X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Kwestia ubierania to jest przy tym całym wachlarzu najmniejszy problem. Ubierajac dziecko musimy tez pamiętać ze ono leży czyli sie nie rusza wiec napewno jest mu chłodniej niz nam. Chude dziecko tez ubierzemy cieplej np dlugi rękawek.

Ja się zastanawiam nad kwestią kąpania dziecka. Kiedy pierwsza kąpiel i jak często, codziennie?
    Ja w zwiazku z przejsciem z synem przez azs to wiem ze przy problemach skornych kapiele powinny byc najczesciej co drugi dzien w okresach po za letnim, my kapiemy dwa trzy razy w tygodniu, a tak to podmycie, no i kapiele powinny byc krotkie. Generalnie z pierwsza kapiela mozna sie wstrzymac , gdyz dla skory najlpeiej gdyby ta naturalnaaz byla jal najdluzej. W szpitalu doslownie polewaja woda i ot cala kapiel. Im mniej szorowania tym lepiej dla skory :-) ale to tez kazdy robi jak uwaza, my akurat tak bo byly problemy i troche dermatologow dzieciecych zjezdzilismy.

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam pielęgniarki robily sobie co chciały. Bez wiedzy mam. Teraz jestem swiadoma wszystkiego i nie dam sobie. Ale wiadomo jak przy pierwszym porodzie jest mama jest całkiem zielona przestraszona, nie wie co dziecku. A one zamiast pomóc to wszystko gdzieś miały

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po psn Klementynę miałam wykąpaną w szpitalu po 3 czy 4 dniach jakoś. Po cięciu Matylda miała trochę krwi na główce, więc wykąpali ją pod koniec drugiej doby życia, bo krew to pożywka dla bakterii i też nie ma co przedłużać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 14:27

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja po psn Klementynę miałam wykąpaną w szpitalu po 3 czy 4 dniach jakoś. Po cięciu Matylda miała trochę krwi na główce, więc wykąpali ją pod koniec drugiej doby życia, bo krew to pożywka dla bakterii i też nie ma co przedłużać.
    To dlugo w szpitalu bylas, bo teraz jak wszystko ok to w trzeciej dobie juz wypisuja. Tylko tyle co nfz zwraca i nara

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wiem, że już w drugiej dobie wypisywali :) Ale jak nic sie nie dzieje to nie ma sensu dłużej trzymać, a po cc to chyba 3-5 dni i sio do domu :)
    Przeglądałam właśnie wózki, ten co nam się podoba waży 18kg... Biorąc pod uwagę to że mieszkamy na pierwszym piętrze i większość czasu będe sama, to zaczynamy się zastanawiać, czy nie szukać czegoś lżejszego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 14:49

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratowa w Anglii wyszła do domu z mała tego samego dnia. Byłam w szoku

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja po wizycie u endo. Musze pogłębić diagnostyke bo jeden wynik mu nic nie mowi. I we wtorek z powrotem do niego. Znowu 40km.

U nas w weekend skończyła się grypa żołądkowa. Mała parę razy zwymiotowala a potem mnie dopadło.

Na szczęście mam więcej energii ale nie nadazam ogarniac domu. Gdzie posprzatam tam zaraz w drugim pokoju bałagan. Ja nie wiem kto tak ciągle balagani mi:-D

Tak jak w pierwszej ciąży nie bałam się porodu tylko ogarniecia maluszka tak teraz boję się porodu:-D bo wiem co czeka...

A ja właśnie porodu się nie boje :) miałam wywoływany, 17h, nacięcie z pęknięciem wiec wychodzę z założenia ze gorzej już być nie może :p

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje że dzisiaj poczułam mega delikatntne smyrniecie. Jak zjadlam obiad to poszlam się położyć i trzymałam długo rękę w miejscu gdzie jest dziecko, a wiem gdzie jest bo mam detektor tętna i wydaje mi się że to było smyrniecie. Wątpię żeby to były jelita bo mam je ciut wyżej.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    A ja właśnie porodu się nie boje :) miałam wywoływany, 17h, nacięcie z pęknięciem wiec wychodzę z założenia ze gorzej już być nie może :p

Mój od pierwszych skurczy 17h i 15 minut. Mega ból krzyża. I na koniec ustaly skurcze i podali oxy i poszło. Bez nacięcia się tez nie obyło. A jak mała wychodziła i polozna powiedziała "co to" to myślałam że zawału dostane. Druga mówi pepowina. Mała była owiniętą wokół szyi 2 razy,ale na szczęście nic sie nie stało. Dostała 10 punktów.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    To dlugo w szpitalu bylas, bo teraz jak wszystko ok to w trzeciej dobie juz wypisuja. Tylko tyle co nfz zwraca i nara

Długo, bo miała żółtaczkę, 6 dni siedzieliśmy.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania polecam spiworek z raczkami na poczatek cos w tym stylu https://www.lilleba.no/baby_hele_drakter_jonas_sovepose_skip_bambus_lysebla u nas kolderka 65-80 byla zaraz obok i ogolnie w sumie mloda najlepiej w samej pizamie spala mimo, ze urodzila sie w pazdzierniku, ale teraz mysle taki spiworek ogarnie temat.
    Zamiast kosza mojzesza, ktory u nas sie w ogole nie sprawdzil dostawka na kolkach byla strzalem w 10. Ale to kazdy musi sam dojsc do tego co mu podpasuje. I jak ktos juz pisal, kazde dziecko jest inne i moze sie okazac, ze to co mi sie z mala sprawdzalo z nr 2 sie nie sprawdzi.
    U nas bylo podejrzenie kolek a okazalo sie, ze mloda miala rytm dnia nieuregulowany na poczatek i darla sie w nieboglosy jak ja probowalismy usypiac wieczorem, jak odpuscilismy i zaczelismy sobie robic wieczory filmowe, "kolki" przeszly jak reka odjal.

justyna14 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córkę kąpalam codziennie, od 3 mż chodziłam z nią na basen wiec bez przesady z tym unikaniem wody- jest zdrowa jak ryba, w ogóle nie choruje, a kąpiele uwielbiała.Codzienny rytuał, czyli kąpiel, cyc i lulu sprawił ze tak się zaprogramowała ze po karmieniu odkładałam ja łóżeczka i spała jaj suselek.
    W szpitalu umyli ja po 2 dobie, właściwie polali woda...Łapek niedrapek nie miałam ale tak mi się porysowała po buzi ze zakładałam jej skarpetki..
    W szpitalu miałam kryzys laktac6jny, mala potrz3bowala więcej niż mi się nazbierało.Poszlam do położnych, przygotowały mleko w strzykawce, dały rękawiczkę jednorazowa, kazały ubrać, wsadzić małej mały palec do buzi i strzykawka dawkować mleko żeby dziecko myślało ze ssie pierś- nie butle.I tak ja dokarmiałam pierwszej nocy, sama nikt mi jej nigdzie nie zabrał..Na drugi dzień już nie było to konieczne.

Carolline lubi tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obaw...boje się porodu bardziej niż przypuszczałam, dlatego staram się nie myśleć o tym za dużo..córkę rodziłam 30h, mdlałam, wymiotowałam, dostałam wylewów podskornych na obu rękach i w gałkach ocznych...Myslalam ze umrę- nie miałam postępu żadnego, dopiero po oxy...o mało nie urodziłam jej pod prysznicem bo tam uciekałam przed bólem, leżąc na podłodze..Akcja po oxy tak się rozkręciła ze po drugim skurczu mała byla na świecie...sam poród trwał 5 minut.Teraz bardzo bym chciała także rodzic siłami natury...ale boje się..

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Co do obaw...boje się porodu bardziej niż przypuszczałam, dlatego staram się nie myśleć o tym za dużo..córkę rodziłam 30h, mdlałam, wymiotowałam, dostałam wylewów podskornych na obu rękach i w gałkach ocznych...Myslalam ze umrę- nie miałam postępu żadnego, dopiero po oxy...o mało nie urodziłam jej pod prysznicem bo tam uciekałam przed bólem, leżąc na podłodze..Akcja po oxy tak się rozkręciła ze po drugim skurczu mała byla na świecie...sam poród trwał 5 minut.Teraz bardzo bym chciała także rodzic siłami natury...ale boje się..
    No ja na bazie swojego doswiadczenia moge powiedzec ze drugi porod jest latwiejszy i w sumie co mamy za wyjscie? Jakos wyjsc musi :-) czy sn czy cc :-) oby zdrowe i my zebysmy szybko wrocily do formy :-) damy rade :-)

Rozklada mnie cos, mialam wyprobowac jakies nowe metody na przeziebienie teraz ale nie moge doszukac na forum jakie. Poleccie co niestandardowego robicie i dziala? Pamietam cos o rozkladaniu cebuli w sypialni?

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:

Ja jak już na koniec mówiłam, że już nie mogę nie wytrzymam tego polozna powiedziała "chcesz cesarke" a ja "tak" a ona "tu nie ma na życzenie ". To po co takie głupie pytanie do kobiety która już nie może z bólu.??
    Prysznic bardzo pomaga w bólu.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie im dalej, tym bardziej chciałabym spróbować naturalnie, chociaż nie wiem czy nie spanikuje. Moim największym zmartwieniem jest córka, co z nią zrobić jak akcja zacznie się w nocy.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki macie zmywarki? Polecacie? Się zastanawiam nad kupnem

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:

Nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki:)

polkosia, Carolline lubią tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki:)

Bo ja już nie wyrabiam z tym zmywaniem. Tyle naczyń a 3 osoby tylko

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:

Życie bez zmywarki nie istnieje. :D
    Bym chyba jednorazowych talerzy używała gdyby nie zmywarka. :) i najlepiej 60.
    Bo 40 to zdecydowanie za mało. :D

polkosia, Carolline lubią tę wiadomość

‹‹ 364 365 366 367 368 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ