X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ja czekam na płeć, wszystko mi jedno jak nigdy ale chcialabym juz wiedzieć i denerwuje mnie to czekanie.
    Mnie też ;-) jestem ciekawa.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też śpię różnie oprócz na brzuchu bo nigdy nie lubiłam. Na kanapie leżę na lewym ale tylko dlatego że jakbym położyła się na prawym to nie widziałabym telewizora ;-) w nocy to co chwile się wierce.
    Co do bólu pleców to jedynie po nocy mnie bolą ale to tak mam już od dłuższego czasu nawet przed ciążą. Mam obawy co będzie z nimi jak mi brzuch wyskoczy.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bolą plecy w dole jak długo siedzę przy komputerze. Ostatnio musialam i siedziałam kilka h i juz mnie brzuch tez zaczal bolec od tego. Ja nie wiem jak tak kobiety maja pracowac? I niby ciąża to nie choroba taaa ale daleko od normalnego stanu.

Bexa Ultra ciekawy wózek, ktoś kojarzy tą firmę?
    Neonati puro i dubatti one tez fajne, kubelki ale drogie cholercia.

• Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na szczęście plecy nie bolą, choć mam problemy z kręgosłupem i chodziłam na rehabilitacje i masaże bo bywało kiepsko.Pare razy bolała mnie kość ogonowa i biodra, tak ze myslalam ze mi się rozjadą.Zasypiam na wznak, a w nocy śpię raz na jednym raz na drugim boku.Mysle ze jak brzuch będzie większy to spanie na plecach samo w sobie będzie niewygodne.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Mnie bolą plecy w dole jak długo siedzę przy komputerze. Ostatnio musialam i siedziałam kilka h i juz mnie brzuch tez zaczal bolec od tego. Ja nie wiem jak tak kobiety maja pracowac? I niby ciąża to nie choroba taaa ale daleko od normalnego stanu.

Bexa Ultra ciekawy wózek, ktoś kojarzy tą firmę?
    Neonati puro i dubatti one tez fajne, kubelki ale drogie cholercia.
    Moja praca to głównie siedzenie przy komputerze po 6-8 godzin i jest ciężko, koło 13 staram się chodzić po biurze bo inaczej chyba spadne pod biurko :p

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Mnie na szczęście plecy nie bolą, choć mam problemy z kręgosłupem i chodziłam na rehabilitacje i masaże bo bywało kiepsko.Pare razy bolała mnie kość ogonowa i biodra, tak ze myslalam ze mi się rozjadą.Zasypiam na wznak, a w nocy śpię raz na jednym raz na drugim boku.Mysle ze jak brzuch będzie większy to spanie na plecach samo w sobie będzie niewygodne.
    Hehe mi lekarz na izbie przyjęć powiedział że kobiety które miały wcześniej bóle pleców w ciąży najczęściej nie mają ich zaś te które ich nie miały zaczynają je odczuwać :-)

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli bolały mnie wcześniej plecy to nie widzę powodu żeby teraz nie bolały, no w zasadzie nie wiem czy była bo ciąża, czy bolą bo zawsze bolały. Migreny też nie powinnam mieć, bo głowa bolała mnie przed ciąża... :)

Carolline lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Naramienny Sanitas. Sprawdzony też na mężu który ma niedociśnienie i na mamie która leczy się na nadciśnienie. Kiedyś przyszła do mnie bez tabletki to miała na moim ciśnieniomierzu takie wartości, których ja nigdy nie uświadczam nawet w gabinecie. Poźniej po tabletce wyszło ok.
    Wez na nastepna wizyte i niech zmierza Ci i ichniejszym i twoim. Porownasz czy mozesz mu ufac.

7w3d 💔
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Czyli nie jestem sama. Ja też w sumie śpię już tylko na boku, inaczej to dramat.
    Szkoda że tak wcześniej, strach się bać co będzie dalej...
    Pewnie każda będzie to odczuwać inaczej ale dla mnie te okolice półmetka były gorsze w pierwszej ciąży niż końcówka pod względem bólu krzyża. Później mega bolało przez pierwszy miesiąc po porodzie bo kręgosłup wracał do swojego wcześniejszego ułożenia. Ale szybko się zapomina ;)

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kręgosłup wraca do swojego położenia natomiast nie wiem czy calkiem bez szkód, ja mam lekko wysuniete 2 kręgi i z lewej strony wygiete odstajace żebra, efekt po ciąży. Niestety z tym sie nic nie da zrobić. Wam sie żebra nie wykrzywily?

• Qumish Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym spaniem na lewym boku podobno jest tak ze jest bezpieczniejsze w zaawansowanej ciąży - bo na prawym może być za duży ucisk na żyłę główna. Ale podobno można spac na prawym jeśli się nie ma objawów, bo jak ten ucisk wystąpi to na bank to nas obudzi bo się robi duszno i źle zanim cokolwiek złego się stanie. No i trzeba wtedy zmienić pozycje :)

Ja opatentowałam spanie ‚prawie-na-brzuchu’ ;) bardzo mi plecy odpoczywają. Układam się tak, ze zginam jedna nogę w kolanie /jak pozycja boczna ustalona/ i kładę ja na gruba poduchę, druga poduszkę wkładam pod ramie i klatkę piersiowa po tej samej stronie- i w ten sposób tak leżę na ukos, na mały brzuch robi się miejsce i mnie nie gniecie ;p

polkosia, nesssssa, Carolline lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do książek, mam listę polecona przez znajome mamuśki:

Duchowy wymiar ciąży - mam zdjęcie z okładki nawet ;) trochę natchniona, mówi o tym ze ciąża to ‚podróż bohaterki’, ale czasem w chwilach chandry podnosi na duchu ;) ja lubię z niej techniki i ćwiczenia oddechowe. Dobry trening płuc ;)

Zła matka - na poprawę humoru, pisana z dystansem, taki ‚antyporadnik’ podobno. Jeszcze nie czytałam

Ksiega rodzicielstwa bliskości - to już po narodzinach

W głębi kontinuum
    Duchowe położnictwo
    te chce namierzyć. Nie są tanie, a podobno warte przeglądnięcia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 23:03

nesssssa lubi tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na bole kregoslupa mi koleżanka po 3 ciazach mówiła że dobrze jest po parę minut dziennie siedzieć na tej wielkiej piłce bo wtedy musimy lekko balansowac i wzmacniają się mięśnie pleców.
    Ja piłkę mam ale jakoś na sofie mi wygodniej;p zamierzam się poprawić:)

nesssssa lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish wrote:
    Z tym spaniem na lewym boku podobno jest tak ze jest bezpieczniejsze w zaawansowanej ciąży - bo na prawym może być za duży ucisk na żyłę główna. Ale podobno można spac na prawym jeśli się nie ma objawów, bo jak ten ucisk wystąpi to na bank to nas obudzi bo się robi duszno i źle zanim cokolwiek złego się stanie. No i trzeba wtedy zmienić pozycje :)

Ja opatentowałam spanie ‚prawie-na-brzuchu’ ;) bardzo mi plecy odpoczywają. Układam się tak, ze zginam jedna nogę w kolanie /jak pozycja boczna ustalona/ i kładę ja na gruba poduchę, druga poduszkę wkładam pod ramie i klatkę piersiowa po tej samej stronie- i w ten sposób tak leżę na ukos, na mały brzuch robi się miejsce i mnie nie gniecie ;p

Też tak śpię, mój mąż mówi, że leżę na półbrzuszku :)

Qumish lubi tę wiadomość

• niedograna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze lubiłam spać na brzuchu, ale teraz już tego unikam i kładę się na boku.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na brzuchu jakoś nie szło mi nigdy spanie, bo mi za duszno było. Teraz śpię tak pół na boku, pół na brzuchu :D

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniam temat- czy farbujecie włosy w ciąży? Jakie zabiegi kosmetyczne robicie a jakich sobie odmawiancie?- manicure, pedicure hybrydowe itd. Pytam z ciekawości. W tamtej ciąży robiłam wszystko, w tej ze zwzgledu na podwyższone ryzyko odmówiłam sobie farbowania włosów ale właśnie na czwartek się umówiłam bo moja córka już zauważyła odrosty i mówi ze mama jest trochę brzydka bo ma czarne włosy a ona nie lubi czarnych włosów....No a za tydzień jej urodziny wiec chce wyglądać ładniej ;-)

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    Też tak śpię, mój mąż mówi, że leżę na półbrzuszku :)

ja tez tak spie, tylko poki co bez poduchy. Mocno nogę zginam i przyciągam, wyglądam z pewnością przekomicznie ale wygodna pozycja :D
    potrafie sie obudzic juz jak za mocno klade sie na brzuchu bo wtedy tak nieprzyjemnie ciągnie w srodku

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Zmieniam temat- czy farbujecie włosy w ciąży? Jakie zabiegi kosmetyczne robicie a jakich sobie odmawiancie?- manicure, pedicure hybrydowe itd. Pytam z ciekawości. W tamtej ciąży robiłam wszystko, w tej ze zwzgledu na podwyższone ryzyko odmówiłam sobie farbowania włosów ale właśnie na czwartek się umówiłam bo moja córka już zauważyła odrosty i mówi ze mama jest trochę brzydka bo ma czarne włosy a ona nie lubi czarnych włosów....No a za tydzień jej urodziny wiec chce wyglądać ładniej ;-)

ja farbuje od samego początku szczerze mówiąc, niestety jestem uzależniona od wszystkich możliwych kolorów na głowie i to mój "konik". Nie wyobrażam sobie nie farbować. Teraz mi trochę zrównała kolor do mojego ale tylko po to, że jak będę mieć trochę mniej czasu to nie będzie tak bardzo widać.
    Ale farbowałam na bardzo wczesnym etapie ciąży. Gadałam z fryzjerką i ona była w ciąży i lekarz jedynie zabronił jej stać nad klientkami żeby nie wdychała farby, a jak się ma farbę na włosach to raczej jej nie wdychamy za dużo.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie farbuje bo od dawna tego nie robię ale w poprzednich farbowalam. Lakierem hybrydowym maluje sobie sama w domu.

‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ