X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish wrote:
    Fajnie wygląda ten Balios, ale zastanawiam się nad jedną rzeczą związaną z gondolą:

dziewczyny, pytanie do tych co już miały niemowlaki - czy regulowane oparcie w gondoli jest przydatne, czy to zbedny gadżet? Baliosy maja tylko płaskie gondolki.
    Biorąc pod uwagę mój termin (koniec sierpnia) to pewnie od 2. miesiaca, gdzieś od października, bedzie zimno, wietrznie i rozłożona budka. Czy takie kilkumiesięczne dziecko będzie chiało leżeć na płasko ze wzrokiem utkwionym w budce, czy lepiej jak ma lekki kąt w gondoli i ma szanse zobaczyć cokolwiek przed sobą? ;)

..a może to w ogóle niezdrowe dla kręgosłupa-podnoszenie tych materacyków w gondolach? Ktoś coś wie na ten temat?

Moja przez pierwsze miesiące całe spacery przesypiala, więc było jej obojętne co widzi nad sobą ;)
    Poza tym też miałabym wątpliwości, czy taka pozycja jest zdrowa dla kręgosłupa - raczej nie.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie korzystałam z tej „funkcji” gondoli, mimo że urodziłam w styczniu i na wiosnę mógł już oglądać świat. Gdy leżenie w gondoli już go znudziło przeniósł się do spacerówki :-) jakoś na początku czerwca to było

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba będę męża namawiać na husky :) najwięcej będę jeździć po lesie, chodniki to będą raz na jakiś czas :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podpowiedzcie w którym miejscu czuje się te pierwsze ruchy? Tak bezpośrednio pod pępkiem, bardziej na prawo, na lewo? Bo wysokością to tak między łonem a pępkiem zapewne?:)

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ithildin wrote:
    Dziewczyny, podpowiedzcie w którym miejscu czuje się te pierwsze ruchy? Tak bezpośrednio pod pępkiem, bardziej na prawo, na lewo? Bo wysokością to tak między łonem a pępkiem zapewne?:)

Od razu zaznaczam, że mówię za siebie :) pierwsze ruchy czułam nisko, poniżej połowy odległości od łona do pępka.
    Na początek polecam pozycję leżącą, najlepiej wieczorem po posiłku :)

Ithildin lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystałam z podnoszonej gondoli. Przynajmniej mały więcej widział. I uważam, że jest to przydatne

Qumish lubi tę wiadomość

• poliś Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny czytam Was regularnie, ale rzadko się udzielam ogólnie. Potrzebuję Waszej porady bo trochę się przeraziłam... W ciągu tygodnia byłam już drugi raz na usg żeby poznać płeć, bo pod koniec lutego były zaciśnięte nóżki więc poszłam dziś prywatnie ale była między nóżkami pempowina i znów nic się nie dowiedziałam poza faktem że dziecko jest 1,5 tygodnia młodsze??!! To nie możliwe patrząc na OM więc poprostu słabo rośnie, nie wiem co może być powodem? Jak miałam genetyczne 12t3d to miało 2 dni różnicy, a teraz już 1,5 tygodnia się zrobiło, bardzo mnie to martwi, może któraś z Was w którejś ciąży miała podobnie?

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • poliś Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualnie na 17t 3 dz ma teraz 115 gram..

2nn3yx8dulexgmnl.png
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ithildin wrote:

W obu ciążach bardzo nisko. Na wysokości guzika od spodni, żeby przyłożyć rękę muszę je rozpiąć :)

Ithildin lubi tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliś może te różnice wynikają z innego sprzętu usg? W skończonym 16tyg dziecko wazy ok 100g, tak przynajmniej aplikacja mi pokazuje więc Twoje wymiary wygkadają OK jak na 17 tydz

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mojej aplikacji też waga jest ok. Nie ma co się przejmować. Maluch pewnie sobie spokojnie rośnie i nic mu nie jest :) na różnym sprzęcie mogą być różnice.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • poliś Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiem czy wagą się kierował czy pomiarami, dl CRL mi nie podał, tylko mierzył główkę, kończyny i brzuszek. Właśnie to badanie było na tym samym sprzęcie, bo usg genetyczne robił mi inny lekarz ale w tym samym gabinecie, więc już nie wiem, ale kazał mi do maks 2 tygodni powtórzyć badanie czy dziecko zaczęło rosnąć..

2nn3yx8dulexgmnl.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Aktualnie na 17t 3 dz ma teraz 115 gram..
    A jaką ma długość ? Ja byłam kilka dni temu na wizycie i lekarz podał mi tylko długość bez wagi. Aplikacje podają jednak, że Twoja waga jest ok.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś poczułam i zobaczyłam ruch <3 !

Nad spojeniem po prawej stronie poczułam puknięcie :D Szybko odsłoniłam brzuch i przycisnęłam palcem w tym miejscu i od razu zobaczyłam mini kopniaczka <3 <3 niezwykle <3 dodam ze mam lozysko na przedniej ścianie i w ogóle nie liczyłam na ruchy w tych tygodniach....
    aż tu niespodzianka (po zjedzeniu ostrych chipsów i czekoladek) :D

Ithildin, myszeczka89, justyna14, Anuleczek, pumka1990, PLPaulina, niedograna, lu.iza, Carolline lubią tę wiadomość

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj w 16+0 miał 140g

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LondyńskieSerduszko wrote:
    Dziś poczułam i zobaczyłam ruch <3 !

Nad spojeniem po prawej stronie poczułam puknięcie :D Szybko odsłoniłam brzuch i przycisnęłam palcem w tym miejscu i od razu zobaczyłam mini kopniaczka <3 <3 niezwykle <3 dodam ze mam lozysko na przedniej ścianie i w ogóle nie liczyłam na ruchy w tych tygodniach....
    aż tu niespodzianka (po zjedzeniu ostrych chipsów i czekoladek) :D
    Ja tez mam lozysko na przedniej scianie i wydaje mi sie, ze od gdzies przedwczoraj zaczynam czuc ruchy. U mnie sa to jakby musniecia, czy jakby pekanie baniek. Czuje cos takiego zwlaszcza w pozycji siedziacej.
    W poprzedniej ciazy pierwsze ruchy to byly wlasnie jakby pukniecia i czulam je jak lezalam na plecach.
    Porownujac moje 2 ciaze, potwierdzam ze kazda jest inna. U mnie prawie ze pod kazdym wzgledem :)

LondyńskieSerduszko lubi tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej a łożysko w dnie to co to?? dobrze? źle? dobrze czuć ruchy czy nie? :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Cześć dziewczyny czytam Was regularnie, ale rzadko się udzielam ogólnie. Potrzebuję Waszej porady bo trochę się przeraziłam... W ciągu tygodnia byłam już drugi raz na usg żeby poznać płeć, bo pod koniec lutego były zaciśnięte nóżki więc poszłam dziś prywatnie ale była między nóżkami pempowina i znów nic się nie dowiedziałam poza faktem że dziecko jest 1,5 tygodnia młodsze??!! To nie możliwe patrząc na OM więc poprostu słabo rośnie, nie wiem co może być powodem? Jak miałam genetyczne 12t3d to miało 2 dni różnicy, a teraz już 1,5 tygodnia się zrobiło, bardzo mnie to martwi, może któraś z Was w którejś ciąży miała podobnie?

W poprzedniej ciąży na prenatalnym miałam 1 dzień różnicy wg OM i USG, a na połówkowych różnica nawet do tygodnia się zdarzyła. W zależności od jakiego wymiaru szacowany był termin porodu, czy od wymiaru główki, kości udowej czy brzuszka, terminy te nie pokrywały się. Dzieci rosną już w swoim tempie, raz szybciej, raz wolniej, zresztą po urodzeniu jest tak samo :) Dlatego jeśli termin z OM i USG jest do tygodnia różnicy lekarze kierują się terminem OM. W bardziej rozbieżnych przypadkach trzeba patrzeć na USG.

Nie denerwuj się, jeżeli lekarz nie wypatrzył żadnych innych nieprawidłowości dzieciaczek rośnie prawidłowo. A jakie masz rozbieżności z badań z tego samego tygodnia, czyli u lekarza na NFZ i tego prywatnego. Im się pomiary pokryły? Wg jakiego wymiaru szacowany jest ten wiek ciąży, o którym piszesz?

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie, slyszalam serduszko :) usg polowkowe bedzie 28.03.18, wyniki wszystkie super tylko ph moczu mam 8 i kazal ginek zakwaszac organizm cytryna lub zurawina.

Ania241188, pumka1990, Kasiaja, chabasse, Eilleen, Anuleczek, Dooti, niedograna lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem po wizycie... Ale na NFZ wiec bez zadnego usg a nawet badania. Żenada. Przez tego doktora badana byłam dosłownie raz, przy okazji pierwszej wizyty. I chyba ostatni. Mam wrażenie ze jemu się nie chce. Daje tylko skierowania na krew i mocz i przepisuje luteine. A co do skierowań.. No właśnie myślałam, ze dostanę na usg polowkowe, A on mnie kieruje do zwykłego gina w innej przychodni (bo w naszej to nawet takiego sprzętu nie ma) na zwykle usg. Kurde w poprzedniej ciąży to dostałam skierowanie do specjalisty w tej dziedzinie i miałam robione porządne badanie co najmniej pół godzinne. A ten z naszego zozu to nawet gęby nie otworzy w trakcie badania ani nawet po. A wyniki przesyła do giną prowadzącego. No średniowiecze po prostu. No i chyba musze szukać gdzieś prywatnie, bo dla mnie to ważne badanie i chciałabym mieć je dobrze wykonane. Ehh.. Nasza służba zdrowia.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ