❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
Madlene śliczny chłopczyk. Jeszcze raz gratuluję 😊
Mam do was pytanie. Czy wy tez macie problem z cerą po porodzie? Mi wyskoczyła taka jakby kaszka na twarzy i szyi. Nie wiem czy to od tego pocenia się w nocy czy hormony? 🤔 Mam nadzieję że to minie.Madlene28 lubi tę wiadomość
-
My po wizycie położnej, z mała wszystko ok, z moim szyciem tez. Przez 8 dni przybrała 590 g no dobra, odejmijmy te wielka kupę, która w sobie nosi, ale i tak jest super, jestem zadowolona bardzo. Co do kupy, to powiedziała, ze może to wynikać z mojego kiepskiego nawodnienia, a rzeczywiście ostatnio nie przypilnowałam się z piciem. Jeszcze nie spotkałam się z taka teoria, przyjrzę się jej. Nosek kazała czyścić solą fizjologiczna, a kikut ciepła woda na patyczki lub gaziki, przy każdej zmianie pieluszki. Do tej pory używałam raz dziennie octeniseptu i podobno tak się już nie robi, a wy jak pielęgnujcie pępek?
Yoyo, mnie tez się pogorszyła cera, a od drugiego trymestru do końca była niemalże idealna, wiec pewnie to te dwie rzeczy, które wymieniłaś. -
nick nieaktualny
-
Tak podobno teraz nie zaleca się używania octaniseptu. U nas pępek odpadł w 7 dobie. Pod koniec zbierała się pod nim brzydka wydzielina to wtedy sama tez raz dziennie używałam octaniseptu by to wyczyścić, później pozwalałam wyschnąć. A wcześniej to nic, jak nic się nie działo, po kąpieli gdzie się zmoczył to tylko wycierałam dokładnie i zostawiałam do wyschnięcia.2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Molokay nam też położna kazała wodą z mydłem a jak by coś się działo to octaniseptem. Nam już odpadł kikut na szczęście bo jakis dziwny zapach miał. Jeszcze nie jest do konca zagojony i dzis rano jak była położona to zaczeła tam czyscić ten pępek octaniseptem i patyczkami az krew się pojawiła A summa summarum kazała potraktować to spirytusem żeby to zasuszyć..
-
Flara wrote:Ten Sterimar baby leci jak szalony ja nie byłam w stanie go używać nawet u 2 latkI. U nas u pierwszej i teraz używamy disnemar baby, ma o wiele łagodniejszy wypływ.
Aplikuje na leżąco i odciagam później delikatnie. Nie używam codziennie, może raz na tydzień, wiec narazie chyba za 2 /3 razy było użyte.
No właśnie też mi się wydaje, ze pod dużym ciśnieniem leci... Dwa razy mu użyłam ale mam stracha.
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Ja na razie nie używam wody morskiej tylko zakrapiam nosek solą fizjologiczną.
U nas kikut jeszcze mocno się trzyma, ale u córki też późno odpadł. Pediatra stwierdziła, że to genetycznie jesteśmy grubopępowinowi. Niestety troche brzydko ten pępek wygląda. Nie używam octaniseptu tylko kupiłam waciki do dezynfekcji i tym przemywam. Gdybym psikała octaniseptem tak jak wszyscy radzą (w szpitalu, u pediatry) to pewnie byłoby jeszcze gorzej.
Ja też mam, zwłaszcza na początku, szybki wpływ i mały się krztusi.
Czytałam kiedyś też o tym, że jeżeli dziecko pije dużo mleka pierwszej fazy, czyli tego nagromadzonego w piersiach to może mieć potem problemy z brzuszkiem, bo to mleko zawiera więcej laktozy. Słyszała któraś z Was takie teorie? -
U nas kikut odpadł wczoraj, a w sobotę mała będzie miała 3 tyg. Nie używałam octaniseptu. Właściwie to nic nie robiłam z kikutem, tylko dbałam, żeby był suchy, odkryty i kontrolowałam czy nic się nie paprze albo nie ma brzydkiego zapachu.
Dzis byłam na wizycie patronażowej. Od 11.08. przybrała 430g, czyli w porównaniu z maluszkami dziewczyn?
, które pisały mało, ale z tego co mówiła lekarka i co czytałam w necie to w normie.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
U nas kikut odpadł wczoraj, a w sobotę mała będzie miała 3 tyg. Nie używałam octaniseptu. Właściwie to nic nie robiłam z kikutem, tylko dbałam, żeby był suchy, odkryty i kontrolowałam czy nic się nie paprze albo nie ma brzydkiego zapachu.
Dzis byłam na wizycie patronażowej. Od 11.08. przybrała 430g, czyli w porównaniu z maluszkami dziewczyn?
, które pisały mało, ale z tego co mówiła lekarka i co czytałam w necie to w normie.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Ja używam sterimar baby 😊 mojej Anielce w ogóle nie przeszkadza to ciśnienie 😉 a stosujemy wtedy jak widzę lub słyszę, że coś zalega w nosku. Psikam, chwilę czekam i wyciągam aspiratorem 😊
U nas pępek odpadł w środę ale cały czas krwawi. Psikam octeniseptem bo boje się że się będzie paprać 🤷🏻♀️
Nasza malutka przybrała 330 gram w 10 dni 😊 też mniej niż inne dzieciaczki, ale położna mówi, że to dobry przyrost 😁
-
Yoyo mi też się pojawiła kaszka na dekolcie... Mam nadzieję, że zejdzie i nie będę mieć problemów z cerą i trądzikiem.
My kikut czyścimy na sucho, a Octanisept mamy użyć jak by się babrał.YoYo85 lubi tę wiadomość
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
nick nieaktualnyPaulina maluszki nie muszą pić wody nawet w upały, w zupełności wystarczy im mleko. Moja do tej pory wypijała 30ml mm co przerwa czyli około 3/4 godziny. Najpierw podaje jej jednak to co uda mi się odciągnąć a to też tak mniej więcej 30/40ml i kurcze martwię się trochę bo ona zacznie jeść więcej a u mnie jakby laktacja słabnie 😔 pije herbatki i używam laktatora ale jakoś tak średnio u mnie z tym mlekiem.
-
Ja coś słyszałam, ze jak się podaje mm to dobrze podawać trochę wody, ale nie zagłębiłam się w temat.
Iskierka ja na laktację pije Femaltiker, nie wiem czy rzeczywiście pomaga, podobno tak
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
I_ku, m@rzenei, u Was przyrostu są ok, to u nas, a właściwie z mojej „winy”, to tak wyglada, ze starszakiem tez z początku było pół kg na tydzień, aż myslalam, ze waga popsuta.
Asasa, tak, ja o tym gdzieś czytałam, ale tez to, ze aby to było istotne, to dziecko musiałoby ciagle pic bardzo krótko, żeby zgarniać tylko to „pierwsze” mleko. Mnie dziś polozna powiedziała, ze w przypadku hiperlaktacji warto robić dziecku przerwy w trakcie karmienia i pionizowac, czyli nie 10 min ciągiem, a np. 3 min, przerwa i z powrotem. Pozycja biologiczna/naturalna oraz na boku dają tez mniejszy wypływ.
-
nick nieaktualny
-
Ja tak na szybko. 27.08.20r urodził się Adrianek z wagą 4525g i wzrostem 59cm. Niestety skończyło się cesarka gdyż we wtorek jak byłam na kontrolnym pierwszym ktg i usg okazało się że ma spora dysproporcje między główka a brzuszkiem i nie dam rady urodzić ale też sporych rozmiarów i przy mojej małej posturze nie dam rady. No i zapisali mnie na czwartek do CC i tak urodził się mój Adrianek❤️ tak późno Was informuje bo nie mogłam coś się zalogować na komórce do konta
i_ka, Asasa, Iskierka87, Evli, Molokay, Kagu3, m@rzenie, MartitaS, Kropka4, YoYo85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny