X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    super :)

Chyba najmniej wiem o samej spacerówce, jak się sprawuje?
    Jak ogólnie się składa stelaż, no i jak koła i samo prowadzenie? Próbowaliście jeździć po trudniejszej powierzchni typu las, itp, jak wtedy?
    btw.
    eMka ma większą gondole od "S" czy mniejszą?
    Stelaż ze spacerówka składa się super jedna ręka ale tylko jak spacerówka jest przodem do jazdy, jak jest do rodzica to trzeba albo wypiąć siedzisko, albo przełożyć na przód żeby złożyć. Widziałam ze laski kombinują i jest jakiś sposób żeby złożyć jak siedzonko jest przodem do rodzica (wyciągną rączkę na maksa i wtedy złożyć wózek a potem skrócić rączkę) ale ja z tego nie korzystałam. Wcześniej miałam Stokke xplory wiec dla mnie te koła większe i lepsze no ale umówmy się o amortyzacji mówić nie można. Dla mnie prowadzi się ciężko, jedna ręka nie za bardzo da radę, a o skrętach nie ma mowy. Dużo ludzi ma z tym problem ze po jakimś czasie ten wózek zaczyna ciężko chodzić mimo czyszczenia kół. W trudniejszych terenach (las, dziury) my blokowaliśmy przednie koła i nie mieliśmy problemu z przejazdem, po plazy tez dawał radę (jak się ciągnie wózek a nie pcha). Nie mam pojecia jaka gondole ma s, w M jest bardzo długa i wąska, nie wiem jak półroczne dziecko ze śpiworkiem tam się zmieści, mam co do tego pewne obawy :) ale generalnie jestem z niego zadowolona, cena całkiem przyzwoita, bardzo mi się podoba wiec my przy nim zostajemy :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marnat wrote:
    Skorzystaliśmy parę razy z podnoszonego oparcia w gondoli, ale nie uznałabym tego za coś niezbędnego. Co do budki to dopóki nie pada to nie ma sensu jej otwierać. Chyba, że chcemy osłonić przed słońcem. Wychodzimy na spacer się przewietrzyć więc jaki sens ma bunkrować dziecko? :) I tak ubieramy je ciepło. Ewentualnie w czasie drzemki można rozłożyć ale w tedy nie ma problemu, że dziecko nic nie widzi.

Spacerówka w husky ma wkładkę dla maluchów zima/lato. Z jednej strony polar a drugiej jakiś materiał odprowadzający wilgoć. My korzystaliśmy całe lato i maluch się nie pocił :) I również jestem za tym że szczególnie w słoneczne lato duża buda to cudo. Otworzyć wentyl i można spacerować w spokoju. Żadnych durnych parasolek które z każdym skrętem trzeba poprawiać :P
    W baliosie M jest taka duża buda z okienkami jakby po bokach, one mi się strasznie nie podobały, ale mały dzięki temu mógł oglądać cały świat i był z tego bardzo zadowolony :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Na pneumokoki szczepiłam, na Rota nie- bo szczepionka jest na kilka wirusów a w naszym kraju panują setki odmian.Poza tym na Rota można chorować wielokrotnie.Ale to kwesta wyboru.Ja rozważam jeszcze meningokoki..
    Myśmy wybrali szczepionki 6w1 i pneumokoki. Na rotawirusy też się nie zdecydowała właśnie z tych względów co piszesz. Położna też odradzala nam na rota szczepić.
    Gorączkę dostała po ostatnim szczepieniu 6w1 ale tylko jeden dzień. Tak też dobrze przeszła szczepienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 12:57

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm no ja widzialam ze gondola od baliosa m na swoja budke a spacerowka swoja i ta od spacerowki jest lepsza bo jest powiększana. Na zime to te ubranka na wozek super rozwiazanie tez sobie sprawie takie. Ja pamiętam ze szybko kładlam do spacerówki, obie mam z lata a juz zimą jezdzily w spacerowce tylko jak spaly to na plasko. Wiecej miejsca zdecydowanie wygodniej z tymi spiworami.
    No waska i dluga ta gondola od baliosa, ale i tak lepsza niz te mutsy te to w ogóle malutkie.

Ma ospe nie szczepie. Mi lekarz odradzil jak panowala ospa u Oliwii w przedszkolu, powiedział ze po szczepionce wiele dzieci ma pelnoobjawowa chorobę a czy zlapie i jak bedzie przechodzic naturalnie to zobaczymy. I dostala dopiero w szkole. Razem z małą przeszly bardzo łagodnie, kilka kropek i finito. Także na to nie będę szczepic. Na rota napewno. Wszystkim tu polecają i w wiedniu jest mało zachorowań.

• juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam laktator wybrany i mąż kupił na spokojnie po porodzie gdy wiedzialam ze jest potrzebny to spory wydatek więc po co ma byc na darmo kupiony.
    Co do ruchów to ja czulam dwa razy mega wyraźnie i jestem pewna że to to alee to bylo tydzień temu od tego czasu czuje takie jakby puszczanie baniek. Mam nadzieję że sie sie rozkręci.
    Ja wciąż siedzę w domu krwiak sie utrzymuje mimo że wizyta 12'03 to ciągle plamie więc obstawiam że wciąż jest ehh.

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marnat wrote:
    Może odczuwanie ruchów zależy też od temperamentu maluszka? Jedne są bardziej leniwe drugie bardziej ruchliwe. To widać już na USG. Albo może też być tak, że czas ich aktywności wypada podczas waszego snu lub gdy jesteście na tyle zajęte, że nie skupicie się na tych delikatnych bądź co bądź ruchach i stąd też te rozbieżności? Może, może. :)

Ja jak byłam na usg kilka dni temu, to widziałam jak maleństwo się rusza, macha nogami i rękami a mimo to ja nic nie czułam, a właśnie wtedy było w fazie swojej aktywności.

Ja od kilku dni się naprawdę skupiam i nic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 13:17

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas doczeka się ruchów. Potem jest już w ogóle super. Jak się leży i widać na brzuchu jak wypycha. A pod koniec ciąży to wypychanie to takie dziwne uczucie :D brzuch to "krzywy" był. Z jednej strony wypukły cały jak zaczęła wypychac nogami :D wszystko przed nami :)

Mi się dziś śniło że urodze druga dziewczynkę. Już drugi raz. Ciekawe czy się sprawdzi :)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wózków to moja koleżanka ma Maxi Cosi Nova. Model z zeszłego roku. Mówiła, że jest bardzo zadowolona i nie ma żadnych problemów z poruszaniem się po mieście, podjazdem pod krawężniki itp., bo wózek ma duże koła. Mówiła tylko, że jak jest gondola to jest słaby dostęp do kosza, ale lepiej, że jest na tyle wysoko, że się nie brudzi ani nie zawadza o krawężniki jak jest w wózkach Mutsy podobno. Ogólnie wózek ma sprawiać wrażenie solidnie wykonanego.

W sumie to my też się zastanawialiśmy nad Novą, bo wizualnie jest też w moim stylu, ale wydaje mi się, że ktoś tutaj go nie polecał ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 13:22

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo życie :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/82d3fa1c463c.jpg

pumka1990, kozalia, Carolline lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rota odradzają szczepić, bo chroni, ale tylko przed kilkoma szczepami. W zeszłym roku kuzynka leżała z córką na rotwariusa, szczepiona była i przeszła strasznie. Nie ma reguły...

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja syna szczepiłam tylko 6w1 i chyba teraz też tak będę.

• angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Każda z nas doczeka się ruchów. Potem jest już w ogóle super. Jak się leży i widać na brzuchu jak wypycha. A pod koniec ciąży to wypychanie to takie dziwne uczucie :D brzuch to "krzywy" był. Z jednej strony wypukły cały jak zaczęła wypychac nogami :D wszystko przed nami :)

Mi się dziś śniło że urodze druga dziewczynkę. Już drugi raz. Ciekawe czy się sprawdzi :)

mi się śnił ciągle chłopiec i czekamy na syna :)

angelika22
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sporo tu wypowiedzi o odczuci ruchów, itp. Nachodzi mnie taka myśl, czy tylko ja jestem tak dziwna, że nie czekam z niecierpliwością i w ogole nie nasłuchuje, nie skupiam sie na tym czy juz czuje te ruchy czy nie? :D :D
    To moja pierwsza ciąża, wiec cos takiego jak ruchy dziecka odczuwane w brzuchu, to dla mnie jakiś totalny kosmos :P

nesssssa lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że zamierzali w tym roku wprowadzić pneumokoki za darmo ale chyba to nie przeszło. Trochę kosztują te szczepionki. Myśmy wydali 2 tys prawie. A koleżanka co rodziła w Szwecji i tam mieszka to mają wszystkie za darmo.(6w1 pneumokoki i rotawirusy i oczywiście reszta) A szczepia tymi samymi szczepionkami co u nas są płatne. Nie tymi sanepidowskimi.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co zrobić żeby całe biuro dowiedziało się, że jestem w ciąży? Zrobić się blada na naradzie i wybiec z sali... No cóż, nikomu nie powiedziałam, że jestem, ale że nie jestem to też nie mówiłam :P
    Szczęście, że herbata z dużą ilością cukru pomogła...

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelika1995 wrote:
    mi się śnił ciągle chłopiec i czekamy na syna :)

mojemu mężowi śniła sie córeczka a ma byc jednak chłopiec :)

3i492n0agf4rykt3.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    Sporo tu wypowiedzi o odczuci ruchów, itp. Nachodzi mnie taka myśl, czy tylko ja jestem tak dziwna, że nie czekam z niecierpliwością i w ogole nie nasłuchuje, nie skupiam sie na tym czy juz czuje te ruchy czy nie? :D :D
    To moja pierwsza ciąża, wiec cos takiego jak ruchy dziecka odczuwane w brzuchu, to dla mnie jakiś totalny kosmos :P

No ja miałam tak w pierwszej ciąży. Nie zastanawiałam się tak nad ruchami jak bardziej skupialam się nad tym czy serduszko bije i w ruch szedł często detektor:)

A teraz odwrotnie. Czekałam za ruchami(jakoś spokojniejsza jestem w tej ciąży) bo to fajne uczucie:)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w Austrii są darmowe ale nie wszystkie i nie mamy takich 6w1. Rota jest płatne, pneumo też, na kleszcze tez. Chcieli darmowo dac corce za to w szkole gardasil, serdecznie im podziekowalam za tą bez sensowna szkodliwa szczepionke.

• juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie szczepilam żadnego pneumo rota meningo i przy drugim też nie mam zamiaru. Ups.

polkosia lubi tę wiadomość

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:30

7w3d 💔
‹‹ 437 438 439 440 441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ