X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:30

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    poinformowali Was że przy 6w1 ostatnie szczepienie powinno być 5 w 1 żeby nie podać o jednej dawki żółtaczki za dużo? Stąd częste powikłąnia po ostatniem zaszczepieniu. Dziecko dostaje żółtaczke w szpitalu i potem za każdym raem w szczepionce 6w1 w sumie powinno dostać 4 dawki a dostaje 5 - jedną za dużo. Ja przy synku z 6w1 przeszłam na 5w1 przy ostatnej przypominającej, a z córką od razu szczepiłam 5w1 i zółtaczka oddzielnie. Warto na to zwrócić uwagę.

Nikt nic takiego nie mówił... Dawali recepty wypisane tylko na kolejne szczepienia. A szczepionek 5w1 nie było nigdzie w aptekach na około mojego miasta.

W Szwecji koleżanka miała w ogóle o jedno mniej szczepienie 6w1 niż w Polsce dają

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Ja nie szczepilam żadnego pneumo rota meningo i przy drugim też nie mam zamiaru. Ups.
    twoje święte prawo. Pneumo są już obowiązkowe.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Ania241188 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    to zwróćcie na to uwagę przy kolejnym, bo bez sensu faszerować dziecko szczepionką na żółtaczkę tyle razy a to właśnie to jest powodem częstych powikłań lub złego tolerowania tej ostatniej szczepionki.

Dzięki za podpowiedź :)
    A jak pneumo jest teraz obowiązkowe mówisz to i darmowe?
    A jak się teraz pytałam w ośrodku czy są darmowe to pielęgniarka mówiła że raczej nie. Tak oni wiedzą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 13:51

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas szczepionki sa zalecane niektóre darmowe ale obowiązkowe nie są. W polsce są? Jak państwo może nakazac wstrzykiwanie sobie czy dziecku czegokolwiek?

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Dzięki za podpowiedź :)
    A jak pneumo jest teraz obowiązkowe mówisz to i darmowe?
    tak, jeśli ktoś decyduje się szczepić, bo ma prawo odmówić, to pneumokoki są teraz w pakiecie szczepień refundowanych - za free.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7w3d 💔
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiem czy w ogóle teraz są szczepionki 5w1. My szczepiliśmy córkę nią i był problem z ostatnią dawką i mówiła coś babeczka, że już nie będzie tej 5w1, ale nie wiem czy faktycznie.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    A nie wiem czy w ogóle teraz są szczepionki 5w1. My szczepiliśmy córkę nią i był problem z ostatnią dawką i mówiła coś babeczka, że już nie będzie tej 5w1, ale nie wiem czy faktycznie.
    ja swoją córkę szczepiłam i jeszcze ostatniej dawki nie dostała bo non stop coś, ale nic mi nie wiadomo, żeby mieli wycofać.

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    No u nas był już problem jak zaczęliśmy szczepić mała w 2016 roku. 6w1 bez problemu dostaliśmy. Od ręki.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    tak, jeśli ktoś decyduje się szczepić, bo ma prawo odmówić, to pneumokoki są teraz w pakiecie szczepień refundowanych - za free.
    Mala szczepiliśmy a teraz jak są za free to już w ogóle super

justyna14 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się, czyli jak jest wybór to są zalecane a nie obowiązkowe. Dokładnie każdy sam decyduje ale nie jestem fanką wciskania niepotrzebnych i szkodliwych takze niech bog broni przed tym zeby to był obowiązek. Na grype siebie tez nigdy nie zaszczepilam i jakoś nigdy nie zachorowalam. Takze masa bubli jak w kazdej dziedzinie i zarowanie na strachu ludzi.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    No u nas był już problem jak zaczęliśmy szczepić mała w 2016 roku. 6w1 bez problemu dostaliśmy. Od ręki.
    w necie nie ma wzmianki jakoby mieli 5w1 wycofac, może były braki magazynowe tzw. Nie mam pojęcia. Ostatnio miałam problem żeby Berodual do inhalacji dostać, nigdzie ie było, a nie wycofują go, tylko sprzedaż drastycznie wzrosła.

7w3d 💔
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    U nas szczepionki sa zalecane niektóre darmowe ale obowiązkowe nie są. W polsce są? Jak państwo może nakazac wstrzykiwanie sobie czy dziecku czegokolwiek?

jak ja byłam mała to tez były obowiązkowe, pamiętam jak całą klasą chodzilismy do pielęgniarki szkolnej na szczepionki w czasie lekcji :)

3i492n0agf4rykt3.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    jak ja byłam mała to tez były obowiązkowe, pamiętam jak całą klasą chodzilismy do pielęgniarki szkolnej na szczepionki w czasie lekcji :)
    i wszyscy żyją i mają się dobrze. do tego jakie wspomnienia :)

Carolline lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tylko w polsce szczepi sie noworodki na gruźlicę. Nie rozumiem tego. Szczepionka uznana jest za przestarzała i nic nie wnoszaca a w pl nadal super sie ma.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy małej Ciężko mi było zdecydować się jakie ma dostać szczepionki. Człowiek nie wie wszystkiego. Przy pierwszym to już w ogóle czarna magia. A jak zaczniesz czytać internet to i tak ci nie rozjaśni to nic bo tyle ile zwolenników tyle przeciwników. W ośrodku tylko powiedzieli ze jeżeli mam pieniądze to dobrze żebym kupiła te 6w1 bo te sanepidowskie maja metale ciężkie w sobie... Nie wiem czy to prawda czy nabijanie kasy. A człowiek chce jak najlepiej dla dziecka

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Chyba tylko w polsce szczepi sie noworodki na gruźlicę. Nie rozumiem tego. Szczepionka uznana jest za przestarzała i nic nie wnoszaca a w pl nadal super sie ma.
    a to zaścianek no... no ciemnota po prostu ;)

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a to zaścianek no... no ciemnota po prostu ;)

Najwidoczniej. Zobacz sobie statystyko zachorowań w pl na gruzlice o porownaj z krajami gdzie sie nie szczepi. Zdziwisz sie ile ludzi choruje na gruzlice w pl. O to nie bezdomni. Sama znam mloda osobe która ponad pol roku leczyla sie 4 amtybiotykamo 3 razy dziennie z gruzlicy. Trywializowanie twoje nie na miejscu. Widocznie masz mała wiedzę w temacie.

‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ