X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ja mam pytanie do mam które maja male dzieci, chodzi o ten aspirator. Korzystacie przydaje się rzeczywiście? Ja nie mialam czegoś takiego i nigdy żadnego kataru nie mialy jak byly takie malutkie także nie wiem czy kupowac...
    Ja bym bez aspiratora nie wiem co zrobiła. Na początku mała miala tak zapchany nos że już mleko było jej ciężko pić. Bratowa przyszła i pokazała jak tego użyć i miała mała takie gluty w nosie że szok. A potem się przydawał ciągle bo mała co zęby to katar i to taki że zawsze tyle się zbiera że zwymiotuje ta flegmą jak za rzadko ściągnę.
    Także u nas to jest must have na liście

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z prezentów to było tak :
    Pampersy
    Jakaś oliwka
    Kocyk
    Ręcznik z kapturkiem
    Ciuszki
    Chusteczki nawilżone

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 22:16

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    U nas z prezentów to było tak :
    Pampersy
    Jakaś oliwka
    Kocyk
    Ręcznik z kapturkiem
    Ciuszki
    Chusteczki nawilżone
    Ręcznik właśnie jeden kupię, bo drugi mam. Mama chce nam kupić jakiś, ciuszki to kupię jak będę wiedziała jakiego rozmiaru się spodziewać, siostra chce kupić szumisia, jak komuś będzie brakowało pomysłu to poduszka do karmienia, pampersy to wolę sama kupować jednej firmy, zamiast chusteczek w domu chce używać wody, ewentualnie nawilżany papier toaletowy. Wiadomo że zazwyczaj z pustymi rękami się nie idzie :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowa zabrała mnie wcześniej na zakupy.
    Kupiłyśmy ubranka. :) więc to rodzaj prezentu..

A moi rodzice do wózka się dołożyli. :)

A znajomi to wiadomo kupią coś jak będą przychodzić- Ale raczej pierdoly. :) :)

Chusteczki nawilżanie to ciężki temat, ciężko znaleźć o dobrym składzie. :) :)

Oliwka - ogólnie kosmetyki. Chyba że ktoś wie jakie kupić..

A z mm to nie chce by ktoś kupił.. Bo obawiam się czy Mała alergii mieć nie będzie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 23:23

• ingelita Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosz k...a... Muszę się wyżalić, bo jakiś jełop stwierdził, że najlepszym występem na koniec Wianków będzie koncert jakichś DJ-ów, przez co mi ściany i okna chodzą, dziecko mi obudzili, a właśnie dziś zaczęła być poważniej przeziębiona, mnie obudzili, brzuch mi stwardniał na kamień, takie basy są. A za pół godziny sztuczne ognie. Okna pozamykane, a można ogłuchnąć. Zastanawiam się, jak żyją ludzie, którzy mają tę „cudowną” imprezę pod oknami... Jakoś na Bajmie usnęłam i spalam bez problemu, bo inna dynamika, a ten szajs łupie jak diabli.

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania, właśnie, skąd ten krwotok? Dobrze, że na czas do szpitala dotarlaś. A synek na pewno ma dobrą opiekę i szybko z tego wyjdzie!

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do aspiratora, to ja właśnie z bólem serca będę musiała go znów użyć, chociaż moja córka tego nie znosi. Ale bez tego i gruchy u nas, przy tych raptem kilku chorobach do tej pory, byłaby sytuacja beznadziejna.

A jeżeli nie macie pomysłu na prezent od kogoś, to warto mieć nebulizator/inhalator. Sprawdza się i dla dziecka i dla rodziców, zwłaszcza dla ciężarnej i matki karmiącej, ale nie tylko. Nawet lekarstwa dla dzieci są często do podawania w formie roztworu do nebulizacji.

Kolejna rzecz, to nawilżacz powietrza, przyda się na sezon grzewczy.

A jeśli chodzi o mężczyzn, to moj tez wszystko przy dziecku ogarnia, a ja mam zapewnione wychodne minimum raz w tygodniu, jeżeli mam ochotę :) A jego to wręcz muszę namawiać, żeby się z kimś spotkał :P plus co drugi weekend chodzę do szkoły, wiec wtedy tez mąż się całymi dniami zajmuje córką.

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko z tymi prezentami od kogoś. Bo jak chce się coś ważnego jak inhalator czy nawilżacz to trzeba by było dac nazwę firmy/model. :) tak mało prezentowo wtedy. :D :D

A nawilżacz to mamy, bo nie rozumiem co znaczy sezon grzewczy, hehe.. grzeje się jak jest zimno. :D

Jest sucho czasami w domu bo takie powietrze na dwirzu.
    I zdarza nam się używać gdy wilgotność w domu jest zbyt niska. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do jakiś imprez.. To sąsiad tydzień temu postanowił się tak upić że był nieprzytomny. :D koledzy go przynieśli..

3 w nocy a oni trafić nie mogli do odpowiedniego mieszkania..
    I do Nas dzwonili.. wkurzyli mnie wtedy. :) :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2018, 00:20

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie coś dzisiaj wzięło i spakowałam już torbę do szpitala, jutro jadę tylko kupić kosmetyki. Biustonosze chyba zamówię na bon prix takie nawet ładne mają tylko nie wiem jakiej jakości. Te co miałam przy Antku wywaliłam bo straszna tandeta mimo, że mało nie kosztowały ok 80 zł. Te na bon prix sprzedają w dwupaku za 80 zł więc chyba zaryzykuje, przynajmniej nie będzie szkoda wyrzucić po zaledwie kilku miesiącach użytkowania.
    Aspiratora do tej pory nie mam dla Antka jedynie dwa razy miał lekki katar na zęby i grucha wystarczyła w zupełności, a mamy taką malutką, za 5 zł chyba kupiłam :-)
    Potwierdzam również zakup nebulizatora i używanie go nie tylko jak dzieciątko chore. Można samą solą fizjologiczną przyzwyczajać maleństwo.

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ingelita wrote:
    Co do aspiratora, to ja właśnie z bólem serca będę musiała go znów użyć, chociaż moja córka tego nie znosi. Ale bez tego i gruchy u nas, przy tych raptem kilku chorobach do tej pory, byłaby sytuacja beznadziejna.

A jeżeli nie macie pomysłu na prezent od kogoś, to warto mieć nebulizator/inhalator. Sprawdza się i dla dziecka i dla rodziców, zwłaszcza dla ciężarnej i matki karmiącej, ale nie tylko. Nawet lekarstwa dla dzieci są często do podawania w formie roztworu do nebulizacji.

Kolejna rzecz, to nawilżacz powietrza, przyda się na sezon grzewczy.

A jeśli chodzi o mężczyzn, to moj tez wszystko przy dziecku ogarnia, a ja mam zapewnione wychodne minimum raz w tygodniu, jeżeli mam ochotę :) A jego to wręcz muszę namawiać, żeby się z kimś spotkał :P plus co drugi weekend chodzę do szkoły, wiec wtedy tez mąż się całymi dniami zajmuje córką.
    Potwierdzam. Kupowaliśmy nawilżacz do pokoju małej i inhalator też jak mała dostała zapalenia krtani.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawilżacz powietrza potrzebna rzecz zwłaszcza na jesień i zimę. Nebulizator również, u nas co przyziemienie to nebulizator w ruch. Jeśli chodzi o katar o my używamy fridy. Do noworodków zawsze kupuje staromodna gruszkę w najmniejszym rozmiarze.

Ja też wczoraj dokupiłem wszystko do torby włącznie z wdziankiem dla męża do porodu i torba spakowana. Jakoś dziewczyny mnie tu zmobilizowały tymi krawawieniami, bo ja już w bardziej zaawansowanej ciąży, niby wszystko ok ale dziś ok a jutro nie wiadomo co będzie więc przynajmniej tu mam pewność że jestem gotowa.

Witam się w piękną i chłodna niedzielę :-)

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi teściowie jeszcze nic nie kupili, dają tylko kasę jak są... Co nas mocno wkurza bo ich nie prosimy o to. Generalnie jakoś tak dziwnie podchodzą o ciąży, pytają jak się czuje, ale chyba przez to że nie mieli styczności za bardzo z dziećmi to mam wrażenie że zatrzymali się na latach 90-tych

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu dostałam krwawienia, tym razem już mocniejszego . Jestem po usg, młody waży ponad 2kg, wymiary na 34+1. Łożysko wygląda dobrze, przepływy też w miarę ok tylko tętno małego podwyższone i na usg i na ktg. Na ktg żadnych skurczy. Czekam na wyniki z krwi i mam w razie czego być na cczo. Jestem przerażona.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Ja znowu dostałam krwawienia, tym razem już mocniejszego . Jestem po usg, młody waży ponad 2kg, wymiary na 34+1. Łożysko wygląda dobrze, przepływy też w miarę ok tylko tętno małego podwyższone i na usg i na ktg. Na ktg żadnych skurczy. Czekam na wyniki z krwi i mam w razie czego być na cczo. Jestem przerażona.
    Jeśli tętno małego będzie skakać to będą chciało CC zrobić żeby nie ryzykować . Trzymaj się, 2 kg to już sporo i sobie poradzi a lepiej może żeby CC w takim przypadku. Modlitwa jesteśmy z Wami! Co by nie było to będzie dobrze, teraz musisz zaufać lekarzom.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti no to kciuki, dobrze że jesteś pod fachową opieką i już lekarze będą wiedzieć co robić. 34 tydzień jest dobrze. Powodzenia!

• katka/85 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dooti trzymaj się Kochana. oby jeszcze uudało się zatrzymać maleństwo w brzuszku.
    kurcze dziewczyny co to się dzieje?! przecież jeszcze nie pora na nas. coś te sierpniowe maluchy strasznie szybko się na świat pchają. za szybko :( ja wczoraj przegielam z porządkami i wieczorem złapaly mnie bóle okresowe które długo nie chciały puścić. byłam już przerażona i miałam wizję IP ale na szczęście po dwóch nospach kilku magnez ach i ciepłej kąpieli w końcu się uspokoiło. ale mam nauczkę na resztę ciazy ze pora przystopowac. ja się mogę czuć dobrze i może mi się wydawać ze dam rade ze wszystkim ale to w końcu już 8 mc ciazy i organizm w pewnym momencie może nie dać rady. a dla mojej niuni lepiej żeby jeszcze te kilka tyg w brzuszku powiedziała. tak więc pora zacząć w koncu odpoczywac.

pumka1990 lubi tę wiadomość

3jvz2n0an96r1ens.png
    c55fs65gka3iyxy5.png

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wczoraj przesadziłam z porządkami, ale u mnie akurat się na kręgosłupie odbiło. Ledwo dzisiaj chodzę, mam wrażenie że mi się cała miednica pokruszyła.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie tylko wy wzięłyście się ostro za robotę. Co roku rodzicom przycinam bukszpany. Wczoraj szalałam z nozycami i sekatorem. Brzuch wieczorem miałam co chwilę twardy... I miałam wrażenie że Filip stał się osmiornicą :p kopał mnie z każdej strony :)
    Ale dzisiaj wracam do domu, więc będę odpoczywać :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę mam to samo, źle sie czuje jak leżę i nic nie robię wiec co oczywiście robię? Rzucam sie w wir pracy, sprzątanie, gotowanie i inne roboty a pózniej właśnie plecy bolą i brzuch napiety. Pózniej sama sobie wyrzucam że na co mi to było, że muszę znać umiar bo to jednak juz 8 miesiąc.

Dooti jejku ale sie u Ciebie dzieje, dobrze ze jesteś pod stałą opieką. Jestem pewna że lekarze wiedzą co robią. Trzymam mocno kciuki żeby maleństwo jeszcze troszkę posiedziało w środku.

PS. Witam sie w nowym tygodniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2018, 10:24

pumka1990 lubi tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
‹‹ 907 908 909 910 911 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ