X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po pierwszej ciąży założyłam wkładkę Levosert. W sumie od razu jak się połóg skończył. I było super, bo o niczym nie trzeba właśnie pamiętać i nic z tym nie trzeba robić:) karmiłam piersią przez 1.5 roku 😁 A wkładka na 3 lata i prawie tyle czasu ja miałam. Jedyny poważny minus to cena, bo zapłaciłam wtedy ok tysiaka za jej założenie.

No I po 2 latach przyplatala się ta e.coli której do tej pory nie mogę się pozbyć 🙄 nie wiem czy ta wkładka miała na to wpływ, ale nigdy wcześniej nie miałam takiego problemu. I teraz mam dylemat co zrobię po tej ciąży. Zresztą wkładki i tak mi nie założy póki to e.coli będzie.

Wcześniej przed pierwszą ciąża brałam tabsy, ale też już chyba do tego głowy nie mam. Na bank o jakieś zapomnę.

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys nam odpieluchowanie nie idzie, żadnych postępów. Nie woła sama, a nawet jak siedzi na nocniku i robi siku to w ogóle tego nie czuje (jak wstaje to dziwi się że jest nasikane), ale najczęściej posiedzi chwile i stwierdza że jej się nie chce i za 10 min leje się po nogach.
    Także nie wiem czy nie odpuścić na chwile, czy przyjąć inna metodę. Muszę się chyba dokształcić w tym temacie bo może robie coś źle.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie figi jednorazowe lub higieniczne połogowe (siateczka) polecacie? Zaczynam pakować torbę do podoru i na liście ze szpitala są takie majtasy 😁 (o retysiu nie sądziłam, że to tak szybko nastąpi, ale wszyscy lekarze wróżą mi szybszy poród lub konieczność szybszego rozwiązania ciąży ze względu na wagę dziecka, więc czas zacząć się ogarniać)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 13:56

Mildred lubi tę wiadomość

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    😂🤣 no z moich obserwacji wlasnie wynika, ze to chlopcy najczesciej tak krzycza, moj 7 letnj chrzesniak jak teraz bylam wlasnie u rodzinki na mazurach to latal caly czas z kolega i pol dnia krzyczeli na podworku, strzelaniny, pozary, policja itd 😂 moze dziewczynki sa spokojniejsze?
    Byłoby fajnie, jakby córcia tak nie wrzeszczała 😅 Ale u mojego kuzyna najstarsza córka (5-latka) dorównuje w tej dzikiej bieganinie swojemu młodszemu bratu, więc kto to wie jak będzie... 🙃

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    MomOfBoys nam odpieluchowanie nie idzie, żadnych postępów. Nie woła sama, a nawet jak siedzi na nocniku i robi siku to w ogóle tego nie czuje (jak wstaje to dziwi się że jest nasikane), ale najczęściej posiedzi chwile i stwierdza że jej się nie chce i za 10 min leje się po nogach.
    Także nie wiem czy nie odpuścić na chwile, czy przyjąć inna metodę. Muszę się chyba dokształcić w tym temacie bo może robie coś źle.

Ja bym odpuściła, moj robił tak samo wstawal z nocnika i sikal obok za chwiel, ani prośbą ani groźbą nic nie dalo. W koncu sie poddalam i nie wiem czy minal tydzien czy 2 i sam zaczal wolac. Chyba mysi przyjść TEN moment.
    Dodam ze jak sie z sikal w majtki to metoda niech chodzi w mokrym nie zdawala egzaminu bo sam sie roznieral z tych ubran odrazu :)

Kagu3 lubi tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim. Robie już oststnie zamówienie i zastanawiam się co jest najwygodniejsze dla noworodków do okrycia podczas snu? Rozek, śpiworek, kocyk, jakąś cienka pielucha bambusowa? Co kupiłyście i jaki sklep polecacie? A może coś wam się sprawdziło już przy wcześniejszych dzieciach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    Ja bym odpuściła, moj robił tak samo wstawal z nocnika i sikal obok za chwiel, ani prośbą ani groźbą nic nie dalo. W koncu sie poddalam i nie wiem czy minal tydzien czy 2 i sam zaczal wolac. Chyba mysi przyjść TEN moment.
    Dodam ze jak sie z sikal w majtki to metoda niech chodzi w mokrym nie zdawala egzaminu bo sam sie roznieral z tych ubran odrazu :)
    Ja też bym odpuściła, każde dziecko ma swój czas, że zalapie to samo bez zbędnych nacisków. Moja mała załapała ok 5 mies temu dopiero, siedziała w wannie i mówi ,chcę kupę,. A wcześniej lala pod siebie jak chodziła bez pampersa, na nawet kupę machnęła w swoim pokoju, bo mi każdy wmawiał, że już natentychmiast musi być odpieluchowana, bo, córka koleżanki ciotki siostry ,już była :p

A właśnie dziewczyny, jak takie wielopieluchowanie sprawdza się u większych dzieci??

Tymjanek kciuki za wizytę, daj znać po ✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 08:22

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Każde dziecko jest inne, i na każde działa inna metoda. U starszaka sprawdzało się sadzanie co jakiś czas na nocnik i za pierwszym podejściem w dwa dni było po pieluchach (z różnymi wpadkami później, wiafomo... Ale generalnie szybko wołał). Młodszy za to za nic nie chciał siedzieć. Więc w końcu zostawiłam go i czekałam, aż sam będzie wołał. Zalewał mi majtki i skarpety (spodni nawet mu nie zakładałam), a mnie krew zalewała, ale za każdym razem przy zmianie majtek proponowałam, żeby usiadł na nocnik i mówiłam, że następnym razem nie ma siusiać w majtki tylko na nocnik. Kilka razy chwilę dłużej go potrzymałam w tych mokrych majtkach (oj wyrodna matka ze mnie) żeby czuł, że to nie fajne. I nagle zaczął wstrzymywać i wołać. Najpierw trochę sikał w majtki, czuł mokre to wstrzymywał i wołał "siusiu", i resztę robił na nocnik to oczywiście biliśmy brawo. I potem już z górki. Odsapnę teraz chociaż ten miesiąc, dwa, od pieluch 🙂
    Ty, jeśli jesteś zmęczona czy zniechęcona to odpuść na chwilę i spróbuj za jakiś czas. Ja tak z młodszym zrobiłam i ten miesiąc później mnie nie zbawił. Dla mnie metoda nie naciskania na dziecko jest najlepsza (nie mogłam patrzeć jak raz teściowa sadzała mi syna co 15 min na nocnik, wariactwo).

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:

My zawsze bijemy w pracy brawo jak uczymy dziecko robić siku. Dodatkowo można zaspiewac mu jakąś fajną piosenkę która mu będzie kojarzyć się z nocnikiem i chętniej będzie siadać na niego. Ale to takie praktyki żłobkowe. W domu najlepiej w widocznym miejscu postawić nocnik żeby miało swobodny dostęp i nie naciskać tylko zachęcać/ przypominac, mówić że mama/ tata też robi siku na sedes. Pokazać dziecku, spuscic wodę. Dzieci lubia spuszczec wodę więc chętniej siadają na sedesy (jeśli jest ta nakładka) I z czasem samo załapie. :)

• Mildred Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Jakie figi jednorazowe lub higieniczne połogowe (siateczka) polecacie? Zaczynam pakować torbę do podoru i na liście że szpitala są takie majtasy 😁 (o retysiu nie sądziłam, że to tak szybko nastąpi, ale wszyscy lekarze wróżą mi szybszy poród lub konieczność szybszego rozwiązania ciąży ze względu na wagę dziecka, więc czas zacząć się ogarniać)

Kupiłam dwie sztuki siateczkowych oddychających w aptece Gemini, do tego dokupiłam sobie 3 szt bawełnianych czarnych. Pakujesz torbę na polna ? Czy wiesz coś może czy planują powrócić do porodów rodzinnych ? W czwartek mam wizytę u mojego prof to też się go wypytam w końcu jest tam ordynatorem to powinien wiedzieć takie rzeczy wcześniej. Bo ja marzę o porodzie z mezem. Na którym centylu jest twoje dziecko ?

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim zaczęliśmy się starać używałam nuvaring przez dobrych kilka lat, wcześniej przez parę miesięcy tabletki i krążek jest dużo wygodniejszy. Pewnie po kp do niego wrócimy.

Dzisiaj mamy ktg i wizytę u mojej lekarki. Mam nadzieję że poprawiło się u nas z ilością wod. Szkoda że wizyta dopiero na 18. Nie lubię tak czekac bo stresuje się i nie wiem jak sobie jedzenie rozplanować 😉

Miłego dnia wszystkim 😉

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady dziewczyny. U nas nie ma problemu z siadaniem na nocnik, siada bardzo chętnie ale mam wrażenie że jeszcze w ogóle nie czuje sama z siebie tej konieczności i nie kojarzy jeszcze uczucia parcia na pęcherz, po za tym często podsikuje takimi małymi porcjami zamiast uzbierać coś więcej :)
    Pierwsze 2 dni przypominaliśmy jej od czasu do czasu żeby usiadła i zachęcaliśmy wodą i piosenkami żeby spróbowała zrobić. Nawet kilka razy udało jej się wstrzymać jak zaczęła robić i dokończyć na nocniku, jednak już po 5 minutach później potrafiła wysikać się tak totalnie bezwiednie lub zrobić kupę gdzie popadnie.
    Wczoraj nastawiliśmy nawet stoper i co 20 minut ja wsadzaliśmy (Zgadzam się że to faktycznie wariactwo, ale stwierdziliśmy że spróbujemy i tego :) to i czasami zrobiła, ale po 10 min potrafiła być znowu kupa lub siki.

Także narazie chwilę odpuszczamy. Zamówiłam naklejkę do nocnika, chmurkę że słoneczkiem, gdzie pod wpływem sików chmurką znika i widać samo słoneczko + naklejki ze słoneczkiem i będziemy się tak dopingować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 08:44

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek:) wrote:
    Dzisiaj mamy ktg i wizytę u mojej lekarki. Mam nadzieję że poprawiło się u nas z ilością wod. Szkoda że wizyta dopiero na 18. Nie lubię tak czekac bo stresuje się i nie wiem jak sobie jedzenie rozplanować 😉

Miłego dnia wszystkim 😉

Ja mam zawsze tak późno wizyty, żeby mój Mąż mógł mnie zawieźć i odebrać (unikam korzystania z komunikacji miejskiej).

Trzeci dzień z rzędu mam cukier na czczo 94 😒 Wszczynać już panikę i pisać do gin czy jeszcze zaczekać? 😶 Kiedy startowałyście z insuliną?

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam spać o 21, a tu 4 strony do nadrobienia :D
    Jeśli chodzi o szczotkę to polecam z Lullalove i Morelkove.pl Ja z morelkove zamówiłam na Allegro i była darmowa wysyłka, bo obie szczotki kosztują 50 zł.
    Ja mam problem z antykoncepcja po porodzie. Do tej pory używaliśmy prezerwatyw i nie przeszkadzało to ani mi ani mężowi. No ale przez 2,5 roku starań zero zabezpieczenia, wiec nie wiem jak teraz. Ja mam taki problem, ze nie udało nam się zająć naturalnie, mamy jeszcze mrozaki i teraz to już nie chciałabym naturalnie, bo chce po nie wrócić. Ale coś czuje, ze jak się nie będziemy zabezpieczać to teraz wyjdzie naturalsik. My od początku ciąży mieliśmy zakaz sexu, dopiero na ostatniej wizycie dostałam zgodę, ale teraz jak już brzuch duży to mąż się boi, ze coś zepsujemy, wiec nie ma szans ;) Ale ja tez nie powiem, żebym miała jakaś super ochotę, czasami mnie nachodzi. Może to przez leki.
    A jeśli chodzi o golenie to ja robię na czuja, sprawdzam potem lusterkiem. Wysiłek jak po godzinie siłowni, wiec tez raczej przed wizyta robię depilacje.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Sisi86 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Ja mam zawsze tak późno wizyty, żeby mój Mąż mógł mnie zawieźć i odebrać (unikam korzystania z komunikacji miejskiej).

Trzeci dzień z rzędu mam cukier na czczo 94 😒 Wszczynać już panikę i pisać do gin czy jeszcze zaczekać? 😶 Kiedy startowałyście z insuliną?

Po tygodniu przekroczeń ponad 90. Wczoraj 21 j i cukier rano 96... Nie ogarniam bez insuliny miałam tyle samo... Już dziś zaczęłam się zastanawiać po co ją biorę, skoro cukry czy biorę czy nie są takie same 🙄

• Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Moja diabetolog mówi że do 95 insuliny nie daje. Ale czytałam na fb że każdy w tej kwestii ma inne podejście.

Ja dzisiaj rano w końcu miałam normalny wynik. Pewnie jeden dzień szczęścia ale i tak mnie bardzo cieszy 😁 no i nie zjadłam wczoraj na ta późną kolację chleba. Tylko trochę sałatki, 1 frankfurterka i pół szklanki kefiru

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę spać w nocy 😣 masakra, chodze tylko na pielgrzymki do wc..dziś zasnęłam dopiero koło 5h 😔
    Dziewczyny jak wyglądają skurcze i czy Wam tez się tak zdarza? Dziś w nocy na każdym boku nie mogłam wyleżeć bo zaczynał mnie brzuch boleć i do tego mała kopała. Położyłam się na plecach i zaczęłam obserwować i co równe 3 minuty brzuch mi się robił twardy dołem🙄 to skurcze? O co chodzi..jeszcze takie regularne 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 09:22

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej

Czy Wy też macie takie parcie ba pecherz? U mnie zaczęło się niedawno że chodzę non stop do kibelka i ciężko mi się ułożyć do snu. Jeju jak strasznie niewygodnie.

Co do antyków to chciałabym te mini pigulki ale boję się trochę tych tabletek znowu łykać, może i lepszy skład i nie szkodzą jak kiedyś ale gdzieś z tyłu głowy mam że to od długoletniego stosowania tabsow było mi ciężko zajść w ciążę i ten mięśniak zrobił się właśnie od nich. Poczytam więcej o tych krążkach i spirali.

Szczotke koniecznie luknę bo masaż będzie konieczny. i_ka Ty używasz tej szczotki już teraz? Tj długo już?

• Flara Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh to nocne cukry to prawdziwa zmora w cukrzycy ciążowej.

Ja w tej ciąży teoretycznie bez cukrzycy (obie krzywe ok) od 2 miesięcy mam cukier na czczo ok 95, w przyszłym tygodniu muszę zrobić badania krwi przed wizyta to i glukozę na czczo sobie po raz kolejny zmierzę, żeby mieć pewność że mój glukometr nadal mnie o to 10 jednostek robi w konia.

A co do antykoncepcji my pewnie zostaniemy przy prezerwatywach jakoś nam tak strasznie nie przeszkadzają. U nas obie ciąże nie są naturalne więc pewnie i bez niczego było by ok, ale że więcej dzieci nie planujemy i lata już swoje mam wiec jakieś zabezpieczenie by się przydało bo w sumie nigdy nie ma 100 % pewności że teraz samo by nie zaskoczyło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 09:28

• AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie zakonczylam wyprawke :)
    Pewnie na wyprzedażasz jeszcze kupię jakieś laszki :)

Mała_Gwiazdka, pati_zuzia83, Madzko lubią tę wiadomość

m3sxqqmz9ufod68y.png
‹‹ 956 957 958 959 960 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ