Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie będzie dziewczynka. Termin na 29 lipca się przesunął. Po połówkowych wszystko ok.
Podczytuje Was codziennie, pozdrawiam wszystkie Sierpniówki
Co do cukru w ciąży. Na czczo powinno być poniżej 90. Później poniżej 140. U mnie na czczo za wysoki 94. Reszta ok. Mimo to wczoraj diabetolog dał mi glukometr i zalecił dietę...
kozalia lubi tę wiadomość
-
A ja bylam wcziraj na wizycie u ginka z NFZ. Tak więc zadnego badania nawet nie miała... Śmiech na sali. I usg nie wspomnę, bo to norma ze nie robi. Natomiast wyszlo mi za wysokie tsh 3.35. Czy to faktycznie takie wysokie.? Bo wg normy zz wyników granica jest 4. W każdym razie dostalam euthyrox, brać 1x dziennie na czczo. Do tego znowu paskudne tabletki dopochwowe, nystatyna osłonowe przy antybiotyku, na zatoki. Nadal lykam luteine.. I czuje sue jak geriatryczka. Ciagle jakies tabsy. Czy ten euthyrix któraś bierze, to bezpieczne w ciąży całkowicie? Bo gin mni e nastraszyl, ze źle tsh to cichy zabójca ciąży. OMG.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 14:53
-
nick nieaktualnyWysokie,
mi wyszło 3.9
Ja biore letrox, to jest to samo tyle ze bez laktozy.
I wczoraj zwiekszyli mi dawke przez wynik tsh..
Nie wiem jak że straszeniem. Moja endokrynolog jest stabilna emocjonalna. A co miesiąc badam tsh więc trzymamy wszystko na pulsie.
Wiem tylko, że to bezpieczny lek. I że często dawkę w ciąży się zwiększa..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2018, 15:09
chabasse lubi tę wiadomość
-
Kozalia u nas bedzie Agatka mozesz dopisac
A co do tsh to powinno byc max do 2, ale czasem z niewyspania i zmeczenia moze jednorazowo wyjsc podwyzszone, zkontroluj za kilka dni jeszcze raz i najlepiej zbadaj ft3 i ft4 bo to one wskaza niedoczynnosckozalia lubi tę wiadomość
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp[*] 03.2017
[*]
-
Tsh powinno być poniżej 2,5, a norma faktycznie jest do 4. Te tabletki dużo osób bierze, więc są raczej bezpieczne. Na pewno bezpieczniejsze niż wysokie TSH.
Ja to się czuje jak po maratonie jakimś... Od kilku dni chce mi się ciągle spać, wczoraj cieszyła się jak wybiła 21 i zaraz się położyłam. Jestem taka słaba, że nawet nie miałam siły z nikim rozmawiać przez 2 dni. Mam nadzieję że to tylko chwilowe. -
TSH w przypadku ciąży wysokie. Powinno być w granicy 2. Euthyrox jest bezpieczny w ciąży sporo ciężarówek go bierze więc się nie martw. I niestety gin miał rację że TSH jest zagrożeniem dla ciąży. Ale sie nie denerwuj tylko bierz leki i będzie dobrze.
chabasse, Monsi lubią tę wiadomość
-
Ja tez biore euthyrox od początku ciaży, chociaz wcześniej nie miałam zadnych problemów z tarczycą.
Mi lekarz powiedział że za wysoki poziom jest zwłaszcza niebezpieczny na początku, później też oczywiście trzeba uważać. na początku wysokie TSH może powodować poronienia, no i ma wpływ na rozwój tarczycy u dziecka i jego ew. problemy hormonalne po urodzeniu.
A dziewczyny, które biorą Euthyrox albo coś analogicznego:
bierzecie rano przed krzywą cukrową?
Przed pobieraniem krwi na TSH albo ft4 nigdy nie biore, ale moge wtedy wziac zaraz po pobraniu a 20 minut zjeść śniadanko..a przy krzywej?
-
justyna14 wrote:Pisaliście parę razy że macie problemy z zatwardzeniem , a ja od początku ciąży wręcz odwrotnie. Czy jeszcze ktoś tak ma? Bo już zastanawiam się czy to normalne? I zanim poczuje że mi się chce "2" to brzuch zaczyna mnie boleć. Nie wiem czy to zgłosić czy olać?
do tego ból brzucha i nagle potrzeba załatwienia się więc to było bardzo stresujące bo mało czasu na znalezienie kibelka
[/url]
-
nick nieaktualny
-
Normalnie przed badaniem tsh, ft3 i 4 nie biorę euthyroxu, a w zeszłym tygodniu miałam wizytę u endokrynologa i specjalnie zapytałam o krzywą. Lekarka mi powiedziała, że normalnie mam w domu wziąć tabletkę i dopiero jechać na krzywą.TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
-
nick nieaktualny
-
Ja tez pytalam u diabeto jak robilam termin u nich na krzywa cukrowa i insulinowa 2 lata temu i powiedzieli ze mam normalnie wziac tabletke ale tylko niezbednym minimum wody popic
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
edytkaa93 wrote:Teoretycznie euthyroxu nie powinno się wcale popijać, ja takie miałam zalecenie od lelarza, ale ja i tak popijam bo nie umiem tak bez niczego połknąć tabletki.
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U mnie na poczatku ciazy popijany zadziałał tak, ze miałam nadczynnosc
Także przed krzywą biorę, popijam jak zwykle małą iloscią wody.. i postaram sie jakos przetrwac ta glukozeale do badania jeszcze tydzien, teraz na tapecie mam przeprowadzke... aaaaa