X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    Dziewczyny pomocy. Swędzi mnie.
    W środę skończyłam antybiotyk. W czwartek u gina było ok A dziś coś zaczyna siedzieć.
    Brałam enterol 2x1 i Trivagin 2x1 do lykania zapobiegawczo. Myślałam że dzięki luteinie oszczędzi mnie.
    Nieraz zaczyna i po dniu przestaje.
    Co mogę dobrego kupić w aptece???
    Nie chce pytać farmaceutki przy ludziach co na pipke siedząca po antybiotyku w ciąży;)
    Może spróbuj probiotyk, coś w stylu lactovaginal.
    Walczyłam z grzybica, dostałam niby bezpieczny antybiotyk dopochwowo - nynostatyne, czy jakoś tak i przez kilka dni ze swędzeniem był spokój, myślałam ze się wyleczyłam. Niestety nie zaczęłam stosować od razu po zakończeniu kuracji probiotyku, tylko kilka dni po i teraz swędzenie znowu powróciło :(
    Ale słyszałam opnie, ze lactovaginal często pomaga i jest bezpieczny w ciąży.

Existenz lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Odczuwacie stawianie sie macicy?
    Kilka razy w nocy miałam takie dziwne uczucie, jakbym miała cały brzuch spięty i twardy, czy to może być to stawianie się macicy?

• niedograna Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zastanawiam się nad zmianą samochodu, bo nie zapakujemy się z dwoma wózkami.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Odczuwacie stawianie sie macicy?

jak to się odczuwa??

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie jeździłam z tylu z córką, więc teraz tez po prostu zamontujemy dwa foteliku z tyłu i już :)
    Na warsztatach bezpieczny maluch ratownik medyczny (zreszta ojciec trójki dzieci) odradzał przyzwyczajanie dziecka do tego, że ktoś z nim z tylu jeździ - bo jak przyjdzie kierować samej, to dziecko będzie płakać, a tym samym stresować, co zwiększa ryzyko wypadku. Można montować lusterko, ale nie szklane, bo w razie wypadku takie latające po samochodzie szklane lustro może wyrządzić komuś poważną krzywdę.

Kasiaja, juwelka lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    jak to się odczuwa??

Jako nieprzyjemne spięcie się całego mięśnia macicy. Może być chwilowo, a może trwać dłuższą chwilę.
    Samo w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym, dopóki nie powoduje skracania się szyjki - więc trzeba mówić o tym lekarzowi i kontrolować.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie macica się napina i wtedy dokładnie ją czuć i widać. W dole brzucha. To trwa chwilkę, podobno dopóki nie boli i nie stawia się jakoś często to wszystko ok. Lekarz kazał wziąć nospe jakby było uciążliwe.
    Mnie dzisiaj pachwina strasznie bolała, nie mogłam się wyprostować, mam nadzieję że to tylko powiększająca się macica ciągnie więzadło.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• chabasse Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy tez 7 osobowe auto. Kupiliśmy przy poprzedniej ciąży. Żeby było mi łatwiej wsiada. I to był strzał w 10. Dzisiaj będzie jak znalazł, chociaż maz i tak chciał by pewnie coś wygodniejszego. Mamy citroen grand Picasso. Ja myślę ze albo wsiądę najpierw ja a potem mąż wstawi nosidełko. A straszak i tak jeździ w isofix. Albo młoda do męża na przód a ja z tylu będę miała oko i na starszaka i na młodą. I tak zawsze siedzę z tylu na środkowym siedzeniu. Ni chyba ze jedziemy po miescie wtedy straszak sam z tylu jedzie przodem do kierunku jazdy. A w trasy to wylacznie tyłem. Ja tak wolę,bo go lepiej widzę a i on bezpieczniejszy.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Ja nigdy nie jeździłam z tylu z córką, więc teraz tez po prostu zamontujemy dwa foteliku z tyłu i już :)
    Na warsztatach bezpieczny maluch ratownik medyczny (zreszta ojciec trójki dzieci) odradzał przyzwyczajanie dziecka do tego, że ktoś z nim z tylu jeździ - bo jak przyjdzie kierować samej, to dziecko będzie płakać, a tym samym stresować, co zwiększa ryzyko wypadku. Można montować lusterko, ale nie szklane, bo w razie wypadku takie latające po samochodzie szklane lustro może wyrządzić komuś poważną krzywdę.
    Ja jeździłam z córką z tyłu a i jeżdżę też czasem z nią sama i nie ma problemu żeby sama siedziała. Nie płacze. Ma zabawkę zawsze jakaś albo książeczkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 16:12

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    U nas też jest isofix, bardzo wygodne rozwiązanie. Ostatnio oglądałam foteliki i zastanawiam się nad kiddy evo luna, ma płaską pozycję. Wcześniej mieliśmy maxi cosi cabriofix i jak mała wracała ze szpitala, to była w strasznej pozycji, tak głęboko tam wpadała.
    W samochodzie podczas jazdy i tak nie można rozkładać fotelika na płasko :) tylko np jak masz zamontowany na wózku, tez się na to nabrałam i kupiłam przy pierwszym rozkładany i ani razu z tego nie korzystałam a sam fotelik 8kg ważył!

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Mamy które mają małe dzieciaczki jak ja i siedzą w fotelikach i teraz będzie drugie maleństwo. Zastanawiam się jak to rozwiązać 2 maluchy z tyłu? Długo siedziałam z małą z tyłu jak mąż prowadzi bo wiadomo a to coś podać jej. Smoczek wyrzuci a to zabawka spadnie. Dwójka maluchów sama nie może siedzieć tak mi się wydaje. Bo niemowlaka i trzeba podczas jazdy też zabawiac. Zastanawiamy się nad zmianą auta na większe. A jak Wy to rozwiążecie?

Jak z przodu na fotelu pasażera masz wyłączana poduszkę to jedno dziecko może tam jechać a Ty z drugim z tylu :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się dzisiaj na sesje ciążowa i rodzinna na czerwiec :) w pierwszej ciąży tego nie robiłam bo jakoś nie czułam tych klimatów a teraz się mega cieszę już nie mogę się doczekać :)

edytkaa93, Carolline lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja jeździłam z córką z tyłu a i jeżdżę też czasem z nią sama i nie ma problemu żeby sama siedziała. Nie płacze. Ma zabawkę zawsze jakaś albo książeczkę.

Wiadomo, nie mówił o indywidualnych przypadkach, tylko o ogólnej statystyce. Mówił, że więcej interwencji jest do wypadków spowodowanych przez rozproszoną dzieckiem mamę niż do zachłyśnięć w trakcie jazdy.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to ja jestem głównie kierowcą i Antoś sam z tylu siedzi, ale nawet jakbym nie prowadziła auta, to z tylu nie ma szans żebym siadła i jechała bo mam uszkodzony błędnik. W dalsze trasy (do teściów lub nad morze) starszy syn z nami jeździ i zabawia młodszego jak jest taka potrzeba. Było chyba z dwa razy, że jechalismy tylko we trójkę jednak nie było jakiegoś większego problemu bo całą drogę praktycznie spał ewentualnie tatuś podał mu picie. Dodam jeszcze, że mam taką zasadę, że fotelik mocuję za kierowcą, od sierpnia będę mieć problem ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 18:13

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    W samochodzie podczas jazdy i tak nie można rozkładać fotelika na płasko :) tylko np jak masz zamontowany na wózku, tez się na to nabrałam i kupiłam przy pierwszym rozkładany i ani razu z tego nie korzystałam a sam fotelik 8kg ważył!

No właśnie w tym kiddy evo luna niby można w pozycji leżącej podróżować. Wiem, że w innych tylko poza autem :)

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Między moimi było 5 lat różnicy i siedziały z tyłu same bez problemu. W sytuacjach podbramkowych i tak trzeba sie zatrzymać, nie da sie dziecka przebrac ani przewinąć podczas jazdy. Dawanie noworodkowi picia podczas jazdy też nie należy do rozsądnych.
    Teraz chyba też kupimy 7 osobowe a póki co to chyba będę siedzieć ja z tyłu bo moja córka sie tam nie zmieści to kawal kobity a młodszej nie posadze po środku.
    Tutaj rodzice jak jadą sami z dzieckiem montuje foteliki z przodu, starsze dzieciaki tez z przodu jeżdżą. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, na miasto chyba sie sprawdza.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    No właśnie w tym kiddy evo luna niby można w pozycji leżącej podróżować. Wiem, że w innych tylko poza autem :)
    Zdaje się mi że gdzieś czytałam że w ogóle podczas jazdy taka pozycja leżąca jest nie wskazana bo podczas hamowania i ruszania jakieś siły działaja na szyję czy kark dziecka. Nie pamiętam dokładnie co to było ale wiem że pozycja leżąca podczas jazdy jest nie wskazana. Jedynie na postojach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 18:29

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Dodam jeszcze, że mam taką zasadę, że fotelik mocuję za kierowcą, od sierpnia będę mieć problem ;-)

Ja tez myślałam, że za kierowcą jest najbezpieczniej, a tymczasem na warsztatach z bezpieczeństwa ratownik obalił ten mit - najbezpieczniejsze miejsce jest za pasażerem. Dlaczego? Bo jest to miejsce, które w trakcie parkowania jest najczęściej od strony chodnika i jest mniejsze ryzyko wypadku przy wkładaniu/wyjmowaniu dziecka z auta. Podczas wypadku w trakcie jazdy oba miejsca z tylu są jednakowo bezpieczne (środkowe i przednie mniej). Panuje takie przekonanie, że podczas wypadku kierowca instynktownie chroni swoją stronę, ale w rzeczywistości to ma miejsce tylko w przypadku kierowców rajdowych podobno ;)
    Sorry, że się tak mądrzę, ale dużo zapamiętałam z tych warsztatów :D To te, o których chyba nessssa ostatnio pisała.

Ania241188, Kasiaja, Existenz lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Zdaje się mi że gdzieś czytałam że w ogóle podczas jazdy taka pozycja leżąca jest nie wskazana bo podczas hamowania i ruszania jakieś siły działaja na szyję czy kark dziecka. Nie pamiętam dokładnie co to było ale wiem że pozycja leżąca podczas jazdy jest nie wskazana. Jedynie na postojach

Tak, musi być zachowany odpowiedni kąt nachylenia fotelika (dlatego też fotelik warto przymierzyć do samochodu przed zakupem, bo nie każdy fotelik w każdym aucie dobrze leży). Ale kto wie, może jak ten fotelik odchyla się tylko trochę, wciąż zachowując wymagany kąt, to jest ok. Trzeba by to zmierzyć ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Właśnie czytam o tym foteliku i faktycznie w nim można wozić w pozycji leżącej. No proszę :)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ