X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Salea Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Mamitka, a przy okazji zagadam bo wspomniałaś o wieku swojej teściowej. Moja jest przed 80tka, ma się w miarę dobrze, ale wiek jednak podeszły. Czy nie masz obaw przed zostawianiem maleństwa pod opieką takiej starszej osoby? Bo ja mam ale jeszcze boje się rozmawiać z partnerem na ten temat żeby go nie urazić.
    Moja teściowa nie jest w podeszłym wieku, ale ma trochę problemów z biodrem i z chodzeniem i też mam duże watpliwości jak sie zapatrywać na ewentualne propozycje opieki nad dzieckiem. W dodatku sporo pali, niby wychodzi na tego papierosa na zewnatrz, ale odrzuca mnie na samą myśl że moje dziecko będzie czuć papierosami, albo że będzie paliła gdzieś przy wózku. Nie mam pojęcia jak podejść do tego tematu.

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupujecie jednorazową koszulę do porodu?

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was się orientuje co oznacza "wzrost zlewny" przy określeniu ilości kolonii bakterii w posiewie? To jest dużo ich czy niedużo... Dopiero jutro mogę spytać lekarza a nie daje mi to spokoju.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Dziewczyny kupujecie jednorazową koszulę do porodu?

u mnie w jednym szpitalu, który rozważam jest napisane >> "nie zabieraj koszuli do porodu – pacjentki do porodu otrzymują koszulę szpitalną i szlafrok". Więc na ten moment się wstrzymałam, bo cały czas się waham czy jeden szpital czy drugi :) na szkole rodzenia wspominały babki, że alternatywą do koszuli jest wygodny turbo wielki i luźny t-shirt

Marrud88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś miałam tego diabetologa na początku te diety mnie przeraziły ale jak na spokojnie przeczytałam w domu to nie jest tak źle co dwie godziny jakieś żarełko, chyba damy radę. 😄 Także miałyście racje. Najgorsze jest że lodów nie kazała jeść a ja tak ostatnio je lubię. No ale cóż

• adukow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy korzystałyście z takiego rodzaju biustonosza do karmienia <guziki na środku>? Wygodny?

https://zapodaj.net/27aeb0937728b.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2023, 21:43

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy babcie daleko, obie jeszcze dość młode przed emeryturą. Nigdy żadna nie została z Misią na dłużej niż 2-3 godziny, a mimo to udało nam się odchować dziecko prawie 4 lata, pracując przy tym zawodowo. Ja nie znoszę się narzucać czy prosić, poza tym uważam, ze babcie nie maja żadnego obowiązku zajmowac sie moim dzieckiem. Są żłobki/przedszkola/nianie/praca zdalna i da się odchować malca bez czyjejkolwiek pomocy. Też mam wiele zastrzezen do metod wychowawczych babć, więc zwyczajnie nie zostawiam ich z moim dzieckiem.

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    u mnie w jednym szpitalu, który rozważam jest napisane >> "nie zabieraj koszuli do porodu – pacjentki do porodu otrzymują koszulę szpitalną i szlafrok". Więc na ten moment się wstrzymałam, bo cały czas się waham czy jeden szpital czy drugi :) na szkole rodzenia wspominały babki, że alternatywą do koszuli jest wygodny turbo wielki i luźny t-shirt
    A gdzie chcesz rodzić?

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • adukow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A gdzie chcesz rodzić?

Raszei v Polna

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Czy któraś z was się orientuje co oznacza "wzrost zlewny" przy określeniu ilości kolonii bakterii w posiewie? To jest dużo ich czy niedużo... Dopiero jutro mogę spytać lekarza a nie daje mi to spokoju.

Znajoma z Diagnostyki mi napisała, że wzrost zlewny uzyskuje sie zwykle przy dużych stężeniach bakterii, 10^8 i więcej.
    Vilka Ty bierzesz jakieś probiotyki? Bo faktycznie masz masę tych bakterii i zakażeń przez całą ciążę. Spróbuj moze Vivomixx czy Sanprobi dłuzszy czas postosowac, bo w 3 trym infekcje to juz nie są przelewki, mogą wywołać przedwczesny porod. Ja mam posiew z drog moczowo-płciowych co miesiąc teraz, gin mega podkreśla, że trzeba na to uwazać

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Dziewczyny, czy korzystałyście z takiego rodzaju biustonosza do karmienia <guziki na środku>? Wygodny?

https://zapodaj.net/27aeb0937728b.jpg.html

Ja korzystałam i teraz tez mam zamiar korzystac z tych z odpinanymi miseczkami. Te na guziki mnie nie przekonują, z długo by trwało zapinanie / odpinanie, plus z drugiego cycka by leciało 😅

Nie spotkamy sie w takim razie na porodówce, bo ja z kolei rozważam Św. Rodziny lub Lutycką

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie biorę probiotyków bo mi gin nie zalecała. Pewnie gdyby kazała to bym brała. A tak sam człowiek nie wie. Teraz już wiem. Martwię się że tej ecoli jest dużo :( Tylko że żadnych objawów zakażenia nie mam.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Ja myślałam nad wygodnym długim tshirtem ale dużo osób mi odradzało, chyba że na wczesną fazę porodu, a polecało żeby mieć koszulę rozpinaną na klatce piersiowej co najmniej, albo po całej długości. Wtedy od razu po porodzie łatwiej o kontakt skóra do skóry i pierwsze złapanie piersi.

• adukow Autorytet

Wysłany: 24 maja 2023, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ja korzystałam i teraz tez mam zamiar korzystac z tych z odpinanymi miseczkami. Te na guziki mnie nie przekonują, z długo by trwało zapinanie / odpinanie, plus z drugiego cycka by leciało 😅

Nie spotkamy sie w takim razie na porodówce, bo ja z kolei rozważam Św. Rodziny lub Lutycką

A to też zamówiłam te z odpinanymi :) później dopiero się nadziałam na te ze zdjęcia.
    Dziś laska na aqua aerobiku polecała Lutycką. Jest w ciąży z drugim i zachwycona szpitalem ;d

age.png
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2023, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    przy tym Katarku jest napisane: "Urządzenie usuwa zalegającą wydzielinę, dzięki odpowiednio zmodyfikowanej sile ssącej domowego odkurzacza". Podłączaliście go do odkurzacza? :>

Ja przerobiłam wszystkie trzy opcje u siebie a w sumie cztery jeśli liczyć "gruszkę"😂 ręczny słabo, nie polubiliśmy się. Ten do odkurzacza długo używaliśmy, był ok choć trochę kłopotliwe gdy przy przeziębieniu musisz mieć pod ręką caly czas odkurzacz. Ostatni kupiliśmy bezprzewodowy z brauna na baterie. Mega spoko. I nawet już nie są tak dramatycznie drogie jak 9 lat temu gdy pierwszy raz rodziłam.🙉😅

age.png
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2023, 05:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałyście już może zastrzyki na konflikt serologiczny? Ja powinnam dostać bo wiemy jaką grupę krwi ma Lena ale lekarz ostatnio nic o tym nie mówił a ja zapomniałam dopytać i tak się zastanawiam do kiedy oni go mają podać?🙈

Mamitka lubi tę wiadomość

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zasada wrote:
    Dostałyście już może zastrzyki na konflikt serologiczny? Ja powinnam dostać bo wiemy jaką grupę krwi ma Lena ale lekarz ostatnio nic o tym nie mówił a ja zapomniałam dopytać i tak się zastanawiam do kiedy oni go mają podać?🙈

Ja właśnie dziś mam dostać podczas wizyty w szpitalu.

zasada lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zasada wrote:
    Ja też jeszcze nie.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojechałam na IP z tą moją liczna bakteria ecoli w pochwie, pan doktor mnie jednak uspokoił. Mówił, że w ciąży to bardzo częste, że jeśli nie mam objawów to spokojnie, pobrał mi wymaz z szyjki i jesli tam będzie czysto to nie ma sensu wdrażać antybiotyków. Zaś moja ginekolog telefonicznie dzisiaj mi zaleci prawdopodobnie jedyny bezpieczny w tym przypadku antybiotyk augmentin. Ten na IP też o nim wspominał, ale on by go nie stosował jeśli w szyjce bakterii nie będzie. Hm.
    Poza tym dodał, że jakby tak zbadać każdą kobietę w ciąży to sporo by miało ecoli w pochwie (one tam normalnie bytują też), gdybym ja nie miała posiewu zrobionego to też bym nie miała świadomości że coś takiego mam. Bo nie mam objawów żadnych. Jestem już spokojniejsza, bo się człowiek naczyta że to niebezpieczne i potem się denerwuje.

Mamitka, Salea, zasada, Marrud88 lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po wizycie. Maja waży 1,6kg i lekarz mówi że powinna być wagowo niewielka ale będzie długa bo ma długie nogi😅 o tych nogach to już od początku słyszymy od 1 prenatalnych.
    Mam już termin zaklepany w szpitalu na 18.07 na 9 rano. No już od teraz czuję że to się zbliża wielkimi krokami😅

Arga, Vilka, adukow, ada.d, Chantell88, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ