X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wilczego głodu jestem przyzwyczajona, śniadanie, w pracy jogurt, bułka 2 razy, coś słodkiego i herbata. Wracam o 15 i zaraz obiad, ale za to wieczorem mniej jem. Muszę uważać na kolacje, tzn. nie zapominać o niej. Mam wrażenie że jak nie zjem kolacji to rano moje zostaje w łazience

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie... hmm..
    To moja pierwsza ciąza więc jestem zielona.
    Drugi dzień zauważyłam że z piersi .. pojawia mi się przezroczysta wydzielina..
    To normalne?!

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To normalne?!
    Generalnie dosc szybko i pierwsza wydzielina (siara) jest zolta gesta i lepka, u mnie po 30 tyg dopiero wystepowala dokladnie nie pamietam
    Samo mleko pojawia sie w drugiej ttzeciej dobie po porodzie. Wiec mize skonsultuj z lekarzem.

7w3d 💔
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika16332 wrote:
    Drogie mamusie, pytanie mam odnośnie prawidłowego wyniku TSH. Do wizyty kikla dni a jestem ciekawa bo co strona to inne zakresy. Moje TSH to 2,15. Ile wy macie ? Wiecie jakie jest idealne w ciąży ? Nigdy nie leczyłam tarczycy ani nie sprawdzałam tego wyniku.

ja miałam TSH w pierwszych tygodniach ciąży ponad 2,8 i gin przepisała eutoryx 50 + konsultacje endokrynologa. W weekend musze zrobić wyniki (po miesiącu brania leku) i sprawdzić ile mi spadło przy takiejdawce

3i492n0agf4rykt3.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie TSH 2,1 i wg gina jest ok.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline świetnie Cię rozumiem. Ja też już zamykam fabrykę :p Nie jestem stworzona do ciąży, dla mnie to jest ciężki czas.

Carolline lubi tę wiadomość

• angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie TSH 2,6 , według gin ok więc sama nie wiem

angelika22
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To normalne?!
    U mnie w pierwszej ciąży pojawiło się około 20tygodnia

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika16332 wrote:
    Drogie mamusie, pytanie mam odnośnie prawidłowego wyniku TSH. Do wizyty kikla dni a jestem ciekawa bo co strona to inne zakresy. Moje TSH to 2,15. Ile wy macie ? Wiecie jakie jest idealne w ciąży ? Nigdy nie leczyłam tarczycy ani nie sprawdzałam tego wyniku.
    Ja mam tsh 2.6 i mam skierowanie do endykronologa

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wytrzymałam :D
    Wypiłam dzisiaj mała szklankę zimnego piwa z sokiem malinowym :) Mąż się ze mną podzielił.

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• ingelita Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To normalne?!
    Ja w pierwszej ciąży miałam siarę w 15/16 tygodniu i już musiałam sobie wkładki laktacyjne kupić. To kwestia indywidualna, czytałam, że może wystąpić wcześnie. Ale oczywiście, skonsultuj z lekarzem:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 20:06

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Nie wytrzymałam :D
    Wypiłam dzisiaj mała szklankę zimnego piwa z sokiem malinowym :) Mąż się ze mną podzielił.
    Na zdrowie:) Ja mam straszną ochotę na grzane wino, ale muszę gdzieś bezalkoholowe kupić, bo na małej szklance by się nie skończyło:P Grzane wino chodzi za mną już trzecią zimę. Dwa lata temu ciąża, rok temu karmienie, teraz ciąża, w przyszłym roku karmienie (mam nadzieję)... A mieszkam w miejscu pełnym knajp i stoisk z grzańcem, więc paaachnie:P

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie możesz sobie wypić raz na jakiś czas lampke wina :)
    Moja gin mi ostatnio powiedziała, że bardziej szkodzi to jak mam na coś ochotę i się stresuje tym że nie mogę tego zjeść czy się napić niż wypicie raz na jakiś czas szklanki piwa czy lampki wina bądź zjedzenie niezdrowych chipsów.
    Wiadomo wszystko z umiarem :)

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Carolline Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia ja przy karmieniu lampkę czasem sobie wypiłam, jak mała skończyła pół roku. Ale już w ciąży kompletna abstynencja to dla mnie podstawa, naoglądałam się ofiar FAS i nigdy bym sobie nawet na odrobine nie pozwoliła. Wg mnie ryzyko nie warte tej chwili przyjemności.

polkosia, Ithildin, pumka1990, nesssssa, Gypsy lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba stres, że nie można wypić lampki wina nie jest aż tak dużym stresem... Jestem zdania że alkoholu zero, czy to wino, czy piwo. Odpowiadamy nie tylko za siebie, ale i za małego człowieka w środku. Wiadomo że łyk wina nie zaszkodzi, ale dla mnie to się nie godzi

justyna14, Eilleen, Carolline, Dooti, kozalia, Leticia, polkosia, vanilia120, e_mii, Ithildin, pumka1990, nesssssa lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno lampka wina szkodliwa nie jest, tzn alkohol jest szkodliwy dla plodu ale w pewnych ilosciach i systematycznie, niestety nie jest okreslona ta ilość i dlatego zapobiegawczo mówi się ze zero alkoholu w jakiejkolwiek postaci. Ale bez przesady od szklanki piwa czy lampki wina dziecko nie dostanie fas. Ja wypiłam sobie karmi w polsce. Bardziej dziecku zaszkodzi rtęc z rybki niż takie coś ja uważam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 21:24

Zuuziia lubi tę wiadomość

• Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy bierze odpowiedzialność za siebie i swoje maleństwo. Jeżeli lekarz tytułujący się doktorem nauk medycznych nie zabrania to generalnie mam pełne zaufanie. Kończę prawo, a nie medycynę :) a chodzę do lekarza jeśli można tak nazwać z najwyżej półki, ale i też takiego który ma zdrowe podejście do stanu błogosławionego kobiety.
    Kwestia sumienia i tego czy coś godzi czy nie, nie jest kwestia nauk medycznych.

Uważam, że każdego dnia większość z nas spożywa gorsze bądź równe alkoholowi świństwa znajdujące się w naszych posiłkach. Niestety w większości przypadkach nie mamy nawet na to wpływu albo i nawet o tym nie myślimy, mam na myśli np nawożone warzywa czy owoce pięknie eksponowane na półkach sklepowych czy pierś z kurczaka na sterydach.

Każdy robi jak uważa, ja nie mam wyrzutów sumienia, że po 16 tygodniach zamoczyłam usta w szklance piwa z sokiem. Nie robię tego jakoś nagminnie. I trzymam pewien dystans skoro dzidziuś ma się dobrze i wszystko prawidłowo się rozwija to dlaczego mam siać panikę o szklankę piwa?

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    To ja nie wiem, dlaczego mi położna powiedziała ze tydzień :( i sie nastawiałam ze prenatalne będzie tak pożno ;/
    To zależy gdzie masz robione bo ja będę czekać do dwóch tygodni - robiłam na NFZ.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze? Moze nie zaszkodzi, ale jakby cos to ja bym sobie nie darowala a gadanie , ze stres jest wiekszy bo napic sie nie mozna to to chyba juz pod jakis problem ppdchodzi. Moja trzecia ciaza, nigdy nie sttonilam od alkoholu i to w mocniejszym wydaniu bo lubie whisy, ale jakos nigdy nawet lyka w ciazy nie zrobilam bo jestem dorosla i umiem sie powstrzymac. Lampka dzis nie zaszkodzi a jutro moze dwie juz tak. Nigdy nie zgodze sie na promowanie picia w ciazy ani na palenie papierosow. Chcesz zabijac, zabijaj siebie a nie niewinne dziecko! Moze kolejna g.burza bedzie ale serio jakies granice sa. Chcesz to pij, nie chwal sie tym w neciw bo wstyd!!!

edwarda20, katka/85, Katy, Carolline, kozalia, Mili-lu, polkosia, vanilia120, PollyM, DobrejMysli, Meneksze, Ithildin, pumka1990, nesssssa, Ruth, cindi88 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Każdy bierze odpowiedzialność za siebie i swoje maleństwo. Jeżeli lekarz tytułujący się doktorem nauk medycznych nie zabrania to generalnie mam pełne zaufanie. Kończę prawo, a nie medycynę :) a chodzę do lekarza jeśli można tak nazwać z najwyżej półki, ale i też takiego który ma zdrowe podejście do stanu błogosławionego kobiety.
    Kwestia sumienia i tego czy coś godzi czy nie, nie jest kwestia nauk medycznych.

Uważam, że każdego dnia większość z nas spożywa gorsze bądź równe alkoholowi świństwa znajdujące się w naszych posiłkach. Niestety w większości przypadkach nie mamy nawet na to wpływu albo i nawet o tym nie myślimy, mam na myśli np nawożone warzywa czy owoce pięknie eksponowane na półkach sklepowych czy pierś z kurczaka na sterydach.

Każdy robi jak uważa, ja nie mam wyrzutów sumienia, że po 16 tygodniach zamoczyłam usta w szklance piwa z sokiem. Nie robię tego jakoś nagminnie. I trzymam pewien dystans skoro dzidziuś ma się dobrze i wszystko prawidłowo się rozwija to dlaczego mam siać panikę o szklankę piwa?
    Ku...a kobiety czasem staraja sie latami o dziecko, robia wszystko zeby bylo zdrowe, wiec moze daruj sobie te wpisy o tum jak tylko piwo z soczkiem w ciazy pijasz. Twoja sprawa, ale nie promuj tu picia w ciazy w zadnej ilosci!

katka/85, Mili-lu, vanilia120, PollyM, Meneksze, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ