X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:
    A dlaczego na badania połówkowe umawiacie się do innego lekarza? Wasz lekarz prowadzący nie ma na tyle dobrego sprzętu by dokładniej pomierzyć?? Pytam z ciekawości bo dopiero tutaj na ovufrend się spotkałam z czymś takim. Ja się nie muszę umawiać na połówkowe tylko robi w trakcie wizyty i w cenie wizyty.
    Ja na te ważniejsze USG - pierwsze prenatalne i połówkowe umawiam się do ginekologa który ma certyfikat z ultrasonografii i specjalizuje się w takich badaniach. W pierwszej ciąży wszystkie USG robiłam u jednego lekarza i jest różnica w opisie i dokładności ale nie tyle sprzętu, co samego lekarza i opisu takiego badania.

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DziewcZyny a ile płacicie za luteine czy duphaston? Ja biorę wciąż 3x1 dup. Więc też kieszeń boli za trzy op mąż zapłacił wczoraj 90zl.

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator miałam ręczny canpolu i byl spoko dawał radę. Minus taki że ręką bolala od ,,pompowania" hihihi

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    DziewcZyny a ile płacicie za luteine czy duphaston? Ja biorę wciąż 3x1 dup. Więc też kieszeń boli za trzy op mąż zapłacił wczoraj 90zl.

Luteina to grosze kosztuje. Ok 7 zł.
    Duphaston troche więcej : ok 30 zł

To czuć w portfelu jak lekarz przypisuje więcej opakowan. :) :) :)

• Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam laktator ręczny i to była moja zmora...nie dość ze skrzypiał przy odciąganiu to ręce mi wysiadały...potrafiłam odciągnąć 160 ml z jednego cycka plus drugie tyle z drugiego wiec można się namachać.Tera kupię elektryczny ale to dopiero jak zajdzie potrzeba, bo z tym mlekiem to nie ma reguły z tego co widzę.To ze przy pierwszym dziecku musiałam odciągać nie znaczy ze przy drugim trzeba będzie.Dlatego zostawiam sobie zakup tego na liście rezerwowej;-)

Dziewczyny co z tymi brzuchami?...jja czuje się taka pełna w brzuchu ale jak patrzę w lustro to wyglądam tak samo jak przed ciąża...ostatnio mnie wywaliło i myslalam ze tak zostanie a tu spowrotem musiałam w zwykle legginsy wskoczyć bo mi ciążowe spadają...Nawt mój mąż zauważył...nawet swoją teorie wysnuł ze to przez to ze śpię ostatnio ciagle na plecach i ze „ brzuch mi wpadł do brzucha”....swoją droga rozbawiła mnie ta teoria;-)

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do luteiny to zależy jaka dawka.50 pod język i dopochwowa jest refundowana.Pozostale czyli 100, 200 już nie są refundowane.Wiem bo póki kupowałam 50 płaciłam grosze.Jak dostałam receptę na 2 opakowania 100 dopochwowych zapłaciłam 115 zł.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:
    Dzieki za wyjaśnienie :)

Jeżeli chodzi o ruchy to przez ostatnie 2 dni czuję bardzo mało... aż się martwię... bo już tak fajnie czułam a teraz praktycznie nic :((

Dusia, ja tak miałam w piątek i sobotę, też jakoś mniej czułam, w niedzielę znów więcej a dziś od rana dyskoteka ;) nie martw się.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś witam się w nowym tygodniu. ♡

Ruchów nie czuje lub po prostu nie wiem czy to jest to.
    Nie mogę doczekać się wizyty 12.03 :D
    A w sobotę lecę na morfologie i mocz, żeby z moczem było tym razem ok. Bo już latać na ten posiew mi się nie chce. :)

Jak wszystko dobrze pójdzie i mężowi plany się nie zmienia to idziemy razem na wizytę do lekarza. :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 10:52

justyna14, pumka1990 lubią tę wiadomość

• dusia89 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston 2x1. Wizyty mam co 3 tygodnie i co 3 tygodnie recepta na 2 op i płacę ok 60 zł.. U nas różne ceny są... Czasem uda mi się kupić za 27 zł a czasem za 36 zł

Jeżeli chodzi o brzuch to mnie od jakiegoś tygodnia to tak wybrzuszyło ze z córką to ja niewiele większy brzuch miałam jak do porodu jechałam... dopiero w 7 miesiącu było widać a teraz ledwie się 5 zaczął a mnie już w kolejkach przepuszczają... a co bedzie dalej ?? :) Na szczęście na wadze jakieś -2,5 kg od wagi początkowej

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore czeski progesteron 3 razy dziennie po 200 mg i za paczkę 45 tabletek co wystarcza mi na 15 dni place 80 zl. Więc nie narzekajcie:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a lakatator kupujecie od razu "z wyprawką" czy dopiero po porodzie jak sie okaze ze rzeczywiscie jest potrzebny?

misia-kasia lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu, nigdy nie wiadomo jak będzie. Ja kupiłam wcześniej i całe szczęście, bo inaczej mąż musiałby latać na sygnale i szukać ;) Ale są też takie, którym laktator wcale nie jest potrzebny.
    Ja też od początku zakładałam, że nie będą siedzieć z Małą 24/7 i że czasem będę chciała wyjść gdzieś sama, więc niezależnie od ogromnych problemów z laktacją, jakie miałam, to choćby do tego celu na pewno by mi się przydał :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Co do luteiny to zależy jaka dawka.50 pod język i dopochwowa jest refundowana.Pozostale czyli 100, 200 już nie są refundowane.Wiem bo póki kupowałam 50 płaciłam grosze.Jak dostałam receptę na 2 opakowania 100 dopochwowych zapłaciłam 115 zł.
    Te zasady odpłatności leków to jakaś czarna magia, ja za podjęzykową luteinę płaciłam 100%, za to za dopochwową 100 jakieś 6 zł. Dupka udało mi się ostatnio kupić za jakieś 24 zł, ale obdzwonilam wczesniej kilka aptek... przy 5 opakowaniach jest różnica.
    Mój brzuch też raz wyglada jak ciążowy, a raz się cofa, najczęściej rano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 11:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    dziewczyny a lakatator kupujecie od razu "z wyprawką" czy dopiero po porodzie jak sie okaze ze rzeczywiscie jest potrzebny?

Ja kupuje od razu.. mieszkam na obrzeżach miasta.. A ze względu na męża firmę często będę sama..
    I nie wiem czy będzie mi się chciało wybierać do miasta w poszukiwaniu laktatora .. :D :D :D

Ale każdy powinien to przemyśleć dostosowując do swojego życia.. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 11:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moim brzuchem to jest różnie, ostatnio jakos nawet mi zmalal? Nawet zgubilam tluszczyk z przeponki takze fajnie efekt odchudzajacy :D
    Jak lezalam caly dzien ma plecach bardziej to tez mialam wrazenie ze wpadl do srodka :P

Laktator kupię dopiero jak zobacze czy bedzie potrzebny. Jeśli mleka nie będzie prawie jak z młodą to nie kupuje i wtedy pewnie bedzie mieszane kp i mm.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    Ja nie miałam przygotowanego. Żałuję. By ominęło mnie przynajmniej zapalenie piersi jakbym miała od razu laktator. Teraz napewno już go sobie spakuje do torby jak znowu z cyca nie będzie chciało dziecko jeść. Bo ból przeokropny to jest. A wychodziłam w niedzielę z małą i jedna apteka była tylko otwarta i całe szczęście mieli laktator elektryczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 11:20

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadrobię Was, wybaczcie.
    Witam się w nowym tygodniu.
    Moje dziecko jest w szpitalu z grypą żołądkową, nie wiadomo czy to rotawirus, odwodniła się :9 jest z tatą, bo nie chcieliśmy mnie narażać na bakterie plus na noszenie jej. Boże, serce mi pęka, że mnie tam nie ma :( ale rozsądek wygrał.... serce mówi, że powinnam być tam :(

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:

Ja kupuje, bo poprzednio bardzo się przydał i musiałam pożyczać.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania, dużo zdrówka dla córeczki! Nie miej wyrzutów, teraz musisz być odpowiedzialna za dwójkę dzieci, nie mogłaś postąpić inaczej!

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    agania, dużo zdrówka dla córeczki! Nie miej wyrzutów, teraz musisz być odpowiedzialna za dwójkę dzieci, nie mogłaś postąpić inaczej!

Wiem... ale mimo wszystko :(

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
‹‹ 435 436 437 438 439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ