Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamitka wrote:Ja jestem po wizycie. Maja waży 1,6kg i lekarz mówi że powinna być wagowo niewielka ale będzie długa bo ma długie nogi😅 o tych nogach to już od początku słyszymy od 1 prenatalnych.
Mam już termin zaklepany w szpitalu na 18.07 na 9 rano. No już od teraz czuję że to się zbliża wielkimi krokami😅
-
Mamitka wrote:Ja jestem po wizycie. Maja waży 1,6kg i lekarz mówi że powinna być wagowo niewielka ale będzie długa bo ma długie nogi😅 o tych nogach to już od początku słyszymy od 1 prenatalnych.
Mam już termin zaklepany w szpitalu na 18.07 na 9 rano. No już od teraz czuję że to się zbliża wielkimi krokami😅
Trochę mnie uspokoiłaś, bo od ostatnich prenatalnych mocno się martwiłam, że moja jest za mała (1430 g w 29w5), a widzę, że Twoja podobnie przybiera.
Moje pierwsze dziecko w 30-31 tc ważyło już ponad 1800g i się stresowalam, że teraz mamy hipotrofię, skoro maluch tylko w okolicy 20-30 centyla 🙈 Dziżas, jaki czlowiek jest głupi, że szuka problemów tam gdzie ich nie ma. A u Ciebie ktory to jest percentyl z waga 1600g w 31 tc?
Vilka, o widzisz, co lekarz to obyczaj, u nas w klinice bakterie w posiewie bezwzglednie każą leczyc i tez ciągle powtarzaja te posiewy 🤷♀️ Ja szczesliwie nic zupełnie nie mam od poczatku ciąży, w poprzedniej chyba mi coś wyszlo pod koniec drugiego trym, to kazali brac antybiotyk
Mamitka lubi tę wiadomość
-
Tak myślę że chyba wolę wziąć ten antybiotyk więc jeśli moja gin zaleci to tak zrobie.
-
Ja to nawet nie sprawdzam czy dobrze rośnie czy źle 🙈😅 uważam, że jak bedziw coś mocno odbiegać to mi powie. Serio z trzecim To mi się jakoś nie chce tego analizować. Zgadza się mniej więcej z tym co minęło pisze w apce w danym tygodniu więc luz. Będę się i tak martwic po porodzie prosząc o skierowanie do kardiologa itp 🙈
-
Mellow wrote:Trochę mnie uspokoiłaś, bo od ostatnich prenatalnych mocno się martwiłam, że moja jest za mała (1430 g w 29w5), a widzę, że Twoja podobnie przybiera.
Moje pierwsze dziecko w 30-31 tc ważyło już ponad 1800g i się stresowalam, że teraz mamy hipotrofię, skoro maluch tylko w okolicy 20-30 centyla 🙈 Dziżas, jaki czlowiek jest głupi, że szuka problemów tam gdzie ich nie ma. A u Ciebie ktory to jest percentyl z waga 1600g w 31 tc?
Vilka, o widzisz, co lekarz to obyczaj, u nas w klinice bakterie w posiewie bezwzglednie każą leczyc i tez ciągle powtarzaja te posiewy 🤷♀️ Ja szczesliwie nic zupełnie nie mam od poczatku ciąży, w poprzedniej chyba mi coś wyszlo pod koniec drugiego trym, to kazali brac antybiotykWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 11:06
-
Ale rosna te bobaski nasze.. ❤️
Mamitka czyli teoretycznie znasz juz termin porodu,ale fajnie.. ciekawe czy Majka będzie pierwszym urodzonym grupowym dzieciaczkiem😊
Ja jutro mam wizytę u mojej gin wiec sie dowiem ile waży i czy cos tam sie u mnie dzieje ciekawego,a w poniedziałek prenatalne.
U mnie zaczęła pojawiać się jakaś delikatna zgaga.. póki co mało uciążliwa.
I juz widzialam że któraś z dziewczyn pisala ze je częściej ale małe porcje.. mam to samo.. po wypiciu porannej kawy jestem pełna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 11:47
ada.d lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Hej dziewczyny, mało czasu mam ostatnio na zaglądanie tutaj. Doczytałam ostatnie Wasze rozmowy i zastanawiam się czy Wasi lekarze sprawdzają Wam bakterie z jakiegoś powodu, czy profilaktycznie?
Ja w większości mam tylko morfologię krwi i badanie moczu + te badania które w danym okresie ciąży powinny być zrobione. Dopiero na wizycie w 34tyg będę miała pobierany wymaz (nie pamiętam na co, ale to badanie zawsze robią).
Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch. -
Usiasia wrote:Hej dziewczyny, mało czasu mam ostatnio na zaglądanie tutaj. Doczytałam ostatnie Wasze rozmowy i zastanawiam się czy Wasi lekarze sprawdzają Wam bakterie z jakiegoś powodu, czy profilaktycznie?
Ja w większości mam tylko morfologię krwi i badanie moczu + te badania które w danym okresie ciąży powinny być zrobione. Dopiero na wizycie w 34tyg będę miała pobierany wymaz (nie pamiętam na co, ale to badanie zawsze robią).
Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch.
Ja raz na trymestr miałam robiony wymaz z szyjki i pochwy, teraz będę miała co 2 tygodnie, bo mam pessar a on sprzyja infekcjom. Plus posiew moczu na każdą wizytę.
A badanie o którym piszesz to pewnie GBS, obowiązkowe przed porodem.
Usiasia lubi tę wiadomość
-
Usiasia wrote:Hej dziewczyny, mało czasu mam ostatnio na zaglądanie tutaj. Doczytałam ostatnie Wasze rozmowy i zastanawiam się czy Wasi lekarze sprawdzają Wam bakterie z jakiegoś powodu, czy profilaktycznie?
Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch. -
Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch.
Ja miałam raz robione posiew bo ten mocz nigdy nie wychodzil idealny.. ale żadnych bakterii nie wykryto..
Standardowo co wizytę mocz+morfologia i 2 razy robilam jeszcze coś na przeciwciala test Combsa?czy coś takiego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 12:27
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Usia ja poczatkiem ciazy mialam robiony wymaz i tyle ,lekarz zawsze pyta na wizycie czy nie ma zadnych dolegliwości typu świądu,pieczenia czy zmienionej albo zwiekszonej wydzieliny i tyle. Nie robie tez co 3 tygodnie morfologi czy moczu od początku ciazy mialam robiona morfologie z moczem 3 razy . Pomiary dziecka mam co 3 tygodnie
-
Dziewczyny z cukrzycą ciążową chciałabym się zapytać o wasze cukry bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi pierwszy dzień mierze. Na czczo miałam 80 a godzinę po śniadaniu 82. To nie jest za mało po śniadaniu? ja już sama nie wiem, napisane jest że po każdym posiłku 120-140
-
Mania30 wrote:Dziewczyny z cukrzycą ciążową chciałabym się zapytać o wasze cukry bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi pierwszy dzień mierze. Na czczo miałam 80 a godzinę po śniadaniu 82. To nie jest za mało po śniadaniu? ja już sama nie wiem, napisane jest że po każdym posiłku 120-140
-
Mania30 wrote:Dziewczyny z cukrzycą ciążową chciałabym się zapytać o wasze cukry bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi pierwszy dzień mierze. Na czczo miałam 80 a godzinę po śniadaniu 82. To nie jest za mało po śniadaniu? ja już sama nie wiem, napisane jest że po każdym posiłku 120-140
Ja mam info tylko, że poniżej 145 po posiłku mam mieć. Nie mam dolnej granicy. 🙈 -
Tylko nie mylmy posiewu moczu z posiewem z dróg moczowo-płciowych. Ja pierwszego nie robiłam ani razu, bo nie było potrzeby (zawsze badania moczu wychodzą mi ok). Drugi z kolei miałam już 4 razy - standardowo 1 x na każdy trymestr + jeden raz dodatkowo jak miałam sporo wodnistej wydzieliny. Moj gin uważa, że 1 x trymestr trzeba zrobic posiew, bo bakterie w pochwie sa niebezpieczne dla szyjki macicy, a mogą nie dawac objawow ( tak jak u Vilki).
Ja mam co wizyte zalecone mocz, morfologie, tsh, ft4, aptt i inr (ze wzgledu na acard i clexane). Sama z siebie dodaje zazwyczaj żelazo, ferrytyne, wit D i glukozeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 16:37
-
Mellow odniose się do tego co napisałaś. Zapytałam dzisiaj lekarza na IP, czy jeśli szyjka będzie czysta, to czy jest ryzyko że bakterie z pochwy się tam przeniosą, to powiedział że tylko w teorii.
Ciężko mi w to uwierzyć, szkoda że tyle ile lekarzy tyle opinii. Szczerze to wolę wziąć ten antybiotyk teraz i pozbyć się ich z pochwy.
-
Vilka wrote:Mellow odniose się do tego co napisałaś. Zapytałam dzisiaj lekarza na IP, czy jeśli szyjka będzie czysta, to czy jest ryzyko że bakterie z pochwy się tam przeniosą, to powiedział że tylko w teorii.
Ciężko mi w to uwierzyć, szkoda że tyle ile lekarzy tyle opinii. Szczerze to wolę wziąć ten antybiotyk teraz i pozbyć się ich z pochwy.