X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ja jestem po wizycie. Maja waży 1,6kg i lekarz mówi że powinna być wagowo niewielka ale będzie długa bo ma długie nogi😅 o tych nogach to już od początku słyszymy od 1 prenatalnych.
    Mam już termin zaklepany w szpitalu na 18.07 na 9 rano. No już od teraz czuję że to się zbliża wielkimi krokami😅
    Mamitka to tak jak u nas mlody raczek duzy nie będzie waga podobna do corki miala3100 ale ma byc dlugi bo ma dlugie bardzo długi i corka mia 57cm . Przy tych wymiarach byla bardzo szczuplutka nozki miala takie dlugie ale jak patyczki chude i miesila sie w rozmiar 50 w 62 topila sie .w tym roku ma 5 lat i jest wyzsza niz rówieśniki wchodzi w rozmiar 122

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ja jestem po wizycie. Maja waży 1,6kg i lekarz mówi że powinna być wagowo niewielka ale będzie długa bo ma długie nogi😅 o tych nogach to już od początku słyszymy od 1 prenatalnych.
    Mam już termin zaklepany w szpitalu na 18.07 na 9 rano. No już od teraz czuję że to się zbliża wielkimi krokami😅

Trochę mnie uspokoiłaś, bo od ostatnich prenatalnych mocno się martwiłam, że moja jest za mała (1430 g w 29w5), a widzę, że Twoja podobnie przybiera.

Moje pierwsze dziecko w 30-31 tc ważyło już ponad 1800g i się stresowalam, że teraz mamy hipotrofię, skoro maluch tylko w okolicy 20-30 centyla 🙈 Dziżas, jaki czlowiek jest głupi, że szuka problemów tam gdzie ich nie ma. A u Ciebie ktory to jest percentyl z waga 1600g w 31 tc?

Vilka, o widzisz, co lekarz to obyczaj, u nas w klinice bakterie w posiewie bezwzglednie każą leczyc i tez ciągle powtarzaja te posiewy 🤷‍♀️ Ja szczesliwie nic zupełnie nie mam od poczatku ciąży, w poprzedniej chyba mi coś wyszlo pod koniec drugiego trym, to kazali brac antybiotyk

Mamitka lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślę że chyba wolę wziąć ten antybiotyk więc jeśli moja gin zaleci to tak zrobie.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet nie sprawdzam czy dobrze rośnie czy źle 🙈😅 uważam, że jak bedziw coś mocno odbiegać to mi powie. Serio z trzecim To mi się jakoś nie chce tego analizować. Zgadza się mniej więcej z tym co minęło pisze w apce w danym tygodniu więc luz. Będę się i tak martwic po porodzie prosząc o skierowanie do kardiologa itp 🙈

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to gemini to rakieta! wczoraj złożone zamówienie, a dziś już jest :)

ada.d lubi tę wiadomość

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Trochę mnie uspokoiłaś, bo od ostatnich prenatalnych mocno się martwiłam, że moja jest za mała (1430 g w 29w5), a widzę, że Twoja podobnie przybiera.

Moje pierwsze dziecko w 30-31 tc ważyło już ponad 1800g i się stresowalam, że teraz mamy hipotrofię, skoro maluch tylko w okolicy 20-30 centyla 🙈 Dziżas, jaki czlowiek jest głupi, że szuka problemów tam gdzie ich nie ma. A u Ciebie ktory to jest percentyl z waga 1600g w 31 tc?

Vilka, o widzisz, co lekarz to obyczaj, u nas w klinice bakterie w posiewie bezwzglednie każą leczyc i tez ciągle powtarzaja te posiewy 🤷‍♀️ Ja szczesliwie nic zupełnie nie mam od poczatku ciąży, w poprzedniej chyba mi coś wyszlo pod koniec drugiego trym, to kazali brac antybiotyk
    Dziś miałam zwykłą wizytę nie prenatalne. Prenatalne miałam w 28+4tc o ile dobrze pamiętam. Tylko pisałam że nawet na prenatalnych nam mówiła lekarka ze będzie długa i mój lekarz prowadzący też. U mnie tego pilnują z racji cukrzycy ciążowej ale mnie lekarz pochwalił że dobrze dbam o dietę że nie przybiera na wadze drastycznie. Tak jak pisałam we wcześniejszych postach że dużo zmieniłam w swojej diecie na + i to pewnie też spowodowało że mam nadal -2kg a dzidzia rośnie prawidłowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 11:06

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my też po wizycie, Staś waży 1300g, więc w przeciągu 2 tygodniu przybrał prawie 300g 😊 i też na wizycie usłyszałam, że ma długie nogi ☺

Vilka, Chantell88, welonka, Arga, zasada lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale rosna te bobaski nasze.. ❤️
    Mamitka czyli teoretycznie znasz juz termin porodu,ale fajnie.. ciekawe czy Majka będzie pierwszym urodzonym grupowym dzieciaczkiem😊

Ja jutro mam wizytę u mojej gin wiec sie dowiem ile waży i czy cos tam sie u mnie dzieje ciekawego,a w poniedziałek prenatalne.

U mnie zaczęła pojawiać się jakaś delikatna zgaga.. póki co mało uciążliwa.
    I juz widzialam że któraś z dziewczyn pisala ze je częściej ale małe porcje.. mam to samo.. po wypiciu porannej kawy jestem pełna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 11:47

ada.d lubi tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mało czasu mam ostatnio na zaglądanie tutaj. Doczytałam ostatnie Wasze rozmowy i zastanawiam się czy Wasi lekarze sprawdzają Wam bakterie z jakiegoś powodu, czy profilaktycznie?
    Ja w większości mam tylko morfologię krwi i badanie moczu + te badania które w danym okresie ciąży powinny być zrobione. Dopiero na wizycie w 34tyg będę miała pobierany wymaz (nie pamiętam na co, ale to badanie zawsze robią).
    Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Hej dziewczyny, mało czasu mam ostatnio na zaglądanie tutaj. Doczytałam ostatnie Wasze rozmowy i zastanawiam się czy Wasi lekarze sprawdzają Wam bakterie z jakiegoś powodu, czy profilaktycznie?
    Ja w większości mam tylko morfologię krwi i badanie moczu + te badania które w danym okresie ciąży powinny być zrobione. Dopiero na wizycie w 34tyg będę miała pobierany wymaz (nie pamiętam na co, ale to badanie zawsze robią).
    Stresuję się też trochę jutrzejszą wizytą. Wiem teraz, że w przypadku kolejnej ciąży wybiorę innego lekarza prowadzącego. Ten w zasadzie od marca od połówkowych nie mierzył mi wogóle dziecka. Muszę trochę też już zwolnić bo za dużo chodzę i często mam twardy brzuch.

Ja raz na trymestr miałam robiony wymaz z szyjki i pochwy, teraz będę miała co 2 tygodnie, bo mam pessar a on sprzyja infekcjom. Plus posiew moczu na każdą wizytę.

A badanie o którym piszesz to pewnie GBS, obowiązkowe przed porodem.

Usiasia lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    U mnie podobnie, też jedziemy z niezbędnymi badaniami wg karty ciąży i moja gin ma swoje przywyczajenia, jak nie ma wskazań ani wątpliwości to badań nie powtarza ani nie zleca wcześniej 🤷🏼‍♀️ zawsze robię mocz i morfo i do tego dodaje obowiazkowe badania w danym trymestrze. Czasem myślę, że może to mniej stresu niz posiewy co wizytę, a czasem że jednak może warto wiedzieć. W ogóle kobieta sympatyczna, ale mało wylewna jeśli chodzi o informacje i trzeba o wszystko dopytać. Wtedy zawsze odpowie, ale ponieważ to moje pierwsze dziecko to sporo informacji wyciągam od was dziewczyny, że o czymś warto z nią pogadać. I tak na przykład nie zapytałam, czy sugerować sie zmienionym na wydruku usg terminem porodu? Pierwotnie mam 18go sierpnia, ale z racji pomiarów dziecka ostatnio doczytałam że termin wychodzi na 13go, a lekarka nic nie mówiła o żadnych zmianach. Czy lekarze weryfikowali wam terminy i podawali nowe daty czy wszystko zostaje po staremu? Inny lekarz u którego robiłam drugie usg prenatalne powiedział, że termin zostaje z pierwszych badań prenatalnych, czyli 18. Czy terminy zmienia sie na podstawie pomiarów dziecka czy dopiero pod koniec ciąży na podstawie badań szyjki macicy i stanu łożyska?

• Chantell88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:

Ja miałam raz robione posiew bo ten mocz nigdy nie wychodzil idealny.. ale żadnych bakterii nie wykryto..
    Standardowo co wizytę mocz+morfologia i 2 razy robilam jeszcze coś na przeciwciala test Combsa?czy coś takiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 12:27

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usia ja poczatkiem ciazy mialam robiony wymaz i tyle ,lekarz zawsze pyta na wizycie czy nie ma zadnych dolegliwości typu świądu,pieczenia czy zmienionej albo zwiekszonej wydzieliny i tyle. Nie robie tez co 3 tygodnie morfologi czy moczu od początku ciazy mialam robiona morfologie z moczem 3 razy . Pomiary dziecka mam co 3 tygodnie

age.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z cukrzycą ciążową chciałabym się zapytać o wasze cukry bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi pierwszy dzień mierze. Na czczo miałam 80 a godzinę po śniadaniu 82. To nie jest za mało po śniadaniu? ja już sama nie wiem, napisane jest że po każdym posiłku 120-140

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2023, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    Dziewczyny z cukrzycą ciążową chciałabym się zapytać o wasze cukry bo nie wiem czy dobrze mi wychodzi pierwszy dzień mierze. Na czczo miałam 80 a godzinę po śniadaniu 82. To nie jest za mało po śniadaniu? ja już sama nie wiem, napisane jest że po każdym posiłku 120-140
    Ja mam na czczo do 90 , po posiłku 120-140 ale najlepiej jakby było do 120 . Ja w sumie zależy co zjem czasem mam po posiłku 85 czasem do 130 nawet . To zależy od tego jak skomponowany jest posiłek. Nie ma się co przejmować , że za nisko .

• Arga Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin porodem jest brany z pierwszych usg i już się tego nie koryguje później. Dzieci różnie rosną i to już nie ma wpływu.

Salea lubi tę wiadomość

age.png
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:

Ja mam info tylko, że poniżej 145 po posiłku mam mieć. Nie mam dolnej granicy. 🙈

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko nie mylmy posiewu moczu z posiewem z dróg moczowo-płciowych. Ja pierwszego nie robiłam ani razu, bo nie było potrzeby (zawsze badania moczu wychodzą mi ok). Drugi z kolei miałam już 4 razy - standardowo 1 x na każdy trymestr + jeden raz dodatkowo jak miałam sporo wodnistej wydzieliny. Moj gin uważa, że 1 x trymestr trzeba zrobic posiew, bo bakterie w pochwie sa niebezpieczne dla szyjki macicy, a mogą nie dawac objawow ( tak jak u Vilki).

Ja mam co wizyte zalecone mocz, morfologie, tsh, ft4, aptt i inr (ze wzgledu na acard i clexane). Sama z siebie dodaje zazwyczaj żelazo, ferrytyne, wit D i glukoze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2023, 16:37

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow odniose się do tego co napisałaś. Zapytałam dzisiaj lekarza na IP, czy jeśli szyjka będzie czysta, to czy jest ryzyko że bakterie z pochwy się tam przeniosą, to powiedział że tylko w teorii.
    Ciężko mi w to uwierzyć, szkoda że tyle ile lekarzy tyle opinii. Szczerze to wolę wziąć ten antybiotyk teraz i pozbyć się ich z pochwy.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 25 maja 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Mellow odniose się do tego co napisałaś. Zapytałam dzisiaj lekarza na IP, czy jeśli szyjka będzie czysta, to czy jest ryzyko że bakterie z pochwy się tam przeniosą, to powiedział że tylko w teorii.
    Ciężko mi w to uwierzyć, szkoda że tyle ile lekarzy tyle opinii. Szczerze to wolę wziąć ten antybiotyk teraz i pozbyć się ich z pochwy.
    Vilka ja pewnie na Twoim miejscu też bym wzięła ten antybiotyk. Zerknij sobie czy na ogólnym forum nie było wpisów dziewczyn z podobnym dylematem. W ogóle widzę, że co lekarz to inne podejście do wielu spraw, a człowiek sie zastanawia któremu ma wierzyć...

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ