Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Marnat wrote:Aż z ciekawości sprawdziłam swoje witaminy które brałam w pierwszym trymestrze i tam magnez i żelazo są rozbite na dwie osobne kapsułki. Brałam mama Premium acriv od doppelherz. Przestalam bo kiepsko się po nich czułam, a wyniki i tak miałam ok. Położna mówiła, że dzieci na suplementach są bardziej nabite- zazwyczaj większe poprostu
w pierwszej ciąży nie brałam nic prócz żelaza i magnezu no i kwas foliowy a dzidzia zdrowa. Teraz brałam póki karmiłam piersią co by nic nie zbrakło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 12:56
-
niedograna wrote:Ja już po wizycie. Laura ma 250g. Dziewczynka pozostaje dziewczynką
Przy badaniu ładnie spała. A w poniedziałek będę mieć zakładany pessar. Szyjka od ostatniej wizyty mi się skróciła i ma około 2,3cm. I do poniedziałku oczywiście oszczędny tryb życia. Ale lekarz powiedział, że mam się nie przejmować, bo tak to jest wszystko dobrze.
Ja też dzisiaj wizytuje o 16. Pessar w 19 tyg ? Kurcze.. moja siostra też miała i właśnie od kilku dni się stresuje dzisiejszą wizyta czy i u mnie nie będzie problemu z szyjką.
25.07.2018 🦊
-
szulc.klara wrote:hej, myslałam ze po szczepieniu na pneumo wiekszosc tygo chorowania odprzedszkolnego i szkolnego odchodzi calkowicie. chyba sie myliłam? jak to jest u was?
Ehhh Tak, zaszczepisz na pneumo, to dziecko nie będzie miało katarku, przeziębienia i grypy...Carolline lubi tę wiadomość
-
niedograna wrote:Ja już po wizycie. Laura ma 250g. Dziewczynka pozostaje dziewczynką
Przy badaniu ładnie spała. A w poniedziałek będę mieć zakładany pessar. Szyjka od ostatniej wizyty mi się skróciła i ma około 2,3cm. I do poniedziałku oczywiście oszczędny tryb życia. Ale lekarz powiedział, że mam się nie przejmować, bo tak to jest wszystko dobrze.
Jak to jest z tą szyjką, lekarz jest w stanie ją sprawdzić przy zwykłym badaniu? Czy tylko usg dopochwowe? Brzuch mi coraz częściej twardnieje i zaczęłam się martwić o swoją, a od początku ani razu lekarz nie podał mi jej długości -
Dziewczyny czy któraś z Was miała ph 9 plus ślad białka w moczu? Reszta parametrów z moczu w normie. Brak cukru, leukocytow, erytrocytów itp.
Coś brałyście?
Badania z krwi tez bardzo ładne. Na szczęście nie ma anemii, choć ostatnio było na granicy, teraz jest lepiej
Po ostatnich bólach, lekarz zrobił USG, aby sprawdzić czy wszystko jest ok. Na szczęście tak. Potwierdził, że bez dwóch zdań będzie chłopak. Szyjka 4 cm - podał robiąc tylko i wyłącznie USG przez brzuch. A i w końcu waga ruszyła do przodu. Mamy + 1.5 kgWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 13:27
Anuleczek lubi tę wiadomość
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
justyna14 wrote:Ja mialam teraz ph 8 i reszta wynikow ok i lekarz kazwal zakwaszac mocz zurawina i cytryna - tzn jesc zurawine suszona i cytryne jak dam rade.
justyna14 - cytryna to podstawa przy ODKWASZANIU organizmusok z cytryny działa zasadotwórczo. tu nie liczy się smak, tylko to jak jest metabolizowany dany produkt przez organizm. A inna kwestia, ze zasadowy mocz jest wręcz oznaką zdrowia. Odkwaszenie organizmu np. zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Wiele osób latami pracuje na takie pH moczu
-
justyna14 wrote:Ja mialam teraz ph 8 i reszta wynikow ok i lekarz kazwal zakwaszac mocz zurawina i cytryna - tzn jesc zurawine suszona i cytryne jak dam rade.
Czyli miałaś takie same zalecenia, Jak ja. Zastanawiałam się Po prostu czy to nie za mało. Dziękijustyna14 lubi tę wiadomość
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Cześć dziewczyny !
Tez zostanę sierpniowa mamusia. Termin mam na 24 sierpnia. Mam córeczkę ktora ma roczek. Teraz czekamy najprawdopodobniej na synka. Bylismy na badaniach prenatalnych lekarz powiedzial ze wszystko w ok. Z czego bardzo się cieszylismy z mężem ponieważ mielismy bardzo przykre doświadczenia. Gdy wróciliśmy do domu porównalam wyniki z usg synka i córeczki i martwi mnie jedna rzecz. Mianowicie córka miala w 12 .3 dni długość kości udowej 8.4 a synek w 12.5 dniu niak 7.5 . Strasznie nie daje mi to spokój. Proszę podnieście mnie na duchu inaczej oszaleje. Jutro mam wizyte u mojego gin mam zamiar z nim o tym tez porozmawiaćQumish, Anuleczek, chabasse, niedograna lubią tę wiadomość
Bocc -
Dziewczyny, jakimi bólami w okolicach brzucha i krocza w drugim trymestrze warto się przejmować, a jakie to norma? Bo od jakichś dwóch dni zdarzają mi się takie krótkie ukłucia i szarpnięcia w okolicach jajnika i wejścia do pochwy i nie wiem czy to kwestia więzadeł i tych wszystkich procesów czy powinnam się zaniepokoić?
nesssssa lubi tę wiadomość
Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień -
Ukłucia, ciągnięcia, szarpnięcia, krótkie spinanie - to wszystko może się przytrafić
Niepokojące na pewno byłyby przedłużające się skurcze, im bardziej regularne, tym gorzej. I oczywiście każdy ból, który trzyma długo i nie ustępuje po zwykłej nospie.
A tak czy siak - o każdej dolegliwości zawsze warto wspomnieć lekarzowiIthildin lubi tę wiadomość
-
Boccc wrote:Cześć dziewczyny !
Tez zostanę sierpniowa mamusia. Termin mam na 24 sierpnia. Mam córeczkę ktora ma roczek. Teraz czekamy najprawdopodobniej na synka. Bylismy na badaniach prenatalnych lekarz powiedzial ze wszystko w ok. Z czego bardzo się cieszylismy z mężem ponieważ mielismy bardzo przykre doświadczenia. Gdy wróciliśmy do domu porównalam wyniki z usg synka i córeczki i martwi mnie jedna rzecz. Mianowicie córka miala w 12 .3 dni długość kości udowej 8.4 a synek w 12.5 dniu niak 7.5 . Strasznie nie daje mi to spokój. Proszę podnieście mnie na duchu inaczej oszaleje. Jutro mam wizyte u mojego gin mam zamiar z nim o tym tez porozmawiać
Witaj Boccc!
Z tego co wiem i co zdążyłam się dowiedzieć (też zgłębiałam temat prenatalnych, u nas problemem były kości nosowe) na tak wczesnym etapie nie mierzy się kości udowych. Tzn. można oczywiście, ale nie są zadnym wyznacznikiem. Dopiero od 2., 3. trymestru używa się tego do sprawdzania harmonijności rozwoju dziecka, bo ten pomiar staje się bardziej miarodajny niż długość całkowita.
Jakie poza tym miałaś wyniki? Piszesz, że lekarz ogólnie uznał, że wszystko OK - więc na pewno tak właśnie jest
A jeszcze zapytam: czy porównałaś też CRL obu dzieciaków? No bo ta kość udowa, jeśli w ogóle zwracać na nią uwagę, to chyba w proporcji do długości całkowitej..?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 14:24
-
Ithildin wrote:Dziewczyny, jakimi bólami w okolicach brzucha i krocza w drugim trymestrze warto się przejmować, a jakie to norma? Bo od jakichś dwóch dni zdarzają mi się takie krótkie ukłucia i szarpnięcia w okolicach jajnika i wejścia do pochwy i nie wiem czy to kwestia więzadeł i tych wszystkich procesów czy powinnam się zaniepokoić?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 14:37
Ithildin lubi tę wiadomość