X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo tych poduszek jest do wyboru.. też nie wiem jaka najlepsza do karmienia. :)

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Hm... taki w kształcie półksiężyca z groszkami w środku ;)
    A taki jak był ostatnio w lidlu? Będzie ok?

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    To jest logiczne :-) ale jeśli ma podpisany kontrakt z NFZ to może wypisać z refundacją - chyba. Tak słyszałam lub czytałam.

Nie wiem jak się mają do tego przepisy..
    Lekarz do którego chodzę prywatnie pracuje w publicznym szpitalu. Ale w gabinecie daje tylko recepty 100% płatne.
    Więc dlatego korzystam z wizyt na nfz.. :) :)

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A mnie zastanawia to że my byliśmy szczepieni normalnie i nie było autyzmu, adhd, dysleksji itd. Ogólnie jak nie było internetu to byliśmy zdrowsi.
    Ależ oczywiście, że było tylko nie było to tak nagłaśniane. Tak samo jak była pedofilia wśród księży, maltretowanie i bicie dzieci czy też dzieciobójstwa, tylko wtedy nie było komu o tym mówić i możliwości komunikacyjne słabe. Co do źródeł skąd tą wiedzę czerpać to czasem internet jest lepszą bazą wiedzy niż np. przestarzały podręcznik medycyny, a tym samym lekarz który zatrzymał się na tym etapie

juwelka, Anuleczek, Vanillaice lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dużo tych poduszek jest do wyboru.. też nie wiem jaka najlepsza do karmienia. :)

ja już mam upatrzoną taką poduszke "kure" z La millou :)

3i492n0agf4rykt3.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nawet nie ma szans na takie wizyty. We wrześniu jak po 2 godzinach udało mi się połączyć z przychodnia to do jednego lekarza termin był na maj...

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Ależ oczywiście, że było tylko nie było to tak nagłaśniane. Tak samo jak była pedofilia wśród księży, maltretowanie i bicie dzieci czy też dzieciobójstwa, tylko wtedy nie było komu o tym mówić i możliwości komunikacyjne słabe. Co do źródeł skąd tą wiedzę czerpać to czasem internet jest lepszą bazą wiedzy niż np. przestarzały podręcznik medycyny, a tym samym lekarz który zatrzymał się na tym etapie

Tego nie dałoby się ukryć bo chyba obcowalabys z takimi dziećmi po których widac chorobę.A w latach 90 niewiele było szkół specjalnych więc takie dzieci byłyby w Twoim otoczeniu. W przeciwieństwie do molestowania, dzieciobójstwa czy nawet bicia jest to widoczne przez otoczenie i nie da się takich chorób ukryć. Ale jak mówiłam skończmy ten temat chyba że koniecznie chcesz rozptac burze.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:25

7w3d 💔
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas taki rogal się sprawdził w szpitalu i na początku w domu. Później wygodniej mi było karmić na leżąco, małej chyba też to przypadło do gustu, bo później już nie chciała inaczej.

justyna14 lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:26

7w3d 💔
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Mi to przymuszanie do szczepień w ogóle się nie podoba! Gdybym miała realny wybór nie szczepiła bym, jednak czuje się przymuszona. Jak dla mnie powikłania po szczepieniach są o wiele gorsze niż te choroby na które szczepi się dzieci. Wiem, że tu chodzi wyłącznie o gigantyczne zyski niż o faktyczne zdrowie :-(
    Ojej...ty tak serio?! :(

nesssssa, Carolline lubią tę wiadomość

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też polecam rogala, dzięki niemu i świętemu spokojowi w domu udało mi się zacząć karmić piersią. W szpitalu był jakiś koszmar, dziecko nie chciało ssać, musiałam odciągać pokarm i karmić nim przez sondę na zmianę z mm. Co położna, to inne dobre rady, ale wszystko na szybko, byle jak, i byle dać im spokój... W innych kwestiach były okej, ale mam wrażenie, że problemy z kp traktowały jak coś, co nie powinno w przyrodzie mieć miejsca.

Doradcę laktacyjnego tez polecam, mimo że ja poszłam się upewnić, czy wszystko dobrze robię, bo mi zarzucono, że niepotrzebnie zrezygnowałam na własną rękę z mm po powrocie do domu, a dziecko podobno za mało przybierało. Okazało się to bzdurą, bo w poradni neonatologicznej, do której chodziłam z córką prawie codziennie od wyjścia ze szpitala, na kontrolę bilirubiny (żółtaczka), pani doktor brała pod uwagę przyrost wagi z dnia na dzień, czego się nie robi. Miarodajny jest przyrost conajmniej tygodniowy.

Ogólnie to polecam kierować się własnym rozsądkiem i intuicją, bo ludzie, których uważamy za nieomylnych specjalistów, potrafią bardzo wprowadzić w błąd, lub bardziej zaszkodzić niż pomoc w niektórych kwestiach.

justyna14, myszka 30, Leticia, nesssssa lubią tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Tego nie dałoby się ukryć bo chyba obcowalabys z takimi dziećmi po których widac chorobę.A w latach 90 niewiele było szkół specjalnych więc takie dzieci byłyby w Twoim otoczeniu. W przeciwieństwie do molestowania, dzieciobójstwa czy nawet bicia jest to widoczne przez otoczenie i nie da się takich chorób ukryć. Ale jak mówiłam skończmy ten temat chyba że koniecznie chcesz rozptac burze.

Przepraszam, ale jak to nie bylo adhd i dysleksji? Kiedy nie bylo? Jest masa doroslych ludzi po 50 tce zyjacych z adhd, jest sporo literatury na ten temat. Dysleksja jest powszechna od dawna, moja babcia ma dysleksje a jest ur w 1929 roku. Oczywiscie wtedy nie wiedziano o tych chorobach czy dysfunkcjach wiec nie byli zdiagnozowani. Adhd to urwisy a dyslektycy flejtuchy. Powszechny jest tez zespol aspergera, rowniez wsrod dojrzalych doroslych. Takze nie wiem czego wczesniej nie bylo, internetu napewno ale te choroby byly :D

nesssssa lubi tę wiadomość

• ingelita Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator mam elektryczny z opcją baterii, firmy Lansinoh. Boski <3 Dość cichy, ma dwie fazy odciągania imitujące ssanie dziecka, regulację „mocy ssania” i się da tak przyssać, żeby mieć obie ręce wolne i czytać książkę lub ogarniac telefon:P A odciąganie było wręcz przyjemne ;)

gosia.kak, Eilleen, nesssssa lubią tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jesli ktos wybiera lekarza prywatnie to chyba liczy się z tym że recepty będą 100%. :D :D

Cena która podałam dotyczy luteiny dopochwowej. 100mg za 60 tabl

Proszę o to tutaj ceny:

https://www.doz.pl/apteka/p109303-Luteina_100_mg_tabletki_dopochwowe_60_szt

Chodzę prywatnie i na NFZ do lekarza.
    I ten na NFZ daje mi skierowania na krew/mocz i właśnie recepty na luteine/ duphaston :D

W jednej kwestii się mylisz- ja od początku chodzę prywatnie i luteinę 50 kupowałam refundowana.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam dziś szkolenie na opiekunkę do żłobka, i jestem pełna nadziei na zdobycie nowej wiedzy, którą wykorzystam przy wychowywaniu własnych dzieci :P Po pierwszym dniu zapowiada się obiecująco, a jeszcze ponad dwa miesiące przede mną :)

nesssssa, Ithildin, Carolline lubią tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja już mam upatrzoną taką poduszke "kure" z La millou :)
    Niby każdy ja poleca. Ale i chyba kosztuje sobie?

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Przepraszam, ale jak to nie bylo adhd i dysleksji? Kiedy nie bylo? Jest masa doroslych ludzi po 50 tce zyjacych z adhd, jest sporo literatury na ten temat. Dysleksja jest powszechna od dawna, moja babcia ma dysleksje a jest ur w 1929 roku. Oczywiscie wtedy nie wiedziano o tych chorobach czy dysfunkcjach wiec nie byli zdiagnozowani. Adhd to urwisy a dyslektycy flejtuchy. Powszechny jest tez zespol aspergera, rowniez wsrod dojrzalych doroslych. Takze nie wiem czego wczesniej nie bylo, internetu napewno ale te choroby byly :D
    I dalej ciągniesz temat ale przecież nie podjudzasz. Między urwisem a ADHD jest znaczna różnica. Jeśli chodzi o dysleksję owszem były ale w minimalnym stopniu, większość rzeczywiście była związana z lenistwem i nieznajomością zasad a teraz jest to nagminne. A co do autyzmu nie było tyle przypadków że każdy by się choć raz w życiu z takim dzieckiem spotkał lub miał z nim do czynienia. Czepiasz się jak ktoś bierze dosłownie Twoje slowa, ale Ty robisz to samo.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    W jednej kwestii się mylisz- ja od początku chodzę prywatnie i luteinę 50 kupowałam refundowana.

Co ja napisałam wcześniej i później ? :)
    Że to wszystko od jakiś prawnych kontraktów NFZ lekarza zależy. Ale jednak większość prywatnych nie posiada takich umów.. :)
    Ale to jest wybór każdego z nas.
    Mowa jest o możliwości kupna luteiny
    - 100% płatnej
    - na ryczałt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 21:20

vanilia120 lubi tę wiadomość

• Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Luteina 100 mg dopochwowa jest refundowana albo tylko mi taka sprzedali. Hehe

SĄ DWA STOPNOE ODPŁATNOŚCI:
    - RYCZAŁT
    - 100%

Jest na receptę to chyba logiczne.. Ale jak pójdziesz prywatnie to dostaniesz receptę 100% platną.
    A luteina że wskazań medycznych wypisana przez lekarza z kontraktem nfz z odpłatnością może być na ryczałt..

Proszę o to dowod:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1e6dbf0bc840.jpg

Widzę ze wiele masz z bohaterki ze swojego zdjęcia:-) Ja z tych mniej walecznych- wiec niech będzie ze mój lekarz to kłamczuch.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ