Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
chabasse wrote:A ja korzystałam z ręcznego avent i bardzo sobie chwale. W miarę cichy i w dowolnym miejscu mogłam ściągać nie siedząc przy gniazdku..
-
A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia -
dusia89 wrote:A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
-
Ja też na prenatalne byłam u innego lekarza, moja gin powiedziała że do takiego usg trzeba mieć specjaly program do pomiarow czy coś takiego i ona tego nie robi. Dostałam skierowanie do innego lekarza, w mojej przychodni tylko dwóch lekarzy robi takie usg. Teraz dostałam już skierowanie na polowkowe i na spokojnie zapisałam się na 11 kwietnia, tamtym razem nie miałam już wolnych terminów.
A co do ruchów to jestem zdziwiona, ale od kilku dni i ja je odczuwam. Zawsze po jedzeniu jak siedzę w takiej pozycji pół leżącej albo leżę. Takie delikatne laskotanie, smyranie. Tylko w dalszym ciągu nie wiem jak u mnie z tym lozyskiem. Na prenatalnych miałam wpisane, że na przedniej ścianie, teraz jak byłam na usg u mojej gin powiedziała że na tylnej, po czym czytam kartę z opisem w domu i napisała że na przedniej więc nie wiem o co chodzi. A mówiłam jej, że na prenatalnych niby było gdzie indziej to kilka razy mi powtarzala że na tylnej. Pytałam też jak to jest z tymi ruchami czy rzeczywiście przy lozysku na przedniej ścianie jest gorzej i później czuć ruchy maluszka to powiedziała, że to zależy od wrazliwosci kobiety i nie ma reguły ze tak jest.Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
dusia89 wrote:A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
dusia, ja się umawiam na usg do innego lekarz niż mnie prowadzi, bo takie badanie USG powinien robić lekarz, który się specjalizuje w diagnostyce płodu i powinien miec certyfikat. Moja gin nie ma wiec daje skierowanie na takie badania i zapisuje się do innego lekarza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 10:20
-
Ania241188 wrote:Ja chodzę na NFZ i odsyłaja bo po pierwsze kiepski sprzęt maja a po drugie nie wiem czy się tak dokładnie znają na takim badaniu
U mnie dokładnie ten sam powódAnia241188 lubi tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
ja chodzę do lekarza z pakietu zdrowotnego , który opłaca mi pracodawca i tam mam wszystkie podstawowe usg, badania niektóre czy cytologie itd za darmo. ale mój ginekolog nie robi w tej przychodni badań prenatalnych, i jeżdzę na nie również do niego do innej placówki i za pierwsze badanie prenatalne płaciłam z testem pappa ok 600 zł a teraz połówkowe 250. myślę że nie jest to dużo, patrząc na to jaki jest dokładny. jestem z niego bardzo zadowolona.angelika22
-
nick nieaktualnyDo takiego usg trzeba mieć dobry sprzęt i specjalistyczne programy a także przede wszystkim umiejętności. Prawdziwe badanie może wykonac tylko specjalista z certyfikatami FMF lub rownoznacznymi, to jest ważne badanie gdzie sprawdzają i mierza wszystkie narządy tetbice i żyły np od serca do płuc to jak ma ktoś to wykonywać ma zwyklym usg gdzie nie widzi nawet płci?!
Ja miałam laktator tez ręczny aventu i mi się sprawdził dobrze przy pierwszym dziecku gdzie mialam po prostu potop pokarmu. Juz do szpitala musieli mi go przyniesc bo sie lalo ze ciurkiem. A podobno siary jest mało:D A ja musialam odciagnac butle bo sie mi noworodek dusil nie nadazajac łykac
Natomiast przy mlodej sie nie sprawdził bo nie bylo czego odciagac.cindi88 lubi tę wiadomość
-
Necik wrote:A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie?
ja się bardzo stresowałam ze bede pozno czuła a mam łożysko na ścianie przedniej i czuję od 4 dni, obecnie 17+6.
wiadomo że nie jest to ciągłe, ale jak leżę to co chwilkę dostaje znak , że maluch jest w środku w postaci mini kopniaka . początkowo czułam nisko po lewej stornie a dzis już bardziej po prawejangelika22 -
Necik wrote:A kiedy jest szansa poczuć ruchy w pierwszej ciąży jeśli mam łożysko wysoko na tylnej ścianie? Ma ktoś doswiadczenie?
czytałam kiedys, ze kobiety, które juz wczesniej rodziły odczuwają ruchy dziecka wczesniej, niz kobiety które sa w pierwszej ciąży. Podobno w pierwszej ciąży odczuwa się je po 20 tygodniu dopiero -
chabasse wrote:Jeśli robi się badanie odpłatnie to znaczy ze prywatnie.. A wiec bez skierowania. No chyba ze jest to ogtt, wtedy przeważnie trzeba mieć przynajmniej karteczkę z pieczatka lekarza.
Ja nawet ogtt w Diagnostyce zrobiłam bez skierowania, ale najpierw zadzwoniłam. Więc najlepiej dopytać w konkretnym laboratorium czy wymagają.