X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Duphaston jest dopochwowy czy do polykania?

Luteina - doustna , dopochwowa
    Duphaston - doustny

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Ja nie szczepilam żadnego pneumo rota meningo i przy drugim też nie mam zamiaru. Ups.
    Ja też się mocno zastanawiam bo w szczepionkach jest mnóstwo syfu które w ten sposób podaje się dziecku m.in rtęć.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Chyba tylko w polsce szczepi sie noworodki na gruźlicę. Nie rozumiem tego. Szczepionka uznana jest za przestarzała i nic nie wnoszaca a w pl nadal super sie ma.
    Mnie też to przeraża że tak małe dzieci zaraz po urodzeniu są szczepione.

juwelka lubi tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ja też się mocno zastanawiam bo w szczepionkach jest mnóstwo syfu które w ten sposób podaje się dziecku m.in rtęć.
    A mnie zastanawia to że my byliśmy szczepieni normalnie i nie było autyzmu, adhd, dysleksji itd. Ogólnie jak nie było internetu to byliśmy zdrowsi.

squirrel, PLPaulina, alenka89, justyna14, d'nusia, Anuleczek, Ithildin, Carolline lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc nie miałam żadnego problemu z kp mam nadzieję ze teraz będzie tak samo bo bardzo chce karmić. Jak sobie pomyśle że mialabym wstawać w nocy robić mleko to mi słabo hehe. Czy jak gdzies jedziecie to się nie martwisz o butelki mleko wodę itp tylko masz cyc i już. Mega wygoda choc i duże poświęcenie na początku gdy boli itp. Noo ale warto! :)

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A mnie zastanawia to że my byliśmy szczepieni normalnie i nie było autyzmu, adhd, dysleksji itd. Ogólnie jak nie było internetu to byliśmy zdrowsi.
    Owszem za naszych czasów były inne szczepionki. Było ich mniej i nie były tak zmutowane. Polecam Stop Nop na fejsie :)

Kasiaja lubi tę wiadomość

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juwelka z tego co wiem możesz wybrać rodzaj szczepionki i szczepić takimi jakimi nas szczepiono.

justyna14 lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ja nie czuje jeszcze.

Ja tez Nic jeszcze nie czuje. Spokojnie. Przyjdzie czas.. :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie trzeba brać tych 6w1. W sumie dzięki szczepieniu na różyczkę, które miałam obowiązkowo, teraz jestem spokojna i tak wiele można wyliczać. Od 2 lat jestem szczepiona na grypę i ani razu nie zachorowałam, mąż w tym roku nie był i się rozchorował. Autyzm pojawia się u dziecka o wiele wcześniej, ale diagnozowany jest akurat jak podawane są szczepionki. I tak wiele można wyliczać, dyskusja na ten temat nie ma sensu, bo każdy ma swoje przekonania i może powstać kolejna burza bez sensu.

Carolline lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Owszem za naszych czasów były inne szczepionki. Było ich mniej i nie były tak zmutowane. Polecam Stop Nop na fejsie :)

A ja polecam przestać czerpać wiedzę w tak powsżnych sprawach z facebooka i for internetowych. Jak ktoś mi podaje takie źródła swojej wiedzy w temacie antyszczepionkowym to mi słabo. No ale my Polacy znamy się na wszystkim. Potrafimy być lekarzami, prawnikami itp.

Leticia, alenka89, justyna14, ingelita, edytkaa93, cindi88, Ithildin lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Juwelka z tego co wiem możesz wybrać rodzaj szczepionki i szczepić takimi jakimi nas szczepiono.
    Niestety takich już nie ma. Teraz jest zupełnie inny system i nowe szczepienia.

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    A ja polecam przestać czerpać wiedzę w tak powsżnych sprawach z facebooka i for internetowych. Jak ktoś mi podaje takie źródła swojej wiedzy w temacie antyszczepionkowym to mi słabo. No ale my Polacy znamy się na wszystkim. Potrafimy być lekarzami, prawnikami itp.
    Jeśli mówisz o mnie to nie wiesz skąd czerpię wiedzę więc tak nie pisz. To że jestem na grupie nie znaczy że to moje źródło wiedzy :)

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do rozstępów, to już kiedys była tu mowa o tym, ze o tym, czy bedziemy je miec decudują przede wszystkim geny. Jeśli nasza matka, czy siostra je miały to my prawdopodobnie - nawet jesli bedziemy sie smarowac niewiadomo jak drogimi kremami/balsamami - to i tak raczej będziemy miec te rozstępy.

Ja poki co smaruję sie zwykłą oliwką i to tylko wtedy kiedy sobie o tym przypomne, czyli ok.2-3 razy w tygodniu.

3i492n0agf4rykt3.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dokładnie ja płacę tyle samo. 7zł jakoś.

Jak wróciłam do lekarza z zapytaniem skąd taka różnica w cenie luteiny to wyciągnął książkę leków i stopńia refundacji i powiedział ze 50 jest refundowana a 100 faktycznie nie...Miałam normalna receptę na ta luteinę, z reszta luteiny bez recepty chyba nawet nie da się kupić...wiec ja już nic nie rozumiem.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiem czy to prawda z genami...
    Moja mama zero rozstępów, skóra gładka..
    Ja po okresie dorastania mam sporo więc i teraz nie liczę na ich brak. :D :D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Niestety takich już nie ma. Teraz jest zupełnie inny system i nowe szczepienia.
    A to dziwne bo moja koleżanka właśnie takimi szczepi swoje 2 letnie dziecko.
    Ale faktem jest, ze dyskusja na ten temat jest bezaensu, bo są zdania podzielone i się nie przekonamy. Dlatego lepiej odpuści ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 19:51

juwelka lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Jak wróciłam do lekarza z zapytaniem skąd taka różnica w cenie luteiny to wyciągnął książkę leków i stopńia refundacji i powiedział ze 50 jest refundowana a 100 faktycznie nie...Miałam normalna receptę na ta luteinę, z reszta luteiny bez recepty chyba nawet nie da się kupić...wiec ja już nic nie rozumiem.

Luteina 100 mg dopochwowa jest refundowana albo tylko mi taka sprzedali. Hehe

SĄ DWA STOPNOE ODPŁATNOŚCI:
    - RYCZAŁT
    - 100%

Jest na receptę to chyba logiczne.. Ale jak pójdziesz prywatnie to dostaniesz receptę 100% platną.
    A luteina że wskazań medycznych wypisana przez lekarza z kontraktem nfz z odpłatnością może być na ryczałt..

Proszę o to dowod:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e6dbf0bc840.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 19:57

pumka1990 lubi tę wiadomość

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Rogal u mnie był obowiązkowy :) Młoda jadła na początku po 60-75 minut za każdym razem, chyba by mi ręce i kręgosłup odpadły bez rogala ;)
    Jakiego typu?

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm... taki w kształcie półksiężyca z groszkami w środku ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jesli ktos wybiera lekarza prywatnie to chyba liczy się z tym że recepty będą 100%. :D :D

Cena która podałam dotyczy luteiny dopochwowej. 100mg za 60 tabl

Proszę o to tutaj ceny:

https://www.doz.pl/apteka/p109303-Luteina_100_mg_tabletki_dopochwowe_60_szt

Chodzę prywatnie i na NFZ do lekarza.
    I ten na NFZ daje mi skierowania na krew/mocz i właśnie recepty na luteine/ duphaston :D
    To jest logiczne :-) ale jeśli ma podpisany kontrakt z NFZ to może wypisać z refundacją - chyba. Tak słyszałam lub czytałam.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
‹‹ 442 443 444 445 446 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ