X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jak będę w szpitalu będzie pracował. I jakoś średnio podoba mi się opcja, że czegoś mi brakuje i bede siedzuec i czekać na niego. :D

Przyszykuje sobie 2 torby, jedną wezmę ja. Drugą mąż i tam chce mieć wszystko co potrzeba. Bez jakiegoś dowozenia.. :D

Każdy powinien dostosować wszystko do swojego życia. :) nie sugerować się aż tak co robią inni.. :)

Ja przy hemoglobinie lekko poniżej 11.
    Dostałam suplementacje żelaza +b12. :)
    Ale gin mówiła, że wynik nie jest zły. Ale dostanę leki bo w przeszłości była już anemia. :)

To będzie mój pierwszy poród. Oczywiście, że się boję. Ale chyba najbardziej komplikacji. :(
    Staram się nie myśleć za dużo. Wybrałam dobry szpital i liczę że na zmianie cała ekipa będzie zwarta i gotowa do pracy. :D

A co do smoczka? Kupię a życie pokaże jak będzie.
    Ja ponoć nie byłam smoczkowa. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 15:04

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    U mnie smoczek też musi być. Antek, co prawda, tylko do spania używa ale nie wiem jaka będzie Zuzia więc będę przygotowana ;-) do szpitala go nie będę pakować ze względu na te zarazki szpitalne.
    Ja to chyba jakiś hardkor jestem bo nie mogę się doczekać tego porodu, a najbardziej to już tych partych bóli ponieważ wtedy wiem, że za chwilę zobaczę dzidzię i jakaś taka siła i hormony buzują. Jedynie tylko boję się żeby tego łyżeczkowania później nie było bo dla mnie to temat nieznany i dlatego mam obawy. Najgorszy to jest dla mnie połóg i taka trochę niezdarność w tym czasie
    No właśnie ja łyżeczkowania się boję. Mialam to kiedyś robione ale pod narkoza jak poronilam. A tutaj pewnie jest robione na żywca. A mam wskazanie do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 14:39

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie nie straszcie, mam żelazo w witaminach chociaż wiem, że tam się za bardzo nie wchłania, ale 11,5 jest w normie w ciąży przecież. :)

Ja bym chciała rodzić SN ale to ja sobie mogę chcieć. Jak lekarz powie że tniemy to tniemy i tyle. O porodzie wolę nie myśleć, chodzę na szkołę rodzenia, pójdę na kurs wypierania jak dotrwam do 38 tygodnia jeszcze. To wspólnymi siłami z położną jakoś go wyplujemy. O siebie się nie boję mogę dużo znieść oby tylko małemu nic się podczas porodu nie stało :)

Smoczek mam jeden z nuk'a genius 0-6 :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • agania Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, owszem. Ale nie każdy szpital pozwala na trzymanie toreb na podłodze, niektórzy każą zabierać. Albo trzymać wszystko w szafce. Ja nie będę zabierać ze sobą całego domu, bo idąc tym tokiem myślenia to na kilka tygodni musiałabym zabrać ze sobą 10 ręczników, 10 piżam itd. :D ale masz rację, każdy robi jak uważa, róbcie tak, żeby Wam było wygodniej.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    No właśnie ja łyżeczkowania się boję. Mialam to kiedyś robione ale pod narkoza jak poronilam. A tutaj pewnie jest robione na żywca. A mam wskazanie do tego.
    No u mnie płatek łożyska został na przedniej ścianie, po tym jak łożysko postanowiło zawędrować z przedniej na tylną. Jak okaże się że ten płatek sam nie wyjdzie przy porodzie będą czyścić :-S

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przy hemoglobinie 11,5 nic mi nie przepisał, na kolejnej wizycie spadła mi do 11,1 i wtedy dostałam już tardyferon.

Smoczek kupiłam też avent soothie. Pierwsza córka nie miała smoczka, byłam anty :D A później bardzo zalowalam, ale było już za późno. Teraz chciałabym przyzwyczaić do snu, w dzień wolałabym nie.

Porodu też się oczywiście boję, wybrałam drugą cesarkę i mam nadzieję że pójdzie tak samo gładko jak pierwsza. Po 8 godzinach wstałam i robiłam wszystko, bolało tylko przy wstawaniu z łóżka i obracaniu się na drugi bok. Teraz mam w głowie poród przedwczesny, stresuję się bardzo, że jeszcze torba nie jest gotowa.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Weźcie nie straszcie, mam żelazo w witaminach chociaż wiem, że tam się za bardzo nie wchłania, ale 11,5 jest w normie w ciąży przecież. :)

hehe ja mam już gorzej niestety 10,6 i tendencja spadkowa. Przy 11,7 lekarka mówiła że dobry wynik.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z torby do szpitala mam jedynie torbę ;-)

Anuleczek, DobrejMysli, ingelita, Leticia lubią tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ja z torby do szpitala mam jedynie torbę ;-)

A ja mam połowę rzeczy do torby. Ale brak torby. :D :D

Dobrze że tak wyszło bo że szpitala wiem, że torby im nie przeszkadzają. Byle nie były xxl i żeby nie na kółkach. :D :D

• Dooti Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie już dziewczyny leżę pod kroplówką z magnezem, zrobili mi usg i maluchem na szczęście wszystko dobrze, waży 1017 gram. Jutro pobiorą mi krew do badań. Troszkę spokojniejsza już jestem, póki co będzie żelazo w tabletkach.

Zolza_, Flowwer, Marta..a, Eilleen, Lavendova, Qumish, PLPaulina, e_mii, agania, Kasiaja, pumka1990, Anuleczek, d'nusia, ingelita, Leticia, Ania241188, jej odbicie lubią tę wiadomość

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy cc chyba łyżeczkują? I dobrze prawie nie krwawilam później ale to też pewnie różnie z tym.

Co wy z tymi torbami sie stresujecie ze nie gotowe? Na naszym etapie to sie do porodu nie wybierajcie, maluchy nie mialyby szans. Czasu ma to jeszcze dużo spokojnie zdążycie :P

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova te torby żeby w razie co jak pójdziemy do szpitala mężowie mieli gotowe, przynajmniej u mnie taki jest powód ich szykowania :D
    A przynajmniej tej pierwszej dla mnie, na sam poród bo ta na oddział już później to sobie chłop poradzi. A im bliżej terminu tym bardziej bym chciała móc po prostu leniuchować i oczekiwać. No i po dużych gabarytach typu wózek, łóżeczko, torbę miałam jako kolejną na liście, na koniec będą pierdółki, bez których można się obyć :)

Zresztą zmobilizowało mnie to, że niektóre już muszą się kłaść w szpitalu. Nie chcę żeby mnie też taka sytuacja zaskoczyła. A ostatecznie powodem może tez być to że od 1,5 miesiąca siedzę w domu i zamiast się nudzić wolę się tym zająć :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czym planujecie czyścić pępek dzidzi? Ja miałam octenisept, pępek odpadł dopiero po 4 tygodniach. Nie wiem czy teraz nie wybrać gazików nasączonych alkoholem, żeby szybciej wysuszyły ranke.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• agania Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Octenisept rozmiękczal ten kikut. Pamietam, ze myliśmy spirytusem rozcieńczonym i odpadł jakoś po 10 dniach.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas odpadl po tygodniu akurat bylismy jeszcze w szpitalu, wiec jak juz wyszlismy do domu to pepek byl zagojony. Takze nie wiem jak w praktyce wyglada jego pielegnacja

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam mówiono że odchodzi się już od wszystkiego na mokro i że czyści się go tylko na sucho delikatnie wokół patyczkami do uszu i wacikami

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno bede uzywac octaniseptu.Przy corce dopiero w 6 dobie uzylam bo mi to w szpitalu kazali wogole woda z mydlem myc (??!!).Mialam gaziki ze spirytusem ale mimi ciezko szlo, fopiero octanisept i patyczki do uszu zasuszyly pepek i szybciutko odpadl.

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna na warsztatach mówiła, że wystarczy zwykła woda i patyczek, ale trzeba to robić bardzo dokładnie.
    Co do octeniseptu to też dostałam info, że jest dobry dla dorosłych, ale teraz jakieś badania się ukazują że dla dzieci niestety jest niekorzystny.

http://www.ptmp.com.pl/png/png6z2_2013/PNG62-06-Rzanny.pdf

tu też wychodzi na to, że woda z mydłem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 17:11

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:

Ja bym chciała rodzić SN ale to ja sobie mogę chcieć. Jak lekarz powie że tniemy to tniemy i tyle. O porodzie wolę nie myśleć, chodzę na szkołę rodzenia, pójdę na kurs wypierania jak dotrwam do 38 tygodnia jeszcze. To wspólnymi siłami z położną jakoś go wyplujemy. O siebie się nie boję mogę dużo znieść oby tylko małemu nic się podczas porodu nie stało :)

Smoczek mam jeden z nuk'a genius 0-6 :)
    Wiesz co w teorii w normie, trzeba by było zrobić dodatkowo badanie żelaza żeby potwierdzić , bo to już taka granicą. Mi ginekolog tłumaczył że to zwykle badanie żelaza robione z krwi często już przy anemia jest na granicy, że niby organizm tak oszukuje się do konca, a anemia już może być. Miałam wtedy oddzielenie robione badanie na żelazo i wychodziło że jednak anemia przy hemoglobinie właśnie na pograniczu. Dużo też mówią inne parametry z krwi.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Przy cc chyba łyżeczkują? I dobrze prawie nie krwawilam później ale to też pewnie różnie z tym.

Co wy z tymi torbami sie stresujecie ze nie gotowe? Na naszym etapie to sie do porodu nie wybierajcie, maluchy nie mialyby szans. Czasu ma to jeszcze dużo spokojnie zdążycie :P
    26 tydzień to granicą przeżywalności więc miałyby szanse jak najbardziej. Ja wolę żeby torba dwa miesiąca stała spakowana niż żebym potem w skurczach szukała wszystkiego lub co gorsza niez zdążyła jej skompletować i została z palcem w ... Ale oczywiście każdy robi jak uważa. Ja do końca 7 MSC zawsze mam wszystko gotowe poprawne i czeka

7w3d 💔
‹‹ 711 712 713 714 715 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ