X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam Cybex Balios S, nie wiem jak w praktyce, ale ba razie złożyliśmy i poprobowalisny w domu i wydaje się bardzo fajny. Koleżanka tez ma i jest zadowolona.
    Pytałam się ostatnio mojej lekarki o ktg, bo myślałam, ze każdy c godzi w 3 trymestrze. Powiedziała mi, ze od 30-32 tc robi się jak są wskazania typu cukrzyca, poza tym jak ciąża jest odnoszona, czyli od 36, ale to tez raczej jak są jakieś wskazania. A tak to to chyba rzeczywiście na końcówce.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Aga 🤗 zrobię wszystkie badania w czerwcu mam nadzieję że skierowanie będzie do tej pory ważne 🤔

• AgaG88 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma wypłacany zasiłek z ZUS? Dostajecie w terminie ? Kurde mi już minął ten termin 30 dni a ja nawet nie mam na PUE decyzji ani nic :/ najlepiej jak zasiłek wypłaca pracodawca wtedy nie ma problemu dostaje się tak jak normalnie wypłatę

w4sqqqmzkt8w1t59.png
    f2wlanlikcvz92zp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie wypowiem bo u mnie to już całkiem zagmatwana i ciężka sprawa z tym zusem i moim pracodawcą. Czekam na info z zusu ale jutro chyba zadzwonię bo szlak mnie trafi tak czekać w nieskończoność.

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Czyli jak teraz w tygodniu w którym jestem nie czuję zawsze tych 10 to się nie przejmować? Np dzis po sniadaniu czulam 6x. Mała nie zawsze reaguje na jedzenie. Już szybciej na wypicie czegoś zimnego lub na moje pukanie w brzuch. Ale nie czuję jej przez cały dzień. Czasem 3x dziennie po kilka razy a czesem 1x po kilka razy.
    Czy te liczenie ruchów jest takie same jeśli łożysko jest na przedniej ścianie? Bo wtedy wiadomo że słabiej czuć te ruchy

Na tym etapie ciąży w ogóle się ruchami nie przejmuj. Maluch ma na tyle dużo miejsca i na tyle mało siły, że równie dobrze może cię obdarzać całą masą kopniaków, ale np. w jelita i ich w ogóle nie czuć. LIczymy dopiero po skończonym 28 tygodniu ciąży po prostu :) I po skończonym 28 tygodniu ciąży już to czy łożysko jest na przedniej czy na tylnej ścianie nie powinno robić najmniejszej różnicy, bo maluch ma już na tyle siły i na tyle ograniczone miejsce, że słabiej lub mocniej, ale poczujemy, że się ruszył :)

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bóli bioder, to jest to absolutnie normalne i super powszechne zjawisko w ciąży. I nie chcę was martwić, ale im dalej w las tym w tej kwestii będzie zapewne gorzej. Mnie też bolą biodra, w nocy pomaga mi rogal do spania, za dnia pomaga mi częsta zmiana pozycji i ruch generalnie.

Co do leżenia na lewym boku. W trzecim trymestrze jest preferowane, ale nie konieczne. Jak ktoś nie ma wskazań to nie musi na siłę leżeć na lewym boku. Zasadniczo najzdrowiej dla dziecka jest zmieniać pozycje raz na jakiś czas, a nie cały czas tak samo. A jak w waszej jakiejś pozycji będzie maluchowi źle, to z całą pewnością da o tym znać gwałtownymi koniakami ;)

Co do voltarenu w ciąży to cytat z leksykonu leków: "W I i II trymestrze kat. B. W III trymestrze kat. D - możliwość przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego oraz zahamowaniu kurczliwości macicy."

agniecha2101 lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaG88 wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma wypłacany zasiłek z ZUS? Dostajecie w terminie ? Kurde mi już minął ten termin 30 dni a ja nawet nie mam na PUE decyzji ani nic :/ najlepiej jak zasiłek wypłaca pracodawca wtedy nie ma problemu dostaje się tak jak normalnie wypłatę

Mi zwolnienie wypłaca ZUS. Pierwszy raz czekałam bardzo długo na wypłatę, na pewno więcej niż miesiąc. Teraz dostaje co dwa tygodnie.

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2020, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spałam pierwszą noc na poduszce w kształcie litery C, tragedia 😳 Noga która była pod spodem cała zdrętwiała, głowa za wysoko, w ogóle dramat. Mam schiz, że przepływy były słabe i przydusiłam dziecko.🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2020, 06:59

ckai3e3kbk0ms415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to jednak nie wszystkim odpowiada ta poducha. Ja się zastanawiałam nad kupnem ale w końcu zrezygnowałam. Póki co jakoś się śpi, gorzej może być później ale w razie czego bd musiała sobie radzić. Kindoll ja codziennie po przebudzeniu czekam aż mała się odezwie bo się martwię i jak już kopnie to jestem spokojna. Taki już nas los że teraz co by nie zrobił zawsze obawy będą czy nie zaszkodziłysmy tym dziecku. Na pewno jest wszystko dobrze 🙂

Kindoll lubi tę wiadomość

• aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

ja sobie nie wyobrażam spania bez mojego rogala już ;)

z tego co wiem ZUS ma poważne opóźnienia przez sytuacje z koroną. Ludzie masowo zaczęli składać wnioski o opiekę i od marca są po prostu zawaleni. u nas akurat my wypłacamy jako pracodawca powyżej 20 pracowników więc nie ma z tym problemu, ale koleżanka od marca czeka na zasiłek z ZUS

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Bela Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 🌞 ja juz po wypiciu glukozy, miałam cytrynowa. Nie była tak straszna myślałam że gorszy ulepek będzie. Teraz modlę się żeby wyniki były dobre🙏

Kindoll -moja jak była nowa to jak ponton teraz jest wyleżana i się ładnie układa:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2020, 08:22

Kindoll lubi tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Dzień dobry 🌞 ja juz po wypiciu glukozy, miałam cytrynowa. Nie była tak straszna myślałam że gorszy ulepek będzie. Teraz modlę się żeby wyniki były dobre🙏

Kindoll -moja jak była nowa to jak ponton teraz jest wyleżana i się układa ładnie:)

A więc jest nadzieja, że rogal jeszcze się do czegoś przyda :) trzymam kciuki za wyniki

Bela lubi tę wiadomość

ckai3e3kbk0ms415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela ja też bd pić cytrynkę 😉 ale jeszcze trochę poczekam na to badanie. Kciukacze za Twoje dobre wyniki 🙂

Tymczasem dzwoniłam do zusu w sprawie mojego zasiłku cisza. Pracodawca brzydko mówiąc się opier*ala więc za chwilę jadę do placówki i zobaczymy czego się dowiem. Mam dość...

Bela lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny kciuki za wyniki i sprawy z zusem ✊

Dziewczyny słodkie, jak tam Wasze wyniki na czczo, ile bierzecie jednostek insuliny? Rygorystyczna dieta, chodzę spać o 22, biorę insulinę wtedy, wstaje max 8, śpię w nocy (poza tą jedną gdzie musiałam się uczyć a później czytałam )a znowu mam 2 dni przekroczeń do 94 po 3 j 🙄 na noc wypijam gorzkie kakao, jak coś jadłam, to wybijalo mi wyższy cukier. Może nie powinnam pić zwykłego mleka..

Bela lubi tę wiadomość

• i_ka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaG88 wrote:
    Ja właśnie miałam ten problem. Pierwszy zasiłek ZUS wypłacił mi po 30 dniach. Teraz czekam na drugi i od dostarczenia Z3 minęło już 43 dni. Udało mi się dodzwonić w pon na infolinie i tam Pabi sporządziła jakaś notateke do mojego oddziału, a w środę zadzwoniła Pani z oddziału, ze wyplaca 19.05., czyli w sumie kolejne siedem dni. I zapomnialam spytać czy może połączą to z kolejnym zasiłkiem na który tez już jest czas wypłaty :P ale oczywiście nie kicze na to. Zauważyłam, ze na infolinie łatwiej dodzwonić się po 15, pewnie wtedy firmy przestają dzwonić. A jest czynna do 18.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Bela ja też bd pić cytrynkę 😉 ale jeszcze trochę poczekam na to badanie. Kciukacze za Twoje dobre wyniki 🙂

Tymczasem dzwoniłam do zusu w sprawie mojego zasiłku cisza. Pracodawca brzydko mówiąc się opier*ala więc za chwilę jadę do placówki i zobaczymy czego się dowiem. Mam dość...
    nie złożyli Z-3?

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa_mama wrote:
    nie złożyli Z-3?

Dokładnie... Brak słów

• Kindoll Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:

Dziewczyny słodkie, jak tam Wasze wyniki na czczo, ile bierzecie jednostek insuliny? Rygorystyczna dieta, chodzę spać o 22, biorę insulinę wtedy, wstaje max 8, śpię w nocy (poza tą jedną gdzie musiałam się uczyć a później czytałam )a znowu mam 2 dni przekroczeń do 94 po 3 j 🙄 na noc wypijam gorzkie kakao, jak coś jadłam, to wybijalo mi wyższy cukier. Może nie powinnam pić zwykłego mleka..

Kagu, mi jakoś ranne się wyregulowały same dietą w ciągu dnia. Ogólnie jestem kanapkowym stworem, o 18 dwie kanapki z wędliną i warzywami, o 20 jeszcze jedna taka lub z serem i o 22 jeszcze jedna przed snem (zawsze kromka chleba żytniego plus pół plastra sera żółtego). Jeśli jem inaczej lub mniej, od razu rano są ketony, więc nie kombinuję. Co do mleka, to odkryłam, że mi po nim bardzo wybija cukier i odstawiłam całkowicie (tyle, że ja piłam bez laktozy, a ono jest słodsze).

ckai3e3kbk0ms415.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:

Ja mam na noc 6j insuliny, biorę o 22 -na początku brania miałam też z tym problem, że cukry przekraczały 90 ale od dłuższego czasu zdarzają mi się nawet cukry koło 70 i wtedy zastanawiam się jak to zrobiłam:) U mnie nie ma jakoś specjalnie reguły czy ostatni posiłek o 20 czy o 23 jakiś drobny. Zauważyłam, że po śledziach na ostatni posiłek cukry były bardzo dobre ale teraz nie mogę się przemóc żeby jeść śledzie. Przedwczoraj o 23 zjadłam michę zupy ogórkowej i cukry rano 79. Czasami zjem suche kromki Wasy i też rano cukry super albo nawet po bananie zjedzonym o 23 gdzie niby owoców nie powinno się jeść tak późno. Wyższe są jak zjem pieczywo, po którym w ciągu dnia nie ma problemu a po kolacji na czczo wywala -wczoraj zjadłam 2 kromki z sałatą pomidorem, rzodkiewką i szczypiorem i cukier 89 (dalej norma ale jednak na granicy). Za to w ciągu dnia mam wrażenie że cukry mam na zbyt niskim poziomie - między 80-110 max ostatnio- nie wiem czy to dobrze. Dzisiaj mam wizytę u diabetologa więc dopytam czy to ok.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dalej mam problem z tym żeby się zabrać za zakupy.
    Jeszcze nic kompletnie nie kupiłam obiecałam sobie, że po wizycie w przyszły czwartek zacznę robić wyprawkę.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
‹‹ 768 769 770 771 772 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ