Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę 13 marca, pierwsze połówkowe u lekarza na nfz. I za tydzień będę dzwonić umawiać się prywatnie.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    To kto wizytuje w najbliższym czasie?
    Ja 12.03 ;) i wtedy umowie się do innego lekarza na połówkowe. Tak ma 28.03

Ja mam połówkowe 29 marca a jutro zwykłą wizytę u gina. Dobrze że już jutro bo od kilku dni mam jakąś dziwną wysypkę na brzuchu, taka jakby pokrzywka, pojawia się i po jakimś czasie zanika, swędzi przy tym. Nie mam pojęcia co to i skąd to się bierze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Mi to przymuszanie do szczepień w ogóle się nie podoba! Gdybym miała realny wybór nie szczepiła bym, jednak czuje się przymuszona. Jak dla mnie powikłania po szczepieniach są o wiele gorsze niż te choroby na które szczepi się dzieci. Wiem, że tu chodzi wyłącznie o gigantyczne zyski niż o faktyczne zdrowie :-(
    Ja tam się cieszę, że jest obowiązkowe - już teraz boję się okrutnie, że jak będę z maluchem czekać w kolejce do pediatry to zarazi się jakimś syfem od starszego dziecka, którego rodzic zdecydował się nie szczepić, a moje jeszcze nie zdążyło być zaszczepione - na tym polega największy problem, że to nie jest decyzja, która wpływa wyłącznie na nasze dziecko, ale też na wszystkich w jego okolicy. Myślę, że częściowo dlatego temat wywołuje tak gorące emocje, bo jedni rodzice nie chcą, żeby coś im narzucano, a drudzy boją się, że ich dzieci na tym ucierpią.

Leticia, ingelita, chabasse, Carolline lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • agania Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Ja mam połówkowe 29 marca a jutro zwykłą wizytę u gina. Dobrze że już jutro bo od kilku dni mam jakąś dziwną wysypkę na brzuchu, taka jakby pokrzywka, pojawia się i po jakimś czasie zanika, swędzi przy tym. Nie mam pojęcia co to i skąd to się bierze.

Też mam coś podobnego.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Samo życie :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/82d3fa1c463c.jpg

Bzdura, u mnie nie jest tak czysto :P

lu.iza, Carolline lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta darmowa szczepionka na pneumokoki to nie jest przypadkiem ta najgorsza na niewystępujące w naszym kraju mutacje? Bo pamietam swego czasu o tym głośno było ze Polska chce refundować szczepionkę z której wycofuje się cała Europa...
    Ja wizytuje jutro wieczorem.Juz nie mogę się doczekać :-)

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ithildin wrote:
    Ja tam się cieszę, że jest obowiązkowe - już teraz boję się okrutnie, że jak będę z maluchem czekać w kolejce do pediatry to zarazi się jakimś syfem od starszego dziecka, którego rodzic zdecydował się nie szczepić, a moje jeszcze nie zdążyło być zaszczepione - na tym polega największy problem, że to nie jest decyzja, która wpływa wyłącznie na nasze dziecko, ale też na wszystkich w jego okolicy. Myślę, że częściowo dlatego temat wywołuje tak gorące emocje, bo jedni rodzice nie chcą, żeby coś im narzucano, a drudzy boją się, że ich dzieci na tym ucierpią.
    Sprzeciw wynika ze świadomości tego jakie skutki uboczne wywołują szczepienia. Ja to przed każdym bardzo się boję i robię dodatkowo badanie moczu aby wykluczyć infekcje u malucha, niestety lekarze przed szczepieniem bardzo pobieżnie badają dzieci, a często nawet dokładne zbadanie przez lekarza nie ujawni infekcji i wtedy tragedia. U moich synów na szczęście nigdy nie było żadnych reakcji poszczepiennych. Niestety znam dwa przypadki NOP i ci rodzice mają zupełnie inny pogląd na ten temat i wcale im się nie dziwie.

Lavendova, Ania241188, vanilia120 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje w czwartek. Ciekawe czy dostane prezent na dzien kobiet w postaci poznania plci :)

vanilia120, pumka1990, niedograna, agania lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam ze najnowsze teorie medyczne probuja wiazac autyzm z mutacjami genetycznymi dotyczycymi m.in metylacji. Czyli wg tego trzeba by najpierw zbadac dziecko na mutacje np mthfr i potem szczepic dopiero.

Kasiaja, pumka1990 lubią tę wiadomość

• Ithildin Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Sprzeciw wynika ze świadomości tego jakie skutki uboczne wywołują szczepienia. Ja to przed każdym bardzo się boję i robię dodatkowo badanie moczu aby wykluczyć infekcje u malucha, niestety lekarze przed szczepieniem bardzo pobieżnie badają dzieci, a często nawet dokładne zbadanie przez lekarza nie ujawni infekcji i wtedy tragedia. U moich synów na szczęście nigdy nie było żadnych reakcji poszczepiennych. Niestety znam dwa przypadki NOP i ci rodzice mają zupełnie inny pogląd na ten temat i wcale im się nie dziwie.
    Ja jak najbardziej rozumiem, skąd sie biorą obawy, wiadomo, szczepienia mogą mieć powikłania (zresztą tak samo jak każdy lek i zachorowanie na cokolwiek lub nieprzyjmowanie leku, kiedy należałoby to zrobić). Jestem bardzo mocno za tym, żeby przemyśleć terminy w kalendarzu szczepień, żeby wzmocnić badania dzieciaczków przed szczepieniami i wprowadzić generalnie mocniejszą kontrolę tego, czy konkretnemu dziecku w konkretnym momencie można podać szczepionkę - i to żeby nie robił tego rodzic indywidualnie, bo poczytał i się boi, ale żeby zostały takie nakazy wprowadzone odgórnie. Ale jednocześnie wiem z czym się może wiązać nieszczepienie dzieci i sama jako osoba która ma zamiar szczepić boję się tego co napisałam poprzednio - że mi dziecko załapie jakąś odrę albo coś takiego, bo ja jeszcze nie zdążę zaszczepić, a ktoś ze strachu z tego szczepienia zrezygnował i moje dziecko na tym może ucierpieć. Po prostu takie spojrzenie na to, jak to może wyglądać z drugiej strony i dlaczego niektórzy tak bardzo sprzeciwiają się zniesieniu obowiązku szczepień.

Leticia, Kasiaja, Lavendova, PLPaulina, Marta..a, ingelita lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:25

Ada2405 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, najpierw wdrożyć plan badań przed szczepieniem, a dopiero później, jeśli nie ma przeciwwskazań, szczepić. A tak to jest na hurra! Ostatnio nawet byłam na szczepieniu, No masakra jakaś :-/ cała przychodnia ludzi (grypa szaleje) i te dzieciaczki łącznie z moim na tym korytarzu gdzie ci chorzy ludzie łażą! Wyszłam i czekałam na zewnątrz mimo -10 st. I dodatkowo ostatnia afera ze źle przechowywanymi szczepionkami i jak tu zaufać służbie zdrowia?

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Bzdura, u mnie nie jest tak czysto :P
    To to bardziej pasuje? :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d31f64a5b964.jpg

Leticia, Kasiaja, ingelita lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    To to bardziej pasuje? :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d31f64a5b964.jpg

Oj, zdecydowanie :D Może towarzystwo mniej liczne, no i u mnie jednak więcej fantów na podłodze :D U pani ze zdjęcia widzę swobodne ciągi komunikacyjne, u mnie nie ma tak dobrze ;)

Ania241188, Anuleczek, ingelita lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Co do luteiny to zależy jaka dawka.50 pod język i dopochwowa jest refundowana.Pozostale czyli 100, 200 już nie są refundowane.Wiem bo póki kupowałam 50 płaciłam grosze.Jak dostałam receptę na 2 opakowania 100 dopochwowych zapłaciłam 115 zł.

To nie jest tak jak piszesz. Ja biorę luteine dopochwowo 100 mg i płacę poniżej 10 złotych za 60 tabletek.

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Dziewczyny a co myślicie o laktatorach? ręczny czy elektryczny?
    Ja polecam elektryczny i ręczny, czasem używałam tego albo tego, w domu przeważnie elektryczny, jak gdzieś szlam to brałam ręczny bo elektryczny tylko do kontaktu. A w domu czasem elektryczny nie sciągał pokarmu a ręcznym szło pięknie, miałam Lovi i szczerze polecam

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Mój elektryczny był też na baterie także nie zawsze gniazdko było potrzebne:) ale to się zgadza alektryczny słychać ale ja nie potrafiłam ręcznym odciągnąć i bardzo bolało
    Lovi tez jest i na prąd i na baterie ale na baterie zdecydowanie gorzej sciągał, bardzo słabła siła ssania

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny wszystkie dałyście radę karmić piersią? Czy sciagalyscie i dawałyscie swoje? Czy od razu mm? Ja nie wiem w czym u mnie był problem ze nie mogłam piersią karmić. Czy mała nie potrafiła chwycić czy sutki za małe. Bo przez nakładki lepiej szło ale spadały i mnie wkurzyły przez to. A położne próbowały przystawic i mama mi pomagała i nie chciała chwycić. Płakała przy tym i się odginala od cycka.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    tu nie chodzi o mój pogląd, tylko wypowiadając na polskim forum, gdzie większość z nas mieszka w polsce, mamy takie przepisy a nie inne i nic w sumie na to nie poradzimy, bo nikt z nas wpływu nie ma, przy każdym temacie pokreślasz jaka ta Polska zacofana i co u nas zle. To mi się nie podoba. Patrz, chociaż forum nam się udało. A co do szczepienia, to jest każdej matki/rodzica sprawa indywidualna i tyle.

Ty znowu z tym zacofaniem. Gdzie ja to napisalam? I jak przy kazdym temacie to podkreslam? Skoro nawet na prenatalne pojechalam do polski bo wielokrotnie pisalam ze sa lepszymi specjalistami w tej dziedzinie i bardziej ufam. Jechalabym do zacofanego kraju? Nad wozkiem tez sie zastanawiam polskim itd wiec nie wiem skad takie wnioski masz, jako jedyna tu. A co jest zlego w naszym kraju czy systemie to moze nie zauwazylas pisza dziewczyny, co im sie nie podoba itd ja pisze tylko jak jest w austrii. Tak cie to razi? Mnie interesuje jak jest w innych krajach, jakie maja systemy i jak sie sprawdzaja, caroline pisze jak jest w norwegii i super bo mozna porownac i sie czegos dowiedziec. Ty maz chyba jakis kompleks bo juz ktorys raz mi to zarzucasz bezpodstawnie.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A dziewczyny wszystkie dałyście radę karmić piersią? Czy sciagalyscie i dawałyscie swoje? Czy od razu mm? Ja nie wiem w czym u mnie był problem ze nie mogłam piersią karmić. Czy mała nie potrafiła chwycić czy sutki za małe. Bo przez nakładki lepiej szło ale spadały i mnie wkurzyły przez to. A położne próbowały przystawic i mama mi pomagała i nie chciała chwycić. Płakała przy tym i się odginala od cycka.

Ja miałam komplikacje po cesarce i w konsekwencji straciłam pokarm na 10 dni. Dopiero po tym czasie udało mi się wycisnąć laktatorem pierwszą kroplę mleka. Mała była na mm, a potem stopniowo zwiększałam ilość mojego mleka. Po miesiącu udało się odstawić modyfikowane i ostatecznie karmiłam 14,5 miesiąca. Pierwsze 3-4 miesiące karmienia to najgorsze, co mnie w życiu spotkało, mam nadzieję, że tym razem pójdzie lepiej.

W moim przypadku problem był po mojej stronie, dziecko było silne i potrafiło ładnie ssać. Sprawę uratowała certyfikowana doradczyni laktacyjna, którą za pieniądze zamówiłam do domu. Od położnych ze szpitala i przychodni nie uzyskałam żadnej sensownej pomocy.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ