X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, dzisiaj usg połówkowe, ciekawe jak wyjdzie.

Mamitka lubi tę wiadomość

age.png
  • Edyta1 Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno będzie dobrze wszystko. Ja mam 17 kwietnia

preg.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć poświątecznie 🙃
    My już zdrowi na szczęście.
    Mam pytanie czy Wasze dzidzie też tak szaleją😅 moja jak zaczyna rano to kończy w nocy 🙃 dziś nawet udało mi się filmik nakręcić jak się wierci.

Arjada, zasada lubią tę wiadomość

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, ja dziś po rutynowej wizycie. Młody waży 545g🤭 wszystko jest okej szyjka wysoko i zamknięta, a miałam trochę obawy bo brzuch się mi ostatnio stawiał mocno. Mam przykaz mierzyć ciśnienie codziennie bo zaczynam mieć obrzęki. Do tej pory jak mierzyłam wszystko było ok. Badania krwi bardzo dobre. Umówiłam się jeszcze na ostatni gwizdek na usg piersi za tydzien. Coraz bardziej mi dokucza ból w tej w której mam gruczolaka i trochę mam stres. Oczywiście za dwa tyg krzywa cukrowa. Muszę sobie kupić glukoze cytrynową bo inaczej pewnie zwrócę.. kupiliśmy ostatnio wózek, łóżeczko, mamy też już monitor oddechu i trochę pomniejszych rzeczy jak wanienka itp. Poluje teraz na komodę w ciemnym drewnie bo wszystko co dla dzieci albo białe albo szare...

Mamitka lubi tę wiadomość

• ada.d Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Dzień dobry, dzisiaj usg połówkowe, ciekawe jak wyjdzie.

Arga, i jak po wizycie?

My święta spędziliśmy w domu, nie jechaliśmy do rodziny ze względu na covid. Dobrze, że podoga była to trochę na tarasie posiedzieliśmy, poszliśmy na nie za długi spacer.
    Dziś robiłam test i dalej pozytywny. Mam nadzieję, że jutro już będzie negatywny, bo będę musiała drugi raz przekładać stolarza, wizytę u ginekologa i paznokcie.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizy ie niby wsztstko w porządki tylko nie mógł znaleźć naczynia w pępowinie informacji napisał, że dwunaczyniowa a tydzień temu u mojego prowadzące go była trojnavzyniowa i teraz już nie wiem co to znaczy ich czy gdzieś jeszcze tego nie sprawdzić na lepszym sprzęcie.

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada, miałaś krzywą już wcześniej? Ja już na szczęście mam ją za sobą. U mnie w laboratorium nie można było akurat mieć cytrynowej glukozy, ale o dziwo nie było aż tak strasznie. Spodziewałam się gorszej reakcji organizmu bo poprzednim razem strasznie mnie mdliło po tej glukozie.

Arga kiedy masz wizytę u swojego lekarza? Może dzidzia się tak ułożyła że nie mógł lekarz na połówkowych dobrze obejrzeć pępowiny.

W piątek wizyta, ciekawe czy z szyjką wszystko ok bo ostatnio troszkę brzuch mi twardniał. Od wczoraj też dokucza mi trochę kręgosłup, pewnie od siedzenia przy stole w święta. I czasem znów lekkie bóle miesiączkowe się pojawiają ale nie wiem czy to czasem od kręgosłupa nie promieniuje.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze czytac , ze y was ostatnio tak samo brzuch spina sie i jest ok. Mi w ostatnim tygodniu bardzo czesto spina sie brzuch do tego pojawia sie takie kłucie w szyjce. Jutro mam wizyte i mam nadzieje ze bwdzie ok. Musze wkoncu zlozyc zamowienie w aptece na rzeczy do torby .

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dobrze czytac , ze y was ostatnio tak samo brzuch spina sie i jest ok. Mi w ostatnim tygodniu bardzo czesto spina sie brzuch do tego pojawia sie takie kłucie w szyjce. Jutro mam wizyte i mam nadzieje ze bwdzie ok. Musze wkoncu zlozyc zamowienie w aptece na rzeczy do torby .
    Też miałam właśnie kilka dni pod rząd kłucia w szyjce. Nie panikowałam bo nie były mocne i też podobne miałam na początku, ale zapytam o to lekarza na wizycie.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U swojego ginekologa wizytę mam dopiero 12 maja. Trochę długo i zastanawiam się czy nie napisać do niego, że tak wyszło?

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:

A masz może listę rzeczy do kupienia?
    Bo ja się też zbieram za zakupy apteczne i boje się, że o czymś zapomnę.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga ja bym napisala bo do wizyty jescze troxhe czasu , a lekarz bedzie wiedzial czy trzeba to sprawdzic wczesniej czy nie.

Ada ja mam 3-4 paczki podkładów
    Witamine d w kapsułkach 400j ale to kupie blizej pordu
    Masc Bepanthen
    Oslonki na piersi(mi po porodzie byly potrzbne ,bo mala nie chciala chwytac brodawki)
    Jedno opakowanie takich podkladow na lozko
    Termometr,
    Chyba tyle . Jescze mozna kupic sol fizjologiczna w ampulkach do przemywania oczek i cos do odkarzania pepka np ocisept ale to mam w domu

age.png
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tej ciąży jeszcze nie robiłam krzywej. Przy poprzedniej mnie właśnie mega przeorało i tym razem liczę że ta cytrynowa coś pomoże. W tym labie co mam zamiar robić nie mają z tym problemu ale muszę mieć swoją bo oni mają zwykłą. Kazał się nie spieszyć z krzywą bo póki co glukoza zwykła wychodzi super. Więc będę robić jakoś końcem kwietnia albo nawet na początku maja. Teraz planuje się umówić z moją położną i raz na jakiś czas też z nią się widywać. Nie wiem czy wszystkie wiecie ale od 20 tygodnia przysługuje wam położna raz w tyg a po 30 tyg chyba nawet dwa razy w tyg. Ja w pierwszej ciąży korzystałam i byłam zadowolona. Nie latałam na szpital na ktg tylko babeczka przyjeżdżała do mnie. To w ramach nfz. Ona też później na patronażowe wizyty wpadała.

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada wydaje mi się że na podobnej zasadzie działają szkoły rodzenia. Jak się zapisywałam to też musiałam wybrać jako swoją położną Panią która to prowadzi i też właśnie na razie jest godzina tygodniowo, a później będą 2 godziny.

Arga może lepiej napisz do swojego lekarza, będziesz się niepotrzebnie stresować. Chyba, że umiesz wyłączyć się i nie myśleć o tym.

Arjada lubi tę wiadomość

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2023, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo możliwe, ja nigdy do szkoły rodzenia nie chodziłam. W pierwszej ciąży byliśmy z mężem tylko na warsztatach z pierwszej pomocy dla kobiet w ciąży, noworodków i później niemowląt. Tym razem odświeżymy sobie tylko informacje pewnie już internetowo.

• welonka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada nie wszedzie jest tak dobrze z poloznymi, ja w pierwszej ciazy nie wiedzialam o tym ze należy mi sie polozna do szkoly rodzenia tez nie chodzilam ,polozna orzyjezdzala do nas po porodzie super babeczka . Teraz napisalam po 20 tc to jest polozona z przychodni gdzie bedzie nalezec dziecko . Powiedziala ze skoro druga ciaza to wszytsko o porodzie wiem ,raczej po porodzie do nas tez nie przyjedzie bo nikt jej nie placi za dojazdy a my mieszkamy 20 km od miasta. Najzwyzej podpisze mi papiery w szpitalu przy porodzie ,no i bylo tez oburzenie bo powiedzialam ze raczej nie bede rodzic w tym szpitalu tylko w innym województwie. Na pewno latwiej jest z polozna przy pierwszej ciazy

Arjada lubi tę wiadomość

age.png
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie sądziłam że mogą tak olać sprawę. Ja jestem z niedużego miasta, a mimo to jest bardzo dużo dostępnych położnych. W ciągu roku można zmienić chyba 2 razy bezpłatnie jak coś jest nie tak. Ciekawe co moja powie jak się do niej odezwę. Ja korzystałam z jej usług 8 lat temu więc kawał czasu upłynął.

• Arga Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale te wizyty położnych nie są obligatoryjne. Ja będę mieć ze szkoły rodzenia bo z przychodni nie chcę ale do szkoły nie będę teraz chodzić bo w sumie nie mam kiedy. Skorzystam z darmowej krzywej i może jakiś warsztat ale w sumie chyba nie potrzebuję. Położną jedynie chcę żeby mi dziecko zważyła te kilka razy i może szwy mi zdejmie o ile znowu same nie wypadną 🤣

Arjada lubi tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z malego miasta i jest ich kilka na krzyż.
    Jestem po wizycie mlody ma 700g, szyjka dluga ,brzuch teraz juz moze tak twardnieć bo macica teraz nardzo podnosi sie i rosnie.
    Wiec jestem spokojna :)
    Ze wzgledu na utrzymujące wymioty dopiero za dwa tygodnie dostane skierowanie na krzywa.
    Moje dziecko pierwszy raz pokazalo dzisiaj twarz piekny widok ;)

Arga, Chantell88, Arjada, Usiasia, Megi93, Mamitka lubią tę wiadomość

age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry po światecznie😁

Mi ostatnio czas leci jak szalony,pokoik juz prawie pomalowamy,lampa zamontowana tak więc niedługo zamawiam komodę i szafę i będzie sobie czekała na skręcenie.
    Za 2 tygodnie lecimy na wakacje,pozniej chciałabym się umówić na sesje ciążowa,komunia syna.. I mogę wyczekiwać na spokojnie porodu😄
    Jutro idę na krzywą..

Dziewczyny jak to jest z ta położna, juz sie trzeba umawiać?

Mi ostatnio brzuch tez twardniał ale chyba dlatego że zrobilam sobie 2 godzinny spacer po cmentarzu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2023, 11:04

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ