X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Ja tez jestem po wizycie... Ale na NFZ wiec bez zadnego usg a nawet badania. Żenada. Przez tego doktora badana byłam dosłownie raz, przy okazji pierwszej wizyty. I chyba ostatni. Mam wrażenie ze jemu się nie chce. Daje tylko skierowania na krew i mocz i przepisuje luteine. A co do skierowań.. No właśnie myślałam, ze dostanę na usg polowkowe, A on mnie kieruje do zwykłego gina w innej przychodni (bo w naszej to nawet takiego sprzętu nie ma) na zwykle usg. Kurde w poprzedniej ciąży to dostałam skierowanie do specjalisty w tej dziedzinie i miałam robione porządne badanie co najmniej pół godzinne. A ten z naszego zozu to nawet gęby nie otworzy w trakcie badania ani nawet po. A wyniki przesyła do giną prowadzącego. No średniowiecze po prostu. No i chyba musze szukać gdzieś prywatnie, bo dla mnie to ważne badanie i chciałabym mieć je dobrze wykonane. Ehh.. Nasza służba zdrowia.
    Ja bym na twoim miejscu chodziło czasem do tego na NFZ żeby mieć taniej luteine i za darmo badania krwi i moczu a dla pewności jeszcze prywatnie.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Ja tez jestem po wizycie... Ale na NFZ wiec bez zadnego usg a nawet badania. Żenada. Przez tego doktora badana byłam dosłownie raz, przy okazji pierwszej wizyty. I chyba ostatni. Mam wrażenie ze jemu się nie chce. Daje tylko skierowania na krew i mocz i przepisuje luteine. A co do skierowań.. No właśnie myślałam, ze dostanę na usg polowkowe, A on mnie kieruje do zwykłego gina w innej przychodni (bo w naszej to nawet takiego sprzętu nie ma) na zwykle usg. Kurde w poprzedniej ciąży to dostałam skierowanie do specjalisty w tej dziedzinie i miałam robione porządne badanie co najmniej pół godzinne. A ten z naszego zozu to nawet gęby nie otworzy w trakcie badania ani nawet po. A wyniki przesyła do giną prowadzącego. No średniowiecze po prostu. No i chyba musze szukać gdzieś prywatnie, bo dla mnie to ważne badanie i chciałabym mieć je dobrze wykonane. Ehh.. Nasza służba zdrowia.

ja poszłam na nfz po raz pierwszy i ostatni, położna nie wiedziała jakie badania ma mi zlecić, bo lekarz się oczywiście tym nie zajmuje. Pomacał i zakazał seksu...

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ja bym na twoim miejscu chodziło czasem do tego na NFZ żeby mieć taniej luteine i za darmo badania krwi i moczu a dla pewności jeszcze prywatnie.
    Tak właśnie robię... Ale właśnie myślałam, ze dostanę teraz skierowanie na to usg polowkowe a on mi mówi ze takiego nie trzeba robić u specjalisty. Tylko wystarczy zwykle usg. A tam nawet sprzęt nie jest dostatecznej jakości, o referencjach doktorka nie wspominając.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha... I kazał mi powtórzyć obciążenie glukoza. Mimo, ze wyniki miałam dobre. Robiłam w zeszłym tygodniu.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    ej a łożysko w dnie to co to?? dobrze? źle? dobrze czuć ruchy czy nie? :D
    Dołączam się do pytania :)
    A co do recepty na tanią luteinę, to nie chodzę z NFZ, a moja ginka normalnie mi taką wypisuje. Wystarczy chyba ze lekarz ma podpisany kontrakt z NFZ, a zazwyczaj mają, bo w kilku miejscach pracują, w tym w jakimś szpitalu.

• chabasse Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. Moja ginka prywatna pracuje w szpitalu, ale prywatnie nie ma umowy z NFZ i nie ma refundowanych recept ani skierowań na NFZ niestety. Dlatego tez chodzę do dwóch. A łożysko w dnie to chyba ok, bo ja tez miałam gdzieś tak w opisie przy którymś z usg i nic nie mówili, żeby to było nie tak.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie i pomimo że moja lekarka pracuje w którymś ze szpitali to widocznie nie ma podpisanego kontraktu. Płacę za recepty 100% co przy luteinie boli. Nawet jej się pytałam kiedyś o te odpłatności.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi odplatnosciami to ja nie wiem jak jest. Chodzę prywatnie do każdego lekarza przez pakiet i internista jak dal mi receptę na antybiotyk to miałam go refundowanego a ginekolog teraz zapisał mi globulki na bakterie jakaś i już była odpłatność 100%
    A ta sama przychodnia prywatna.

Co do polowkowego to w tej medycynie nawet kierują mnie na to usg na zewnątrz bo się nie podejmują go robić więc coś chyba w tym jest innego :)
    Orientujecie się czy przy polowkowym robi się nagranie właśnie? Czy to dopiero przy tym usg w 3 trymestrze?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co myślicie o laktatorach? ręczny czy elektryczny?

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę właśnie zadzwonić do lekarki w sprawie tego połówkowego bo wolałabym żeby je robił dobry lekarz. Nie mówię że ona jest złym lekarzem ale nie wiem czy ma wystarczający sprzęt. Zadzwonię do niej jak będę miała wyniki progesteronu bo może zacznie mi odstawiać luteine lub luttagen.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Elektryczny. Ręcznym w ogóle mi nie szło. Bolało. A elektrycznym bez porównania w ogóle. Nie bolało i super odciagal

Leticia, Anuleczek lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Miałam elektryczny i się nie sprawdził. Po prostu mnie to bolało.

• Dooti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja połówkowe, podobnie jak miałam prenatalne, będę mieć u innego lekarza. Chodzę do lekarza na NFZ, na każdej wizycie robi mi usg i sprawdza szyjkę, jednak u niego sprzęt nie jest zbyt dobry o czym on również wie, dlatego mam je zrobić u specjalisty na porządnyn sprzęcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 07:59

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomimo, że chodzę prywatnie, to na USG prenatalne i połówkowe lekarz odsyła mnie do innego. W tym samym gabinecie mój lekarz przyjmuje też na NFZ, więc pewnie sprzęt ma kiepski.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia, nesssa, łożysko w dnie to znaczy, że ani z przodu ani z tyłu, tylko na górze ;) Ja tak miałam w pierwszej ciąży i ruchy poczułam póóóóźno, chyba przynajmniej 22 tydzień był. Nie wiem czy to przez łożysko, czy taka nieczuła jestem :P

edytka, laktator tylko elektryczny, ręczny to udręka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 08:54

nesssssa lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w kolejnym tygodniu :)

Wydaje mi się, że od kilku dni czuję delikatne ruchy, ale nie jestem jeszcze pewna, czy to dziecko :)

pumka1990 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak czekam na te ruchy :-) czuję czasem lekkie ukłucia ale to zapewne nie to.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja korzystałam z ręcznego avent i bardzo sobie chwale. W miarę cichy i w dowolnym miejscu mogłam ściągać nie siedząc przy gniazdku..;)

siuLa lubi tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też czekam na ruchy, ale jest jeszcze czas :) Ale jak się położę na łóżku i nogi swobodnie opuszczę to wyraźnie czuję macicę, taka twarda gula, macam się, ale nie czuję żadnego ruchu

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam może głupie pytanie ale ,
    na ostatniej wizycie okazalo sie, ze mam cos z pecherzem. wiec lekarz dal mi skierowanie na posiew moczu. okazalo sie ze zle pobrany i trzeba powtorzyc i mam pytanie .
    czy mogę iść zrobić to badanie bez skierowania? ostatnio tak czy siak płaciłam ...

angelika22
‹‹ 433 434 435 436 437 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ