X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea, a lekarz po usg nie skorygował Ci wyniku pappy?
    Jakie miałaś ryzyko podstawowea a jakie skorygowane?

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Dziewczyny, ja jestem po usg prenatalnym. Zrobiłam do niego tą pappe plus b hcg żeby nie było, że byłaby jednak potrzebna. I mimo że na nifty ryzyka naprawde jeden do milionów to pappa... Określiła ryzyko trisomii 21 na 1:154! Także wszystkie które macie wątpliwości zachęcam do badań genetycznych, bo u mnie pappa spieprzona została wiekiem (38) oraz jednym nietypowym przepływem, który zdarza się w takiej samej ilości u zdrowych co u chorych dzieci. I tyle. Reszta wg usg świetnie, wszystko widoczne, serce bije pięknie, nosek jest, mózg śliczny, przezierność ok, cztery kończyny, dwadzieścia paluszków, wszystkie narządy. Także gdybym tego nifty nie zrobiła wcześniej to i tak zostałoby mi zalecone i czekałabym w niepewności ponad tydzień. Cieszę się, że na wizycie zostaliśmy uspokojeni i już na spokojnie mogę cieszyć się synkiem :-)
    Dziewczyny, które są przed prenatalnymi, trzymam za was kciuki mocno, wiem jakie to nerwy i niepewność. Dajcie znać która jeszcze nie miała i kiedy będzie badanie, żebyśmy mogły o was pomyśleć i wysłać troche dobrych fluidów :-) a Tobie Sesyjka w szczególności życzę dobrej najbliższej wizyty, kciuki podwójnie zaciśnięte! ściskam!
    Ja będę miała prenatalne 14 lutego :)

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już jest skorygowane :-D podstawowe 1:134. I to jest ryzyko określane jako pośrednie.

• Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Tak, tak dziewczyny czytałam już dużo o nifty, dziękuję za informację. Jeśli jutro odbierzemy wyniki z ryzykiem idziemy w środę na nifty pro.
    Mam jednak nadzieje, ze jesli pappa wyszła słabo,to lekarz z usg to skoryguje, bo usg wyszło bardzo dobrze.. proszę o kciuki.

Trzymam mocno kciuki będzie dobrze😚

Dzisiaj mam ambitny plan ogarnac szafy z ciuchami bo juz od 2 tyg się za to biorę😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 07:30

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj lekarz mi napisal smsa ze wyniki nify sa prawidłowe,wiecej szczegółów poznam jutro. Dzisiaj bylam na pobraniu krwi powtarzałam tsh doznalam szoku ze te badanie kosztuje juz 31zl . My dzisiaj z cora mamy ferie u dziadkow :d zaraz konczymy kawe i idziemy w odwiedziny do siostry ,poki ferie i dziecki zdrowe :) z kolezanka juz od paru miesięcy nie mozemy sie spotkaf bo ciagle ktos chory .

Salea, Chantell88, Arga lubią tę wiadomość

age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj za tsh zapłaciłam 35 zł i też doznałam szoku. Dostałam wyniki pappa w zestawieniu z usg I ryzyko wyszło niskie. Wczoraj pierwszy raz poczułam ruchy....zapomniałam jakie to cudne uczucie. Dziś mam wizytę i nie ma bata, zapytam o płeć. Cały czas śni mi się mały chłopiec:)

Salea, Arga lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wiek wpływa beznadziejnie na Pappę, ja też bylam w szoku, że majac "tylko" 33 lata, ryzyko wyjsciowe zespolu Downa u dziecka mam aż 1:403 😶

Chantell88 zazdroszczę tego sprzatania, moje szafy wołają o pomstę do nieba 😄 Podczas przeprowadzki obiecalam sobie, że połowe rzeczy wywalę bez sentymentow, a w praktyce przenioslam wszystko i mam w efekcie kiecki sprzed 8 lat i sprzed 2 rozmiarów🙈

Siedze wlasnie na turbo nudnej rozprawie zdalnej i pisze sobie z Wami, bo swiadek tak smęci, że zaraz zasnę 🥱

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio w szpitalu za tsh,ft3 i ft4 zapłaciłam 60zl wiec chyba nie tak zle z tego co widzę.

Mellow.. mam to samo😅
    Tego nie wyrzucam bo może jeszcze kiedyś zaloze,tego też nie bo przytyje to będzie akurat,tego nie bo schudnę i w to wejde.. w naszej szafie 3/4 ciuchów jest moje jak nie więcej a maz ma 2 skromne półeczki 😅 nie licząc szafy pod schodami gdzie mam kiecki,płaszcze,kurtki itp🤣🤣🤣
    Za to też mam zamiar się wziąść ale po kolei..

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Ja wczoraj za tsh zapłaciłam 35 zł i też doznałam szoku. Dostałam wyniki pappa w zestawieniu z usg I ryzyko wyszło niskie. Wczoraj pierwszy raz poczułam ruchy....zapomniałam jakie to cudne uczucie. Dziś mam wizytę i nie ma bata, zapytam o płeć. Cały czas śni mi się mały chłopiec:)

Położna mi mowila ze w 2 ciąży podobno szybciej czuc ruchy.
    Ja jeszcze nic nie poczułam wiec cierpliwie czekam 😁

Marrud88 lubi tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
  • Salea Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    Położna mi mowila ze w 2 ciąży podobno szybciej czuc ruchy.
    Ja jeszcze nic nie poczułam wiec cierpliwie czekam 😁
    Ja też czekam bo wtedy chyba to wszystko jakoś bardziej realne będzie :-) mi brzuch nie urósł dużo, więc jeszcze nie czuję że w środku pływa sobie mały chłopczyk ;-)

• ada.d Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam ostatnio, że w pierwszej ciąży ruchy czuć około 20 tygodnia, myślałam, że trochę szybciej.

A ja sie chyba wczoraj przeforsowałam, byłam na spacerze z psem, zazwyczaj jak jest ładna pogoda a ja mam dużo wolnego czasu to robimy tak 8-10km, wróciłam do domu, wzięłam się za sprzątanie, a wieczorem jeszcze byłam w galerii i trochę pochodziłam po sklepach. Eleft jest taki, że dziś potwornie bolą mnie plecy.

Wiec dziś spacer max godzinka, wieczorem ode na masaż kobido.

Była też dzis w sklepie świat dziecka, weszłam tak z ciekawości i mają cała strefę Cybex, no i na żywo już te wózki aż tak mi się nie podobają, trochę kiczowate są 😂 ma też problem z kolorem, bo chyba całego czarnego bym nie chciała, a inne kolory, które ma Cybex nie bardzo mi się podobają. Jestem ciekawa jak bugaboo będzie wyglądał na żywo.

Wy już macie jakieś wózki na oku?
    Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale ja lubię zrobić wcześniej porządne rozeznanie.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Czytałam ostatnio, że w pierwszej ciąży ruchy czuć około 20 tygodnia, myślałam, że trochę szybciej.

A ja sie chyba wczoraj przeforsowałam, byłam na spacerze z psem, zazwyczaj jak jest ładna pogoda a ja mam dużo wolnego czasu to robimy tak 8-10km, wróciłam do domu, wzięłam się za sprzątanie, a wieczorem jeszcze byłam w galerii i trochę pochodziłam po sklepach. Efekt jest taki, że dziś potwornie bolą mnie plecy.

Wiec dziś spacer max godzinka, wieczorem jadę na masaż kobido.

Była też dzis w sklepie świat dziecka, weszłam tak z ciekawości i mają całą strefę Cybex, no i na żywo już te wózki aż tak mi się nie podobają, trochę kiczowate są 😂 mam też problem z kolorem, bo chyba całego czarnego bym nie chciała, a inne kolory, które ma Cybex nie bardzo mi się podobają. Jestem ciekawa jak bugaboo będzie wyglądał na żywo.

Wy już macie jakieś wózki na oku?
    Wiem, że jeszcze sporo czasu, ale ja lubię zrobić wcześniej porządne rozeznanie.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak odnośnie brzucha, jednego dnia wydaje mi się bardziej widoczny a drugiego mniej. To są moje zwidy czy tak jest?

• Vilka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    A tak odnośnie brzucha, jednego dnia wydaje mi się bardziej widoczny a drugiego mniej. To są moje zwidy czy tak jest?

Mam tak samo. Jak się najem to dopiero wyglądam jakbym była w 6 miesiącu. A tak to leciutko odstaje.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 21:08

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będzie polować na używaną gondolę do swojej spacerówki bo szkoda mi już kasy na nowy wózek. Spacerówkę mam valco sport 4, syn jeździł na niej jakoś do trzech i pół roku więc jej nie zdążyłam jeszcze sprzedać 😅
    Muszę kupić łupinę do samochodu bo tej zdążyłam się już pozbyć i ostatni fotelik dla córki 🙈

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz jakis czas temu zrobilam resort rzeczy ,koniec sentymentami i tak samo zrobilam sobie bana na kupowanie córce rzeczy nawet nie ogladam nigdzie bo ma za wiele ciuchow a ona i tak wybiera w kolko jedne i te same.
    Miesiac temu mialam wiekszy brzuch niz teraz ,ale wtedy mialam okropne wzdeciap .

Ja tez bede szukac używanego dla mnie wazne zeby gondola byla duza i dobra amortyzacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2023, 13:15

Arga lubi tę wiadomość

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla córki mam mnóstwo ubrań bo dostawała po kuzynce a właśnie i tak lubi ubrać się w kilka podstawowych, wygodnych ciuchów 😅 syn już ma mniej ubrań bo nie kupuję takich ładniutkich tylko praktyczne 🤣 wiadomo, najwięcej wydaję na buty i kurtki bo muszą być dobre a tak to latają w dresach bo wygoda przede wszystkim.

age.png
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow a skorygowane ile Ci wyszło? Robiłaś nifty?

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2023, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Mellow a skorygowane ile Ci wyszło? Robiłaś nifty?

1:8055 🙂 Nifty juz nie robiłam, bo gin powiedział, że nie ma po co.

W temacie wózków ja się czaję na Joolza Day 3, chociaz mamy wciaz oba wozki po Miśce w dobrym stanie i Stary mi zabrania kupowac nowego. Chyba musze mu sie przyznac ile naprawde zarabiam 😄

Bugaboo to pieknie wykonane wozki, ale jak dla mnie one sa dla mikro ludzi, ja przy 1,70 m mialam gondole w kolanach 🙈 Dla wyzszych osob polecam wlasnie Joolza albo Stokke.

Arga, Valco Snap to wspaniala spacerowka, dlugo zastanawialismy sie czy go nie wziac jako drugi wozek dla Mai, w koncu wybralismy Baby Jogger City Mini GT2, ale to byl trudny wybor

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ