Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
justyna14 wrote:poinformowali Was że przy 6w1 ostatnie szczepienie powinno być 5 w 1 żeby nie podać o jednej dawki żółtaczki za dużo? Stąd częste powikłąnia po ostatniem zaszczepieniu. Dziecko dostaje żółtaczke w szpitalu i potem za każdym raem w szczepionce 6w1 w sumie powinno dostać 4 dawki a dostaje 5 - jedną za dużo. Ja przy synku z 6w1 przeszłam na 5w1 przy ostatnej przypominającej, a z córką od razu szczepiłam 5w1 i zółtaczka oddzielnie. Warto na to zwrócić uwagę.
Nikt nic takiego nie mówił... Dawali recepty wypisane tylko na kolejne szczepienia. A szczepionek 5w1 nie było nigdzie w aptekach na około mojego miasta.
W Szwecji koleżanka miała w ogóle o jedno mniej szczepienie 6w1 niż w Polsce dają
-
justyna14 wrote:to zwróćcie na to uwagę przy kolejnym, bo bez sensu faszerować dziecko szczepionką na żółtaczkę tyle razy a to właśnie to jest powodem częstych powikłań lub złego tolerowania tej ostatniej szczepionki.
Dzięki za podpowiedź
A jak pneumo jest teraz obowiązkowe mówisz to i darmowe?
A jak się teraz pytałam w ośrodku czy są darmowe to pielęgniarka mówiła że raczej nie. Tak oni wiedzą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 13:51
-
nick nieaktualny
-
agania wrote:A nie wiem czy w ogóle teraz są szczepionki 5w1. My szczepiliśmy córkę nią i był problem z ostatnią dawką i mówiła coś babeczka, że już nie będzie tej 5w1, ale nie wiem czy faktycznie.7w3d 💔
-
agania wrote:A nie wiem czy w ogóle teraz są szczepionki 5w1. My szczepiliśmy córkę nią i był problem z ostatnią dawką i mówiła coś babeczka, że już nie będzie tej 5w1, ale nie wiem czy faktycznie.
-
nick nieaktualnyZgadza się, czyli jak jest wybór to są zalecane a nie obowiązkowe. Dokładnie każdy sam decyduje ale nie jestem fanką wciskania niepotrzebnych i szkodliwych takze niech bog broni przed tym zeby to był obowiązek. Na grype siebie tez nigdy nie zaszczepilam i jakoś nigdy nie zachorowalam. Takze masa bubli jak w kazdej dziedzinie i zarowanie na strachu ludzi.
-
Ania241188 wrote:No u nas był już problem jak zaczęliśmy szczepić mała w 2016 roku. 6w1 bez problemu dostaliśmy. Od ręki.7w3d 💔
-
Lavendova wrote:U nas szczepionki sa zalecane niektóre darmowe ale obowiązkowe nie są. W polsce są? Jak państwo może nakazac wstrzykiwanie sobie czy dziecku czegokolwiek?
jak ja byłam mała to tez były obowiązkowe, pamiętam jak całą klasą chodzilismy do pielęgniarki szkolnej na szczepionki w czasie lekcjijustyna14 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Przy małej Ciężko mi było zdecydować się jakie ma dostać szczepionki. Człowiek nie wie wszystkiego. Przy pierwszym to już w ogóle czarna magia. A jak zaczniesz czytać internet to i tak ci nie rozjaśni to nic bo tyle ile zwolenników tyle przeciwników. W ośrodku tylko powiedzieli ze jeżeli mam pieniądze to dobrze żebym kupiła te 6w1 bo te sanepidowskie maja metale ciężkie w sobie... Nie wiem czy to prawda czy nabijanie kasy. A człowiek chce jak najlepiej dla dziecka
justyna14 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:a to zaścianek no... no ciemnota po prostu
Najwidoczniej. Zobacz sobie statystyko zachorowań w pl na gruzlice o porownaj z krajami gdzie sie nie szczepi. Zdziwisz sie ile ludzi choruje na gruzlice w pl. O to nie bezdomni. Sama znam mloda osobe która ponad pol roku leczyla sie 4 amtybiotykamo 3 razy dziennie z gruzlicy. Trywializowanie twoje nie na miejscu. Widocznie masz mała wiedzę w temacie.