X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    ja też czekam na ruchy, ale jest jeszcze czas :) Ale jak się położę na łóżku i nogi swobodnie opuszczę to wyraźnie czuję macicę, taka twarda gula, macam się, ale nie czuję żadnego ruchu

Możesz

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika, ja szłam bez skierowania. Za badanie jak płacisz, to w zasadzie możesz na własną rękę je robić. Ale wiem, że czasami laboratorium wymaga skierowania.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam laktator ręczny avent i bez problemu sobie radził. Kilka razy użyłam. A te 3 ważniejsze usg zawsze miałam prywatnie u innego lekarza, poleconego przez mojego prowadzącego.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• chabasse Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli robi się badanie odpłatnie to znaczy ze prywatnie.. A wiec bez skierowania. No chyba ze jest to ogtt, wtedy przeważnie trzeba mieć przynajmniej karteczkę z pieczatka lekarza.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A ja korzystałam z ręcznego avent i bardzo sobie chwale. W miarę cichy i w dowolnym miejscu mogłam ściągać nie siedząc przy gniazdku..;)
    Mój elektryczny był też na baterie także nie zawsze gniazdko było potrzebne:) ale to się zgadza alektryczny słychać ale ja nie potrafiłam ręcznym odciągnąć i bardzo bolało

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • dusia89 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:
    A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
    Ja chodzę na NFZ i odsyłaja bo po pierwsze kiepski sprzęt maja a po drugie nie wiem czy się tak dokładnie znają na takim badaniu

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na prenatalne byłam u innego lekarza, moja gin powiedziała że do takiego usg trzeba mieć specjaly program do pomiarow czy coś takiego i ona tego nie robi. Dostałam skierowanie do innego lekarza, w mojej przychodni tylko dwóch lekarzy robi takie usg. Teraz dostałam już skierowanie na polowkowe i na spokojnie zapisałam się na 11 kwietnia, tamtym razem nie miałam już wolnych terminów.
    A co do ruchów to jestem zdziwiona, ale od kilku dni i ja je odczuwam. Zawsze po jedzeniu jak siedzę w takiej pozycji pół leżącej albo leżę. Takie delikatne laskotanie, smyranie. Tylko w dalszym ciągu nie wiem jak u mnie z tym lozyskiem. Na prenatalnych miałam wpisane, że na przedniej ścianie, teraz jak byłam na usg u mojej gin powiedziała że na tylnej, po czym czytam kartę z opisem w domu i napisała że na przedniej więc nie wiem o co chodzi. A mówiłam jej, że na prenatalnych niby było gdzie indziej to kilka razy mi powtarzala że na tylnej. Pytałam też jak to jest z tymi ruchami czy rzeczywiście przy lozysku na przedniej ścianie jest gorzej i później czuć ruchy maluszka to powiedziała, że to zależy od wrazliwosci kobiety i nie ma reguły ze tak jest.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Necik Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię wszystkie usg u mojego lekarza, jest świetny w usg i wydaje mi sie ze ma bardzo dobry sprzęt... nawet ostatnio sprawdziłam z ciekawości ta listę lekarzy z certyfikatem FMF i okazało sie ze tez go posiada :) a ja mu ufam wiec jestem spokojna

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:

dusia, ja się umawiam na usg do innego lekarz niż mnie prowadzi, bo takie badanie USG powinien robić lekarz, który się specjalizuje w diagnostyce płodu i powinien miec certyfikat. Moja gin nie ma wiec daje skierowanie na takie badania i zapisuje się do innego lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 10:20

3i492n0agf4rykt3.png
  • Leticia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię u prowadzącego, bo ma te wszystkie certyfikaty i uprawnienia :) On jest z tych, do których się odsyła z takimi badaniami ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Necik Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie? :)

• Dooti Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja chodzę na NFZ i odsyłaja bo po pierwsze kiepski sprzęt maja a po drugie nie wiem czy się tak dokładnie znają na takim badaniu

U mnie dokładnie ten sam powód ;)

Ania241188 lubi tę wiadomość

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę do lekarza z pakietu zdrowotnego , który opłaca mi pracodawca i tam mam wszystkie podstawowe usg, badania niektóre czy cytologie itd za darmo. ale mój ginekolog nie robi w tej przychodni badań prenatalnych, i jeżdzę na nie również do niego do innej placówki i za pierwsze badanie prenatalne płaciłam z testem pappa ok 600 zł a teraz połówkowe 250. myślę że nie jest to dużo, patrząc na to jaki jest dokładny. jestem z niego bardzo zadowolona.

angelika22
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do takiego usg trzeba mieć dobry sprzęt i specjalistyczne programy a także przede wszystkim umiejętności. Prawdziwe badanie może wykonac tylko specjalista z certyfikatami FMF lub rownoznacznymi, to jest ważne badanie gdzie sprawdzają i mierza wszystkie narządy tetbice i żyły np od serca do płuc to jak ma ktoś to wykonywać ma zwyklym usg gdzie nie widzi nawet płci?!

Ja miałam laktator tez ręczny aventu i mi się sprawdził dobrze przy pierwszym dziecku gdzie mialam po prostu potop pokarmu. Juz do szpitala musieli mi go przyniesc bo sie lalo ze ciurkiem. A podobno siary jest mało:D A ja musialam odciagnac butle bo sie mi noworodek dusil nie nadazajac łykac :D
    Natomiast przy mlodej sie nie sprawdził bo nie bylo czego odciagac.

cindi88 lubi tę wiadomość

• angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necik wrote:
    A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie? :)

ja się bardzo stresowałam ze bede pozno czuła a mam łożysko na ścianie przedniej i czuję od 4 dni, obecnie 17+6.
    wiadomo że nie jest to ciągłe, ale jak leżę to co chwilkę dostaje znak , że maluch jest w środku w postaci mini kopniaka . początkowo czułam nisko po lewej stornie a dzis już bardziej po prawej :)

angelika22
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necik wrote:

czytałam kiedys, ze kobiety, które juz wczesniej rodziły odczuwają ruchy dziecka wczesniej, niz kobiety które sa w pierwszej ciąży. Podobno w pierwszej ciąży odczuwa się je po 20 tygodniu dopiero

3i492n0agf4rykt3.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Jeśli robi się badanie odpłatnie to znaczy ze prywatnie.. A wiec bez skierowania. No chyba ze jest to ogtt, wtedy przeważnie trzeba mieć przynajmniej karteczkę z pieczatka lekarza.

Ja nawet ogtt w Diagnostyce zrobiłam bez skierowania, ale najpierw zadzwoniłam. Więc najlepiej dopytać w konkretnym laboratorium czy wymagają.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Necik Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedz :) ja skonczylam dopiero 13 wiec nie liczę ze szybko poczuje moja malutką... chociaż mam taka nadzieje bo na każdym usg jest bardzo ruchliwa ;)

• dusia89 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wyjaśnienie :)

Jeżeli chodzi o ruchy to przez ostatnie 2 dni czuję bardzo mało... aż się martwię... bo już tak fajnie czułam a teraz praktycznie nic :((

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ