X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w poprzedniej ciąży wreszcie poznałam płeć córki, i powiedzialam na żarty, że gdybym mogła, to bym to opiła, bo na dziewczynkę liczyłam, moja pani doktor powiedziała, żebym sobie wypiła lampkę prosecco. Nie skorzystałam, ale to była kwestia mojego sumienia i tego, że nie potrzebowałam tego alkoholu. Moja mama raz lub dwa razy w miesiącu, jak była ze mną w ciąży, piła lampkę szampana, bo to była jej jedyna zachcianka. Dużo osób mi mówiło, że lampka wina jest wręcz wskazana taz na jakiś czas. Tu bym akurat nie przesadzała, z tym wskazaniem, ale ile osób takich rad posłuchało i urodziło zdrowe dzieci. Całe poprzednie pokolenie było chowane w takim przeświadczeniu. Dodatkowo, w poprzedniej ciąży, wypiłam bardzo dużo piw tzw. bezalkoholowych, o których później się dowiedziałam, że zawierają wystarczająco dużo alkoholu, aby nie być wskazanymi do picia w ciąży. Ja piłam je prawie do samego rozwiązania. Myślę, że w tych wszystkich piwach razem wziętych bylo więcej alkoholu, niż w małej szklance normalnego piwa. Teraz nie piję tych piw, ani innego alkoholu, bo jestem bogatsza w wiedzę, a nie chcę sobie potem czegoś wyrzucać, ale czasem spróbuję od kogoś łyka wina czy piwa. Nie popadajmy w paranoję. Nie mówimy o regularnym piciu:)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja alkoholu nie tykam ze względu na to, że po szklance piwa czy lampce wina nawet mi się w głowie nie zakręci ;-) więc szkoda trunku. Uważam, tak samo jak Lavendova, że te wartości nie są określone więc dla pewności lepiej zakazać picia alko w każdej ilości. Podejrzewam, że gdyby naszła mnie ochota, to bym się napiła troszkę mając świadomość, że to nie zaszkodzi. Na szczęście całkowicie mnie odrzuciło (to był nawet pierwszy objaw ciąży, jeszcze przed spodziewaną @ ;-) )
    Zuuziia tak jak piszesz, wiele jest substancji szkodliwych bardziej niż alko na które niestety nie mamy wpływu od jedzenia zaczynając, przez smog na falach z telefonów komórkowych i wiffi kończąc. Swoją drogą te ostatnie mnie najbardziej przerażają bo nie są zbadane, a skutki używania będą widoczne dopiero za kilkanaście lat. Staram się nie trzymać telefonu blisko brzucha, a router mam w salonie schowany za szafkę, telefony zwłaszcza w nocy trzymamy z dala od łóżka ale zdaje sobie sprawę, że marne to zabezpieczenie :-/

Zuuziia lubi tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytajcie sobie o FAS, bo widze, ze wiedza moze ciut kuleje. Kiedys nijak nie przeklada sie na dzis. A wskaznik urodzen dzieci z FAS jest zattwazajacy, wlasnie w krajach najbardziej oswieconych.

Carolline, polkosia, nesssssa lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zaraz będzie histeria matek polek :D

A mam pytanie odnośnie latania samolotem, wolno w 32-35 tc?

• Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna14 a ty to widzę lubisz na tym forum goównoburze robić prawda ?
    Bo z tego co widzę to każdy temat potrafisz świetnie nakręcić...
    Zajmij się może sobą jak nie potrafisz rozmawiać i wymieniać zdań...
    I może nie wnikaj w to co kto robi to każdego indywidualna sprawa.

Flowwer lubi tę wiadomość

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    No i zaraz będzie histeria matek polek :D

A mam pytanie odnośnie latania samolotem, wolno w 32-35 tc?
    Szkoda, ze nie ma tu "nie lubie". Chcesz pij, nie promuj tego w necie i nie pisz ze jakas ilosc nie szkodzi bo badan nie prowadzilas i zadnej pewnoaci nie masz co do tego.

polkosia, vanilia120, PollyM, Ithildin, juwelka, cindi88 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Justyna14 a ty to widzę lubisz na tym forum goównoburze robić prawda ?
    Bo z tego co widzę to każdy temat potrafisz świetnie nakręcić...
    Zajmij się może sobą jak nie potrafisz rozmawiać i wymieniać zdań...
    I może nie wnikaj w to co kto robi to każdego indywidualna sprawa.
    Zle widzisz :-) w tym temacie musialam sie wypowoedziec, bo wciskanie bredni ze piwko w ciazy nie szkodzi to ciemnota!

Carolline lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://m.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/plodowy-zespol-alkoholowy-fas-objawy_36185.html

Pierwszy lepszy artykul. Jest tego duzo. Polecam poczyyac.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Szkoda, ze nie ma tu "nie lubie". Chcesz pij, nie promuj tego w necie i nie pisz ze jakas ilosc nie szkodzi bo badan nie prowadzilas i zadnej pewnoaci nie masz co do tego.

Wybacz a ty prowadziłas badania że szkodliwa jest KAZDA ilość? Bo ja przytoczyłam naukowe fakty a ty tutaj tylko histeryzujesz teraz. I gdzie ja napisałam że piję i gdzie promuję alkohol w necie? Ty w ogóle normalna jesteś? Weź opanuj hormony kobieto bo przeginasz lekko.

Zuuziia, Flowwer lubią tę wiadomość

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie tak czytając to zaraz wyjdzie że od czasu do czasu to i zapalić papierosa można... Są badania że alkohol szkodzi, sa badania że nikotyna szkodzi. Powstrzymać się od alkoholu to nie problem w porównaniu z tym że przed ciążą paliłam i nagle musiałam przestać. I co marzy mi się codziennie papieros i wiem że może zaszkodzić dziecku więc nie zapale. To jest tak samo jak z lampką wina czy czegokolwiek. Sumienie każda ma swoje i robi co uważa za stosowne, ale nie uważam by opowiadanie na forum że lekarz pozwolił było wskazane. Chcesz to się napij, ale nie pisz że to nie szkodzi,że lekarz pozwolił bo to tylko wymówka. I jako nałogowy palacz wiem coś na ten temat.

justyna14, alenka89, Carolline, Eilleen, polkosia, vanilia120, Meneksze, Ithildin lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosze tak czesto cytowana mama ginekolg w temaci

https://mamaginekolog.pl/zmienic-zyciu-kobieta-ciazy/

7w3d 💔
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę Ci wyliczać stron z forum.
    Jedno wiem, że raczej obce Ci pojęcie forum dyskusyjne.

Flowwer lubi tę wiadomość

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Eilleen Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika16332 wrote:
    Drogie mamusie, pytanie mam odnośnie prawidłowego wyniku TSH. Do wizyty kikla dni a jestem ciekawa bo co strona to inne zakresy. Moje TSH to 2,15. Ile wy macie ? Wiecie jakie jest idealne w ciąży ? Nigdy nie leczyłam tarczycy ani nie sprawdzałam tego wyniku.
    Ja mam teraz wynik 1,2. Jeszcze przed zajściem wyrownała mi wynik tabletkami bo mówiła że najlepiej żeby był zbliżony 1. Skonsultuj się z lekarzem. Ten wynik to nie tragedia ale zapewne dostaniesz coś na jego zbicie. Myślę że przed wizytą zrób jeszcze ft3 i ft4 bo to daje pełny obraz lekarzowi.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justyna14 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Wybacz a ty prowadziłas badania że szkodliwa jest KAZDA ilość? Bo ja przytoczyłam naukowe fakty a ty tutaj tylko histeryzujesz teraz. I gdzie ja napisałam że piję i gdzie promuję alkohol w necie? Ty w ogóle normalna jesteś? Weź opanuj hormony kobieto bo przeginasz lekko.
    Poczutaj a potem sie wypowiadaj, bo wiedze masz w temcie zerowa.

polkosia lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Nie będę Ci wyliczać stron z forum.
    Jedno wiem, że raczej obce Ci pojęcie forum dyskusyjne.
    Kochana ja na t forum jestem od 2014 i do tej pory utrzymuje znajomosci z poprzednich watkow. A takie komy mnie nie ruszaja :-) za duza jestem

polkosia, vanilia120, agania lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Dajmy spokój!
    Laska lubi wszczynać awantury na forum i ubliżać innym. Szkoda czasu na takie głupoty.

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Dajmy spokój!
    Laska lubi wszczynać awantury na forum i ubliżać innym. Szkoda czasu na takie głupoty.

No ewidentnie. Najlepiej ostracyzm i jedyne słuszne zdanie matek polek. Masakra.
    Ja byłam wyrodną matką bo powiedziałam że wieszam firany i nienawidzę badania na cukier ;D

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dyskusja odnośnie alko w ciąży jest porównywalna z tą odnośnie szczepień i podawania dzieciom słodyczy oba produkty mogą, ale nie muszą, być fatalne w skutkach

Zuuziia, Aradia***, Flowwer, pumka1990 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Poczutaj a potem sie wypowiadaj, bo wiedze masz w temcie zerowa.

Ty masz zerową umiejętnośc czytania ze zrozumieniem.

Francess lubi tę wiadomość

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Dajmy spokój!

A ja zaczynam mieć wrazenie, że co jakiś czas ktoś specjalnie napiszę coś kontrowersyjnego zeby wywołać poruszenie. I nie wmowicie mi, że pierwszy post Zuziia o wypiciu piwa nie był kontrowersyjny i podjudzajacy do awantury. Dlatego nie rozumiem, że skoro sama prowokuje a potem wielkie oburzenie. Nie wiem po co poruszała temat, żeby się pochwalić?

Carolline, vanilia120, Anuleczek lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ