X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    ja też czekam na ruchy, ale jest jeszcze czas :) Ale jak się położę na łóżku i nogi swobodnie opuszczę to wyraźnie czuję macicę, taka twarda gula, macam się, ale nie czuję żadnego ruchu

Możesz

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika, ja szłam bez skierowania. Za badanie jak płacisz, to w zasadzie możesz na własną rękę je robić. Ale wiem, że czasami laboratorium wymaga skierowania.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam laktator ręczny avent i bez problemu sobie radził. Kilka razy użyłam. A te 3 ważniejsze usg zawsze miałam prywatnie u innego lekarza, poleconego przez mojego prowadzącego.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• chabasse Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli robi się badanie odpłatnie to znaczy ze prywatnie.. A wiec bez skierowania. No chyba ze jest to ogtt, wtedy przeważnie trzeba mieć przynajmniej karteczkę z pieczatka lekarza.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    A ja korzystałam z ręcznego avent i bardzo sobie chwale. W miarę cichy i w dowolnym miejscu mogłam ściągać nie siedząc przy gniazdku..;)
    Mój elektryczny był też na baterie także nie zawsze gniazdko było potrzebne:) ale to się zgadza alektryczny słychać ale ja nie potrafiłam ręcznym odciągnąć i bardzo bolało

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • dusia89 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:
    A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
    Ja chodzę na NFZ i odsyłaja bo po pierwsze kiepski sprzęt maja a po drugie nie wiem czy się tak dokładnie znają na takim badaniu

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na prenatalne byłam u innego lekarza, moja gin powiedziała że do takiego usg trzeba mieć specjaly program do pomiarow czy coś takiego i ona tego nie robi. Dostałam skierowanie do innego lekarza, w mojej przychodni tylko dwóch lekarzy robi takie usg. Teraz dostałam już skierowanie na polowkowe i na spokojnie zapisałam się na 11 kwietnia, tamtym razem nie miałam już wolnych terminów.
    A co do ruchów to jestem zdziwiona, ale od kilku dni i ja je odczuwam. Zawsze po jedzeniu jak siedzę w takiej pozycji pół leżącej albo leżę. Takie delikatne laskotanie, smyranie. Tylko w dalszym ciągu nie wiem jak u mnie z tym lozyskiem. Na prenatalnych miałam wpisane, że na przedniej ścianie, teraz jak byłam na usg u mojej gin powiedziała że na tylnej, po czym czytam kartę z opisem w domu i napisała że na przedniej więc nie wiem o co chodzi. A mówiłam jej, że na prenatalnych niby było gdzie indziej to kilka razy mi powtarzala że na tylnej. Pytałam też jak to jest z tymi ruchami czy rzeczywiście przy lozysku na przedniej ścianie jest gorzej i później czuć ruchy maluszka to powiedziała, że to zależy od wrazliwosci kobiety i nie ma reguły ze tak jest.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Necik Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię wszystkie usg u mojego lekarza, jest świetny w usg i wydaje mi sie ze ma bardzo dobry sprzęt... nawet ostatnio sprawdziłam z ciekawości ta listę lekarzy z certyfikatem FMF i okazało sie ze tez go posiada :) a ja mu ufam wiec jestem spokojna

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:

dusia, ja się umawiam na usg do innego lekarz niż mnie prowadzi, bo takie badanie USG powinien robić lekarz, który się specjalizuje w diagnostyce płodu i powinien miec certyfikat. Moja gin nie ma wiec daje skierowanie na takie badania i zapisuje się do innego lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 10:20

3i492n0agf4rykt3.png
  • Leticia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię u prowadzącego, bo ma te wszystkie certyfikaty i uprawnienia :) On jest z tych, do których się odsyła z takimi badaniami ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Necik Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie? :)

• Dooti Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja chodzę na NFZ i odsyłaja bo po pierwsze kiepski sprzęt maja a po drugie nie wiem czy się tak dokładnie znają na takim badaniu

U mnie dokładnie ten sam powód ;)

Ania241188 lubi tę wiadomość

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę do lekarza z pakietu zdrowotnego , który opłaca mi pracodawca i tam mam wszystkie podstawowe usg, badania niektóre czy cytologie itd za darmo. ale mój ginekolog nie robi w tej przychodni badań prenatalnych, i jeżdzę na nie również do niego do innej placówki i za pierwsze badanie prenatalne płaciłam z testem pappa ok 600 zł a teraz połówkowe 250. myślę że nie jest to dużo, patrząc na to jaki jest dokładny. jestem z niego bardzo zadowolona.

angelika22
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do takiego usg trzeba mieć dobry sprzęt i specjalistyczne programy a także przede wszystkim umiejętności. Prawdziwe badanie może wykonac tylko specjalista z certyfikatami FMF lub rownoznacznymi, to jest ważne badanie gdzie sprawdzają i mierza wszystkie narządy tetbice i żyły np od serca do płuc to jak ma ktoś to wykonywać ma zwyklym usg gdzie nie widzi nawet płci?!

Ja miałam laktator tez ręczny aventu i mi się sprawdził dobrze przy pierwszym dziecku gdzie mialam po prostu potop pokarmu. Juz do szpitala musieli mi go przyniesc bo sie lalo ze ciurkiem. A podobno siary jest mało:D A ja musialam odciagnac butle bo sie mi noworodek dusil nie nadazajac łykac :D
    Natomiast przy mlodej sie nie sprawdził bo nie bylo czego odciagac.

cindi88 lubi tę wiadomość

• angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necik wrote:
    A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie? :)

ja się bardzo stresowałam ze bede pozno czuła a mam łożysko na ścianie przedniej i czuję od 4 dni, obecnie 17+6.
    wiadomo że nie jest to ciągłe, ale jak leżę to co chwilkę dostaje znak , że maluch jest w środku w postaci mini kopniaka . początkowo czułam nisko po lewej stornie a dzis już bardziej po prawej :)

angelika22
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Necik wrote:

czytałam kiedys, ze kobiety, które juz wczesniej rodziły odczuwają ruchy dziecka wczesniej, niz kobiety które sa w pierwszej ciąży. Podobno w pierwszej ciąży odczuwa się je po 20 tygodniu dopiero

3i492n0agf4rykt3.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Jeśli robi się badanie odpłatnie to znaczy ze prywatnie.. A wiec bez skierowania. No chyba ze jest to ogtt, wtedy przeważnie trzeba mieć przynajmniej karteczkę z pieczatka lekarza.

Ja nawet ogtt w Diagnostyce zrobiłam bez skierowania, ale najpierw zadzwoniłam. Więc najlepiej dopytać w konkretnym laboratorium czy wymagają.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Necik Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedz :) ja skonczylam dopiero 13 wiec nie liczę ze szybko poczuje moja malutką... chociaż mam taka nadzieje bo na każdym usg jest bardzo ruchliwa ;)

• dusia89 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za wyjaśnienie :)

Jeżeli chodzi o ruchy to przez ostatnie 2 dni czuję bardzo mało... aż się martwię... bo już tak fajnie czułam a teraz praktycznie nic :((

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ