasadzie tez mam pytanie natury intymnej. zwlaszcza, do dziewczyn, które zmagają sie z grzybkiem.. Jeśli używacie kremów typu pimafucin czy innego, to jak go stosujecie? tylko tak powierzchownie smarujecie wargi czy tam do środka też troche wkładacie..? kurcze, bo nie wiem za bardzo jak to stasować. pierwszy raz coś takiego dostałam do smarowania.
    Druga sprawa, czy ktraś używała tabletek dopochwowych nystatyna? Bo tez dostałam i one są strasznie kanciaste. Przy wkładaniu, bardzo boli no i w ogóle zaciera sie tam w srodku, bo one nie są całkiem gładkie jak globulki. Jak sobie z tym radzicie?

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    O.. ja w zasadzie tez mam pytanie natury intymnej. zwlaszcza, do dziewczyn, które zmagają sie z grzybkiem.. Jeśli używacie kremów typu pimafucin czy innego, to jak go stosujecie? tylko tak powierzchownie smarujecie wargi czy tam do środka też troche wkładacie..? kurcze, bo nie wiem za bardzo jak to stasować. pierwszy raz coś takiego dostałam do smarowania.
    Druga sprawa, czy ktraś używała tabletek dopochwowych nystatyna? Bo tez dostałam i one są strasznie kanciaste. Przy wkładaniu, bardzo boli no i w ogóle zaciera sie tam w srodku, bo one nie są całkiem gładkie jak globulki. Jak sobie z tym radzicie?

Ja smaruje grubą warstwę tylko na zewnątrz bo wewnątrz masz globulki. Co do radzenia sobie z globulkami możesz je delikatnie zwilżyć woda. Ogólnie to ja się męczę od kilku dni i dziś lecę znów do lekarza bo zamiast lepiej jest gorzej.

chabasse lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie mam dola.Mialobyc tak pięknie, a jest do dupy. Najpierw zamartwianie się do 12 tyg, a od początku 2 trymestru walczę anto z choroba, a to z infekcja intymna. Cały czas coś biorę. Jak tu się cieszyć ciąża??? Płakać mi się chce.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    (...)

Ja jestem po 10 dniowej kuracji nystatyną i tez mnie strasznie wkurzał kształt tej tabletki i to, ze nie jest w owalnej kapsułce, która ma lepszy poślizg ;/
    Nie mam niestety złotej rady na aplikowanie ich, ja wkładałam tą ostrzejszą koncówka, na leżąco, z nogami zgiętymi w kolanach, unoszac lekko biodra i starając się troche rozluźnić.

chabasse lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    To ja nie podmywam bo niby jak w toalecie u lekarza miałabym to zrobić i też mi nic nie wychodzi. Raczej nie da się nie zauważyć infekcji drog moczowych bo to boli... i te bakterie które to wywołują są inne niż te ze skóry, najczęściej to są e.coli

Mi płaczliwość minęła, teraz jest wieczny pms, wkurzam się co chwile na pierdoły.

Była któraś z was w Rowach nad morzem? Albo w ogóle te rejony sarbinowo ustronie morskie sianożety?
    Mówią, że infekcja może być też bezobjawowa. Ale przy tak rozwiniętej infekcji jak mi wyszła to nie wierzę w brak objawów.
    Za tydzień wizyta, a męża akurat nie ma :/ musze sama jechać, tak to ktoś zawsze czekał pod drzwiami. Dobrze, że chociaż koty mnie nie opuszczą :P
    Pomimo tego, że wierzyliśmy, że z ciążą jest ok, to w sumie za wiele osób nie wiedziało, a jak wróciliśmy z USG to tak byliśmy szczęśliwi, że nasi znajomi zaraz się dowiedzieli :D Jakąś taką ulgę poczuliśmy :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już dziś sobie tez poryczalam, i mam nadzieje ze reszta dnia będzie już lepsza. Przez te hormony w ciąży się na 3-cie chyba raczej nie mam szans zdecydować nigdy. Nie lubię siebie takiej zestresowanej histeryczki.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kończe leczyć problemy z drogami moczowymi bo wyszły mi bardzo podwyższone leukocyty, a objawów nie miałam żadnych! Dziś biore ostatni antybiotyk wkońcu...

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    To ja nie podmywam bo niby jak w toalecie u lekarza miałabym to zrobić i też mi nic nie wychodzi. Raczej nie da się nie zauważyć infekcji drog moczowych bo to boli...
    Oj nie zawsze boli i da się nie zauważyć. Kilka lat temu kręciło mi się w głowie, prawie mdlałam, wyszło że to właśnie bakterie w moczu. Żadnych innych dolegliwości.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• e_mii Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, ale taka bez usg to tak jakby jej w ogóle nie było. Wyniki wszystkie w normie, tylko zdziwił mnie w moczu ślad krwi. Lekarz w sumie powiedział, że wszystko ok. Też tak macie? Mi się pierwszy raz zdarzyło.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że wątpliwości przy badaniu moczu każda z nas ma :)
    Jutro wyjazd do rodziców! Jesteśmy u nich często, ale spotykam się też z koleżanką :)
    Przyjeżdża też brat ze Szwecji, niby fajnie, tylko powód smutny. Teściowa brata choruje na raka i wczoraj trafiła do szpitala :/ a brat bez powodu nie jechałby tyle kilometrów. Już nawet na prom nie czekali tylko gonili przed Danię. Dzisiaj się dowiem co i jak.

Muszę zrobić jakiś kocyk na szydełku dla maleństwa i szukam ładnej włóczki, wzoru, pomysłu.... Jak robiłam na prezent to wiedziałam komu co zrobić a dla siebie to nie wiem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:36

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, obserwuje forum od samego początku i zaplanowałam, że dziś po prenatalnych do was dołączę ale nie jest mi dane.... 12t6d ale serduszko przestało bić ok 9t. to był straszny dzień i już trzecia strata. Życze Wam zdrowia dla maleństw i miłości mam nadzieje, że moje Aniołki będą czuwać nad waszymi dziećmi.
    W poniedziałek zgłaszam się do Instytutu Matki i Dziecka na Kasprzaka i chciałam tylko zapytać czy macie jakieś opinie co do opieki itd, i czy któraś z was może miała takie doświadczenia i zdecydował się na badania genetyczne fasolki? czy coś mogą wnieść do dalszej diagnostyki?
    Dla was powodzenia z całego serca, dbajcie o siebie.

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi, strasznie smutne wieści :( Bardzo Wam współczuje i nawet nie wyobrażam, sobie co musicie czuć, zwłaszcza ze to 12tc.... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 15:18

3i492n0agf4rykt3.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi bardzo Ci współczuję, wiem doskonale przez co teraz przychodzisz. Trzymaj się. A powiedz mi robiłaś już jakieś badania?

Justa, przykra sytuacja z teściową brata, ale może nie jest tak źle.
    A wiesz że ja też szydełkuję, nic mnie tak nie uspokaja i nie odpręża jak szydełko. Też mam w planach kocyk, tylko ciągle jeszcze szukam inspiracji ;)

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ