X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Jeszcze mam pytanie odnośnie tego gbs. Lekarz mówił, że to bardzo ciężko wyleczyć. Dziewczyny, które miały dodatnie a teraz mają ujemne- czy Wy leczyłyście się jakoś? Bo ja w sumie nic z tym nie zrobiłam, może dlatego stwierdził, że będzie dodatni...
    Ja nie robiłam kompletnie nic. Nie wiem czy ten antybiotyk, który podają w trakcie porodu ma zwalczyć wirusa czy tylko zabezpieczyć dziecko 🤷‍♀️

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molokay wrote:
    A czy macie wiedzę, warto czy nie warto, stosować przy porodzie SN żele ułatwiające poślizg dziecku z drog rodnych? Koleżance prywatna polozna to zaaplikowała, podobniez pomocne było.
    Dwa razy rodziłam i nawet nie wiem, że są takie żele 😲 Słyszałam tylko że jest jakiś żel, który powoduje przyspieszenie porodu (?).

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molokay wrote:
    Dzień dobry!
    Ledwo się podniosłam z łóżka, mój dwulatek miał dziś trzy pobudki, a to nie mógł znaleźć bidonu z woda w łóżku, a to „mama tuli”, widać zapewnia mi trening nocnego wstawania w imieniu siostry :D
    37 tc ❤️ Już tak blisko poznania maleństwa 😍

Zazu, powodzenia!
    A Twój synek jest odpieluchowany?
    Bo ja moim chłopcom nie daję już picia na noc w obawie przed zmoczeniem prześcieradła 😅

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    A Twój synek jest odpieluchowany?
    Bo ja moim chłopcom nie daję już picia na noc w obawie przed zmoczeniem prześcieradła 😅

Nie jest :) jeszcze nie wykazuje oznak gotowości, a pomyśleć, ze fantazjowałam na początku ciąży, ze w lato ogarnie się :D pewnie tez bym ukróciła nocne podpijanie z taka sama obawa :D

MomOfBoys lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka tez ostatnio co noc w okolicy 3-4 budzi się z płaczem, ewidentnie coś jej się śni, dziś płakała przez sen żeby Hania (dziewczynka z która wczoraj się bawiła) nie zjadła jej wszystkich chrupek w kształcie kaczuszki, biedaczysko. Mam nadzieje że ten etap minie bo chyba już z 1,5 tygodnia właśnie w tych godzinach ma jakieś koszmary.
    A matka chodzi rano jak zombie. Młoda w sumie tez niezbyt szczęśliwa bo nie wysypia się przy tych koszmarach.

U nas pomimo udanego odpieluchowania na dzień, w nocy nadal używamy pieluch, bo nie ma szans by utrzymała jeszcze a nie mamy tyle samozaparcia by w nocy ją wysadzać na kibelek.
    Ale i tak jestem zadowolona że na dzień się udało za drugim podejściem bez bólu i poszło naprawdę dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2020, 13:27

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Flara Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie ciekawa jestem ile moja już waży. Wizyta za tydzień, a ostatnią z mierzeniem miałam w 31 tc, bo później jakoś tak wyszło że skupiliśmy się na łożysku i przepływach i dziecie nie zmierzone.

Żadnych oznak porodu nie mam, ehhhhh to się będzie jeszcze ciągnąć i ciągnąć....

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja na dziś, 38+1 tc, waży 3 kg. Według mojego lekarza nie dotrzymam do terminu, rozwarcie większe niż tydzień temu, więc idzie ku dobremu. Wróży mi poród max 2 godziny (swoją drogą ciekawa jestem skąd oni to wiedzą, w pierwszej ciąży też inny lekarz zapowiedział mi, że szybko urodzę i nie mylił się). Ja jednak chciałabym mieć małą sierpnióweczkę, więc starania o wyjście zaczynam po 31 lipca ;)

m@rzenie, MomOfBoys, tym_janek, Evli, Kropka4, YoYo85 lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka02 wrote:
    Moja na dziś, 38+1 tc, waży 3 kg. Według mojego lekarza nie dotrzymam do terminu, rozwarcie większe niż tydzień temu, więc idzie ku dobremu. Wróży mi poród max 2 godziny (swoją drogą ciekawa jestem skąd oni to wiedzą, w pierwszej ciąży też inny lekarz zapowiedział mi, że szybko urodzę i nie mylił się). Ja jednak chciałabym mieć małą sierpnióweczkę, więc starania o wyjście zaczynam po 31 lipca ;)

Zazdroszczę, u mnie tydzień temu na wizycie szyjka jak na początku ciąży, rozwarcia nawet minimalnego brak :(

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka02 wrote:
    Ejjjj... Daj mi tego wróżbitę, może też mi coś fajnego wywróży 😅 Tak strasznie chciałabym urodzić w jakimś krótszym czasie, a nie jak przy chłopcach od 9 do 12 godzin z oksytocyną 😐

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obrotow, to tak - dzieci ktore nie sa w stanie fiknac czesto moga sie obracac wokol wlasnej osi albo z boku na bok. Dzieci generalnie lubia sie ruszac, plynu owodniowego troche jeszcze jest, co daje im przestrzen i naturalnym jest, ze beda kozystac ze wszystkich mozliwosci ruchu jakie im pozostaja :)

Co do GBS, nawet jak mama jest dodatnia i nie dostanie calego albo w ogole antybiotyku to jeszcze nie znaczy, ze maluch sie zarazi. To po pierwsze. A po drugie, jak sie zarazi to to nie jest tak, ze rodzimy i wychodzimy ze szpitala i radzcie sobie sami :) jednak te 2-3 dni standardowo siedzi sie w szpitalu i jak maluch bedzie mial objawy jakiejs infekcji to dostanie leczenie (czy to po gbs czy dowolnie innej). Lepiej po prostu dac mamie antybiotyk co bardziej lub mniej skutecznie zwalczy gbs u niej i nie zarazi sie dziecko wcale. Niz pakowac antybioryk w noworodka. Ale jak juz ske tak zdazy ze trzeba to podaje sie antybiotyki noworodkom i tyle.
    To tak smao jak z innymi badaniami. Robimy toksoplazmoze itd. W 3 trymestrze, ale to nie znaczy, ze sie nie zarazimy np. Tydzien przed porodem. Pi to jest ta obserwacja w szpitalu mamy i bobasa, aby wylapywac wszystkie ewentualne problemy, zanim maluszka pusci sie do domu. A nawet po puszczeniu sa potem wizyty poloznej i wizyty u pediatry :) takze spokojnie.

AsIuLa2020, Kropka4 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Co do obrotow, to tak - dzieci ktore nie sa w stanie fiknac czesto moga sie obracac wokol wlasnej osi albo z boku na bok. Dzieci generalnie lubia sie ruszac, plynu owodniowego troche jeszcze jest, co daje im przestrzen i naturalnym jest, ze beda kozystac ze wszystkich mozliwosci ruchu jakie im pozostaja :)]

Czyli nawet jak nie ma miejsce na fikołka, to wystarczająco ma żeby się odwrócić na bok ?

f2w39n73bboy892q.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    tym_janek wrote:
    Co do obrotow, to tak - dzieci ktore nie sa w stanie fiknac czesto moga sie obracac wokol wlasnej osi albo z boku na bok. Dzieci generalnie lubia sie ruszac, plynu owodniowego troche jeszcze jest, co daje im przestrzen i naturalnym jest, ze beda kozystac ze wszystkich mozliwosci ruchu jakie im pozostaja :)]

Czyli nawet jak nie ma miejsce na fikołka, to wystarczająco ma żeby się odwrócić na bok ?

Zazwyczaj tak :)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    Ejjjj... Daj mi tego wróżbitę, może też mi coś fajnego wywróży 😅 Tak strasznie chciałabym urodzić w jakimś krótszym czasie, a nie jak przy chłopcach od 9 do 12 godzin z oksytocyną 😐
    Z oksy wróżył mi 3 minuty, hahaha 😂 Ale ja tam czekam na swoją pełnię, oni tak mówią, że zaraz już szybko będę rodzic, a i tak pewnie doczekam terminu :)

MomOfBoys lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Zazwyczaj tak :)

Dziwię się, bo lekarka wspominała, że siedzi bardzo nisko wkomponowana w miednicę więc myślałam że już nie ma możliwości na żadne wygibasy większe

f2w39n73bboy892q.png
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka, jak ja bym chciała usłyszeć coś takiego (i żeby okazało się to prawda) :D na wizycie w 35+6 szyjka twarda, bez oznak. Przy pierwszej ciąży lekarz widząc moje dziecko na ostatnim usg i ze jest w 95. percentylu oraz wzrokowo oceniając szerokość moich bioder powiedział, ze będę miała fajny porod. No świetny był, tak bardzo, ze następnego dnia po napisałam lekarzowi w SMS, ze rodzeństwa nie będzie ;)

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Dziwię się, bo lekarka wspominała, że siedzi bardzo nisko wkomponowana w miednicę więc myślałam że już nie ma możliwości na żadne wygibasy większe

Weź sobie jakąś małą miskę albo szklankę, do której jesteś w stanie wsadzić rękę. Ta miska/szklanka to miednica. Twoja ręka to głowa dziecka. Nawet jak wciśniesz do końca tą rękę i ani rusz na boki, tak z większym lub mniejszym wysiłkiem jestes w stanie tą rękę obracać wokół własnej osi, prawda? Miednica nie trzyma głowy w żaden sposób, nie ma tam uchwytów co by uniemożliwiały ruch :) A nawet jakby maluch nie miał siły obrócić głowy to szyja, obręcz barkowa, miednica jest normalnie ruchoma - ty też możesz cały czas patrzeć przed siebie i nie ruszać głową, a ciało skierować w lewo lub prawo, nogi rzełozyć z jednego boku na drugi itd., prawda? :)

Iskierka87, to_tylko_ja, aniołkowa_mama, Kropka4 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Weź sobie jakąś małą miskę albo szklankę, do której jesteś w stanie wsadzić rękę. Ta miska/szklanka to miednica. Twoja ręka to głowa dziecka. Nawet jak wciśniesz do końca tą rękę i ani rusz na boki, tak z większym lub mniejszym wysiłkiem jestes w stanie tą rękę obracać wokół własnej osi, prawda? Miednica nie trzyma głowy w żaden sposób, nie ma tam uchwytów co by uniemożliwiały ruch :) A nawet jakby maluch nie miał siły obrócić głowy to szyja, obręcz barkowa, miednica jest normalnie ruchoma - ty też możesz cały czas patrzeć przed siebie i nie ruszać głową, a ciało skierować w lewo lub prawo, nogi rzełozyć z jednego boku na drugi itd., prawda? :)

Jakby nie patrząc to masz pełną rację :)
    No nic, trzeba czekać :)

f2w39n73bboy892q.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Zazu, daj znac jutro po kwalifokacji <3

Mam termin ciecia na 3 sierpnia w poniedzialek. Czyli za 11 dni! Stresik mnie lapie :) Dzien wczesniej rano mam sie zglosic do szpitala na oddzial. Jak dobrze pojdzie to za 2 tygodnie o tej porze bede juz z mala w domu :D

Molokay, Iskierka87, tym_janek, Flara, Evli, ticia9, MomOfBoys, i_ka, Asasa, madu, to_tylko_ja, aniołkowa_mama, Paula2702, YoYo85, megson91, Nadzieja777, m@rzenie, Kagu3, Kropka4, MartitaS, Kindoll, agniecha2101 lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dosc ... :( boli mnie w krzyżu, mam bole podbrzusza brzuch tez ciagle sie napina a i tak nic sie nie dzieje. Nie jestem w stanie czasem chodzic czuje sie jak kaleka . Zazdroszcze wam ze macie ustalony termin cc szkoda ze nie da sie tak przewidzieć porodu heheh

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2020, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu który to będzie tydzień w dniu cięcia u Ciebie? Wybacz ale suwaczki poznikały i nie widzę 😉

‹‹ 1135 1136 1137 1138 1139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ