X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Karolcia91 Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Ja zawsze bardzo reagowałam na alergię, ale brałam tabletki i zapominałam o tym. A teraz wiem że nic nie można, niby mam jakieś zamówione tabletki w aptece ale i tak nie wiem czy zdecydować się je brać, trochę sie boje. Nie pamiętam ich nazwy niestety... Ten katar i czerwone oczy jeszcze bym przetrzymała, ale to kichanie to jest tragedia:/ ale kupiłam syrop calcium i wydaje mi się że jest troche lepiej, niestety nie mam pojecia jak możemy sobie jeszcze pomóc. Alergolog dopiero za miesiąc, i chociaż z racji ciąży przysługuje mi się od razu, to i tak wszyscy to mają w d***

Zyrtec jest bezpieczny

Aniołek 12tc [*]- wrzesień 2017
    0d1y3e3kskzr7fqw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam w necie ulotkę. Flonidan to Loratadyna i nie jest wskazana w ciąży. Więc ja się nie zdecyduję. Czasem rozważam Clatre. Choć tam w ulotce jest opisane, że nie ma badań dla ciąży, ale to jeden z nowszych leków mniej inwazyjny. Ale też strach... mój lekarz rodzinny nie zalecał. Jak żyć??? W pierwszej ciąży też się męczyłam i chyba muszę teraz też przetrwać okres pylenia...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    No to mnie teraz załamałaś :-/ wizytę mam 23.04 oczywiście dam znać co doktorek na to ;-) Kurczę jak będzie kazał powtórzyć to się załamie bo teraz robiłam u siebie w przychodni bo koszt to 19 zł, a mam pakiet w lux med ale nie chciało mi się jechać do Wrocławia (50km) bo więcej na paliwo bym wydała i czasu kupe straciła, tam robili mi, w poprzedniej, właśnie trzy pobrania. Eh chytry traci podwójnie ;-)
    Pewnie zrobi to co mój :) w końcu w moim labie tak robią i większość lekarzy to akceptuje...

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 wrote:
    Czytanie jest wysiłkiem intelektualnym. Duża części krwi zostaje wówczas skierowana do mózgu, co za tym idzie spalana. O tyle utrudnia to interpretacje, że w mózgu są inne transportery glukozy, które nie są w tak dużym stopniu zależne od działania insuliny. Co za tym idzie- spalamy glukozę.
    Najlepiej się całkiem odmóżdżyć podczas tego testu.
    Oj bez przesady. Nie da się nie myśleć, walka żeby nie zasnąć po takim skoku glukozy też jest wysiłkiem energetycznym i to większym. Nie wyobrażam sobie siedzieć 2 godziny i patrzeć w ścianę, po kwadransie musieliby mi kaftan założyć i zawieźć do odpowiedniego szpitala :p

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 wrote:
    Czytanie jest wysiłkiem intelektualnym. Duża części krwi zostaje wówczas skierowana do mózgu, co za tym idzie spalana. O tyle utrudnia to interpretacje, że w mózgu są inne transportery glukozy, które nie są w tak dużym stopniu zależne od działania insuliny. Co za tym idzie- spalamy glukozę.
    To chyba nie ten rząd wielkości. Skąd masz te wiadomości, że czytać nie wolno. To co z myśleniem... Czy to też się da wyłączyć? A pro po fb to największy odmóżdżacz jaki znam :) haha

Ja tam zabrałam na badanie książkę, komórkę i tylko się modliłam, żeby ludzie na mnie kaszleli, bo nie chciałam wrócić chora z tego siedliska zarazków. Oszalałabym 2h nic nie robiąc. Takie stany u mnie nie są fizjologiczne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    chyba ze względu, że to moja trzecia ciąża podchodzę lajtowo ;-) 15 lat temu, w pierwszej ciąży, nawet nie słyszałam o czymś takim jak krzywa cukrowa, robiłam tylko poziom cukru na czczo. W poprzedniej, dwa lata temu, już robiłam i wtedy inaczej miałam to pobranie tzn. trzy pobrania (przed glukozą, godzinę po i dwie godziny po). Teraz pobrała mi tylko przed glukozą i dwie godziny po. Ale nie przejmuje się tym bo nigdy problemu z cukrem nie miałam więc podchodzę do tego, że i ta ciąża przebiegnie, jak poprzednie, bardzo dobrze bez komplikacji itp. ;-)
    Z tym chodzeniem to też sporo nie było bo ten krótki odcinek autem pokonałam bo akurat u nas pada dzisiaj deszcz, schodów to aż 5 pokonałam. Więcej energii chyba zużyłam na kibelku ;-) bo ledwo do domu doszłam 0laughing.gif

To u mnie tak samo. W pierwszej 13 latemu nie robiłam kompletnie nic w temacie cukru, w drugiej tu niestety mnie wyslali a ze nie wiedzialam na co sie piszę to poszlam zrobić:D A teraz mam szczerze wywalone wiem ze nie mam żadnej cukrzycy i wg mnie zbedne to badanie a meczace dla mnie. Jak nie zrobia mi do krwi to mam to w nosie nie bede tego piła napewno.

Kasiaja lubi tę wiadomość

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mie u lekarza w poczekalni jeat nawet telewizor więc w poniedziałek na krzywej cukrowej też nie będę się nudzic:) i też nie wyobrażam sobie siedzenia dwie godziny i o niczym nie myśleć.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • agania Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam flonidan zapisany na alergię. Clatra za mocna.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 wrote:

Czy ktoś potrafi odmóżdżyc się na całe 2h? Będąc zdrowym psychicznie? Nawet tak siedząc i gapiąc się w ścianę w którymś momencie myśli zaczynają się układać w jakąś całość, rozmyśla się nad różnymi aspektami. Taki strumień myśli z automatu. I to czym się różni od czytania książki? Moim zdaniem tak samo angażuje mózg przez wyobraźnię.

A że FB najlepiej odmóżdży to święta prawda :)

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to nie do konca tak jest ze jak sie nigdy problemow z cukrem.nie mialo ani w poprzednich ciazach cukrzycy to w kolejnej tez sie nie bedzie mialo... wiele jest osob ktore nie maja problemow a w ciazy cukrzyca a znam tez wiele nawer w rodzinie gdzie pierwsza ciaza super a np druga czy trzecia dopiero cukrzyca ciazowa...
    Właśnie dlatego jest nazwana ciazowa bo nie swiadczy o ogolnych problemach z cukrem a moze byc tylko w ciazy i pozniej/wczeaniej w ogole nie dawac o sobie znac... i tez nie musi sie objawiac w kazdej ciazy bo to ze byla np w piwrwszej nie znaczy ze w kolejnych tez sie pojawi jak i to ze do tej pory nawer i w ciagu 4 sie nie mialo nie znaczy ze sie nie pojawi w piatej...

ingelita, Marta..a, PLPaulina lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Dziewczyny to nie do konca tak jest ze jak sie nigdy problemow z cukrem.nie mialo ani w poprzednich ciazach cukrzycy to w kolejnej tez sie nie bedzie mialo... wiele jest osob ktore nie maja problemow a w ciazy cukrzyca a znam tez wiele nawer w rodzinie gdzie pierwsza ciaza super a np druga czy trzecia dopiero cukrzyca ciazowa...
    Właśnie dlatego jest nazwana ciazowa bo nie swiadczy o ogolnych problemach z cukrem a moze byc tylko w ciazy i pozniej/wczeaniej w ogole nie dawac o sobie znac... i tez nie musi sie objawiac w kazdej ciazy bo to ze byla np w piwrwszej nie znaczy ze w kolejnych tez sie pojawi jak i to ze do tej pory nawer i w ciagu 4 sie nie mialo nie znaczy ze sie nie pojawi w piatej...
    Podobnie z TSH... lepiej się przebadać :) to nic nie kosztuje (w sumie nie dosłownie :) hahaha)

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokladnie z TSH jest tak samo... mi badaja przy kazdym pobraniu krwi bo nawer biorac leki moze sie w ciazy posypac jak domino

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Tsh to tutaj w ogole nie badaja w ciazy. Zbadalam sobie sama w pl i wyszlo tak samo. W sumie nie wiem czemu tego nie badaja.

• AnkaK90 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    Oo teraz widzę post. Co jest w recepcie nt. Ciąży?
    Ja dostałam receptę na ten lek (bez go nie kupisz) a w ulotce jest aby przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. U mnie ginekolog jak i alergolog stwierdziły, że moje napady duszności i problem z oddychaniem może być większym zagrożeniem dla dziecka niż mała dawka leków.
    Loratydyna podobnie jak ceteryzyna (np. zyrtec) są lekami z grupy B, czyli są dozwolone dla kobiet w ciąży, lecz pod okiem lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2018, 17:27

TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
    f2wl2n0aindk2re3.png
  • AnkaK90 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    A ten flonidan to na recepte mam rozumiec?

Tak. A może uda Ci się wcześniej umówić do alergologa niż za miesiąc, może prywatnie?

TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
    f2wl2n0aindk2re3.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova jak to sie mowi co kraj to obyczaj nawet w leczeniu...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• dusia89 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko. Co myślicie o wózku smykoland meggy II ??

https://smykland.com.pl/pl/p/Meggy-II-3w1-kolor-K1/156

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2018, 17:40

wnidmg7y3r7e3nug.png

ex2b8u699a8qowv6.png

26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK90 wrote:
    Ja dostałam receptę na ten lek (bez go nie kupisz) a w ulotce jest aby przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. U mnie ginekolog jak i alergolog stwierdziły, że moje napady duszności i problem z oddychaniem może być większym zagrożeniem dla dziecka niż mała dawka leków.
    Loratydyna podobnie jak ceteryzyna (np. zyrtec) są lekami z grupy B, czyli są dozwolone dla kobiet w ciąży, lecz pod okiem lekarza.
    Haha no właśnie o ulotkę chodziło nie receptę... dzięki za info.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 wrote:

to fakt, ja podczas badania PET gdzie glukoza jest z radioaktywnym znacznikiem nie mogłam nawet czytać, a nawet najlepiej myśleć haha.

Ale jednak przy krzywej cukrowej biore czytnik, bo no dwóch godzin gapienia się w ścianę nie wytrzymam.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dusia89 wrote:
    Mam pytanko. Co myślicie o wózku smykoland meggy II ??

https://smykland.com.pl/pl/p/Meggy-II-3w1-kolor-K1/156

Odradzam 3w1. Jeśli potrzeba fotelika do auta to ten turaj idzie na śmietnik a przecież to pieniądze. ;)

Nigdy tego wózka nie widziałam. Nie miałam okazji prowadzić. Nie wiem z jakich jest materiałów.

Wygląda na to że ma sporą amortyzację.. jedna podlega regulacji to dobrze bo inaczej w mieście zbyt by bujalo. :)

Dość ciężki wózek, na pewno spacerówka. :)

Warto jednak zawsze móc obejrzeć. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2018, 18:13

‹‹ 620 621 622 623 624 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ